Den nya högerpolitiken skördar sina offer. Stärks klimatkampen och en kämpande vänster?

53
1996
Carl Schlyter

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Denna gång är det en slags påminnelse Carl Schlyter och Vändpunkt. Schlyter är talesperson för partiet Vändpunkt som bildades i maj. Det i mitt tycke utslätade valmanifestet inför EU-valet: Vändpunkt. Programpunkter.

Vid EU-valet fick Vänspunkt 5 171 röster, 0,12 %, vilket var en besvikelse.

I december 2019 uppger Vändpunkt att man hade en Framgångsrik medlemsträff


Den nya högerpolitiken skördar sina offer. Stärks klimatkampen och en kämpande vänster?

Jag vill gärna sprida denna artikel från januari 2019 på Mp-profilen Carl Schylters Facebookssida, med 140 väsentligen positiva kommentarer efter 6 timmar. Carl Schlyter på Facebook.

Han verkar inse att kapitalism inte är förenlig med en nödvändig ändring av klimatpolitiken. Jag återger hans inlägg på Facebook, som också finns på SvT Opinion. SvT Opinion: ”I dag lämnar jag Miljöpartiet”Jag tillägger utdrag ur hans artikel i ”Dagens Samhälle.”Dagens Samhälle

Senare meddelas att även riksdagsledamöterna och ”MP-topparna Schlyter, Lillemets och Mutt lämnar partiet.” MP-topparna Schlyter, Lillemets och Mutt lämnar partiet

Det är sannolikt att rätt många andra besvikna, engagerade människor lämnar Mp. Sannolikt också V, och S. Tror att färre lämnar C och L, som kan glädjas åt att med 1/7 av rösterna i valet få igenom viktiga krav, och dessutom utestänga två partier som tillsammans fick 25,5 % av rösterna. Och nästan alla partiledare och etablerade journalister tar avstånd från den ökning av demokratin som extraval skulle innebära. Ja, hur fungerar ”demokratin”?

Och vart går de? Nu har små antikapitalistiska prtier som KP och SKP chansen, bland andra. Kanske blir SD vinnaren frmför andra. Eller så inleds dess nedförsbacke.
Tyvärr är det också risk att passiviteten ökar.


I dag lämnar jag Miljöpartiet

För nästan 25 år sedan klev jag in på mp-kansliet på Götgatan och ville gå med i ett parti som kritiserade tillväxt och materialism, drev global solidaritet och kortare arbetstid. En del saker som partiet på den tiden drev tyckte jag mindre om men det var högt i tak.

Jag har under dessa år fått vara aktivist, ideellt arbetande, i PS, arbetat i Stadshuset, i EU och i Riksdagen. Har upplevt dåliga kompromisser har upplevt bra kompromisser och framförallt som EU-parlamentariker i grunden ändrat lagar för 500 miljoner invånare i grön riktning.

Vissa glädjer sig åt reformer vi gjort. Men utsläppen minskar knappt alls och klyftorna växer. Vi står inför en gigantisk utmaning vi måste ställa om samhället från en fossil och resursberoende ekonomi till en ekologiskt och socialt hållbar ekonomi lika fort och grundligt som USA ställde om från fred till krig 1942. Vi kommer aldrig lösa miljöproblemen om vi inte tar tag i ett finanssystem som kräver tillväxt och om vi inte skapar en garanterad grundtrygghet. Bara trygga människor orkar ställa om i den takt som krävs. Maktkoncentrationen måste brytas, vi måste skapa ett rimligt återflöde av makt, pengar och service till landsbygden.

Vi behöver ge hopp om att det kan bli bättre igen, satsa på samverkanskraft, inte bara konkurrenskraft. Folk är hjärtligt trötta på allas kamp mot alla och att alla valtvång som skuldbelägger dig, du har valt fel, när skolan vården eller annat inte fungerar.

Nyliberalismen ökar klyftorna och när de växer minskar resurseffektiviten i samhället. Det blir mer viktigt att tänka på materiell framgång, att inte halka efter. Utsläppen ökar och inte ens goda beslut som skatteväxling kommer leverera tillräcklig utsläppsminskning.

Regeringsuppgörelsen fortsätter med skattesänkningar för de som inte behöver och lägger ut än fler verksamheter på den nyliberala experimentverkstaden. Kraven på den som behöver samhällets stöd blir tuffare. Men det är nog nu! Det är dags att vända på logiken, att folket ställer krav på politiken.

