Zelensky utökar förtrycket av ukrainska medier

14
1616

President Volodymyr Zelensky håller sitt årliga tal till det ukrainska parlamentet, Verkhovna Rada, i december. 28, 2022, i Kiev. (Foto: Presidentens kansli).

Redaktören: Även SvT har uppmärksammat detta ser jag när artikeln nedan är färdigskriven. Kritik mot Ukrainas nya medielag: ”Godtycklig censur”. SvT skriver bl.a. ”Flera ukrainska och europeiska journalistorganisationer är djupt kritiska till den nya medielag som Volodymyr Zelenskyj nyligen godkänt.”…”– Som vi ser det kommer den här lagen att tillåta godtycklig censur från den ukrainska regeringens sida, säger Ricardo Gutiérrez, ordförande för Europas största journalistförening, European federation of journalists.”…”Tv- och radiorådet kontrolleras helt av presidenten, säger Ricardo Gutiérrez.”…”– Vi är förvånade över de uteblivna reaktionerna från västländerna. Vi förstår inte varför de inte säger till Zelenskyj att den här lagen inte lever upp till vår standard. Jag skulle säga att det blir omöjligt för Ukraina att gå med i EU med en sådan här lag.”

Nedan en artikel om detta:

Zelensky utökar förtrycket av ukrainska medier

President Volodymyr Zelensky har skrivit under ett nytt lagförslag som stärker regeringens kontroll över allmänhetens tillgång till nyheter i Ukraina. Zelenskij har redan förstatligat landets media under de krigslagsbefogenheter som åberopades efter Rysslands invasion förra året, vilket drar till sig kritik från pressfrihetsgrupper.

Lagen undertecknades den 29 december och utökar ”dramatiskt” den ukrainska sändningsregulatorns makt över nyhetsbyråer, nu inklusive både tryckta och onlinekällor, enligt Kyiv Independent . Åtgärden kräver att publikationer har licenser att publicera, och alla medieorganisationer som inte har dessa tillstånd kan stängas, rapporterade kanalen och tillade att organet som utfärdar tillstånden kommer att stå under Zelenskys kontroll.

Enligt Ukrainas institut för massinformation kommer medietillsynsmyndigheten enligt lag sannolikt att kontrolleras av den sittande regeringen eftersom dess medlemmar utses av Zelensky och det ukrainska parlamentet, där hans parti har absolut majoritet.

I mars utfärdade Zelenskij ett presidentdekret som förstatligade Ukrainas etermedier och betonade behovet av en ”enhetlig informationspolitik” för att bekämpa rysk desinformation och röster som är kritiska mot regeringen. Ungefär samtidigt förbjöd han också en lång rad politiska oppositionspartier med påstådda kopplingar till Ryssland, och har sedan dess lanserat ett straffande tillslag mot ortodoxa kyrkor som också sägs ha kopplingar till Moskva, vilket i praktiken avskaffar alla oliktänkande under krigslagstiftningen.

Medan Zelenskys maktövertagande under den 11 månader långa konflikten i stort sett har gått obemärkt förbi i den amerikanska mainstreampressen – som har haft riklig bevakning av liknande krigstidsförtryck i Ryssland – framhöll New York Times uppmaningar från människorättsgrupper att upphäva lagen på grund av rädsla för att det kommer att krossa den fria pressen.

”Ukraina kommer att visa sitt europeiska engagemang genom att främja fria och oberoende medier, inte genom att etablera statlig kontroll över information”, säger Ricardo Gutiérrez, generalsekreterare för European Federation of Journalists.

Kommittén för att skydda journalister och andra medborgarrättsorganisationer kritiserade också lagstiftningen medan den diskuterades i det ukrainska parlamentet i december. Medan parlamentet gick med på att ta bort några av lagförslagets mer extrema åtgärder, ger det slutliga utkastet fortfarande den federala regeringen nästan total kontroll över Ukrainas nyhetsmedia.

