Dagen Industri: Världen borde hålla andan och inse vad som driver Silicon Valley

14
2921

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller rentav två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Tyvärr.


Ingress 1/1 2019:

I Dagens Industri (DI), där jag har en en månaders gratis prenumeration, hittar jag en för tidningen ovanlig artikel. Skriven av Andreas Cervenka, tidigare ekonomijournalist i Svenska Dagbladet. En förkortad version publiceras nedan. Undrar hur många av DI:s läsare som instämmer! Världen borde hålla andan och inse vad som driver Silicon Valley


Världen borde hålla andan och inse vad som driver Silicon Valley

2018 har Silicon Valleys jättar avslöjats med en dåligt utvecklad känsla för etik och moral.

I debatten om vad som ligger bakom haveriet verkar många blunda för det mest uppenbara.

”Till de stora techbolagen” – så inleds ett brev, författat av Washington Posts videoredaktör Gillian Brockell.

Bara en robot kan läsa det och förbli oberörd. Hon berättar hur hennes aktivitet på sociala medier under graviditeten ledde till att hon matades med annonser för blivande föräldrar. Detta trots att hon försökt klicka bort dem med motiveringen ”ej relevant för mig”.
Hennes barn var nämligen inte längre vid liv, ett faktum som Facebook FB +4,44% och Twitter inte lyckats snappa upp, trots inlägg med ord som ”förkrossad” och ”dödfött”.

Hur kommer det sig att det att Silicon Valleys teknik, spöklikt kompetent när det gäller att producera vinster till det egna företaget, påfallande ofta är korkad och ineffektiv när om det handlar om att begränsa biverkningarna för andra?

Enligt sajten Algotransparency är Youtubes mest rekommenderade material i ämnet ”9/11” klipp med titlar som ”The Role of The Illuminati Occult Philosophy in 9/11”. Ingen optimal inkörsport till kunskapssamhället för världens tonåringar.

Facebooks softistikerade annonsmaskin gör att annonsörer kan nå extremt nischade målgrupper av typen ”alla diabetessjuka rörmokare som var i Alingsås i lördags”.

Men samma företags ingenjörer har inte lyckats stoppa plattformen från att bli ett dödligt vapen som används för folkmord. Vad beror det på?

Mellan 1989 och 2007 ökade den genomsnittliga ersättningen till vd:arna för USA:s sju största banker tiofalt till 26 miljoner dollar, eller från motsvarande 100 till 500 gånger årsinkomsten för ett amerikanskt hushåll.

För Silicon Valley gäller en helt annan måttstock.

Riskkapitaljättar som KKR och Blackstone har i åratal kallats för ”företagspirater” som struntar i bolagen och ”bara är ute efter pengarna”. Men trots att arvodena i Masayoshi Sons Softbank får Goldman Sachs att se ut som Frälsningsarmén får mogulen bara bomullsmjuka frågor om sina it-visioner.

Att hävda att Silicon Valley drivs av krasst pengabegär verkar nästan ha varit tabu.

I stället för att fortsätta att köpa den omsorgsfullt vårdade myten om Mark Zuckerberg (”han är mer idealistisk än verkligheten tillåter”, föreslog en Facebook-chef ogenerat) vore det bättre om vi såg honom som den han varit hela tiden: en vinstmaximerande affärsman.

Plötsligt följer allt som hänt en ganska tydlig logik. Facebook valde helt enkelt att inte bry sig om Ryssland, nazipropaganda eller användarnas privatliv eftersom det ansågs stjäla onödig uppmärksamhet från poleringen av resultaträkningens nedersta rad.

Som av en händelse präglades 1950- och 1960-talen av kraftig ekonomisk expansion i USA samtidigt som inkomstskillnaderna sjönk. Filosofin pensionerades på 1980-talet till förmån för en bekännelse till ”aktieägarvärde”, eller girighet som Gordon Gekko valde att kalla det, i filmen ”Wall Street”.

En alltför blind dyrkan av denna religion bidrog till finansbranschens kollaps 2008. Nu ser Silicon Valley ut att göra om samma misstag. Världen har anledning att hålla andan.