När rödgröna genomför högerpolitik kommer oppositionen mot de växande klyftorna komma från extremhögern. Denna uppgörelse bäddar för en katastrof 2022.

Jag vill fortsatt förändra samhället men miljöpartiet har valt en väg jag inte tror på. En väg jag inte ens kan försvara. Det går inte att rädda planeten och människors livsvillkor inom ramen för dagens ekonomiska system. Jag nöjer mig inte längre med att kämpa för att undvika det värsta, jag vill arbeta för att få folk att tro på att makt, resurser, solidaritet och kooperativ samverkan kan tas tillbaka. En gång kunde drömmen om att komma till månen inspirera ett helt folk, vi behöver nu ta tillbaka drömmen till jorden och rädda den.

Jag tackar er som har nominerat mig till språkrör, men som jag sade, jag kan bara göra något bra om jag tror på det. Jag tackar alla er som har gjort åren med mp så roliga, spännande och intensiva. Jag önskar alla som tror på en bättre framtid lycka till i sin strävan. Jag kommer fortsätta kämpa, men inte längre inom mp. Idag lämnar jag partiet.

En visionslös regering, som bara är ”emot” – två utdrag

Dagens Samhälle

”Det ser nu ut som att vi får en regering som bildas bara för att vara emot två partier snarare än för en bättre framtid. 2022 kommer priset för detta att bli mycket högt, skriver Carl Schlyter (MP).”

När vi nu får en regering som bildas för att vara emot två partier snarare än för en bättre framtid blir inte politiken den man förväntar sig. Socialdemokraterna kommer att sänka skatter för rika och företag, försämra arbetsvillkoren för många och hyresvillkoren för en del. Klyftorna kommer att öka. Höjda pensioner blir en liten tröst, i den mån privata bolags fondavgifter och ett börsfall inte raderar ut höjningen.

Miljöpartiet å sin sida får visserligen skatteväxling och återställd flygskatt, men när klyftorna växer ökar utsläppen.

Klyftorna växer även mellan stad och land. Handelsavtal, globalisering, stora bolags uppköp av mindre företag gör att både makt, pengar och service koncentreras till storstäderna.
Då tvingas många mot sin vilja flytta dit, bostadsbrist uppstår och hyror/lån stiger till skyarna.
I den mån vanligt folk får del av skattesänkningar hamnar ändå det mesta i bankens eller hyresvärdarnas fickor.

De senaste 20 åren har den rikaste procenten höjt sina inkomster med cirka 350 procent medan de flesta fått nöja sig med 50 procent.

Föregående artikelDödade Soleimani 600 militärer från USA?
Nästa artikelAktuella konflikten i Mellanöstern.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

53 KOMMENTARER

 1. Oj oj. Tummen upp för Carl Schlyter. Mycket klokt och insiktsfullt skrivet av honom.
  Det där kommer kanske t.om. att publiceras i MSM och har potentialen att öppna ögonen på andra tänkande människor.

  • Ser nu att både Aftonbladet och Expressen publicerar länken till Schlyters FB sida.
   Kanske är detta det enskilt största bidraget till folkbildningen i Sverige på mycket länge.

  • De här individerna kan inte direkt anklagas för att vara framsynta. Det här förutsåg jag redan när Miljöpartiet de Dollargröna tog bort sitt utträdeskrav ur EU. Därför gick jag ur. Schlyter kan dock bärga sitt på det torra nu, pampigt, värdigt och till synes rättfärdigt.

   De rättfärdiga

   av Nils Ferlin

   Här stå de nu, pampiga, värdiga,
   mens marknadsfiolerna skorra –
   De äro de tio rättfärdiga
   som söktes en gång i Gomorra.

   Alls inte så goda att rå på;
   de lyfter sej själva med orden.
   Och hade de något att stå på
   så lyfte de hela jorden.

   Förunderligt friska i hjärnorna;
   människoslukare.
   Talar om solen och stjärnorna
   för åkerbrukare.

   Sen bärgar de sitt på det torra,
   pampiga, värdiga –
   Pampiga tio rättfärdiga
   som förstenade Gud och Gomorra.

