Ukraina: Artillerikrig och ekonomisk katastrof?

5
1229
Russia. OCTOBER 10, 2022. A T-72 tank of the Russian Armed Forces is pictured in the Donetsk People’s Republic. The Russian Armed Forces are carrying out a special military operation in Ukraine in response to requests from the leaders of the Donetsk People’s Republic and Lugansk People’s Republic for assistance. Yegor Aleyev/TASS
–осси€. ƒЌ–. “анк “-72 ¬ооруженных сил –‘. ¬ ответ на обращение руководителей республик ƒонбасса с просьбой о помощи ¬ооруженные силы –‘ провод€т специальную военную операцию на ”краине. ≈гор јлеев/“ј——

Ingress: Den här artikeln ger blandad information och bedömning inom två viktiga områden. Den är skriven före Ukrainas attack nyligen, vilken dödade minst ett åttiotal ryska militärer.

Det är Moon of Alabama som skrivit. Denne lär ha viss militär erfarenhet. Det har jag också, men den är mycket begränsad. Jag har strukit en del militära detaljer som finns i den ursprungliga artikeln.

Källa: https://www.moonofalabama.org/2022/12/ukraine-sitrep-counter-artillery-war-financial-desaster.html#more

Sedan mitten av 2022 har det blivit tydligt att kriget i Ukraina är ett krig som huvudsakligen utkämpas av artilleri.

Ukraina var helt klart underlägset i den striden då de ryska styrkorna avfyrade åtta gånger så mycket artilleriammunition som Ukraina hade tillgänglig. USA och några europeiska stater trädde in. Cirka 120 M-777-vapen och en myriad av moderna artillerisystem gavs till den ukrainska armén. Hundratals ton ammunition flyttades in. USA och några allierade levererade HIMARS-system som kunde nå bortom gränserna för vapenartilleri.

Den ryska militären reagerade på det. Den spridde ut sina depåer och ledningscentraler och därigenom begränsades antalet mål för HIMARS-system. Det intensifierade också sin användning av elektronisk krigföring som tog ner drönarna som det ukrainska artilleriet använde för att hitta sina mål:

Det elektroniska undertryckandet av Ukrainas obemannade luftfarkoster minskade en av Kievs största fördelar under krigets första månader. Ukrainarna räknade med överlägsen informationsverksamhet – till stor del tillhandahållen av UAV:er – för att använda sin mindre artilleriarsenal mer exakt än Rysslands  större arsenal av stora vapen och raketgevär.

”Den genomsnittliga livslängden för en quadcopter förblev runt tre flygningar,” skrev Zabrodskyi, Watling, Danylyuk och Reynolds vid Royal United Services Institute i London ”och sammanlagt kan bara cirka en tredjedel av UAV-uppdragen sägas ha varit framgångsrika.”

I brist på verklig kapacitet övergick det ukrainska artilleriet att beskjuta mot enklare fasta mål. I slutet av november började det återigen intensivt bombardera staden Donetsk med artilleri och missiler. Eftersom det finns få militära installationer eller till och med baracker i staden var detta helt klart ett krig mot dess civilbefolkning.

Ryska tidningar skrev om de civila offer som orsakades av blodbadet. Den politiska ledningen i republiken Donetsk begärde en brådskande insats mot hotet.

Eftersom den starkt befästa frontlinjen gör det omöjligt att snabbt bryta igenom och oskadliggöra artilleriet bakom den linjen, övergick den ryska militären till andra åtgärder. En speciell enhet skapades för att föra kampen mot ukrainskt artilleri runt Donetsk. Fler kontraartilleriradarer flyttades in. Fler satellitbildtolkare började leta efter skjutplatser.

Under de senaste tio dagarna började detta visa betydande resultat. Många av de senaste dagliga rapporterna från det ryska försvarsministeriet noterade resultaten av denna anti-artillerikampanj.

