Brev till redaktören: Kolonialism från nybyggare

0
680

 

Bildtext: Approaching Chimney Rock (1931), målning av William Henry Jackson, visar pionjärer som närmar sig landmärket i Nebraska på Oregon Trail. (National Park Service)

Här ett brev 28/10 från Ace Thelin Forest Knolls, CA till redaktören på  https://consortiumnews.com/2023/10/28/letter-to-the-editor-settler-colonialism/ som Rolf Nilsson letat upp och översatt.

______________

Det som händer i Palestina idag och under de senaste 100 åren är i linje med västvärldens historia under de senaste 500 åren, skriver en läsare (Ace Thelin).

Till redaktören:

Om du är förvirrad eller bara inte vet särskilt mycket om Palestina/Israel, ta en titt på Israels bildande 1948 och sionismens ideologi.

Från början var och förblir sionismen ett västerländskt kolonialt projekt. Som ett religiöst nationalistiskt projekt på palestinsk mark följde sionismen den västerländska traditionen av nybyggarkolonialism.  USA-Amerikanernas oförmåga att förstå sin egen historia som ett kolonialt nybyggarsamhälle begränsar möjligheten att förstå grunderna i det som har hänt i Palestina under de senaste hundra åren.

Samma människor som är neutrala idag följer samma tradition som alla de människor som var neutrala under de hundratals år då européerna koloniserade ”Amerika”, Australien, Nya Zeeland och delar av Asien och Afrika genom att utrota den inhemska befolkningen. Det som händer i Palestina idag och under de senaste 100 åren är i linje med västvärldens historia under de senaste 500 åren.

USA shinning-city-on-a-hill

Amerika hade en ideologi som sammanfattade nybyggarkolonialismen mycket väl, ”Manifest Destiny”, idén att det var gudomlig försyn att vita européer skulle föra civilisationen till ”vildarna”.

I självständighetsförklaringen kallar den liberale favoriten Thomas Jefferson de inhemska nationerna för ”hänsynslösa indianska vildar”.

Vad Israel gör idag är en mycket mindre skala av vad britterna och amerikanerna gjorde mot ursprungsbefolkningen på denna kontinent under 300+ år. Vad både sionismen och Manifest Destiny har att erbjuda människor är mutor i form av land och rikedom. Människor har en lång historia av att byta sin integritet mot lite mark och rikedom.

Denna historia av vit överhöghet har varit svår att besegra eftersom den bygger på ett samarbete mellan arbetarklassen och den härskande klassen. Vit makt är den mest extrema formen av solidaritet mellan klasserna. Palestinierna för en antikolonial kamp, det är det som så många inte förstår.

Här i Kalifornien har folkmordet på de infödda begravts och lärs inte ut i skolorna. De första åtta guvernörerna stödde och finansierade jaktkampanjer på indianer under åren 1849-1873. Kaliforniens ”grundare”, den förste guvernören Peter Hardeman Burnett, sade: ”Ett utrotningskrig kommer att fortsätta att föras mellan raserna tills den indianska rasen är utrotad.” De följande sju guvernörerna, däribland Leland Stanford, som gav namn åt det berömda universitetet, stödde utrotningspolitik, kampanjer för att jaga indianer och våld från medborgargarden för att de vita nybyggarna skulle kunna ”manifestera sitt öde”.

Det sista du bör göra är att förhålla dig neutral. Att förhålla sig neutral är ett tyst godkännande av status quo. Det är bara genom att höja våra röster som vi kan åstadkomma förändring. Var inte rädd för mothugg, det betyder att du gör ditt jobb. Var rädd för tyst medverkan, det betyder att din själs låga kan dämpas.

 

Föregående artikelScott Ritter om läget i Ukraina
Nästa artikelSven Britton: Skamligt att att två S-kvinnor sviker tidigare s- kvinnors kamp för nej till atomvapen och nedrustning.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here