Den destruktiva planen bakom Bidens Rysslandsagenda

9
2268

Denna artikel av William Engdahl publicerades först här och senare hos The Saker, Översatt av Rolf Nilsson.


Den nya Biden-administrationen har från dag ett gjort det klart att den kommer att anta en fientlig och aggressiv politik mot Vladimir Putins Ryska federation. Politiken bakom denna hållning har ingenting att göra med några onda handlingar som Putins Ryssland möjligen har eller inte har begått mot väst. Det har ingenting att göra med absurda anklagelser om att Putin förgiftat den pro-amerikanska dissidenten Alexei Navalny med det ultradödliga nervgiftet Novichok. Det har att göra med en mycket djupare agenda för de globalistiska makterna. Den agendan är vad som nu förs fram.

Joe Bidens val av kabinett avslöjar mycket. Hans viktigaste utrikespolitiska val – Tony Blinken som utrikesminister och Victoria Nuland som biträdande utrikesminister för politiska frågor; Bill Burns som CIA-chef; Jake Sullivan som nationell säkerhetsrådgivare; Avril Haines som chef för National Intelligence – alla är från Obama-Biden-administrationen och alla har arbetat nära varandra. Alla ser också Ryssland, inte Kina, som det främsta säkerhetshotet mot USA: s globala hegemoni.

Som presidentkandidat sa Joe Biden ofta att Ryssland var den främsta motståndaren. Hans viktigaste val för utrikespolitiken understryker att fokus för Biden-administrationen, oavsett hur pass i form Biden själv är, kommer att flyttas från hotet från Kina till hotet från Putins Ryssland. Bidens CIA-chef, Bill Burns, är en tidigare ambassadör i Moskva och var biträdande utrikesminister under Obamas CIA-statskupp i Ukraina 2014. Notera att Burns, när han lämnade ämbetet i november 2014, efterträdde av Tony Blinken, nu utrikesminister. Blinken formulerade enligt uppgift USA:s utrikesdepartements svar på Rysslands annektering av Krim.

Nuland är nyckeln

Alla Biden-val är enhetligt tydliga när de anklagar Putins Ryssland för allt, från inblandning i USA:s val 2016, till det nyligen inträffade hackandet av SolarWinds datorprogram, använda av bl.a. den amerikanska regeringen, till alla andra påståenden som riktats mot Ryssland de senaste åren, oavsett om de varit bevisade eller ej.

När man försöker avgöra vad den nya Biden-administrationen och de amerikanska underrättelsetjänsterna har i beredskap mot Putin och Ryssland, är dock den bästa indikationen den framträdande roll som Victoria Nuland fått, den person som, tillsammans med dåvarande vice president Joe Biden, styrde den politiska sidan av den amerikanska statskuppen i Ukraina 2013-14. Känt är hennes avlyssnade telefonsamtal till USA: s ambassadör i Kiev under protesterna på Maidan Square 2013-14, där hon berättade för ambassadör Geoffrey Pyatt om EU:s val för en ny regim i Ukraina, ”F ** k EU.” Hennes man, Robert Kagan, är en ökänd Washington-neocon.

När Nuland lämnade regeringen, vid valet av Trump 2016, blev Nuland seniorrådgivare vid Albright Stonebridge Group, under ledning av före detta Clinton-utrikesministern Madeleine Albright, som också är ordförande för dotterbolaget till National Endowment for Democracy (NED), National Democratic Institute. Nuland gick också efter 2016 in i styrelsen för NED och höll nära kontakt med NED:s regimförändringsverksamhet. Hon är Rysslandsexpert, talar flytande ryska och är specialist på att störta regimer.