En annan rapport säger att reaktionstiden mellan att detektera och skicka in målkoordinater till aktiv moteld är nere på två minuter . Uppställnings- och förskjutningstiden för en M-777 haubits är vardera minst tre minuter med en fullt bemannad och välutbildad besättning. När radarn upptäcker en skjutande ukrainsk M-777 kommer nu det ryska svaret in innan pjäsen kan flyttas.

Motbatterikampanjen kan nu kallas en tydlig framgång. Kampanjen kommer att behöva fortsätta tills Ukraina har slut på vapen. Hittills skjuter ukrainarna ännu mer ammunition än vad ”västern” kan producera :

Det är dåliga nyheter för de ukrainare som bemannar skyttegravarna vid frontlinjen. Den kraftiga artillerield de befinner sig under kommer bara att intensifieras och öka deras redan mycket höga förluster. På en tid och på vissa platser kommer linjerna att brista och lämna utrymme för den ryska militären att röra sig igenom.

De nuvarande striderna är koncentrerade kring Bakhmut/Artyomovsk. Det ukrainska kommandot har kastat in reserver för att hålla staden.

Under permanent rysk artillerield kommer de sexton brigader som för närvarande är utplacerade i och bakom Bakhmut att decimeras en efter en. Det är en långsam kamp där linjerna bara rör sig lite i taget till förmån för den ryska sidan. Men det är en mycket effektiv strid i ett krig utformat för att demilitarisera Ukraina. På grund av mycket ojämn artilleristrid kommer de ukrainska förlusterna att vara många gånger högre än de ryska.

Ekonomifrågor

På den ekonomiska sidan har Ukraina redan förlorat kriget. Den lever på lån från ”västerländska” regeringar som den säkerligen kommer att misslyckas med att återbetala.

Den ukrainska regeringen har kämpat för att samla in pengar på obligationsmarknaderna under kriget och betalar investerare mer än den samlar in, enligt ett uttalande från centralbanken som pekar på landets allt djupare beroende av utländskt bistånd.

Ekonomin har beräknats krympa med cirka 40 procent i år, kraftigt minska skatteintäkter och på obestämd tid försena tidigare planerade utgifter som skulle ha stimulerat tillväxt.
Centralbankens uttalande, som publicerades på måndagen 26/12, pekade på en mindre synlig sida av Ukrainas finansieringsbrister orsakade av kriget: en oförmåga att samla in pengar på marknaden.

De ukrainska offentliga finanserna, som har varit vingliga i de bästa tiderna under perioden efter självständigheten, är djupt beroende av hjälp från USA, EU, europeiska länder.

Budgeten som antogs av Ukrainas parlament för nästa år inkluderar ett underskott på cirka 36 miljarder dollar. Ungefär hälften av de planerade utgifterna går till armén, polisen och andra militära utgifter.

Inte ens den USA-kontrollerade IMF är villig att kasta mer pengar i det svarta hålet: ”IMF är oroligt för skuldens hållbarhet”, säger Tymofiy Mylovanov, en före detta ekonomiminister som är professor vid Kiev School of Economics. ”Om IMF är orolig för skuldens hållbarhet och förmåga att finansiera, föreställ dig vad privata investerare tänker.”

Däremot har den internationella handeln med Ryssland blomstrat i år och dess finansiella siffror, som nyligen nämndes av dess president Putin , ser bättre ut än de i ”västern”.

Referat av Putins tal.

”För det första inträffade inte den förutsedda ekonomiska kollapsen. Det är sant att vi har rapporterat en nedgånga. Det har funnits löften – eller förutsägelser eller förhoppningar kanske – att Rysslands ekonomi kommer att krympa. Vissa sa att dess BNP skulle minska med 20 procent eller mer, med 20–25 procent. Visserligen är det en nedgång i BNP, men inte 20–25 procent; det är faktiskt 2,5 procent.
Inflationen blir som sagt lite mer än 12 procent i år – det är också en av de viktigaste indikatorerna. Detta tycker jag är mycket bättre än i många andra länder, inklusive G20-länderna. Inflationen är naturligtvis inte bra, men att den är mindre än i andra länder är bra.