Källa: https://libertarianinstitute-org.translate.goog/author/kyle-anzalone-and-will-porter/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=no&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

Föregående artikelUkraina: Artillerikrig och ekonomisk katastrof?
Nästa artikelVarför ställa särskilda krav vid inresa från Kina – och en tillbakablick på Kinas anti-Covid-19-politik efter 3 år
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Det spelar ingen roll hur många dåliga katastrofala varningsklockor det ständigt kommer fram. Det är HELT chockerande över hur mycket Ukraina kommit undan med. Det har varit så veckor efter veckor alla dessa månader där MASSOR med diktatoriska vidriga fasoner varit HELT uppenbara och bevisade, MEN det kvittar varje gång på NÅGOT sätt. Det är svårt att förstå ärligt talat. Våra massmedierna hemma har som jag tidigare skrivit här även totalt tappat sin moraliska kompass

 2. Hur är det då här i Sverige?
  Vi tycks ha ”oskrivna” lagar i bruk, som stärker regeringens kontroll över allmänhetens tillgång till ”sanningens” nyheter, låt oss säga att vi har ”Godtycklig censur”.

  Jag upprepar mig….
  ”Yttrandefrihet som en mänsklig rättighet innebär för regeringar att garantera mediernas frihet och att främja och skydda olika medier. 
  Att förmedla information och idéer ska inte vara begränsad till uttalanden som anses ”passande” av myndigheter.
  Begränsningar av mediefrihet för politisk ändamålsenlighets skull leder så småningom till censur som lätt och slätt blir bestående”.

 3. Jag har efterlyst bra medier och information om Ukrainakrisen och Global Politics har hitintills varit min bästa källa.
  Men nu har jag upptäckt en bra källa till.
  Den heter Swebbtv och har egen hemsida.
  Nedan är länkar till ett par artiklar där jag rekommenderar att läsa.

  Den första ställer frågan; Ryssland och Frankrike, Europas två döttrar?
  Ja, varför inte? Jag upplever Ryssland och Frankrike har kulturella band.
  Samma gäller Italien. Landet Ungern också tror jag.
  Det USA-amerikanska ränkspelet består i att försöka splittra Europa från att bli en stark kontinent med Ryssland som kan hota den amerikanska dominansen.
  Artikeln menar att kriget i Ukraina i huvudsak är ett ekonomiskt krig av USA för att förhindra dollarns fall bort från att vara ”världsvaluta”.

  https://nyheter.swebbtv.se/de-gaulles-barnbarn-ukrainakrisen-ett-ekonomiskt-krig-som-usa-tjanar-pa/

  En bra artikel ytterligare på Swebbtv som jag läste igår.
  Jag uppfattar den som mestadels en direktöversättning av Putins tal som västvärlden tyvärr aldrig förmedlar oss genom sina medier.
  Redaktören här brukar kalla det för ”maskinöversättning” och något jag sysslar med på google översätt dagligen.
  Det kanske inte alltid är exakt men i varje fall mer ärligt.
  En ärlig översättning är viktigare än exakt för mig vad gäller nyhetsrapportering i sådana här frågor.
  Mänskliga översättare kan lättare fejka och ändra lydelser diskret efter behag.
  Ett typiskt exempel på det är praktverket Bibeln som genom historien översatts ett större antal gånger och till olika språk så man kan undra om budskapet idag verkligen överensstämmer med originalet?

  Läs gärna artikeln nedan och vad Vladimir Poutin verkligen säger.
  Ej säker på jag hittat artikeln jag läste igår men nedan bra ändå.
  Fler artiklar om Ukraina-krisen finns på Swebbtv

  https://nyheter.swebbtv.se/putin-vasts-hycklande-eliter-uppmuntrade-terror-mot-civila/

 4. Skillnaden mellan Ukraina och Ryssland när det gäller medierna så kan journalister i Ukraina protestera mot lagar. Hur det vill gå framöver får vi se. I Ryssland fängslas journalister eller dom dödas.

 5. Medier.
  Jag gjorde en snabbkoll på Samtiden och fann då Dick Erixon gjort en överblick om dokumentärer.
  Dick menar att det finns många sådana bra på Youtube, kanske gjorda av amatörer eller av vem? Men ofta mycket sevärda och lärorika.

  Dick rekommenderar en sådan som heter ”RealLifeLore” och har en väderkvarn som symbol.
  ”Dokumentärerna” på den kanalen har jag sett några avsnitt av och tycker de är väldigt skickligt gjorda.
  Det är toppbetyg på allt, berättarröst, bilder, tydlighet m.m.
  Dock tolkar jag kanalen som starkt USA-vänlig och direkt ryskfientlig.
  Det är möjligt Dick Erixon inte upptäckt det om han skulle vara likadan själv vilket jag tycker det verkar som. Dick har ju också ett förflutet på Timbro, en högerliberal tankesmedja som hämtad från USA.