   • Det där låter mest som personligt agg till dina gamla partivänner Martin.
    Det Schlyter skrev var iallafall mycket framsynt och klokt och man får hoppas att många läser det och börjar fundera själva.

    • Framsynt politik ska vi ha. Vad har varit framsynt med Miljöpartiet och Schlyter de senaste decennierna, nu när det faktiskt har gått som det har gått? Framsynthet hade varit att inse vart det hela var på väg och att göra något åt det i god tid. Jag är framsynt och gör något. Var är resten?

     • Sent skall syndaren vakna Martin…men ATT han vaknar måste väl ändå vara bra, eller hur?
      Din egen förträfflighet verkar du vara nöjd med iallafall. Återstår att se vart den leder dock.

 2. Mycket märkligt att det är medlemmar från Mp som går – och inte i Vänsterpartiet. Än så länge, får jag kanske tillägga. Jag har googlat runt vänstertwittern och de flesta är negativa till att Vp väljer att släppa fram Löfven.

  Det är vad vi och SKP har sagt – vi ska bekämpa extremhögern genom att bekämpa den högerpolitik som nu förs. Det är den nyliberala politiken som är orsaken till att arbetare flyr till SD.
  Här är Carl Schlyter i en intervju i morse.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/carl-schlyter-lamnar-miljopartiet

  Nej, inte mer än att de är för kapitalism och viss borgerlighet.
  Men de tycks ha något emot mig och kommunism …

  Anarkismens fader var Proudhon. Han var kritisk till Marx – och vice versa.
  Det finns flera grenar inom anarkismen. En av dessa är den nationella anarkismen. Efter att ha läst otaliga kommentarer från dig så kan placera dig i den ideologin, Korp. Kanske anser du själv att du inte är en nationell anarkist men du har ungefär samma åsikter som dom.
  https://en.wikipedia.org/wiki/National-anarchism

  • SKP bekämpar INGEN högerpolitik, eftersom SKP inte ser till att valsamverka sig över 4% och på så vis INTE ger folket ett rimligt sätt att ge SKP mandat.

   4%-spärren skapades av de stora partierna för att inskränka möjligheterna för små partier att få mandat. De använde och använder ohållbara odemokratiska argument för detta. Resultatet är naturligtvis förödande.

   SKP är p.g.a. detta enbart likt en mycket liten lusparasit på knähunden Vänsterpartiet, som nu struttar med i monopolkapitalets promenad. Lusparasiten protesterar också, men tillståndet är naturligtvis tragikomiskt och löjeväckande.

   • Det är inte i parlamentet vi främst ska slåss mot högern. Det är ute på arbetsplatserna och i samhället där vi kan påverka politiken i rätt riktning.
    Valsamverka som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör för att få makten, och regera över en borgerlig budget och ett program som är arbetarfientligt? Vi struttar inte med andra högerpartier för allt smör i Småland. Jag anser att det är bättre att vara små och försvara arbetarklassen och dom fattiga än att föra en högerpolitik.
    Du menar på allvar (häpnadsväckande nog) att vi alla, från extremhögern NMR till kommunistiska partier, skulle valsamverka!?! Är det inte att strutta med monopolkapitalets promenad, det eftersom nazismen är monopolkapitalets militära falang mot kommunismen? För att inte tala om att de högerextrema hatar oss kommunister, och vice versa.
    Och tack! När de här orden kommer från dig ser jag enbart positivt på framtiden. Det hade varit tusen gånger värre om du hade hållit med mig!

    Säg mig, Martin Gustavsson, vad skulle du besluta först om du – Gud förbjude – valdes in i parlamentet?

 3. Lita aldrig på någon enda politiker! De har alla samma mål, som bildats av eliten.
  Kapitalismen innehåller en hemlig allians med kommunismen. USA gav stöd till Stalin och Mao. Men även högerns Hitler fick stöd från väst.
  En konfliktplanering styr därför världspolitiken. Finansaktörerna har finaniserat krig och revolutioner i 300 år. Krig kostar och folken får betala i blod och pengar. Världen är fylld med vapen. Vad gäller Nato talar politikerna med dubbla budskap, som när EU bildades. Är Nato en blivande världspolis i en kommande internationell polisstat?
  Är den fria marknaden på väg att förgöra sig själv? Ska Sverige äga Sverige eller ska Sverige bli ägt? Denna fråga är verkligen relevant och den gäller inte bara Sverige utan gäller alla länder på jorden rörande deras nationella suveränitet, demokrati, yttrandefrihet och de mänskliga rättigheter.
  Den globala agendan, bankväldet och Bilderberg. Den dolda världsmaktens korrupta historiaoch politik.
  http://uppenbar.info/uppenbar/rev/nvo.html#Anchor-49575