Nästa år – det har vi nämnt också – kommer vi att sträva efter 4–5 procentsmålet, baserat på ekonomins utveckling under första kvartalet – åtminstone hoppas vi det. Och detta är en mycket bra trend, till skillnad från vissa andra G20-länder, där inflationen är på uppgång.

Arbetslösheten är historiskt låg på 3,8 procent. Vi har ett budgetunderskott, det är sant, men det är bara 2 procent i år, nästa år också, då beräknas det till en procent, och mindre än en procent 2025: vi räknar med cirka 0,8 procent. Jag vill påpeka att andra länder – både stora utvecklingsekonomier och de så kallade utvecklade marknadsekonomierna – har ett mycket större underskott. I USA tror jag är det 5,7 procent, och i Kina är det över 7 procent. Alla större ekonomier har ett underskott på över 5 procent. Vi är inte.

Detta är en bra grund för att med tillförsikt gå in i 2023.

När kriget tar slut kommer Ukraina att ha en otrolig mängd skulder som det inte kommer att kunna betala för på generationer. Det kommer inte att ha mer mark att sälja till utlänningar och ingen industri kvar som kommer att vara av något värde.

De människor som hade tänkt ut, utformat och genomfört det ”västerländska” sanktionskriget mot Ryssland har gjort mer skada på Ukraina och ”västern” som någon hade föreställt sig. Men de misslyckades totalt med att skada Ryssland. De borde alla få sparken för sin påvisade inkompetens.”

Föregående artikelCIA, Biden och dödspatruller
Nästa artikelZelensky utökar förtrycket av ukrainska medier
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Tack för intressant info. Jag läste noga.
  Jag tycker det är svårt att överhuvudtaget finna någon uttömmande information på svenska språket.
  Den snuttifierade information som i flesta fall hämtats eller godkänts från USA man kan läsa på SVT ger ingen greppbar bild om vad som händer.
  SVT kostar sju miljarder av skattebetalarnas pengar årligen.
  Är det här allt vad som SVT förmår att leverera som informations- och nyhetskanal?
  I så fall är betyget underkänt.
  Jämfört Global Politics har jag fått tiofallt mer information här förmodligen till ringa kostnad för alla.
  Jag förstår Ukraina är bankrutt. Deras västorienterade regering och kapitalägare har sålt allt till Västvärlden. Inklusive landet själv i form mark och jord.
  Nu måste Ukraina leva på lån och bidrag.
  Det här tillhopa kan omöjligt vara någon framtid.
  Utom möjligen för amerikanska storbolag som köpt svartjorden för att kanske förstöra den med odling av GMO grödor.
  Det här är tragik.
  Jämför Sovjetunionens blomstrande Ukraina så förstår man saken.
  Det påstås somliga i Ukraina då kände sig förtryckta av Ryssland.
  Kanske det bodde för mycket ”fel” folk i Ukraina?
  Jag tror inte det utvidgade ”Stor-Ukraina” var någon lyckad sammansättning.
  Jag tror Ukraina måste i någon mån delas upp för att få en fungerande stat.
  Precis som Jugoslavien även om allt där inte blev precis bra.
  Men det är Västvärldens fel som nyttjade sin militärmakt för att forma ett Balkan som bäst passade Väst- och USA:s intressen.
  USA och Västvärlden är imperialism.
  Demokrati formas till imperialistiska intressen.
  Demokrati blir imperialism.

 2. Brittisk militär använder illegal spionteknik i Ukraina – Grayzone
  Ett brittiskt underrättelseföretag kopplat till bombningen av Krimbron ska enligt uppgift distribuera programvara för att planera attacker

  Ett privat företag kopplat till terrorism i Ukraina förser den brittiska militären med illegalt insamlad smarttelefondata för att underlätta planeringen av attacker och riktade mord, rapporterade The Grayzone på tisdagen.

  Enligt filer som läckt ut till butiken använder militären data som olagligt skördats från mobiltelefoner i Ryssland och Ukraina av spionföretaget Anomaly 6, för att möjliggöra ”planering av militära offensiver och artilleriattacker, mord, rekrytering av tillgångar och andra åtgärder .”