  Följ länken nedan till RealLifeLore och se själva vad ni tycker.

  https://www.youtube.com/@RealLifeLore/videos

  RealLifeLore är en framgångsrik kanal och har över 1,3 miljarder visningar och över 6 miljoner prenumeranter.

  Det måste generera en summa av reklamintäkter från Youtube och man undrar till vem pengarna går?

  Socialism brukar anklagas som propagandans mästare men Fria Marknaden och den liberala demokratin är den verkligen så mycket sämre på att producera effektiv politisk propaganda?

  En sak jag konstaterat är att konflikten i Ukraina är det Ukraina som genom Västvärldens propagandamaskin som givit Ukraina övertaget och pressat Ryssland till lilleputten som nekas yttra sig.
  Därför tycker jag det är självklart att Ryssland måste utestänga Västvärldens bastanta propagandamaskin från sitt land, kultur och territorium annars kan det föranleda till katastrof.

  Det är USA och Västvärlden som gör oppositionella till landsförrädare i Ryssland.
  Det går inte anklaga Ryssland för det.
  Det är Rysslands skyldighet att skydda sig mot Västvärldens olika attacker.
  Mot rent militära attacker har dock Ryssland skaffat sig bra medel.
  Bra medel som alltid måste göras bättre för att skydda landet, kulturen och det ryska folket.

  Dick Erixon:
  https://samtiden.nu/2023/01/dokumentarer-nar-de-ar-som-bast/

 6. Ukraina befinner sig i krig. Att speciella lagar och censur införs inom ett land i krig är fullt normalt. Ryssland anser sig inte vara inblandade i ett krig (även om deras ledare försagt sig). Varför har de då infört drakonsika lagar som censurerar och hindrar både journalister och medborgare att framföra kritik?

  • ”Varför har de då infört drakonsika lagar som censurerar och hindrar både journalister och medborgare att framföra kritik?”

   H2,
   Jag har förstått det har med landets inre säkerhet att göra.
   Några får inte förstöra för alla.
   Det här är ett villkor för de länder som står utanför Västvärldens liberala demokrati som vare sig kan eller vill underordna sig imperialistmakten USA.
   Ryssland har gjort flera försök att närma sig Västvärlden men försöken har alltid slutat med Västvärldens försök till erövring och kontroll.

   För att ”smörja” redaktören här så är det egentligen kapitalism saken handlar om.
   Strävan att ”slå ut” alla konkurrenter för att slutligen uppnå monopolet.
   USA har klart visat den strävan genom försök att göra sin valuta dollar till en ”världsvaluta”.

   Västvärlden talar i falska termer om en ”mångfald”.
   Dock gäller det ej makt och ägande som istället ska koncentreras till USA och Västvärlden med sina allierade.

   Så frågan är egentligen,
   Står du upp för kapitalets envälde eller vill du ha en värld av mångfald?

   De länder som önskar en värld i mångfald måste tyvärr skydda sig med atombomber.
   De länder som har möjlighet alltså.

   Den slutliga erövringen av länder utanför den liberala demokratin kommer således alltså bli atombomb mot atombomb eftersom imperialistländerna också är kärnvapenbärande länder.
   Vilket närmast kommer drabba folktäta länder i Europa.
   Rikta kärnvapenattacker mot glesbefolkade områden är mest bara miljöförstöring.
   Förintelsevapen är för områden där det bor många människor.
   Det är där den önskade effekten uppnås.
   Kraftiga förintelsevapen från både Ryssland och USA kan totalt ödelägga ett storstadsområde med över miljoner människor på bara någon timme.
   Allt förgasas och förintas i en värme uppemot tusen grader och kvar blir bara en sotig svart fläck på jordytan.

   Frihet betyder så mycket.
   Friheten att bestämma över andra men även friheten att bestämma över sitt och sig själv.
   Det senare anser jag vara det viktigare.

 7. Läs : New Left Review: Artiklar av Volodymir Ischenko:

  ‘Ukrainian Voices?’
  ‘Maidan Mythologies’
  ‘Ukraine’s Fractures’

  Avgörande var det som hände var att Zelensky satte oligarken Medvedchuk i husarrest, i januari 2021. Sanktionerna mot Medvedchuk, frysning av tillgångar, och hans tre tv-stationer, följdes bara tre veckor efteråt, av den ryska truppkoncentrationen.