  • Tror inte alls på någon slags allmän allians mellan kapitalismen och kommunismen.
   Stalin samarbetade dock med Hitler innan Barbarossa och han fick även stöd av USA under kriget. Efter kriget har USA och därmed kapitalismen varit dödsfiende till allt som andas kommunism. Miljoner och åter miljoner människor har fått sätta livet till i den striden.
   Du älskar att sprida förvirring Korpen.

   • Båda ideologierna har en och samma moder och bär samma syfte. I det en fallet gäller det globaliseringen och i det andra fallet internationalen.
    Materialismen är en religion. Sovjetsamhället var en statsreligion där Staten var det högsta och gudomen. Människan ägde ingen frihet och moral. Folket var boskap i en ekonomisk och industriell kollektivisering.
    Vi ser en utveckling som går emot alla konventioner om ett fritt samhälle. Utveckling av den globala unionen sker inte i det offentliga rummet. Organiserade steg tas för en samhällsnedbrytning.
    Icke-demokratiska församlingar finns organiserade där politiska ledare deltar i samverkan med finansvärlden.

    General Wesley Clark, hög frimurare och överbefälhavare över NATO-styrkorna i Kosovo, medgav till CNN i juni 1999 – ”I det moderna Europa finns det ingen plats för homogena nationella stater. Det var en idé från 1800-talet och vi kommer att genomföra denna mångkulturalismen på 2000-talet, och vi kommer att skapa multietniska stater”.
    Det är en tes som inte bara gäller Europa utan är en väg för en allmän internationalism och världsstat.
    Flyktingströmmar bryter både ned och förstärker nationalismen. Det föder de politiska, demokratiska, etniska och sociala konflikter om rättigheter och friheten.
    Motstånd mot internationalism blir oundviklig och frambringar motsättningar enligt konflikplanen som blir kontraproduktiv som stärker en polisiär kontroll för den sociala och politiska omställningen.
    FN.s fredsbevarande styrkor kommer att förvandlas till ett omgjort Nato att vara det enda organet som får ha vapen när övriga länder har avrustats i syfte för väldsfreden. Alla militära styrkor kommer att överföras FN:s kommando. FN spås bli den nya världsregeringen.

    • Slutsatser: Ett fåtal kan sätta en världslavin i rullning. De mäktigaste globalisterna, även med ofullständiga medlemlistor, kan spåras till en handfull hemliga sällskap och till en liten grupp som blir Rockefeller-Kissinger-Rothschilds triumvirat.
     Dessa organisationer och människor är sällan, om någonsin, omnämnda i de vanliga nyheterna och de har aldrig upptecknats in i historieböckerna. Trots detta har svensk samhällselit och media deltagit på ”privat” basis i Bilderberg om en global agenda, att bypassa demokratiprocessen för EU:s bildande, finansiella operationer, planer för dollarn och en global monetär union utan att informera och agera dvs hålla allt dolt.
     Bredvid vår vardag lever denna overkliga och fördolda antiutveckling. I väst tål vi inte höra och är mycket rädda för ordet ”konspiration”, när hela processen av internationella relationer verkar vara en gigantisk konspiration, för att inte nämna alla andra områden som påverkas av detta som absolut inte kan förklaras från en konventionell synvinkel.
     Det utmanar hela vårt medvetande och vår världsbild om vad som är rimligt. Det överskrider gränsen av ett svindlande världsbedrägeri. Stormaktskonflikter är stort nog men att det finns en liten grupp människor som verkar på ett personligt plan och iscensätter kaos för världen för att förändra. Detta gör dem till mänsklighetens dödsfiender.
     Vi bär på en tillit till den västerländska demokratin att den aldrig överges eller sviks av de folkvalda även om det finns olika uppfattningar. Trots detta deltar de och känner planerna. De talar i skenbara ordalydelser som ska bringa lugn och förtroende för framtiden men de håller folk i ovetskap.
     Politiken och begreppsvärlden ryms inte längre i spektrat för traditionell vänster- och högerpolitik. Liberalismen innehåller både och. Och mer därtill. Den kan orsaka jordmånen för extremism i frustration.
     Våra ”fria press” och öppna samhälle klarar inte av upptäcka denna världsrevolution. Dessa media rör sig just i det traditionella och kortsiktiga spektrat. Redaktörer och journalister ser inte eller kan inte se. Eller de får inte se.

