Den falska motoffensiven och Kievs vägran att ta emot erbjudanden om medling

6
1757

En artikel av Thierry Meyssan på Voltairenet 20 juni.
https://www.voltairenet.org/article219514.html Thierry Meyssan är politisk konsult, ordförande och grundare av Réseau Voltaire (Voltaire-nätverket). Senaste arbetet på engelska – Before Our Very Eyes, Fake Wars and Big Lies: From 9/11 to Donald Trump, Progressive Press 2019. Översättning: Rolf Nilsson.

____________________

Det är en dåres lek. Kievs kommunikation hävdar att dess armé inledde en motoffensiv för två veckor sedan. Men detta stämmer inte överens med vad man kan se på slagfältet. Man påstår sig också välkomna de två erbjudanden om medling från Kina och Afrikanska unionen. Men Volodymyr Zelenskij har avbrutit de förhandlingar han förde med Moskva och antagit en lag som förbjuder att de återupptas.

Medan den västerländska pressen förtiger den militära verkligheten, spelar Kreml ut transparens-kortet. Specialiserade kolumnister tillåts sprida och publicera vad de tycker, även om de är kritiska mot hur militären arbetar och dess resultat. President Putin tog emot dem och svarade på deras tuffaste frågor i direktsändning.

Enligt myndigheterna i Kiev inledde den ukrainska armén ”en omfattande motoffensiv mot den ryska aggressorn” den 8 juni.

Det finns inget sådant som en motoffensiv. 

I militär litteratur talar man hellre om ett motanfall än om en motoffensiv. En motattack består i att utnyttja fiendens tillfälliga svagheter för att inleda ett angrepp. Vi tänker på Napoleon vid Austerlitz, som lät en del av sina trupper slås tillbaka för att fånga sina motståndare, i ett slag vilket han sedan gick segrande ur.

Att välja termen ”motoffensiv” är inte neutralt. Det är en slags kommunikation som antyder att ryssarna har inlett en ”offensiv” för att ta över Ukraina. I själva verket stred de vid huvudstadens norra flygplats innan de drog sig tillbaka. (i inledningen av kriget, ö.a.)

I själva verket har ryssarna aldrig försökt inta Kiev och har ingen avsikt att invadera Ukraina. Det är vad deras president, Vladimir Putin, sa under den första veckan av sin ”specialoperation”. Att ta en militär flygplats, även en norr om Kiev, är bara ett slag för att ge ryssarna luftherravälde. Det tyder inte på att de har för avsikt att inta huvudstaden.

Termen ”specialoperation” är inte heller neutral. Moskva betonar att man inte för ett invasionskrig, utan att man genomför sitt ”ansvar att skydda” befolkningen i Donetsk och Lugansk, som officiellt har varit mål för en straffoperation från Kievs sida sedan 2014. Att ifrågasätta giltigheten i den ryska specialoperationen skulle vara som att ifrågasätta den franska arméns operation för att få slut på massakrerna i Rwanda. Båda specialoperationerna godkändes genom resolutioner från FN:s säkerhetsråd (resolution 929 av den 22 juni 1994 och 2202 av den 17 februari 2015) (se här, ö.a.). Förutom att den resolution som Moskva förlitar sig på inte togs i all hast. Det är den som stöder Minsköverenskommelserna och ger Tyskland, Frankrike och Ryssland möjlighet att ingripa för att upprätthålla dem.

Ur kommunikationssynpunkt har termen ”motoffensiv” fördelen att den får oss att glömma att Kiev under åtta år förde ett krig mot sina egna medborgare och dödade mellan 14 000 och 22 000 människor, beroende på hur man räknar.

I månader tiggde Kiev om och fick en stor mängd västerländska vapen. Man utbildade också sina soldater att hantera dem. Under tiden föll Moskva tillbaka på de linjer som man hade accepterat under fredsförhandlingarna, som fördes i Vitryssland och sedan i Turkiet, innan de fördömdes av Verkhovna Rada (parlamentet i Kiev där Washington har installerat ett kontor med permanenta rådgivare från utrikesdepartementet och USAID). Moskva gick längre och övergav den högra stranden av Kherson (men inte den vänstra), vilket gjorde floden Dnieper till den naturliga gränsen mellan Ukraina och Novorossia. Efter att invånarna i denna region genom folkomröstning anslutit sig till Ryska federationen byggde Moskva två försvarslinjer, som sträcker sig från Dneprs mynning till Donbass (Lugansk och Donetsk). Dessa två linjer består av draktänder (befästningar som hindrar pansarfordon från att passera) och skyttegravar.