  Medvedchuks parti var på väg att bli större än Zelenskys, därför slog Kievjuntan till, som Hitler 1933. Början av 2022, hade man stängt ner alla oppositionella partier.

  Men även att Mevedchuks tv-stationer, hade uppmärksammat den korrupta anställningen av Hunter Biden i Burisma, som kunde hota Bidens val till president, som gav honom stora summor, och sanktionerna, och fängslandet mot/av Medvechuk, övertygade Putin om att hela det politiska fältet hade blivit utrensat, en” purge.” USA stödde därför sanktionerna mot Medvedchuk, som tidigare blev utväxlad mot krigsfångar.

  Ukraina är ett USA-protektorat, man gjorde inget för att förhandla, med Ryssland om Nato, man gjorde inget för att kriga för Ukraina heller, utan lät allt bara ske, enbart sjukt, (som även lilla fjantiga fredsälskande Archer-Sverige deltagit i, lägg ner UD, som miljödeparte-mentet) men allt vilket blivit en tragedi för Ukraina, och även för Sverige.

  ”Ukraina- The problem from Hell!. I den slafsiga svenska skolan är läroplanen inte att kunna historia, utan att bara ”tycka”, det räcker, om vad som helst, narcissism, som gör eleverna till menlösa känslomässiga trollvrak. ” Jag tycker”- alltså är jag, det är skolans motto, det gör
  eleverna till förvirrade ”tyckare”, ”trotsare” som inte passar in.

  Det är det smutsiga spel som USA bedriver, och det är bara vänsterns journalistik, som kan förklara vad som händer, övriga har inget att bidra med, man har fastnat i sin grava russo-fobi, som förvrider allt som inträffat i Ukraina, som USA tjänar på. Diplomati och förhand-lingar måste in först, kunskap, istället tröstar man sig med att: ”Alla krig slutar ned förhand-lingar.” Och gangstermorden och bomberna upphör väl till slut även de, men vilket nederlag för svenska media !

  • Bra Lennart!
   Där hade du mycket intressant att upplysa med.
   Många borde läsa och försöka förstå istället för att medvetet bli förvillade av Västmediers konsensus-rapportering anpassad för USA:s intressen.

   ”Ukraina är ett USA-protektorat”
   Ja, verkligen.
   Det är alltför lätt att göra jämförelsen med Kosovo och USA:s ”humanitära” bombningar av Serbien.
   Några ”humanitära” bombningar av Ryssland mäktar dessbättre inte 1:a krigsherren USA med.

 8. Hej igen,
  Jag glömde säga att i det till synes maskinöversatta talet från Vladimir Poutin (inte hela talet, bara delar) menar Poutin att USA:s arbete för att erövra Ukraina redan på Sovjettiden.
  USA etablerade institut i Ukraina, förmodligen utåt harmlösa, hjälpsamma etablera kontakter etc. men i själva verket ett sätt för USA att få de rätta kontakterna i Ukraina för att senare förverkliga USA:s intressen.
  Jag tror på Poutin i det här fallet för det är USA och Västs sätt att införa ”demokrati”.
  Man använder alla möjliga medel från USA:s sida och i Ukraina var det fördelaktigt eftersom där redan fanns en motvilja mot Ryssland, möjligen undertryckt, men även etniska sammansättningar som USA kunde nyttja.
  Det finns bl.a. många judar i Ukraina och Israel har som bekant en stabil koppling till USA.

  Jag tror Ryssland måste ge upp sina försök att närma sig Västvärlden.
  Det kommer ändå aldrig leda till någonting bra för Ryssland.

  Visserligen bor de flesta ryssar i den Europeiska delen av Ryssland men Ryssland tillhör ändå Östvärlden eller Восточный мир (Vastochnyij mir´) och är delaktig Orienten.
  Det är länder som Kina, Nordkorea, Iran och helst fler länder i Öst-världen som Ryssland gör bäst i att bekanta sig med.
  Men även i Främre Orienten som ex. vis Turkiet och Syrien.