    • Mer trams och förvirring. Materialismen är grunden för all vetenskap och den filosofiska motsatsen till idealismen som religionerna står för.
     Kapitalismen och kommunismen har motsatta syften. Den ena vill sprida det privata ägandet över världen och den andra vill avskaffa det.
     Detta är grundskolekunskap korpen!
     Att bägge lett till diktatur och elände ändrar inte på det, men det måste vi ha med oss när vi diskuterar hur vi vill att framtiden skall se ut.

     • Nej, det är inget trams och förvirring. Korp menar att kapitalisterna styr i bakgrunden något som kommunisterna påpekat sedan länge. Det är ett fåtal ”finansfamiljer” med väldigt stort politiskt inflytande i det fördolda. Jag har upplevt de flesta av våra politiker har någon slags ”övermakt” att följa och därför uppstår en klyfta mellan politiker och folk som gör att politikerna tappar förtroende. Men det finns ett parti som inte blir insläppta i politiken och det beror delvis på att de vägrar underordna sig. Då t.ex. Ryssland inte helt underkastar sig de västerländska ekonomiska villkoren och till exempel har den fräckheten att kasta ut en och annan västerländsk kapitalist då fordrar kapitalisterna ett avståndstagande något de inte fått från det eller liknande partier. Partier med socialistiska traditioner som ex. vis Socialdemokraterna lägger sig platt för kapitalets krav därför makten hägrar mest för ett parti fyllt med karriärister och byråkrater som är där mest för egen vinning. Vänsterpartiet som du vet har en tradition att vara Socialdemokraterna trogna så även de underordnar sig storfinansen. Kvar finns endast ”idealisterna” som kommunister, socialkonservativa och den auktoritära högern.

     • Märkligt inlägg klasse. Du säger ”Nej, det är inget trams och förvirring” och menar uppenbarligen något helt annat än det jag skrev om.
      Du skulle vinna på att försöka vara lite mer saklig i dina kommentarer.

    • Korp, kommunismens moder är faktiskt hur urbefolkningen levde. Marx satte det ’bara’ på pränt och gjorde om det till 1800-talets moderna tekniska tidsålder.
     Kapitalismen har ingenting med urbefolkningens sätt att leva. Tvärtom. Kapitalet och borgarna förtryckte och stal urbefolkningens land för exploatering. Urbefolkningen hade inga imperialistiska ambitioner. De ansåg att man inte kunde äga jorden, utan jorden ägde människan.
     https://en.wikipedia.org/wiki/Pre-Marxist_communism
     Förresten, är du för kapitalism?
     Det är nästan så att du har en anarkistisk ideologi, Korp. Du föraktar dagens politik från vänster till högern (men inte de konservativa). Du föraktar kommunismen som du absurt nog anser har kapitalistiska rötter – jag tror inte att kapitalet och borgarna är självmordsbenägna att de skulle kunna arbeta ut ett program som skulle innebära att de avskaffade sig själva. Den kapitalistiska ideologin går ut på girighet och profit för få och slaveri, medan kommunismen ideologi är helt det motsatta. Men du vill ha ’frihet’ – frihet från vad och för vilka och hur?

     • Vad är Anarkism? Anarkism är en politisk och filosofisk teori vars mål är att skapa ett samhälle i vilket individer fritt samarbetar som jämlikar.
      Anarkismen bygger på tre grundpelare: frihet, jämlikhet och solidaritet. Anarkister betraktar frihet som ett grundläggande mänskligt behov.
      Enbart det faktum att en människa har ett självmedvetande och att varje individ är unik, skapar ett behov av att handla fritt. Anarkister motsätter sig därför all sorts hierarki som inkräktar på individens frihet. Utan frihet kan individen aldrig utvecklas fullt ut.
      Anser du att Anarkism är något för dig störande?