Atlantpakten, som tillhandahåller vapen och strategier, har gett order om att inleda motoffensiven vid en tidpunkt då Kiev inte har någon kontroll över luften och lite ammunition. Under förra året kunde den ukrainska armén använda drönare för att övervaka sin motståndares rörelser. Idag kan den inte längre göra det, eftersom den senare stör ut all kommunikation på ”dess eget” territorium och lite därutöver. I teorin har Kiev en imponerande uppsättning landbaserade vapen, som inget land någonsin har haft. I praktiken har dock många av de levererade vapnen försvunnit, på väg till andra behov, med eller utan de generösa givarnas samtycke. När det gäller ammunition kan den inte lagras i Ukraina utan att förstöras av ryska hypersoniska missiler. De lagras också i Polen och Moldavien och korsar bara gränsen för att nå frontlinjen.

I två veckor har ukrainska styrkor försökt bryta igenom de ryska försvarslinjerna, men utan framgång. Trupperna samlas framför dessa linjer och beskjuts av ryskt artilleri. När de beslutar sig för att dra sig tillbaka skickar ryssarna drönare som sprider minor på deras väg hem.

Det enda Kievs styrkor kan göra är att inta de byar som ligger några kilometer framför försvarslinjerna. Samtidigt bombar fientligt flyg deras arsenaler, ibland djupt inne i Ukraina. De mest effektiva luftvärnssystemen, Patriots, förstördes så snart de installerats. Det finns inte mycket kvar, bara tillräckligt för att skjuta ner missiler av äldre typ. Den ukrainska generalstaben påstår sig ha förstört sex Kinzhal-missiler, vilket med tanke på deras hastighet (mach 10) är omöjligt. Borgmästaren i Kiev, Vitali Klitschko, publicerade ett fotografi där han poserar framför ett Kinzhal-vrak. Tyvärr motsvarar vraket inte alls detta vapen.

Moralen bland de ukrainska trupperna är på en mycket låg nivå. Försvarsministeriet försäkrar oss att det finns gott om män kvar i de bakre leden. Ivano-Frankivsk oblast har dock beslutat om mobilisering av alla män mellan 18 och 60 år. Undantag är sällsynta. Verkligheten verkar därför vara att det inte finns några stridande kvar som är redo för insats.

Atlantpakten har placerat ut alla sina AWACS (se här, ö.a.) för att fjärrövervaka slagfältet. Den kan inte bortse från nederlagets omfattning. Märkligt nog fortsätter den att driva ukrainarna ut i strid, eller snarare in i döden.

Afrikanska unionens och Fondation Brazavilles uppdrag togs emot med artighet, men ukrainarna hade ingen användning för deras goda tjänster. De försökte bara vinna över dem på sin sida.

Kiev vill inte ha medling.

Washington hoppas fortfarande att Kiev kommer att vinna och ge president Joe Biden ett rungande omval. Kiev skulle dock kunna backa och förlita sig på Kinas och Afrikanska unionens två ”medlar”-uppdrag. På Washingtons uppmaning har dock Verkhovna Rada förbjudit alla att förhandla med ”inkräktaren”.

Kina har publicerat 12 principer som man anser bör ligga till grund för ett fredsavtal. Pekings särskilda sändebud, Li Hui, vägrar att diskutera deras genomförande förrän de har godkänts av båda parter. Detta har nu skett. Men västerlänningarna låter sig inte luras. Vi kan bara låtsas att vi delar dessa principer genom att fortsätta med de lögner som vi har utvecklat under tre decennier. Annars kommer de att leda oss till att erkänna giltigheten i Rysslands ståndpunkt, och därmed till att önska oss Kievs nederlag.

Afrikanska unionen och Fondation Brazaville har skickat fyra statschefer. Azali Assoumani (Komorerna och Afrikanska unionens nuvarande ordförande), Macky Sall (Senegal), Cyril Ramaphosa (Sydafrika) och Hakainde Hichilema (Zambia). Alla de övriga uteblev. Egyptens president skickade sin premiärminister, Mostafa Madbouly. Ugandas Yoweri Museveni, som lider av covid-19, skickade sin före detta utrikesminister Ruhakana Rugunda. Kongos Denis Sassou-Nguesso företräddes av Florent Ntsiba, statssekreterare vid ordförandeskapet.