  Tidigare rapporter från Grayzone avslöjade att Anomaly 6-anställda vet att deras dataskrapningsoperation – som kan riktas mot alla smartphones i världen genom kod som i smyg är inbäddad i populära appar – är olaglig. Storbritanniens militär- och underrättelseapparat skulle förbjudas att själva samla in dessa uppgifter, men enligt den senaste rapporten vidarebefordras Anomaly 6-data till dem av ett brittiskt privat militärföretag, Prevail Partners.

  Detta arrangemang gör det möjligt för regeringen att kringgå tillsyn och ”att få en realtid/nästan realtidsförståelse av dispositionen” av ryska ”trupper, utrustning och dödligt material”, som sedan kan matas till Kiev. Medan USA har förklarat att de begränsar sin underrättelsedelning med Ukraina, har Storbritannien inte erkänt några restriktioner för de uppgifter som de lämnar över.

  Den opålitliga karaktären hos en del av dessa smartphonedata, tillsammans med den ukrainska militärens vilja att avrätta så kallade ”kollaboratörer”, kan koppla London till ”brott mot mänskligheten” som Kiev begått mot civila, uppgav The Grayzone.

  Prevail Partners har varit inblandade i att hjälpa Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) att bygga upp en ”terrorarmé” som inte är bokförd. En av dess grundande medlemmar påstås ha hjälpt till att utarbeta planer för Storbritannien att bomba Krimbron, kort innan den skadades i en explosion i september som dödade fyra civila.

  Moskva anklagade Storbritannien för inblandning i ”[träningen, förberedelserna och utförandet” av brobombningen och svarade på attacken med upprepade vågor av missil- och drönareangrepp mot ukrainsk infrastruktur och militära mål.

  De senaste avslöjandena väcker ”frågan om hur Storbritannien sannolikt kan hävda att de inte är en formell krigsman i kriget”, skrev författaren Kit Klarenberg på Twitter.

  Ukrainas mord på Daria Dugina, dess förstörelse av Krimbron och mordförsök på ledare för ryska rymdbolaget Dmitry Rogozin och Artyom Melnikov kan alla ha möjliggjorts av Anomaly 6:s mjukvara och Prevail Partners kopplingar till den brittiska regeringen, hävdade han i artikeln.
  https://swentr.site/news/569393-uk-illegal-spying-ukraine/

 3. De avgörande kommande 6 månaderna i Ukraina – vad kommer efter?

  Thomas H. Lipscomb, en ny vän, skrev följande och gav mig nådigt tillåtelse att publicera. Mr. Lipscomb är ordförande för Center for the Digital Future i New York. Han var grundare och VD för två börsbolag inom digital teknik och innehar fem patent. Han har varit chef i flera medieföretag, inklusive VD för Times Books, och han har skrivit artiklar för publikationer som The New York Times, The Washington Post och The Wall Street Journal.

  Det råder ingen tvekan nu om att Ryssland kommer att besegra Ukraina och införa dess villkor. Som Putin sa för några veckor sedan, var det hans misstag att tro att han kunde lita på att väst kommer fram till en rimlig överenskommelse och han hade inget annat val än militärt nederlag mot dess ukrainska marionett. Hans listiga utrikesminister Lavrov påpekade att det inte var någon mening med diskussioner med den nuvarande amerikanska regeringen. De har ingen förståelse för krig och ännu mindre för diplomati.

  Men hur kommer USA att reagera på sin gryende förståelse att åren av USA/NATOs planering av det ukrainska fullmaktskriget Angela Merkel nyligen avslöjade inte har lett till den ryska maktens kollaps och Putins störtande, utan förstörelsen och uppdelningen av Ukraina och exponeringen av den amerikanska och Natos militära utmaningen som mycket underlägsen dess rykte? Detta var en rädsla som Biden faktiskt avslöjade under sitt möte i Vita huset under Zelensky-besöket före jul.

  Genom sin totala kontroll över media skulle USA/NATO kunna hålla sina befolkningar att lära sig om denna katastrof för västmakten och anspråken under en avsevärd tid. Men de internationella effekterna kommer att ske omedelbart.