Föregående artikelHur man försöker ta död på Jimmy Dore och andra saningssägare
Nästa artikelTurkiet exporterar stridsvana jihadistkrigare.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. Varför har inte den helt utmärkta Michael Parenti inte uppmärksammats här i Sverige så väl som han egentligen borde ha gjorts? Chomsky och alla övriga så kallade socialistiska debattörer faller helt i glömska vid sidan om Parenti. 90% av dom som har lyssnat eller tittat på honom på Youtube gillar honom.

  https://www.youtube.com/watch?v=jn7L1-YnYDU&t=162s

  Är det för att maoisterna anser att han är alltför sovjetvänlig? Jag har efter en vag undersökning bara hittat en artikel på Jinge där Anders Romelsjö nämner Parenti.

  • De så kallade maoisterna, som knappast finns kvar som grupp sedan 30-40 år tillbaka var klart positiva till Sovjetunionen. De pekade på brister i Sovjetunionen, som senare ledde till att Sovjet upphörde så pass lätt.

   • Det var i stort Mao’s personliga åsikter som drev åsikterna i Kina på den tiden. Mao beundrade Stalin, när Stalin dog 1953 tog Nikita Khrushchev över, Mao föraktade Khrushchev, och det kom till ett totalt brott 1958. Gräver man i detta förvånas man över hur personligt allt var. Det finns maoister idag i Kina, främst på landsbygden där som bekant Mao hade de flesta supportrarna, men gruppen är inte tongivande. Dom finns även i Sverige och många andra länder. När det gäller dagens ungdom i Kina ses han mest som Folkrepublikens grundare och historisk figur, lite som Gustav Vasa eller Karl XII i Sverige.

 2. Citat från artikeln …”The Role of The Illuminati Occult Philosophy in 9/11”. Ingen optimal inkörsport till kunskapssamhället för världens tonåringar.
  Jag förstår argumentet men det kan vara på sin plats att påpeka förekomsten av och vitsen med ockultism som är ett uppnbart drag i de högre nivåerna av frimureriet. Ta som exempel Allen Dulles, utåt framträdande som djupt kristen med en far som metodistpastor har jag för mig. Dulles hade högsta graden (33) inom Scottish Rite och tillika högsta graden Tempelriddare inom York Rite. I de högre nivåerna, invigs frimurarna i att rörelsen har satanistiskt innehåll och man hänvisar till bla gammal egyptisk religion samtidigt som kabbalans symbolik ingår. De urspringliga Tempelriddarna var utåt kristna men det är från dom som den allt annat än kristna värdegrunden övergått till frimureriet. Vitsen med en ockult religion inom ett hemligt sällskap som förenar imperialismens agenter är att försäkra sig om att inga värderingar från det omgivande samhället har en hämmande inverkan på genomförandet av kriminella aktioner i eliternas intresse. Det inbegriper allt skumrask som krävs för att hålla igång orimligheterna inom imperiets finansvärld men även med stor sannolikhet de lojaliteter som möjliggör att hemlighålla konspirationen bakom 9/11.

  • Jag anar en ”kristen” blind ”okristlig” sekterism bakom argumentationsfelet ”nazistargumentet”:

   …”eugenics movement which spawned Hitler, human cloning and the current DNA obsession in US scientific circles”.

   Imperialisten Hitler var även vegetarian. Blir vegetarianism dåligt bara för att imperialisten Hitler var vegetarian? -Nej. Naturligtvis inte.

   Motståndet mot eugenik, mänsklig kloning och forskning på DNA är förmodligen en del av en religiös agenda, tror jag, men logiska och känslomässiga argument för och emot, vore givetvis mer hederligt än typ ”Livet är heligt!”, ”Varför då?”, ”Det bara är så.” …medan man röstar i rakt motsatt riktning.

   För egen del ser jag främst fördelarna med eugenik, inte enbart för barnet som föds friskt och intelligent och då kan njuta av livet, men särskilt då majoriteten idag är så extremt korkad att den, helt evident, röstar emot sitt eget och framtidens generationers bästa intresse, för att inte tala om att den grundlurade majoriteten dessutom, helt evident, röstar emot den s.k. ”skapelsens” bästa intresse…

   …och där är tyvärr inte tillväxtens okristliga bankirer någon antipod, men enbart det ekologiskt hållbara Kuba som visar vägen.

