Dagen Industri: Världen borde hålla andan och inse vad som driver Silicon Valley

6
465

I Dagens Industri (DI), där jag har en en månaders gratis prenumeration, hittar jag en för tidningen ovanlig artikel. Skriven av Andreas Cervenka, tidigare ekonomijournalist i Svenska Dagbladet. En förkortad version publiceras nedan. Undrar hur många av DI:s läsare som instämmer! Världen borde hålla andan och inse vad som driver Silicon Valley


Världen borde hålla andan och inse vad som driver Silicon Valley

2018 har Silicon Valleys jättar avslöjats med en dåligt utvecklad känsla för etik och moral.

I debatten om vad som ligger bakom haveriet verkar många blunda för det mest uppenbara.

”Till de stora techbolagen” – så inleds ett brev, författat av Washington Posts videoredaktör Gillian Brockell.

Bara en robot kan läsa det och förbli oberörd. Hon berättar hur hennes aktivitet på sociala medier under graviditeten ledde till att hon matades med annonser för blivande föräldrar. Detta trots att hon försökt klicka bort dem med motiveringen ”ej relevant för mig”.
Hennes barn var nämligen inte längre vid liv, ett faktum som Facebook FB +4,44% och Twitter inte lyckats snappa upp, trots inlägg med ord som ”förkrossad” och ”dödfött”.

Hur kommer det sig att det att Silicon Valleys teknik, spöklikt kompetent när det gäller att producera vinster till det egna företaget, påfallande ofta är korkad och ineffektiv när om det handlar om att begränsa biverkningarna för andra?

Enligt sajten Algotransparency är Youtubes mest rekommenderade material i ämnet ”9/11” klipp med titlar som ”The Role of The Illuminati Occult Philosophy in 9/11”. Ingen optimal inkörsport till kunskapssamhället för världens tonåringar.

Facebooks softistikerade annonsmaskin gör att annonsörer kan nå extremt nischade målgrupper av typen ”alla diabetessjuka rörmokare som var i Alingsås i lördags”.

Men samma företags ingenjörer har inte lyckats stoppa plattformen från att bli ett dödligt vapen som används för folkmord. Vad beror det på?

Mellan 1989 och 2007 ökade den genomsnittliga ersättningen till vd:arna för USA:s sju största banker tiofalt till 26 miljoner dollar, eller från motsvarande 100 till 500 gånger årsinkomsten för ett amerikanskt hushåll.

För Silicon Valley gäller en helt annan måttstock.

Riskkapitaljättar som KKR och Blackstone har i åratal kallats för ”företagspirater” som struntar i bolagen och ”bara är ute efter pengarna”. Men trots att arvodena i Masayoshi Sons Softbank får Goldman Sachs att se ut som Frälsningsarmén får mogulen bara bomullsmjuka frågor om sina it-visioner.

Att hävda att Silicon Valley drivs av krasst pengabegär verkar nästan ha varit tabu.

I stället för att fortsätta att köpa den omsorgsfullt vårdade myten om Mark Zuckerberg (”han är mer idealistisk än verkligheten tillåter”, föreslog en Facebook-chef ogenerat) vore det bättre om vi såg honom som den han varit hela tiden: en vinstmaximerande affärsman.

Plötsligt följer allt som hänt en ganska tydlig logik. Facebook valde helt enkelt att inte bry sig om Ryssland, nazipropaganda eller användarnas privatliv eftersom det ansågs stjäla onödig uppmärksamhet från poleringen av resultaträkningens nedersta rad.

Som av en händelse präglades 1950- och 1960-talen av kraftig ekonomisk expansion i USA samtidigt som inkomstskillnaderna sjönk. Filosofin pensionerades på 1980-talet till förmån för en bekännelse till ”aktieägarvärde”, eller girighet som Gordon Gekko valde att kalla det, i filmen “Wall Street”.

En alltför blind dyrkan av denna religion bidrog till finansbranschens kollaps 2008. Nu ser Silicon Valley ut att göra om samma misstag. Världen har anledning att hålla andan.

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.

6 KOMMENTARER

  1. Varför har inte den helt utmärkta Michael Parenti inte uppmärksammats här i Sverige så väl som han egentligen borde ha gjorts? Chomsky och alla övriga så kallade socialistiska debattörer faller helt i glömska vid sidan om Parenti. 90% av dom som har lyssnat eller tittat på honom på Youtube gillar honom.

    https://www.youtube.com/watch?v=jn7L1-YnYDU&t=162s

    Är det för att maoisterna anser att han är alltför sovjetvänlig? Jag har efter en vag undersökning bara hittat en artikel på Jinge där Anders Romelsjö nämner Parenti.

    • De så kallade maoisterna, som knappast finns kvar som grupp sedan 30-40 år tillbaka var klart positiva till Sovjetunionen. De pekade på brister i Sovjetunionen, som senare ledde till att Sovjet upphörde så pass lätt.

  2. Citat från artikeln …”The Role of The Illuminati Occult Philosophy in 9/11”. Ingen optimal inkörsport till kunskapssamhället för världens tonåringar.
    Jag förstår argumentet men det kan vara på sin plats att påpeka förekomsten av och vitsen med ockultism som är ett uppnbart drag i de högre nivåerna av frimureriet. Ta som exempel Allen Dulles, utåt framträdande som djupt kristen med en far som metodistpastor har jag för mig. Dulles hade högsta graden (33) inom Scottish Rite och tillika högsta graden Tempelriddare inom York Rite. I de högre nivåerna, invigs frimurarna i att rörelsen har satanistiskt innehåll och man hänvisar till bla gammal egyptisk religion samtidigt som kabbalans symbolik ingår. De urspringliga Tempelriddarna var utåt kristna men det är från dom som den allt annat än kristna värdegrunden övergått till frimureriet. Vitsen med en ockult religion inom ett hemligt sällskap som förenar imperialismens agenter är att försäkra sig om att inga värderingar från det omgivande samhället har en hämmande inverkan på genomförandet av kriminella aktioner i eliternas intresse. Det inbegriper allt skumrask som krävs för att hålla igång orimligheterna inom imperiets finansvärld men även med stor sannolikhet de lojaliteter som möjliggör att hemlighålla konspirationen bakom 9/11.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here