  Amerikansk militär planering var en gång i världsklass. Men vem skulle planera ett proxykrig mot Ryssland, en av de erkända artillerimästarna med mycket bättre luftförsvarsteknik än någon i väst, och sedan utrusta vår marionett Ukraina med sämre vapen och bara tillräckligt med ammunition för att hålla sex månader? Och visst kunde amerikanska planerare inte låta bli att veta att det inte längre fanns en tillverkningsbas för återförsörjning och att Natos lager var praktiskt taget tomma?

  Rhett Butler påminde föraktfullt de heta huvuden för sydstaternas utskiljning om ”Det finns inte en kanonfabrik i hela södern.” Det är inte mycket bättre i USA idag. Det är en sliten sanning i århundraden att logistik är nyckeln till slagfältsdominans. Missade våra nuvarande militära planerare det på något sätt?
  Amerika letar nu igenom sin skräphög efter föråldrade vapen som ändå aldrig kan komma fram i tid för att fylla upp Pentagons ukrainska militära hjälplistor tillsammans med tillverkningskontrakt för framtida förnödenheter som är irrelevanta och Ukraina gräver ut ånglok ur museer för att köra på vad som är vänster om sitt järnvägssystem.

  Men USA:s nuvarande ledarskap är ett gäng totala idioter, förblindade av ideologi, arrogans och illusioner om att sträva efter en ”regelbaserad” global hegemoni, en möjlighet som länge passerat, vilket vår prestation i detta proxykrig visar. USA kan ha vunnit det kalla kriget men det förlorade freden.

  Dess strategiska tänkande och dess militära är föråldrade och konfigurationen av både styrkor och utrustning är baserad på antaganden från det gångna millenniet. Kampen om en stor global återställning under en unipolär amerikansk hegemoni har också förlorats. World Economic Forum är nu ungefär lika relevant som det heliga romerska riket. Allt de kan fortsätta att göra är att terrorisera de allt mer auktoritära staterna i väst med otäcka politiska förslag.

  Försöket att förstöra Ryssland fick det till en explosion av briljant diplomati och ledarskap av Putin och hans team som tyst har fastställt att resten av världen föredrar suveränitet och en multipolär värld. Efter kalla krigets ”Pox Americana” som Larry Johnson har kallat det, är över. Framtidens historiker kommer att studera denna period av historien med fascination. Få gånger i historien har en så enorm förändring skett så snabbt.

  Men hur kommer idioterna i Washington att reagera? Kommer de att ta till något försök att implementera Petraeus ”koalition av de villiga” tillverkad av några Nato-trupper och några av våra egna? Petraeus har hittills haft två betydelsefulla idéer i sitt liv: Som kadett gifte han sig med sin chefs, Superintendent of West Points dotter, och valde att överge sina CIA-män som dör i Benghazi för att undvika att skämmas ut för Obama och Hillary Clinton. Kommer ett desperat USA/NATO att hitta på någon sak och faktiskt ingripa fysiskt för att försöka förhindra Ukrainas oundvikliga nederlag?

  Det finns en möjlig viktig signal och den kommer från Putins taktik i Donbas. Varför, om en stor offensiv för att ta Donbas och utbrytningen är på väg att börja, skulle ryssarna intensivt befästa den linje de redan har? Kan det vara efter de absurda parthiska nålsticken som CIA har tillfogat i Ryssland självt, att ryssarna har bestämt att USA/NATO precis är utom kontroll nog att pröva en taktisk kärnvapen såväl som en NATO-styrkanfall?

  De kommande sex månaderna kommer sannolikt att bli de mest hårresande vi någonsin sett
  https://sonar21.com/is-the-united-states-poised-to-lose-the-second-cold-war/

 4. Putin har inte militära resurser att ockupera hela Ukraina, men däremot till att förstöra det för alla. Angriparen Putin utlyser nu ensidig vapenvila, med stöveln kvar på ukrainsk mark. Storslaget.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here