Som Obamas biträdande utrikesminister för eurasiska och europeiska frågor 2013, arbetade Nuland nära med vicepresident Joe Biden, för att insätta Arseniy Yatsenyuk i en USA-vänlig och Ryssland-fientlig Ukraina-kupp. Hon främjade månader av protester mot regimen för den valda presidenten i Ukraina, Victor Janukovitj, för att tvinga fram hans avgång, efter hans beslut att gå med i den ryska Eurasiska ekonomiska unionen. Grundaren av den privata underrättelsesgruppen Stratfor, George Friedman, kallade i en intervju strax efter kuppen i februari 2014 i Kiev, den för ”den mest uppenbara kuppen i (USA) historia.

Nya initiativ

I en större artikel i Augusti 2020 i Foreign Affairs, tidskrift för New York Council on Foreign Relations (CFR), beskriver Nuland vad som troligen kommer att vara USA: s strategi för att undergräva Ryssland under de kommande månaderna. Hon klagar på att ”uppgivenhet har börjat inställa sig i förhållandet mellan USA och Ryssland, och amerikanerna har tappat förtroendet för sin egen förmåga att ändra spelet.” Med andra ord står hon i begrepp att  ”ändra spelet” med Putin. Hon riktar anklagelser om att ”Ryssland har brutit mot fördragen om vapenkontroll under de senaste 12 åren; satt in nya destabiliserande vapen; hotade Georgiens suveränitet; beslagtog Krim och mycket av Donbass; och stödde despoter i Libyen, Syrien och Venezuela. De har använt cybervapen mot utländska banker, elnät och statliga system; ingripit i utländska demokratiska val; och mördat sina fiender på europeisk mark. ”

Hon fortsätter med att säga att de upprepade amerikanska ekonomiska sanktionerna mot utvalda ryska banker och företag, samt Putins stödjare, har gjort lite för att förändra den ryska politiken och hon hävdar att ”USA:s och dess allierades sanktioner, även om de ursprungligen var smärtsamma, har blivit läckande eller kraftlösa av överanvändning och som inte längre gör något intryck på Kreml.”

Men Nuland antyder att Putins Ryssland idag är sårbart som aldrig förr under de senaste 20 åren: ”det enda som borde oroa den ryska presidenten: stämningen i Ryssland. Trots Putins maktdrag utomlands kan 20 år av uteblivna investeringar i Rysslands modernisering hinna ifatt honom. År 2019 var Rysslands BNP-tillväxt 1,3 procent. I år kan koronaviruspandemin och fritt fall i priset för råolja leda till en betydande ekonomisk nedgång … Rysslands vägar, järnvägar, skolor och sjukhus slits ner. Dess medborgare har blivit otåliga, eftersom utlovade infrastruktursatsningar aldrig kommer, och deras skatter och pensionsålder höjs. Korruptionen fortsätter att frodas och ryssarnas köpkraft fortsätter att krympa.”

I sin CFR-artikel förespråkar Nuland att använda ”Facebook, YouTube och andra digitala plattformar … det finns ingen anledning till att Washington och dess allierade inte skulle vara mer villiga att ge Putin en dos av sin egen medicin inom Ryssland, samtidigt som de bibehåller samma möjlighet till förnekelse.” Hon tillägger att, eftersom ryssar i stor utsträckning använder Internet och det i stort sett är öppet, ”Trots Putins bästa ansträngningar är dagens Ryssland mer genomträngligt. Unga ryssar är mycket mer benägna att konsumera information och nyheter via Internet än via statligt sponsrad TV eller tryckta medier. Washington borde försöka nå fler av dem där de är: på de sociala nätverken Odnoklassniki och VKontakte; på Facebook, Telegram och YouTube; och på de många nya ryskspråkiga digitala plattformar som dyker upp.”

