CNN inne i mordförsöket mot Maduro i augusti

9
1162


Den här videon av CNN får anses bekräfta de starka misstankarna att en drönarattack mot president Maduro i augusti 2018 verkligen var ett mordförsök. Ja, Hugo Chavez, hans företrädare som president var också utsatt för mordförsök. Kan man inte vinna val eller inflytande med demokratiska medel är mordförsök ett av medlen, från USA i alla fall. Fidel Castro var utsatt för tiotals mordförsök av CIA.

Jag anser att mordförsök mot Maduro sannolikt är ett av USA:s nuvarande huvudalternativ i den pågående konflikten. Vid sidan av illegala, skarpa sanktioner med Sveriges stöd.

CNN: Inside the August plot to kill Maduro with drones

Texten nedan översatt av Romel Andersjö.

En ny video av CNN ger en kall insikt i ”den mystiska” drönarattacken mot Venezuelas president Nicolas Maduro i augusti förra året. Världens första kända försök att döda en statschef med en drönare som kan inköpas online och som var försedd med av militärt klassade explosiva ämnen. En man har framträtt som en arrangör av attacken och säger att den begåtts av en grupp venezuelanska militärer och andra. I en exklusiv intervju med CNN berättade han hur de förberedde sig för attacken och sände mobiltelefonvideor med sina drönare, sprängämnen och hur de övade på landsbygden i Colombia.

”Vi har försökt alla fredliga och demokratiska sätt att få ett slut på denna tyranni som klär sig som demokrati”, berättade han med hänvisning till Maduro-regimen för CNN på villkor av anonymitet. ”Vi har vänner som är i förvaring, torterade. Det här var en svår beslut.” Han erkände också att attacken kunde ha dödat oskyldiga civila. ”Det var den risk som vi var tvungna att ta”, säger han. ”Vi brydde oss om det eftersom det venezuelanska folket alltid får ta konsekvenserna.”

Den självutnämnde interimspresidenten Juan Guaido, berättade för CNN att han inte gillade attacken.”Sådana alternativ är inte bra,” sa han. Han tillade att han misstänkte att attacken var iscensatt. ”Jag tror att regeringen ordnade attacken för att framstå som offer.” Den amerikanska nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton sa morgonen efter attacken att den kanske var ”fake” för att ge Maduro-regeringen en ”förevändning”, kanske för en nedbrytning. Men sedan dess har amerikanska tjänstemän inom underrättelsetjänsten informerat CNN att de trodde att det var en äkta attack som gick fel.

Relaterat

Mordförsök mot Venezuelas president. Sveriges reaktion? 6/8 2018
Motiven bakom kuppförsöket mot Venezuelas president. 7/8 2018
Venezuela: Drönarna som skulle döda president Maduro och männen bakom dem. 9/8 2018

Föregående artikelKom till manifestation för fred i Venezuela på Sergels torg kl 13!
Nästa artikelUSA och Venezuelas svarta guld Varför händer det som händer i Venezuela?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

  • Hade det varit proffs hade de haft flera olika attacker samtidigt.

   Samtidigt frågar man sig om en deltagardemokrati kan fällas enbart genom att fimpa galjonsfiguren för den, när den som är galjonsfigur i själva verket inte har så stor betydelse för resultatet, snarare enbart genomför folkets vilja?

   Kuppen mot Sverige och Olof Palmes ledarskap hade förmodligen aldrig kunnat lyckas om han direkt hade fått en värdig ersättare i samma anda och om inte svenskarna hade varit så naivia. P.g.a. svenskarnas naivitet i kombination med korrumperad kanslihushöger, fulmedias ägande och makt över innehållet, munde kuppen genomföras inkl. Novemberrevolution och Soros spekulation.

   Sveriges demokrati var och är för svag. Därför är den sårbar. När den fördjupas genom att folket blir aktivt och insatt genom fler folkomröstnngar etc. så blir inte galjonfigurern lika viktiga.

   • ”Samtidigt frågar man sig om en deltagardemokrati kan fällas enbart genom att fimpa galjonsfiguren för den, när den som är galjonsfigur i själva verket inte har så stor betydelse för resultatet, snarare enbart genomför folkets vilja?”

