Kom till manifestation för fred i Venezuela på Sergels torg kl 13!

4
1305

Plattformen för fred – Nej till USA:s krig mot Venezuela

ansluter sig till den internationella manifestationen med krav på fred, upphävandet av sanktionerna och nej till USA:s statskuppsförsök mot Venezuela som ordnas i många länder 16 mars. Möte på Sergels Torg kl 13.00-13.30 med korta tal och därefter demonstration till USA:s ambassad.

Facebook.

Värd är Venezuelanätverket

tillsammans med många andra organisationer.

Bland organisationer som stödjer solidaritetsarbetet kan nämnas:
Sveriges Fredsråd, SWEDHR (Swedish doctors for Human Rights), Folket i Bild Kulturfront, Svensk-Kubanska Föreningen, Kubaner för Kuba, Venezuelanätverket, Hands off Venezuela, Internationella Kommittén för fred, rättvisa och folkens värdighet (avdelning Sverige) Kommittén för Internationell Solidaritet, Comité 5 de Octubre, Estocolmo,Argentinare för Seger, Sverige, BRASSAR – Brasilianare i Sverige, för demokrati, Melin Newen Mapuföreningen, Jaime Pardo Lealföreningen, Tidskriften Liberación, NicaraguaSolidaritetskommittén ”Carlos Fonseca Amador”, LatinamerikaSolidaritetsnätverket, RESOCAL , Bolivianska Kulturföreningen Tiwanacu, Svensk-Ecuatorianska Vänskapsföreningen, Föreningen för Kulturell Integration AIC, Solidaritetsföreningen med El Salvador – Stockholm, Latinamerikanska solidaritetsföreningen Radio Bahía, Peruanskt kulturellt centrum, Riksförbundet Víctor Jara, Latinamerikanska föreningen för Mänskliga Rättigheter, Göteborg, föreningen Syriensolidaritet.

PLATTFORM FÖR DIALOG OCH FRED
Nej till USAs krig mot Venezuela!

(Flygblad med text och bilder.)

Den 23 januari inledde USA ett kuppförsök i Venezuela för att ersätta landets president Maduro med Juan Guaidó. Maduro återvaldes till president i maj 2018 i ett val som fick bra betyg av valobservatörer från 30 länder. Guaidó utnämnde sig själv till president med stöd av USA, högerregeringar i Latinamerika, Sverige och andra EU-länder. FN, och de allra flesta länder erkänner Maduro som president.

Det är oljan!

Den 29 januari sa Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton det i klartext: ”Vi samtalar med de största USA-bolagen nu. Det kommer att betyda mycket för USAs ekonomi om våra bolag får tillgång till Venezuelas olja. Den utgör också den venezolanska regeringens största inkomstkälla.

Häv blockaden mot Venezuela. Återlämna stulen egendom!

Alla banktransaktioner till och från Venezuela går genom USAs banksystem. USAs blockad innebär att betalningar av export och import stoppas och därmed all utrikeshandel, även livsmedels- och läkemedelsimport. Syftet är att framkalla svält och död i botbara sjukdomar och ilska mot regeringen, inte mot USA.
USA har stulit det venezolanska oljebolaget Citcos tillgångar i USA på 70 miljarder US$ och Venezuelas guldreserv i USA. På USAs order har Bank of England fryst de guldreserver värda 1,2 miljarder US$ som Venezuela deponerat där.

Målet är att strypa den venezuelanska ekonomin och tvinga landet till underkastelse.

Vem är denne Guaidó?

Det var 2007 som USAs New Endowment for Democracy (NED, CIAs redskap för regimskifte i länder med olydiga regeringar) gav Guaidó i Washington utbildning i ”regimskifte” Till hans lärare hörde Elliot Abrams, ökänd grundare av 80-talets paramilitära gäng som mördat tusentals demokrater i Centralamerika. Denne är nu ”Trumps särskilda sändebud” i Venezuela. Finansierad av NED bildade Guidó 2010 i Mexiko sitt parti Folkviljan med planer på, destabilisera Venezuela och störta och vid behov döda Huga Chávez Nicolas Maduro.

