CIA, Biden och dödspatruller

19
3454
Joe Biden 2020. Av Gage Skidmore from Peoria, Arizona – Joe Biden, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87737887

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Eller hur?

Ingress: Att ”demokratiska USA” finansierar och stödjer dödspatruller är känt sedan mycket länge. Likaså att svenska medier skriver om detta sällan eller aldrig. I denna artikel från 2016 påminns vi om dödspatrullerna i Irak 2004-2005 och senare i Syrien. En viktig man i sammanhanget var ambassadör John Negroponte som tidigare varit med om att bygga upp ”death squads” i bl.a. El Salvador och Honduras.Terrorism with a “Human Face”: The History of America’s Death Squads.

Professor Choussudovsky skriver ”Som USA:s ambassadör i Honduras från 1981 till 1985 spelade Johan Negroponte en nyckelroll när det gällde att stödja och övervaka Nicaraguanska ”Contras” som var baserade i Honduras samt övervaka aktiviteterna i Honduras militära dödsgrupper (death squads). ”Under general Gustavo Alvarez Martinezs styre var Honduras militära regering både en nära allierad av Reagan-administrationen och” såg till att dussintals politiska motståndare försvann på klassiskt sätt av med hjälp av dödsgrupper.”

Den gode analytikern Finian Cunningham skriver om dödspatruller i Afghanistan i den ofta utmärkta siten Sputniknews.


Biden & CIA:s dödspatruller.

CIA-stödda dödspatruller löper amok i Afghanistan, mördar civila och terroriserar befolkningen. När Joe Biden blir president om tre veckor bör han prioritera att avsluta detta ”AB Mord”
En nyligen publicerad utredningsrapport har avslöjat ett systematiskt mordprogram som CIA genomfört i flera provinser i hela Afghanistan.

Under bara en sexmånadersperiod under 2019 fann man att över 50 civila, inklusive kvinnor och barn, mördades i tio separata massakrer som studerats, enligt författaren Andrew Quilty. Det var bara ett urval av mord i en provins, Wardak.

Dödspatrullen, känd som ”enhet 01”, består av lokalt rekryterade afghaner men de utbildas, utrustas och styrs av amerikanska agenter.

Det råder ingen tvekan om att den hemliga CIA-operationen har godkännande på toppnivå från Vita huset. Verksamheten utförs under så kallad ”Title 50”, militärkod för en bestämmelse som skyddar agenterna från lagföring av krigsförbrytelser. Endast presidenten kan underteckna den nivån för godkännande.

Joe Biden, den tillträdande demokratiske presidenten, har klagat över att den sittande Trump-administrationen har nekat honom tillgång till sekretessbelagd nationell säkerhetsinformation. Tja, Biden kommer snart att få full tillgång efter sin installation den 20 januari. I så fall kommer den nya presidenten oundvikligen att bli underrättad om de afghanska ”terrorbekämpningsoperationerna” och dess dödspatruller. Han står inför ett val om han skall avsluta programmet.

Bevisen för CIA:s mordoperationer är överväldigande. Afghanska samhällsledare och säkerhetsansvariga vittnar om att ”Enhet 01” och dess motsvarigheter i andra provinser, leds av ljusskygga amerikanska officerare som följer dödsgrupperna under deras razzior i byar och på gårdar.

Dussintals afghanska invånare och överlevande från attackerna beskriver också USA-ledda operationer.

Dessutom understöds dödspatrullerna av US Chinook-transporthelikoptrar, stridsflygplan, med vapen och drönare.

Den officiella amerikanska ståndpunkten är att dess militära styrkor har till uppgift att besegra talibankrigarna, som motsätter sig den USA-stödda regimen i Kabul. Men morden som utförts av CIA-ledda trupper riktar sig mot civila i vad som verkar vara en tvingande, hårdför politik med terrorism och hot. I de flesta av de undersökta grymheterna fanns inga kopplingar mellan offren och talibanerna.

Mike Pompeo. Bild av Gage Skidmore, från Peoria, AZ, United States of America – Mike Pompeo, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62767743

Under Donald Trump och dåvarande chefen för CIA, Mike Pompeo, som senare blev utrikesminister, genomgick USA: s militära operationer i Afghanistan ett skifte i slutet av 2017. Det lades mer vikt vid hemliga operationer och en försvagning av reglerna för engagemanget.

Under Trumps mandatperiod har det skett en enorm ökning av antalet civila dödsfall i Afghanistan, delvis från ökande luftangrepp, men också från CIA: s dödspatruller som löpt amok. Samtidigt har Trump dock stoltserat med sin vilja att dra tillbaka konventionella trupper från Afghanistan efter ett förmodat fredsavtal med talibanerna. Detta har gjort det möjligt för den republikanska presidenten att hävda att han fullföljt vallöften om att avveckla utländska krig som det i Afghanistan – vilket, efter att ha varat två decennier, är det längsta utländska krig som någonsin förts av USA.