  • Det är det vi kallar ”den djupa staten”, dit Sverige ännu är ansluten, och det är därför dom är i nära panik över Kinas utveckling. Kina betyder slutet på deras totalitära makt och slutet på visionen att bli en världsomfattande militärdiktatur som ekonomiskt och militärt kan kontrollera världen.

 3. Jag har personligen förstahands erfarenhet från ”maffian” av riskkapitalister. Det finns bra riskkapitalister, men inte många. Jag har genom åren skrivit 18 affärsplan, långt ifrån alla kom längre än till papperet, men jag fick betalt för jobbet. En gång i Australien fick jag jobbet som VD för ett kraschat venture, första uppgiften var att reda ut en skattehärva som riskkapitalisten hade orsakat. Vi fick igång bolaget, och sedan gällde det att få fram pengar för expansionen. Då tog VDn för riskkapitalbolaget mig åt sidan och undrade om jag hade förstått hur det här skulle gå till. Under det närmaste året skulle alla grundarna sparkas ur bolaget, man skulle driva ner aktiekursen, köpa aktierna billigt, sedan skulle värdet artificiellt drivas upp, sedan skulle man dumpa och sälja bolaget och låta det självdö. Mitt svar blev ett ”Jaha?”. Sedan visade det sig att dom hade skattefifflat i stora drag i ett annat bolag, och nu var skattemyndigheterna efter dom igen, denna gång personligen. Dom behövde snabba pengar. Där skar det sig i styrelsen, värdet på aktierna var bra, så jag sa upp mig och sålde aktierna och fick mina pengar. Dom hyrde en jurist som VD – i ett högteknologiskt företag. Första åtgärden, hyra lyx kontor, slå ut ett par väggar för att skapa ett jätte kontor åt sig själv, anställa en personlig assisten och köpa en lyxbil. Ett år senare var biolaget värderat till en dollar. Ingen fick ut några pengar alls, utom jag.

  I ett annat fall flera år senare blev jag uppraggad av en annan riskkapitalist. Han ville investera i Kina, villkor – jag skulle gratis skriv affärsplanen, blev utlovad att bli VD med lyxkontor och lyxbil, förutsatt att jag var villig att jobba de första sex månaderna utan lön (skojar inte). Jag kontrade med att föreslå att han skulle deponera ett säkerhetsbelopp om 50,000 dollar till mitt bankkonto i Hong Kong, varpå han blev förbannad, sa åt mig att lösa en enkelbiljett till Kina och stanna där, vilket jag gjorde och har inte ångrat det. Se upp med dessa riskkapitalister. Där finns verkligen bottenskrapet av affärsetik.

 4. Kommunism, Kapitalism, Imperialism, Fascism eller Nationalsocialism, alla har de samma rötter.
  Extrem vänster eller Extrem höger.. Globaliseringen och internationlismen, höger eller vänster, alla konvergerar. Det ena är värre än det andra.
  Det forna Egypten (3000 – 30 f. Kr) levde i årtusenden med krig, slaveri, pyramider och teknik, och grundade en extrem materialism. Ingen skapelse fanns. Världen kom ur ett kaos och allt byggde på en materiell kosmologi. Världen var stadd i en evolution. Förändringar kom här genom kaos. Här finns ingen Skapare av himmel och jord som orsak. Egypternas kosmiska gudavärld är styrd av solen, månen, natt och dag, krig och kärlek. Allt blev alstrat ur sig själv. Detta beskriver materialismen som en religion ända in i vår nutid.
  Ur denna åskådning kom bl.a astrologin, spådomen, byggkonstens geometri och teknik mm. De visste genom sina studier av solskuggan att jorden var rund.
  En väldig hierarki gällde. Faraonen den oåtkomlige och den svarta magins präster fanns högst upp på pyramiden och var eliten. Folket vara husets slavar som byggde monumenten för härskaren som smyckades med hedendomens ockulta symbolvärld, symboler som kom att hämtas till Europas och Amerikas sekter och ockulta grupper. Inte bara symboler utan även förebilder och en modell för en satanistisk tyrannisk världspolitik och livssyn.