     • Korpen sätter mitt i allt sitt svammel också fingret på viktiga problem.
      Att dagens internationella överhet ”utmanar hela vårt medvetande och vår världsbild om vad som är rimligt” kan jag bara hålla med om. Eftersom jag inte har någon glasklar lösning på hur detta skall hanteras själv kanske jag inte skall avkräva korpen någon heller, men visst, det skulle vara intressant att se om han har någon.
      Tyvärr får jag hela tiden känslan av att hans skriverier utmynnar i att SD eller någon slags gammaldags nationalism skulle vara vägen framåt. Hoppas att förvirringen inte är så allvarlig, men vi får väl se om här kommer något svar.

  • Det du säger är att inte ens du själv duger om du skulle bli politiker.

   Jag skulle vilja påstå att det är allas vår uppgift att finna de politiker som passar för den altruistiska uppgiften att göra det bästa för framtidens generationer och att sedan stödja dem. Jag skulle vilja tro att åtminstone 2% av befolkningen har potential för uppgiften, men kanske är jag optimist? – Tänk på saken!

   • Om det är mig du menar Martin, så har du nog rätt. Jag blir antagligen ingen bra politiker.

    Uppgiften att finna ärliga och kloka politiker lär bli mycket svår och kanske finns det inga sådana ens. Min förhoppning är att det skall uppstå folkliga demokratiska rörelser, som i sin kamp mot överheten kanske kan vaska fram sådana politiker, men än så länge så är det bara just en förhoppning.

    • @Anders Åberg
     Nej, Anders, det var kommentaren från Korp: ”Lita aldrig på någon enda politiker!” som jag ifrågasatte. Jag tycker att det är viktigt i sammanhanget.

     Jag tvivlade också länge på min förmåga att leda och satte min tilltro blint till demokratin och folkets förmåga, men folket behöver både demokrati och gott ledarskap. Du Anders är, i min mening, betydligt mer lämpad att leda än många andra människor. Förmodligen betydligt bättre än Schlyter.

     I meditation blev jag kallad att leda. Jag ställde mig skeptisk till de förslag som jag fick av det kollektiva medvetandet, eftersom mitt ego var ganska nöjd med tanken att någon annan skulle vara bättre än mig. Latheten och lättjan låg som grund för egots vilja att inte ta ledaransvar och bara sitta på läktaren och klaga.

     Meditationen gjorde att jag till slut insåg att jag skulle vara mycket mer lämpad än många andra. Jag försökte febrilt ange mina svagheter som undanflykt, men på punkt efter punkt fick jag bakläxa.

     Konsekvensen är att jag nu försöker ta min del av vårt gemensamma ledaransvar. Vetenskapliga partiet leds med centralkommitté, med konsensus, ett sätt som har potential att minska psykopaternas manipulationer, ge folket mer inslag av folkomröstningar, ge dem fler partier som får mandat och kommer skapa en mer objektiv mediasituation och öppen diskurs, d.v.s. det som de allra flesta miljöpartister inkl. Schlyter, i min mening, har motverkat, genom den politik som de har vait alibin till.