Vad Joe Biden gör åt detta återstår att se, men signalerna är inte bra. Till att börja med har nästan varje amerikansk president undertecknat CIA-mordprogram, från Guatemala och Iran på 1950-talet, till Kuba och Vietnam på 1960-talet, till El Salvador och Nicaragua på 1970- och 80-talet, och många, många andra förutom dessa. Det är en rutinmässig del av den smutsiga uppgiften att vara en amerikansk president.

Det är därför det är så föraktligt och absurt att Biden och andra har kritiserat Trump för ogrundade amerikanska medierapporter om att Ryssland påstås ha drivit prisjägar-program i Afghanistan för att döda amerikanska trupper. Det fanns aldrig några bevis för en sådan fabel, vilken även Pentagon tvingades att avfärda som ogrundad. Och som vanligt försvann mediernas upphetsning lika fort som den bröt ut, vilket vederlägger deras trovärdighet.

Under tiden kom det fram det att amerikanerna, under Trumps regim, har genomfört systematiska mord på afghanska civila med CIA-dödspatruller. Var ser vi Bidens fördömanden?

Biden förknippas med att Biden, när han var vice president (2008-2016), uppmanade förre presidenten Barack Obama att inta en mer aggressiv militär hållning i Afghanistan. Biden föredrog nattliga räder av specialstyrkor av typen ”sparka-in-dörren”. Det är därför mycket osannolikt att han kommer att dra tillbaka detta ’AB Mord’, som Trump har släppt lös i Afghanistan.

Vad Biden tar med sig till sin nya USA-regim är ett extra lager av korrupt moral och hyckleri, under skenet av att vara en ”liberal demokrat”.

Föregående artikelDödliga sanktioner kväver Syrien
Nästa artikelUkraina: Artillerikrig och ekonomisk katastrof?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Att ryssarna skulle erbjuda skottpeng på usoniska soldater lär ha byts mot påståenden om kinesisk skottpeng, med lika lite bevismaterial.

  Näst på tur att anklagas finns en rad andra ”misshagliga” länder, som dock är förmodligen alla för panka för att praktisera denna form av dollardiplomati.
  Dessutom är det jänkarna som sitter på sedelpressen…

  Annars är som bekant själva metoden inte ny.

 2. Och nu har ”färg” upproren kommit till Vita Huset. Den har inte fått ett nam än – grön, orangea, eller ska det bli silke, sammets eller rentav polyesters revolution?

  Vad säger regime change anhängaren creepy Joe Biden då? ”Lag och ordning”. ”Detta är en uppror, mot demokrati”, blehe blaha blihi bluhu. Denne hycklare som öppet stödde fascist statskuppen i Ukraina, rostade för invasionen av Irak och förstörelsen av Libya!

  https://www.rt.com/usa/511745-washington-capitol-chaos-curfew/

  https://sputniknews.com/us/202101061081675879-graphic-video-of-woman-being-shot-at-us-capitol-building-emerges-online/

  • Ja, det är inte så ”roligt” att själv ”drabbas” av det som USA håller på med i andra länder! Naturligtvis kommer man att skylla på Iran, Kina eller Ryssland för kaoset som ”demokraterna” med sitt valfusk kokat ihop! I det förljugna gangsterimperiet USA är sanningen inget som intresserar..I stället för att göra om valet och använda utländska observatörer och rösträknare så försöker man via de vanliga MSM-lögnerna flytta skulden på Trump. Globalisterna och Deep State vågar givetvis inte göra om valet medvetna om att Trump skulle vinna ett ärligt genomfört val.

 3. Biden must go!Biden must go!Biden must go! sjöng de förtryckta massorna som stormade Vita Huset. Enligt en representant frö rebellerna har Biden gömt sig någonstans i trakterna av Potomac floden sannolikt i de gamla underjordiska tunnlarna från inbördeskrigets tid. Sök patruller har skickats på jakt efter Biden. Han kommer att ställas inför rätta för att mördat sitt folk. Det är kravet från rebellerna.

  Det märkliga är att inga ledare från de andra västländer har gett deras stöd till rebellerna såsom de gjorde i fallet Ukraina, Libya, Irak, Syrien, Venezuela och Iran när oroligheterna begav sig i dessa länder. Sverige UD har inte ens kommit med sitt sedvanliga reseavrådan. Annars var man ganska snabb med det i fallet Ukraina, Libya, Irak, Syrien, Venezuela och Iran. Har västledare plötsligt vänt kappan och blivit antidemokratiska undrar många kommentatorer från Latinamerikanska länder exempelvis.