 

Guadiós ”Folkviljan” stödde våldsamma upplopp

 

i Caracas,  de kallas Guarimba och kostade hundratals venezolaner livet 2014 – 2017. USAID (USAs internationella biståndsorgan) ställde upp med 50 miljoner US$. I december 2018 reste Guaidó i hemlighet till Washington för att med USAs utrikesminister Mike Pompeo planera mobiliseringarna 2019 mot Maduro.

Venezuela Concert ordnad vid gränsen 24 februari av regeringssidan.

Fördöm brott mot FN-stadgan och Folkrätten

Alla dessa åtgärder är allvarliga brott mot Internationell rätt som hävdar alla staters suveränitet, förbjuder inblandning i andra länders inre ange- lägenheter, förbjuder ekonomisk krigföring, förbjuder stöd till gatuvåld, terrorism och anfallskrig, men tillåter självförsvar.

För att rättfärdiga dessa brott

bedriver västliga massmedia propagandakrig och utmålar Venezuelas som diktatur och underkänner Venezuelas system för demokrati. Det måste rivas upp för att bankernas och storbolagens politiker ska kunna överlåta makten över oljan till USA.

Fredlig lösning med Respekt för Internationell rätt

Presidenterna i Uruguay och Mexiko har tillsammans med Venezuelas utrikesminister Ar- reaza, EUs utrikesminister Mogherini och FNs Säkerhetsråds generalsekreterare Antonio Guterres tagit initiativ till förhandlingar för fredlig lösning och dialog, vilket Venezuela välkomnar. Men USA driver på konflikten.

Stoppa USAs intervention
– Nej till krig

USAs marina stridskrafter opererar nära Colombia och Venezuela. Hangarfartyget USS Abraham Lincoln, ligger med Venezuela inom räckhåll. Med den följer en flygskvadron med kryssningsraketer. “Dessa flexibla attackstyrkor för krig i stor skala är mäktiga symboler för USA:s åtaganden gentemot bundsförvanter och vänner”, står det i USA-marinens officiella presentation.

Världens folk måste motsätta sig en ny imperialistisk militär intervention i Latinamerika och Karibien, som skul- le skada oberoende, självständighet och frihet för folken från Rio Bravo till Patagonien.

Vi uppmanar Sverige att försvara freden och nationernas självständighet enligt FN-stadgan, som de flesta länder i världen gör.

Carlos Latuffe bild.
Föregående artikelSkolstrejk för klimatet – men skönmålar Greta Thunberg Parisavtalet?
Nästa artikelCNN inne i mordförsöket mot Maduro i augusti
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Man kan inte först utsätta folket för tortyr och sedan tro sig kunna spela den gode samariten. Absolut ingen ser någon trovärdighet i det. ”Why is this elementary point so difficult for so many to understand? ”You cannot play the tormentor and then play yourself as a good Samaritan” – @Alfreddezayas.
  https://twitter.com/pablonav1/status/1100156686390706177

  En humanitär (USAID) hjälp som klär sig i maskeringar och uppträder hotfullt är inte välkommen. Vill man väl så nyttjar man ’Röda Korset’ för att undvika misstänksamhet.
  https://twitter.com/AhmedKaballo/status/1100000403243061248

 2. Ormtungan som är bästa beskrivning av västpolitiker syns idet samtida faktumet att det franska folket kan knappt leva på lönen och är och demonstrera mot en arrogant skit med diktator fasoner ändock ignoreras av västpolitiker och mediamaffian. Kan inte USAs blicka sina falska samarit ögon mot det franska folkets umbäranden? Nej. Diktatorn där är ju en lakej av bankiren Rothschild. ”Verboten! Vi få inte beröra denna fråga” är det tysta samförståndet bland de korrupta Washington politikerna.

  https://sputniknews.com/europe/201903161073292671-yellow-vests-protests/

 3. Bifogar en bild från demonstrationståget, där jag deltog.

  [caption id="attachment_92681" align="aligncenter" width="562"] Venezuela 190316 demonstrationståg från Sergels torg till USA:s ambassad.[/caption]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here