    Jag tror t.ex. Jimmie Åkesson är mer ”galjonsfigur” än Maduro. Maduro är den venezolanska regeringens överhuvud och sitter där som spindeln nätet för kontakten med alla eliterna och kapitalets ägande. Det är stor skillnad. Hela regeringsinnehavet hänger på ledaren och skulle denne undanröjas så faller genast regeringen. Precis tvärs emot socialismen förespråkar är den beroende av en ledare som kan skapa förtroende och sammanhållning genom persondyrkan. Det är ett sektbeteende. Ska regeringen falla så måste också ledaren falla. När man sopar och städar en trappa börjar man uppe och inte nere. Jämför regimbytena i Irak och Libyen vad som hände med ledarna där. Kommunistdiktaturen Nordkorea blir svårare därför ”Rocket Man” har kärnvapenknappar att trycka på om hotet närmar sig. Och något sådant riskabelt regimbyte vill nog västländerna inte ge sig in på. Det finns ingen annan politisk ideologi som hyllar sitt ledargarnityr så mycket som socialismen. Eller snarare hyllar de sig själva. Jämför Sovjetunionen där statyer och byster över Stalin och Lenin fanns i princip överallt. Samma i Nordkorea, de betraktar sig själva som gudar. Jag tycker det är helt sjukt.

    • Venezuela har haft omkring 20 fria val på 20 år med ett säkert och fint valsystem enligt olika utländska bedömare. Ja, främst parlamentsvalet 2015 har kritiseras (liksom en del val i USA, t.ex. presidentvalet år 2000 och 2016). Du spekulerar väl en del i övrigt.

     • Om du följer länken nedan kan du läsa vad vänstermannen Tigran Feiler skriver om sin vistelse i Venezuela. Jag kan inte se att jag skulle ha någon anledning att tvivla. Vad beträffar elsäkerheten verkar det vara värre än jag först trodde. Reservkraft finns tydligen närmast på lyxhotellen. Det verkar inte finnas någon standard i socialistländer jämförbar det vi är vana vid. Det skulle väl vara de demokratiska valen i så fall. Men med den påverkan och propagandan socialister brukar använda sig av så är det inte så konstigt om de vinner valen. Men i Venezuela är jag tveksam till om det kan fortsätta så. Jag bara får en känsla av att folk börjar känna sig lurade och börjar tvivla på det verkligen är rätta vägen. Det här bristande solidariteten tycker jag börjar bli vanlig nu i stora delar av världen. Propagandasamhället är inte min demokrati.

 1. jag bliver så full i skratt när jag läser en del åsikter ,, förlåt mej ,, demokrati????? ja tänk att vi lever i en demokrati, !!!!! vi, den svenska fårflocken bääääää , för h—-te tror folk att vi bor i en demokrati bääääää maduro är en diktator ?????? vi som lever i det fria EU, förlåt jag menar eu,, en odelad (dvs. diktatorisk) europeisk kommission och en icke vald president (dvs, diktator)från europeiska kommissionen tar otrevliga beslut om hur man stjäl ,missbrukar och frslavar svenska folket utan att fråga vad folket tycker om det är rätt eller inte med korruption och slöseri med skattepengar, skulle mot förmodan svenska folket börja protestera mot slöseriet i sus och dus i bryssel till dom ICKE valda demokraterna i bryssel beordra sina marionetter i sveriges riksdag att övertala folket att allt är demokratiskt beslutat enligt den olagliga och icke-röstad europeiska konstitution , jag kan fortsätta i oändlighet om det demokratiska eu, men maduro är ju en diktator bääääääää

  • ”men maduro är ju en diktator bääääääää”

   Vad annat kan en enpartistat vara?
   Ett parlament utan inflytande vad är det för demokrati?

   Någon förvånad om det stora grannlandet USA är missnöjda?
   USA ser sig själva som demokratins försvarare även om jag själv tycker USA kan vara tveksamt som fulländad demokrati ur mitt perspektiv. USA har ju ingen regering i den meningen vi är vana vid. Och utan regering blir det ju inte heller någon regeringsbildning. Men Venezuela har regering och en opposition som regeringen har krossat genom närmast diktatorisk makt. Det är verkligen ingen demokrati enligt min mening. Maduroregimen har genom sin oinskränkta makt ändrat författningarna så de passar dem bäst. Jag drar närmast jämförelser med ”proletariatets diktatur”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here