Navalny

Vid den tid då Nuland lämnade in sin artikel i utrikesfrågor i juli-augusti, var den ständige Putin-motståndaren, Alexey Navalny, i Berlin och uppenbarligen återhämtade sig efter vad han hävdar var ett försök av Putins underrättelseorganisation att döda honom med ett mycket giftigt nervmedel, Novichok. Navalny, en amerikanskutbildad oppositionsfigur, som var en Yale University-stipendiat 2010, som i över ett decennium har försökt att skaffa sig  en stor anhängarskara, har dokumenterats motta pengar från Nulands National Endowment for Democracy, vars grundare på 1990-talet beskrev organisationen  som en som gör ”vad CIA brukade göra, men privat.” År 2018 hade Navalny, enligt NPR i USA, mer än sex miljoner YouTube-prenumeranter och mer än två miljoner Twitter-följare. Hur många som är bots, som betalas av amerikansk underrättelse, är inte känt. Nu, fem månader efter exilen i Berlin, gör Navalny en djärv comeback, där han visste att han stod inför troligt fängelsestraff för tidigare anklagelser. Det var uppenbarligen en tydlig uträkning av hans västerländska sponsorer.

Den amerikanska regeringens NGO för regeringsbyte av modell färgrevolution, NED (National Endowment for Democracy), upprepar i en artikel som publicerades den 25 januari, Nulands uppmaning till en social-media-ledd destabilisering av Putin. NED skriver om Moskva-arresteringen av Navalny, bara tre dagar före Biden-invigningen och säger att ”Genom att skapa en modell för gerillapolitisk krigföring för den digitala tidsåldern, har Navalny avslöjat regimens fullständiga brist på fantasi och oförmåga …”. De tillägger: ”Putin befinner sig i ett Moment-22: Om Putin dödar Navalny kan det fästa mer uppmärksamhet på problemet och förvärra oron. Om Putin låter Navalny leva, förblir Navalny ett fokus för motstånd, oavsett om han sitter i fängelse eller inte … Navalny har väldigt mycket utmanövrerat Putin vid varje runda sedan förgiftningen. Det blir lite förödmjukande för honom.”

Sedan hans påstådda sabbade förgiftning i augusti i ryska Fjärran Östern, tilläts Navalny av den ryska regeringen att flyga till Berlin för behandling, en konstig handling, om Putin och den ryska underrättelsetjänsten verkligen ville se honom död. Det som tydligt ägde rum under de mellanliggande fem månaderna i exil tyder på att Navalnys återkomst var professionellt förberedd av icke namngivna västerländska underrättelsetjänster. Kreml har hävdat underrättelse som visar att Navalny i exil instruerades direkt av CIA-specialister.

Vid Navalnys arresterande i Moskva den 17 januari, släppte hans antikorruptionsorganisation en sofistikerad YouTube-dokumentär på Navalnys kanal, vilken påstods visa ett stort palats vid Svarta havet, som påstås tillhöra Putin, filmat med användning av en drönare, ingen liten bedrift. I videon uppmanar Navalny ryssarna att demonstrera mot det påstådda miljarddollar-”Putin Palace”, för att protestera mot korruption.

Navalny, som uppenbarligen stöds av sofistikerade amerikanska specialister på informationskrig, samt av grupper som NED, uppmanas troligen att bygga en rörelse för att utmana Förenade Rysslands partikandidater i Duma-valet i september, där Putin inte är kandidat. Han har till och med getts en ny taktik, som han kallar en ”smart voting” -strategi, ett kännetecken för NED-taktik.

Stephen Sestanovich, Rysslands expert vid New York Council on Foreign Relations och tidigare styrelseledamot i NED, antydde den troliga spelplanen för det nya Biden-laget. Den 25 januari skrev Sestanovich i CFR-bloggen: ”Putinregimen är fortfarande stark, men landsomfattande protester till stöd för Alexei Navalny är den allvarligaste utmaningen för den på flera år. Oppositionsledaren Alexei Navalny visar en politisk kreativitet och taktisk skicklighet, som Putin inte tidigare har mött. Om protesterna fortsätter kan de avslöja sårbarheter i hans decennielånga maktinnehav. ”Detta var två dagar efter att landsomfattande protester i hela Ryssland krävde Navalnys frisläppande ur häktet. ”Med sitt djärva beslut att återvända till Moskva och släppandet av en video, som har visats allmänt i syfte att avslöja korruption i regimen, har Navalny visat sig vara en skicklig och fantasifull politisk person – även från fängelset, kanske den mest formidabla motståndare som Putin har ställts inför,” han skrev. ”Den strategiska förfiningen av Navalnys team understryks både av dess videovisning och innan dess av exponeringen av Federal Security Services (FSB) personal, som förgiftade honom förra sommaren.”