  Sekterna dyrkade revolutionen. Ett framåtskridande som blir till ett bakåtskridande. I alla länder finns revolutionskrafterna. Hela EU:s tillblivelse har skett i slutna kretsar som Bilderberg och hela nätverket i Round Table Group.
  1848 publicerade de det ”Kommunistiska manifestet”. Det la grunden till den sociala klasskampen. Produktionsmedlen i ett samhälle skall har vara gemensamt ägda.

  Kommunismen betonar kollektivism och människan saknar personlig moral och äger ingen rätt till frihet och egendom. Folket skulle ledas i rätt ideologi. Staten är det högsta och all sanning. Genom väpnat uppror mot borgarklassen skall kommunisterna upprätta en totalitär och industriell stat, statskapitalismen.

  Organisationen och sekten ’Rättvisans förbund’ är knuten till Illuminatiorden och blir i London det Kommunistiska förbundet 1847. Mörkrets krafter finns och verkar på båda sidorna. De kommer ur samma källa och söker samma mål.
  Trotsky kom att tillhöra den sionistiska sekten Förbundets söner i vilket även Jacob Schiff tillhörde och som verkade för en sionistisk stat, men också för ett världsherravälde. Vänster och höger innehåller därför en total förvirring, som återspeglas i den politiska debatten och leder till en illusion av frihet.

  Grand Orient de France grundades 1733 , 200 år innan Hitler kom till makten,och de låg bakom den franska revolutionen 1789 med sitt korrupta motto frihet, jämlikhet och broderskap, fjärran från verkligheten, men de kom att underordnas Illuminaterna.
  Dessa var både revolutionärer och bankirer i Europa och sedan på Wall Street. Makten fanns i konsstycket att kontrollera fabriceringen av pengar. Pappersedeln fanns nu. Listigt behärskade man konsten att låna ut pengar som egentligen inte fanns med ränta! En oändlig och satanisk källa.

  Omåttligt lönsamt samtidigt som man skuldsätter kungar och nationer när de för krig med varandra. Allt byggde nu på att få kapitalet till en överordnad princip och göra människor till ett medel. Denna väg innehåller en socialistik världsrevolution. En gigantisk fälla! Vapnet i nytt krig var skuldsättningen av nationer och folk.

  Stalin kom som en ung 23-åring att arbeta för oljebaronen Edmond de Rotschild 1901 på ett oljeraffinaderi Bautumi. Rotschild stod som oljebaron även i kontakt med tsarfamiljen Romanov. Alla som skulle leda kommunismen, hade förbindelse med finanseliten på Wall Street och Rotschild.

  Stalin skulle komma i hemlighet att få ett industriellt, militärt och finansiellt stöd från USA som kom att pågå 1920-1984. Utan detta stöd skulle Sovjetunionen inte ha kunnat bestått. Teknologin fanns i USA och Europa. Ryssland var främst ett jordbruksland men äger enorma naturrikedomar. Trotsky skulle komma att söka efter revolutionen 1917 en internationell kommunistisk världsrevolution – Internationalen. Detta stod i konflikt med Stalins band med USA och Sovjetunionens utveckling och planhushållning. Totsky var också kritisk till Stalins byråkrati.

  Därför kom Trotsky att bli ett hot och han blev utvisad 1920. Sovjetunionen skulle bli en viktig aktör i ett nytt världskrig för att göra om Europa. Här gömmer sig ett rävspel på den allra grövsta nivån. Europa skulle bli uppdelad i Öst- och Västeuropa för utveckla vägen vägen till Europas Förenta Stater och världens globalisiering. Det var syftet i arrangemanget av ett nytt storkrig.