Vid ankomsten inbjöds hela delegationen att besöka Boutcha, där deras värdar förklarade att de ryska ockupanterna hade begått grymheter. Afrikanerna träffade inte de internationella utredarna, vilka tvärtom konstaterade att massakrerna hade utförts med ’darts’ (se här, ö.a.) (ammunition som användes i stor utsträckning under första världskriget). Framför allt lämnade ryssarna Boutcha den 30 mars 2022. Den lokala borgmästaren såg inget ovanligt. Dagen därpå gick de fulltaliga nationalisterna från Azov-bataljonen in i staden, men kropparna hittades inte förrän den 4 april. Det är alltså uppenbart att det här var en scen från ett inbördeskrig, där de integrerade nationalisterna avrättade medborgare som de trodde hade samarbetat med ryssarna. I vilket fall som helst vet afrikaner allt om sådana situationer och är inte lätta att lura.

När de anlände till Kiev gick sirenerna. Men dessa ledare var inte imponerade. De såg att huvudstaden inte hade bombats, utan bara ett fåtal militära mål.

Under den avslutande presskonferensen förklarade Komorernas president Azali Assoumani: ”Vägen till fred måste innebära respekt för FN-stadgan, och Afrika är redo att fortsätta arbeta med er i sökandet efter varaktig fred (…) Även om vägen till fred kan vara lång, finns det hopp om att samtal är möjliga”. Till vilket Ukrainas president Volodymyr Zelensky svarade: ”I dag klargjorde jag under vårt möte att om vi tillåter några förhandlingar med Ryssland nu, när ockupanten befinner sig på vår mark, innebär det att vi fryser kriget, fryser smärtan och lidandet.”

Efter detta avslag reste afrikanerna till Sankt Petersburg för att träffa Rysslands president Vladimir Putin. Putin var naturligtvis mycket mer tillmötesgående. Inte nog med att han inte hade något att förlora, han hade också ett massivt argument till sin fördel. Han presenterade för delegationen texten till det fredsavtal och tillägg som förhandlats fram av ukrainarna i mars 2022, och som undertecknats av chefen för deras delegation. Han förklarade även att ryska trupper hade lämnat oblasterna Kiev och Tjernihiv i enlighet med detta avtal, och att ukrainarna inte bara hade vägrat att ratificera dessa texter, utan även hade antagit en lag som förbjuder fortsatta eller återupptagna fredsförhandlingar.

Det återstår att se, vid toppmötet mellan Afrika och Ryssland den 26-29 juli, vilken av de två statscheferna som kommer att ha framstått som mer uppriktig i Afrikanska unionens delegations ögon. Kievs intresse för goda medlingsuppdrag är lika falskt som dess motoffensiv.

 

 

 

Föregående artikelRapport från ”Multipolär Värld” på Teater Tribunalen
Nästa artikelVarför ville eliten träffa Greta Thunberg?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Vad vi förmodligen ser är att den amerikanska krigsindustrin förlänger kriget så långt som möjligt, för då ökar deras inkomster. Fred betyder förlust i pengar.

  • Som för 300 år sedan. Sverige är äntligen på krigsvägen med Ryssland
   https://regnum.ru/article/3814488
   SERGEY ADAMOV: Ukraina och två NATO-länder, Tjeckien och Slovakien, har undertecknat en avsiktsförklaring om att gemensamt köpa och driva svenska CV90 infanteristridsfordon (IFV). Dessutom uttryckte Kiev sin avsikt att köpa ett strategiskt parti – totalt tusen av dessa infanteristridsfordon. Detta rapporterades den 18 juni av den tjeckiska upplagan av CZ Defense.
   Detaljer avslöjas inte. Men det råder ingen tvekan om att det formellt neutrala (och faktiskt – fem minuter från Nato-landet) Sverige kommer att ge sådant stöd till sina juniorpartners, sa militärexperten Alexander Artamonov till IA Regnum .

   Långt innan starten av den ryska specialoperationen i Ukraina och innan den kurs som Stockholm utlyst för ett påskyndat inträde i Nato, i mitten av 2010-talet, utökade Sverige sitt militära samarbete med USA.
   2016, mot bakgrund av den hysteri som utspelades i svenska medier om det ”ryska hotet” mot Östersjön och ön Gotland, tillät landets riksdag, riksdagen, närvaro av Nato-trupper i Sverige.
   År 2021 tillkännagav det skandinaviska landet en kraftig (40 %) ökning av militärbudgeten, vilket laddade det nationella militärindustriella komplexet med order, inte det sista i Europa. En ” totalförsvar ” -plan antogs fram till 2025, vilket innebär att tillsammans med alliansen avvärja ett angrepp från en ”stormakt”, som tydligt förstås vara Ryssland.