Det tydliga beslutet från Biden-teamet att utse en före detta Moskva-ambassadör till chef för CIA och Victoria Nuland till position nr. 3 vid utrikesdepartementet, tillsammans med hans andra utnämningar inom underrättelsetjänsten, tyder på att destabilisering av Ryssland kommer att vara ett främsta fokus för Washington framöver. Som NED glatt uttryckte det, ”Som USA:s tidigare ambassadör i Ryssland, Michael McFaul säger, har Navalnys arrestering, tre dagar före Bidens invigning, alla möjligheter till att bli Bidens första utrikespolitiska kris. Oavsett vad som fanns i deras övergångsdokument är detta nu på första plats för dem. ”

Anledningen är dock inte, sant eller ej, på grund av inhemsk korruption i Putins inre cirkel. Biden kunde inte bry sig mindre. Det är snarare själva Rysslands existens under Putin, som en oberoende suverän nation, som försöker försvara den nationella identiteten, vare sig i militärt försvar eller i försvar av en traditionellt konservativ rysk kultur. Ända sedan den USA-stödda NED-destabiliseringen av Sovjetunionen 1990 under Bush-administrationen, har det varit Natos politik, och de inflytelserika ekonomiska intressena bakom Nato, att bryta sönder Ryssland i många delar, avveckla staten och plundra det som är kvar av dess enorma råvarutillgångar. Den globalistiska Great Reset har inget utrymme för oberoende nationalstater som Ryssland, är det budskap som det nya Biden-teamet tydligt kommer att förmedla nu.

——-

 1. William Engdahl är strategisk riskkonsult och föreläsare, han har en examen i politik från Princeton University och är en bästsäljande författare om olja och geopolitik, exklusivt för online-tidningen ”New Eastern Outlook”

 

Föregående artikelAnnat Öppet brev till Sveriges utrikesminister.
Nästa artikelFolk och Freds konferens som skrämde Nato-entusiasterna: Femte passet ”Det närande naturbruket – Fred med Jorden”
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Historien är här intressant. USA utkämpade hela kriget i Stilla Havet på 40 talet med avsikten att ta kontroll över hela Asien, dess naturtillgångar och arbetskraft. USA lyckades med Japan, Sydkorea och Filippinerna och ockupationen pågår än idag. Ursprunget till den planen var Japanerna, som anföll Kina 1937. Kina är i verkligheten en federation av många folk, Japans plan var att erövra dom en efter en. USA följde samma plan. USA har sedan åtskilliga gånger försökt starta och sponsra ”frihets” och ”självständighetsrörelser” inom Kina för att försöka splittra landet för att komma åt naturrikedomar och arbetskraft. Tibet, och på senare tid den USA sponsrade terrorismen i Xinjiang. Avsikten är ett ”regimbyte”. Kina har svarat med att internera de USA sponsrade terroristerna, massutbildningsprogram, jobb och starkt förbättrade levnadsstandard. USAs motdrag är de falska anklagelserna om förtryck, tvångsarbete, förföljelser, våldtäkter, och att man infört sanktioner mot Xinjiang tomater och bomull. Avsikten är tydlig, USA vill skapa massarbetslöshet, sänka innevånarnas levnadsstandard och återskapa förhållanden som ger en rekryteringsbas för terrorism. Avsikten med USAs och UK försök att ta kontroll över Hong Kong var att undergräva Kinas ekonomi och utveckling ekonomiskt.

  • http://thesaker.is/the-art-of-being-a-spectacularly-misguided-oracle/

   Som tack för Karl W:s outtröttliga insatser för att informera om Kina med omgivning länkar jag till denna raljerande artikel av Pepe Escobar, brasiliansk journalist boende i Asien.