  Även Hitler skulle få samma hjälp som Stalin för att få igång en världsbrand i kampen mellan extrem vänster mot höger.. Tyskland var förnedrad i fredsavtalet 1919. En stor aggression växte fram. Hitler var nog väl medveten om ”the great game” och de verkande intressena. Han såg sionismens inflytande i Ryssland. Nationalsocialismen växte med en uttalad och en gemensam fiende för folket. Men ”Deutschland über alles” kom att bli istället ”Profit über alles!”.

  • Det är en hel del i din beskrivning som inte stämmer. I kommunismen finns ingen stat, men väl i socialismen. Där spelar moral stor roll. Inte som i kapitalismen som baseras på att nu allt färre utsuger sin medmänniskor som arbetar ihop vinst till en liten grupp kapitaliser, som använder dem utan att ta större hänsyn till de som arbetat ihop vinsten. Apropå moral. Kapitalismen främjar egoism och girighet.

   Finns inget belägg för att Sovjet inte skulle klarat sig utan hjälp utifrån. Tvärtom, utan Sovjetsinsatser hade inte Storbritannien, Frankrike klarat av att mot slutet av kriget bidra till Tysklands förluster. Osv.

   Hitler fick de facto hjälp av Kapitalet i bl.a. USA och Sverige, även under Världskriget. Internationella storfinansen och Wallenberg hjälpte Hitler. och USA stödjer 73 % av världens diktaturer militärt. Sverige också diktaturkramare?

  • Har i hört talas om BNL. Det hade inte jag heller så jag slog upp det. Alla går på om BNP, som står för Brutto National Produkt, eller GDP på engelska och används som ett mått på utveckling. Nu har man i Kina uppfunnit måttet BNL, eller GDH, och BNL, eller Brutto Nationell Lycksalighet eller GDH, Gross Domestic Happiness. Jag skojar inte, man har på en del ställen börjat försöka mäta den. Man går alltså ifrån kapitalismens prylsamhälle till att hitta ett levnadssätt som ger tillfredsställelse och som inte räknas i prylar eller pengar. Detta är även något man ser i verkliga livet. Ungdomen köper inte egen bil, dom är dyra och krångliga med massa kostnader, lagar och regler, man använder delningsbilar. Då blir det mer pengar till ett trevligt hem, eller till utbildning till barnen, eller god mat, vilket för övrigt är tydligt iakttagbart på midjemåttet ni i Kina, åtminstone när det gäller män. Socialism med kinesiska förtecken.

 5. Detta är mycket välkänt hos kompetenta IT ingenjörer. Det är identiskt samma metod som sökmotorerna använder för att indexera sajter. Det är samman metod som används av Kina i Xinjiang för att identifiera terrorister, och som används av Facebook, Twitter, eller Instagram för att identifiera potentiella köpare av produkter, och identiskt samma metod som används av NSA, CIA och FRA för att massövervaka svenskarna. Med hjälp av AI letar man efter markörer, som nyckelord. Om en islamist i Kina med jätte-skägg mässar på webben om att alla otrogna skall dödas, män utan jätte-skägg skall piskas, kvinnor skall stenas, och har bönemöten på samma tema, då letar man reda på vederbörande och internerar honom i fängelse och sätter honom på avradikalisering. I Sverige måste han och hans troende döda någon först, helst flera. Exakt samma metod används för att identifiera köpare av produkter. Den som skriver om sin graviditet identifieras som en köpare av produkter för barn. Å sätt är det positivt, för bilentusiasten slipper få reklam för damunderkläder till exempel. Det farliga är att det inte kan styras av den som övervakas och redan nu i stor omfattning används för politisk massövervakning, indoktrinering och propaganda för att styra åsikter och handlingar, som i Sverige. Det måste alltså regleras, så att makten över systemet flyttas till användaren. Det har redan skett i Kina, dels med hur teknologin är utformad, distribuerad lagring, och med lagstiftning. Ett IT företag i Shenzhen fick nyligen böter på 35 miljoner kronor för olaglig övervakning. Fyra av företagets anställda dömdes till fängelsestraff på mellan tre och tre och ett halvt år. De ska vid sidan av företagsboten också böta motsvarande 300 tusen kronor vardera.
  https://kinarummet.wordpress.com/artiklar/ai-i-kampen-mot-terrorismen/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here