   ”Senast undertecknades en ny nationell säkerhetsstrategi för att återställa stridsförmågan hos flygvapnet och ett antal militära flygfält,” sa Artamonov . ”I april i år hölls Aurora 23-övningarna i Sverige, där 26 000 militärer deltog, främst från Nato-länder.”
   Med starten av NMD som en del av den påskyndade integrationen i Nato, gick Sverige med i aktivt bistånd till Kiev, påpekade militärexperten. Kyiv-ledningen, kan man säga, ges rollen som den kollektiva hetman Mazepa, tillade samtalspartnern. Sverige utbildar inte bara ukrainska soldater, svenska specialister, tillsammans med britterna, övervakar arbetet vid Centre for Information and Psychological Special Operations (TsIPSO) i Ukraina, påpekar Artamonov. ”Därför ser utbudet av stora partier av pansarfordon till Ukrainas väpnade styrkor inte ut som något oväntat, snarare, tvärtom, det var förväntat”, betonade Artamonov.

   Neutral bland de tio bästa globala vapensmederna. Sverige, som senast slogs 1814, har som nämnts ovan en seriös militärindustri. Åtminstone sedan 1920-talet, då de tyska vapenjättarna Krupp, Junkers och Heinkel på grund av Versailles-restriktionerna flyttade sin verksamhet till ett neutralt land.
   Ganska snart, redan före andra världskriget, avdrev landets regering tyskt kapital från sina svenska dotterbolag, på grundval av vilka två pelare i det svenska militärindustriella komplexet uppstod – Bofors och SAAB. Svenskt infanteristridsfordon CV90. Med ett ord, detta är inte en ”uberwaffe” – inte ett ”supervapen”, utan en stridstestad maskin med dess plus och minus, tillade källan. CV-90, av vilka tusen kan förekomma i NVO-zonen, är ett tungt infanteristridsfordon med en massa på 23 till 35 ton.
   Besättningen på fordonet är tre personer, plus en landningsstyrka på åtta personer. Frontpansringen på infanteristridsfordonet är kapabel att motstå 30 mm pansargenomträngande projektiler. Fordonet är beväpnat med en 40 mm Bofors L70 riflad automatkanon och ett maskingevär.

   Sverige är inte begränsat till enbart leverans av pansarfordon och kan i framtiden till och med ingå en koalition för leverans av militära flygplan till Ukraina.
   Som det blev känt för media utbildas ukrainska piloter redan på de svenska JAS-39 Gripen (”Griffin”) jaktplan. ”Detta JAS-39 Gripen-flygplan var tänkt som en mördare av Sukhoi Su-57.
   Det finns redan en fråga om hur en fjärde generationens jaktplan ska förstöra en femte generationens jaktplan, men poängen är att en sådan positionering av flygplanet fick mycket stöd, bland annat av svenska myndigheter.
   Tja, det är värt att notera att Gripen inte är så mycket ett svenskt som ett tyskt flygplan, säger Artamonov. Här upprepades historien med den tyska ”omflyttningen” – men efter andra världskriget.
   ”Tyskland efter kriget hade inte rätt att tillverka sina egna oberoende flygplan. De agerade listigt: klädda i svenskt liv, släppte Gripen. Tja, Tyskland är naturligtvis ett av de ledande Nato-länderna, så här agerar Sverige som på alliansens sida, förklarade Artamonov.

   Även om de svenska myndigheterna officiellt förnekade informationen om utbildning av piloter från Ukrainas väpnade styrkor, pågår enligt Artamonov utbildning med största sannolikhet fortfarande.”I det här fallet är det traditionellt motbevisat att någon utbildar piloter. Nu säger de att de först kommer att genomföra det någon gång senare och att det bara handlar om avsikter. Men detta betyder faktiskt att de redan genomför det, konstaterade experten. ” I Frankrike avslöjade på samma sätt tidningen Figaro att fyrtio ukrainska piloter utbildades, varefter allt motbevisades av myndigheterna.”

   Stockholm har särskilda skäl för att stödja Ukraina och därför arbeta för att försvaga Ryssland. Och här fungerar Kiev mer som ett verktyg, eftersom Sveriges verkliga mål är långt ifrån Ukraina, betonade experten. ”Sverige strävar envist efter att utöka sin närvaro i Arktis , men de har ett antal problem med detta. Därför är deras strategi inriktad på att minska de arktiska staternas inflytande. Först och främst – Ryssland , – påpekade Artamonov. ” Trots Ryssland sätter Sverige regelbundet ekrar i hjulen i Arktiska rådet. ”

   Enligt Artamonov, ”sålunda, för att sammanfatta: landet genomför svåra manövrar med Nato och strävar mot Arktis på Natos axlar. Hatar historiskt Ryssland. Det samarbetar med Tyskland inom området militär teknik.” Så militärt stöd till Ukraina ser ut som en del av denna strategi.
   Man kan säga att man på detta sätt försöker vinna tillbaka gamla klagomål, och den nuvarande svenske kungen Carl Gustav XVI agerar som efterträdare till Karl XII, eftersom det planeras att genomföra en konfrontation med Ryssland igen, som för mer än 300 år sedan , av ukrainarnas händer”, sammanfattade samtalspartnern.