  Uppdatering: En anonym, högt uppsatt källa som medier talat med avslöjar att avgående president Trump kommer att utropa undantagstillstånd under torsdagen. Vi håller er kontinuerligt asjour. För senaste nytt gå till http://www.folkketsupprorusa.com

 4. Uttalande från USAs samlade upproriska moderata rebellers central committée:
  ”Biden fuskade till sig och vann valet med ojusta metoder. Vi värnar demokratin och vill att Högsta Domstolen ger stöd till folkets krav ’Gör om valet!’. Vi ger aldrig vika om inte våra krav är uppfyllda. Länge leve de amerikanska patrioternas revolution”!

 5. Det är väl fullt möjligt att den nya administrationen Biden kan avsätta Trump och med auktoritära metoder förhindra honom politiskt.
  Men jag menar Trump är mer än en person.
  Vad jag uppfattat har en helt ny folkrörelse bildats i USA.
  En konservativ rörelse på folklig grund som inte manövreras av fåtalet i en ekonomisk/politisk elit som påverkar ovanifrån.
  Frågan är hur USA:s liberala demokrati ska hantera en sådan folkrörelse?
  Propaganda och opinionsbildning lär väl vara främsta vapnet men frågan är om det räcker för att få kontroll över en ideologiskt driven rörelse ur folkdjupet.
  En vit kvinna i aktiv ålder och med eget företag blev skjuten till döds av polisen i samband med demonstrationerna och stormningen av USA:s senat.
  Frågan är vad det skickar för signaler till den socialkonservativa rörelsen och vad det kan få för konsekvenser.
  Jag ser en djup spricka i det Nordamerikanska samhället och en politisk demokrati som kommer utgå från tre istället för två som varat en längre tid i USA:s demokrati.
  Frågan är om den nya politiska rörelsen kan nöja sig med att ”vinnaren tar allt”.
  Därför det kan även likställas med förfördelning där den ene får allt och den andre inget.
  Jag tror att stormningen av Senaten grundar sig i att människor inte känner sig rättvist behandlade.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/trumpanhangaren-ashli-babbit-skots-ihjal-under-stormningen-av-kapitolium

 6. Båda är samma krigsbrotts älskande parasiter. CIA där Pompeo styrde över innan han blev utrikesminister har blivit en stat i staten dessutom.Dessa krigsförbrytare har jämt attackerat Latinamerika överallt. Mellanöstern behöver man inte ens nämna det korkskallarna gjort och förstört för så många miljoner och mördat miljoner. Det lever tills idag. Det där med att Ryssland la pris på amerikanska soldater,var helt från media och påhittat,man var så nojjig och orolig att Trump skulle förbättra relationen med Putin,och det fick aldrig hända. Oavsett vilken idiot som styr så är allt exakt samma vidriga skit. Dessa blodtörstiga parasiter är av samma VIDRIGA skit tyvärr. Som Putin sa på Obamas första period,så kvittar det vem som styr Usa,för politiken är exakt den samma utan minsta förbättring och förändring gentemot oss Ryssland!! Allt är bara av samma skrot och korn och man är mobbare mot alla som inte håller med,det är bara härska metoden över alla andra som inte håller med som gäller. Mörda och förstöra är det enda man är bra på i denna värld tyvärr

 7. Mordet på Olof Palme 1986. Har för mig alltid varit en CIA operation. Tillsamman med en vissa högerledare. och svenska militärer och poliser. En politiken så kallad ubåtsmannen vad med i ubåts bluffen. Han var med i Tyskarnas hämnd på Serberna för deras förlust i andra världskriget också.

  • @Rolf Löfling 4 januari, 2023 At 19:45
   Speciellt intressant är att Palme utredningen vill utreda USAs involvering i Palme mordet, men stoppades.

 8. Auktoritativa sk ledare (vad nu sk ledare skulle innebära) (var och en är sin bästa lärare ooch ledare, som jag förstått det, och är tror jag väl i harmoni med vad Högre makten önskar) behöver ingen ’auktoritet’.

  Auktoritära sk ’ledare’ är i total avsaknad av auktoritativet (naturligt inget-ledarskap) och måste därför påtvinga sin ’makt’/pseudoställning.

  Folk med auktoritativitet, guidar, hjälper till att frambringa andra/allas människors (som vill) förmågor, men utan att komma oombedd med råd. Thats one of the secrets.

  ’Individer’ som förlorat sin moraliska kompass temporärt (el permanent, hmm dock tveksamt, dvs hur mkt illa de än gjort i sitt/sina miserabla liv så är kanske inget så sönder att det inte går ar att reparera.., vad jag hört) behöver sk auktoritet för att 1/dölja vad för elände de gjort, 2/inte bli avslöjade.

  Så alltså, sk auktoritet handlar egentligen om att projicera dess egna handlingar på icke ont anande, rättrådiga o välvilligt folk

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here