  Jag har ytligt stött på en ganska ung tjej, för lite prat inget annat, i kyrkans värld men hon har dragning åt Väst. Det står helt klart för mig. Hon bor här i Sverige med sin man också.
  Hon gillar inte riktigt när jag pratar om Ryssland.
  Hon är också medveten om att hennes hemland har ett vänskapsförhållande med Ryssland vilket hon heller inte gillar.
  Däremot gillar hon när jag intresserar mig för persiska språket, med skrifttecken som absolut inte går att förstå. Däremot möjligen lättare att lära ord som ljud.
  Hon gillar också att berätta delar ur den persiska historien vilket jag gärna lyssnar till.
  Tjejen kan tämligen bra svenska efter bara varit här något år.
  Inte allt, men det går att förstå henne på svenska.
  Särskilt tjejer tror jag har lättast att lära sig språk.
  Jag kämpar på med ryska. et går framåt men inte i raketfart.
  Intresset är det i varje fall inget fel på.
  Jag kan be om en kopp kaffe med bara lite mjölk i.
  Может мне кофе с только немного молока пожалуйста
  Det kunde jag inte för ett år sedan.
  Ryska är tillräckligt knepigt men jag tror lära sig persiska är svårare.

  Någon som känner igen melodin?

  BAND ODESSA – ДАВАЙ НАЛИВАЙ – КАРАОКЕ /+БЭК
  https://www.youtube.com/watch?v=kxcnd7GpuNI

  Stumblin’ in på engelska blev på ryska Давай наливай поговорим (Häll i och låt oss prata)
  Kanske passande?

  Det är mitt projekt ryska-projekt just nu.
  För ett år sedan jättesvårt men jag tror jag klarar det ganska enkelt nu.

  Som att sluta röka. Svårt i början men var envis och ge inte upp.
  Var bestämd och aktiv så lättar det.
  Rolig hobby, jag lovar. Förnöjsamheten är nog lika stor som att bli rökfri.

  För ett år sedan, och även senare var jag tvungen att noga lära mig ord för ord med rätt uttal i google översätt.
  Det lättar för vissa okända ord även nu men i ordförrådet har jag fått ord jag redan lärt mig och lättare uttala andra ord med bara att lyssna av.
  I google översätt får man också översättning som visar tämligen korrekt vad orden betyder på svenska i det aktuella sammanhanget.

  Kan man inte sjunga får man lära sig det samtidigt.
  Hur jag låter? Inte en aning. Det hör man inte själv.
  Bara att det är roligt när det går bra.
  Hoppas att få sjunga med andra någon gång.
  Men om det blir vet jag inget om.
  Bara att det tyvärr är mycket dåligt ställt med intresset för det ryska språket i Sverige.
  Problemet tror jag är Sveriges fysiska närhet till Ryssland tillsammans med det mentala avståndet.
  Det är demokratin som vill ha det så.
  Intresset för ryska språket är betydligt större i USA.
  Kanske lika större som USA:s fysiska avstånd till Ryssland?

  Jag kan inte känna något mentalt avstånd till Ryssland.
  För mig är Ryssland nära.
  Vid datorn kan jag ibland förnimma att jag är där istället för här.

 9. Lösningen i framtiden tror jag kommer att bli teknologin. Teknologi som inte kommer att kunna kontrolleras av en liten begränsad maktelit. Vi ser den redan krypa mot oss. Maktgrupperna är redan skräckslagna och klamrar sig fast vid övervakning, censur och hotelser.

  Systemen liknar kryptovalutor, det finns ingen central punkt att attackera. Ta en titt på den här illustrationen. https://boosthigh.com/wp-content/uploads/2019/07/1-kopia.jpg

  Den vänstra bilden är hur nästan alla system är idag är konstruerade. Star Topology. Den som kontrollerar mittpunkten kontrollerar hela systemet, oberoende av hur stort det är. Så är Facebook, Twitter, Instagram och alla andra konstruerade. Den mittpunkten finns nästan alltid i USA.

  Den högra bilden är annorlunda. Bara åtta stationer visas, men tänk om det är tusentals. Den som skall kontrollera systemet måste kontrollera alla stationerna och all förbindelserna, och det blir omöjligt.

  Det är så Weixin-WeChat är konstruerat, och det är därför Jänkarna är så skräckslagna inför de kinesiska systemet och teknologin, USA förlorar kontrollen över yttrandefriheten. Massövervakningen och censuren förhindras

  Visserligen gäller samma sak för alla, inklusive Kina, men Kina har inget behov av massövervakning. Det är självreglerande.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here