   • Men han har ju verkligen jättefel. ”Tja, det är värt att notera att Gripen inte är så mycket ett svenskt som ett tyskt flygplan,” ””Tyskland efter kriget hade inte rätt att tillverka sina egna oberoende flygplan. De agerade listigt: klädda i svenskt liv, släppte Gripen.” Som sen Tyskland inte köpte? Är Saab tyskt?

 2. En ukrozionazi ”överbefälhavare” säger att ”offensiven” ”har inte ens börjat” (🤣🤣🤣🤣🤣🤣) till den privatägda propagandaorganet The Guardian från lill-Britannien

  ”Everyone wants to achieve a great victory instantly and at once,” Sirsky told the British outlet. “And so do we. But we have to be prepared to have this process take some time because there are a lot of forces massed on each side, a lot of materiel, and a lot of engineered obstacles.”

  “Our main force has not been engaged in fighting yet, and we are now searching, probing for weak places in the enemy defenses,” he continued. “Everything is still ahead.” Ja, sure 🥴

 3. Nej det var TOTALT fiasko med största mått. Och Ukraina förlora uppåt 20tusen man som tränades på Nato mark under dessa 2veckor. Redan 1a veckan förlorade man över 7500man utan att man kom någonstans. Då begår man terroristattacker istället. Detta är ett tydligt bevisat mönster som Ukraina regimen använt sej av, att begå terrorist attacker när de går åt skogen, vilket man också gjort varje månad på löpande band HELA krisen. Usa Nato ville ha något att visa för sina befolkningarna, och tvingade Ukraina regimen att starta den efterlängtade motoffensiven, som planerats i MINSTA detalj under halvår. ALLA moderna vapen och manskap fanns på plats, men de gick åt skogen direkt. Det blev slakt. Usa Nato vill ha något att visa upp för sina befolkningarna också, för de EJ lite pengar och tunga vapen man pumpat in under HELA krisen, som saknar motstycke. Så sent som förra veckan nu, har EU utlovat 600miljarder direkt till Ukrainska regimen. Det är massiva summor av våra skattepengar. Och detta från EU bara nu senast. Usa Nato EU och västliga propagandan pressade fram denna motoffensiven, som dröjde och dröjde i flera månader. Man vill ha resultat och vill visa upp någon riktig vinst. Vilket de tyvärr EJ blev av något. Så direkt återgick man då till de vanliga andra, dvs terroristattacker. Som exempel, stora viktiga bron från Cherson till Krim som man bombade med brittiska nya moderna missilerna med namnet Storm shadows. Bron tar uppåt 20dagar att reparera nu. Sådär pågår det månad efter månad tvärs igenom. Usa Nato bara fortsätter förlänger krisen. Med all lidandet och förstörelsen. Det som var kul att höra efter totala fiaskot är när Zelenski nu påstår att man tvingats ta”paus”Man kallar detta för ”pausad”nu TROTS att striderna fortsätter i minskad styrka längs hela frontlinjen, men utan resultat. Och till massiva ukrainska förluster. Och EU i sin ilska har presenterat ett 11e SANKTIONS PAKETET mot Ryssland. Detta var 11e SANKTIONS PAKETET? 🤯 Samtidigt som man utlovat 600 nya miljarder till Ukraina från våra skattepengar. Ja vad ska man säga efter 16mån. Dessa EU som är renodlade nollor och hjärndöda åsnor är våra såkallade ”ledare”. Ingen som helst MINSTA lilla ledare och ledarskap har man kunnat finna av dessa, under HELA krisen. Inte MINSTA lilla har någon av dessa EU länderna stuckit ut, och visat MINSTA lilla ledarskap eller ledare. Ungerns Orban har nu detta halvåret varit ensam, som HELA tiden medger att detta måste sluta nu, och att Ukraina EJ kan/kommer vinna mot Ryssland, upprepade gånger sistone. Han bryr sej om dom onödiga liven som går HELT i onödan. Det är Usa Nato linjen bara som gäller. Herregud säger jag bara, ibland behöver jag nypa mej i armen för att på riktigt tro på det jag fortfarande ser efter 16mån

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here