   Escobar sin muntra stil trogen refererar till Zbigniew Brzezinski och dennes förutsägelser vad gäller utvecklingen i Kina, levererad 1997. Den store strategen Zbig lyckades i sin pessimistiska prognos få fel på samtliga punkter. Samtidigt håller den värsta av Zbigs mardrömmar att gå i uppfyllelse, ett maktcentrum etableras på den eurasiatiska landmassan som USA i det långa loppet inte kan dominera över.

   Det trista och aktuella med dessa förutsägelser är att västmakternas politik inte kunnat anpassa sig till nya realiteter. De försöker desperat att fortsätta med sin containment-politik utan att fatta att förutsättningarna saknas, samtidigt som faran för sammanstötningar växer.

   En annan av Zbigs fixa idéer var Ukraina-frågan. Zbig överskattade Ukrainas betydelse för Ryssland och trodde att man genom att kapa Ukraina kunde rikta ett nedgörande slag mot Ryssland. Folket i Ukraina får nu betala priset för hans idéer som Obama satte i verket. Zbig var en av den oerfarne Obamas viktigaste mentorer inom utrikespolitiken.

   • Det talas ofta om att Kina kommer att växa till en dominerande världsmakt och även dominera USA. Kina har redan alla förutsättningar som behövs för att genomföra det, men Kina är alldeles för smart för att gå den vägen, att försöka bli den globala militärdiktatur som USA strävar efter. Kina har redan alla de förutsättningar som artikeln nämner, excellent nationellt ledarskap, politisk lugn, social disciplin, höga besparingar, massiva inflöden av utländska investeringar och regional stabilitet. Att etablera, och än mer att underhålla, något sådan kräver enorma resurser, inte minst ekonomiskt, vilket nu håller på att få USA på fall då dollardominansen försvinner. Det var även en anledning till att romarriket föll, man hade helt enkelt inte råd och resurser att hålla ställningarna överallt, speciellt inte när interna motsättningar och sönderfall accelererade pressen.
    https://www.rt.com/news/511351-china-us-world-wang-interview/
    ‘We don’t need a world where China becomes another US’ Chinese Foreign Minister Wang Yi

 2. Världen kommer snart att skaka över vad USA kommer att göra med Ukraina.. USA avser att pressa Ukraina hårt. En Ukrainsk politiker, före detta Folkets ställföreträdare för Verkhovna Rada Oleksiy Zhuravko berättade om detta i en intervju med FAN .
  US Chargé d’Affaires i Ukraina Christina Quinn, under en online-inkludering för att tala på forumet ”Ukraina 30. Coronavirus: Utmaningar och svar”, sade att den amerikanska kongressen alltid har gett Kiev ett mycket seriöst bipartisan-stöd, och denna kurs kommer att fortsätta under den nya administrationen.
  ”President Joe Biden har redan sagt att han är en seriös anhängare av Ukraina, stöder dess suveränitet och territoriella integritet och kommer att stödja det på samma sätt som USA:s kongress gjorde”, sade Quinn.
  Dessutom påminde Christina Queen att den amerikanska regeringen redan har avsatt cirka 43 miljoner dollar till Ukraina. Vi talar om humanitärt bistånd, liksom stöd till läkare, små och medelstora företag i svåra tider av en pandemi.
  Det bör noteras här att USA: s utrikesminister Anthony Blinken tidigare, under telefonsamtal med Ukrainas utrikesminister Dmitry Kuleba, försäkrade honom om Washingtons beredskap att förse Kiev med dödliga vapen mot bakgrund av kriget i Donbass. Han bekräftade också avsikten med USA:s president Joe Bidens administration att stärka det ekonomiska stödet för Ukraina.
  Politikern Alexei Zhuravko kommenterade i en intervju med Federal News Agency uttalandet från den amerikanska representanten. Enligt honom avser USA att sätta hård press på Ukraina.
  ”USA kommer att hjälpa Ukraina för att snurra krigets svänghjul. För detta ändamål är de redo att ge Kiev olika hjälp, allt från dödliga vapen till information och ekonomiskt stöd.
  Dessutom litar Washington på nationalister och ungdomsradikalisering. Dessa åtgärder riktas främst mot Ryssland. Väst kommer att göra allt för att göra det svårt för Ryska federationen. De kommer att ändra läroböcker i historien, förbjuda ryska språket, minska statsförvaltningen till absurditet och legalisera soft drugs.
  Den före detta folkrepresentanten för Verkhovna Rada sa också att USA förvandlar Ukraina till ett antiryskt projekt, från vilket hela världen snart kommer att skaka.
  ”I sitt meddelande till det internationella samfundet gjorde Joe Biden det klart att Ryssland är en fiende till USA.
  Därför bekräftade den amerikanska Charge d’Affaires Christina Queen idag faktiskt att Amerika avser att pressa Ukraina hårt. Ryska läroböcker och alternativa medier kommer att pressas ut ur landet. Det följer att Amerika förvandlar Ukraina till något som snart kommer att skaka världen. Förstå att USA inte kommer att genomföra några projekt som syftar till att utveckla landet.
  Det enda Washington kommer att göra är att tillhandahålla minimal finansiering för att hålla Ukraina flytande. Dessutom indikerar allt detta oundvikligheten med en eskalering av konflikten i Donbass. Förr eller senare kommer denna abscess att spricka. Explosionen av situationen kommer att provocera Amerika, som senare kommer att skylla Ryssland för allt som hände, ”avslutade Aleksey Zhuravko.
  https://riafan.ru/1383707-mir-skoro-vzdrognet-ot-togo-vo-chto-ssha-prevratyat-ukrainu?utm_medium=cpc&utm_source=lentainform&utm_campaign=riafan.ru&utm_term=1277765&utm_content=9103132

 3. Klart varför inte Kina är Bidens största fiende: Kina har så stora investeringar i USA att de kan göra kraftfulla påverkningar.

  • Kina kan redan idag fälla USA i kaos och förstörelse, men vad skulle dom ha att vinna på det. Den verkligt stora hotet idag är just att USA kollapsar i inbördeskrig och interna konflikter, både ekonomiskt och socialt. Stormningen av kongressen var bara en viskad varning. Jag tror att åtminstone Biden är väl medveten om detta.

 4. USA har inte så mycket med Ukraina att göra, det är EU som lockar med pengar, och Ryssland som försöker tvinga Ukraina kvar i fattigrubelzonen.

  • Ännu ett sånt här inlägg som man undrar om någon har bott på en öde ö i flera år och missat allt som hänt! USA inte så mycket med Ukraina att göra? För den oinvigde kan det verka så! Förutom att anordna en statskupp, stjäla ca 120 ton guld och tillsätta en marionett som ”president” så enligt Anya har USA inte så mycket att göra med Ukraina! Undrar vad för kriterier Anya har för att inte kalla det inblandning? Nu är det ju även så att Ukraina blivit helt bankrutt efter den av USA initierade statskuppen så numera tillhör Ukraina den typen av länder som ligger i fattigdollarzonen tillsammans med så många andra som USA suger ut!

 5. …och det är inte konstigt att de korrupta korttänkta Demokraterna hatar Tulsi Gabbard mer än Trump…

  ”Tulsi Gabbard: Democrats are trying to turn America into a ’police state'”

  Gabbard förstör illusionen av Ryssland som fienden, eftersom hon tyfdliggjör att det är kortsiktiga Demokrater och Republikaner, samt de idioter som röstar för dem, som är hela planetens största fiender.

  Vilket som är sant får ni avgöra själva!
  ————————————————————-
  Annan kommentar: Tulsi Gabbards förklaring pekar inte på korruption, men på vanlig dumhet:

  “Tulsi Gabbard on How Congress is Like High School”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here