  • I ”Pravda” kan man läsa att Sveriges folk börjar bli vakna för att lämna EU och bli partner med Ryssland. Enligt European Values ​​rating är Sverige ett av de fem mest anti-ryska länderna i Europa. Sveriges folk börjar bli vakna för att lämna EU och bli partner med Ryssland.
   Svenskarna har tidigare talat om Sverige som ett säkert, generöst och mest framgångsrikt land i världen. De skulle vilja tänka tillbaka på Sverige som ett paradis på jorden.
   Det finns emellertid numera ett kraftfullt parti i Sverige som har en annan synvinkel. De anser att Sverige är för invandrare, att Sverige borde ha en Swexit folkomröstning eftersom EU är föråldrat. Dessutom tror de att Ryssland är en partner, inte en fiende.
   Den 9 september gick svenskarna och rösta för att välja sitt nya parlament. Socialdemokraterna förlorade sitt inflytande, men den högra konservativa alliansen inte fick tillräckligt med röster för att bilda en regering.
   Sverige är en parlamentarisk konstitutionell monarki, där parlamentet väljs av partilistor.
   Skillnaden mellan Alliansen för Moderatpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet och ”rödgröna” (Socialdemokrater, Vänsterparti och Miljöpartiet) blev 0,2 procent till förmån för den förstnämnda.
   Sverige-Demokraterna talar för att stoppa invandringen och hålla en Swexit folkomröstning om landets medlemskap i Europeiska unionen. ”EU är en överstatlig politisk förening där politiker från andra länder, som vi inte väljer, visar ett större inflytande på den svenska lagen än det svenska parlamentet gör, säger partiledare Jimmy Åkesson. Han efterlyser en mer protektionistisk ekonomisk politik som kan minska importen av utländska varor, till exempel genom att höja tullarna till förmån för inhemska producenter. Dessutom anser Åkesson att man bör minska spänningarna med Ryssland.
   At this point, Sweden is not alone in Europe. The policy of multiculturalism, tolerance and political correctness has yielded fruit. Nationalist forces come to power in Austria, Germany, France, Poland, the Czech Republic, Slovakia, Italy, and the Netherlands. Some call those forces ultra-right, others refer to them as xenophobic and even fascist forces. However, words do not change the essence of the matter: people go to vote for those who do not want to be ”merciful” to migrants and promise to protect interests of the indigenous population.
   Så många som 600.000 invandrare har anlänt till den 9,5 miljoner starka Sverige från 2014 till 2018. Sexhundratusen personer motsvarar 40 svenska kommuner av 15 000 personer. Tänk på vad de behöver från infrastruktur, offentlig sysselsättning, bostäder, skolor, bussar, läkarcentraler etc.
   Mats Edman, redaktör för Dagens Samhälle skrev. ”För att upprätthålla den deklarerade nivåen av välbefinnande måste vi arbeta upp till 70 år och mer, eller vi måste ändra våra krav på välfärd,” avslutar han. Vad som stör svenskarna mest är att invandrare begår katastrofalt brott, motviljan att integrera, och våld mot kvinnor.
   Ulf Kristerson, ledare för Alliansen för Sverige, tror att dessa problem orsakade många svenskar att förlora sin tro på staten. Sverige betalar priset för 20 år av en mycket misslyckad integrationspolitik, berättade han för Financial Times.
   Lyuba Lulko (Stepushova) Pravda.Ru

 4. Senare meddelas att även riksdagsledamöterna och ”MP-topparna Schlyter, Lillemets och Mutt lämnar partiet.” MP-topparna Schlyter, Lillemets och Mutt lämnar partiet

  ”Även Annika Lillemets, som varit aktiv i Miljöpartiet i över 20 år och suttit i riksdagen de två senaste mandatperioderna, väljer att lämna partiet. Hon har, liksom Schlyter, under en längre tid varit kritisk till partiets riktning. Nu säger hon till Aftonbladet: Jag delar Carls analys att regeringens överenskommelse med C och L är katastrofal. Den går tvärt emot allt vi jobbat för. Jag väljer därför att nu lämna partiet.”

  Även den tidigare utrikespolitiska talespersonen Valter Mutt lämnar nu Miljöpartiet. Jag lämnar också. Man kan inte kompromissa hur långt som helst för att få sitta i en regering, säger han till Aftonbladet. Nu sitter vi inlåsta i en regering som kommer att regera på Annie Lööfs nåd och som kommer att föra i långa stycken en nyliberal ekonomisk politik som går på tvärs emot både att rädda klimatet och att ha ett socialt hållbart samhälle, säger han.

  Enligt Mutt är det med sorg i hjärtat han nu lämnar partiet. Det känns, jag har ju varit aktiv i ett kvarts sekel, säger han.”

 5. Vare sig utsläpp eller klyftor kan omöjligen minska med en asylinvandring med omkring en miljon nya människor i Sverige. De flesta bidragsberoende som ska konsumera fram en ökad ”tillväxt”. Häromdagen läste jag på SVT en familj som flytt kommunismens förtryck i Nordkorea och etablerat sig här i Sverige med egna arbeten och bostäder. Nu ska familjen utvisas på grunder jag inte förstår men kriminella och våldtäktsmän får stanna, skyddas av svenska staten och försörjda av skattebetalarna. Det är allt ett märkligt samhälle som nu vuxit fram. Men jag förstår orsaken. Det är regeringar och politiker som ingått internationella avtal som de försvarar och följer till punkt och prickar. Men det är faktiskt inte enda vägen. Det finns också länder runt om i världen som avböjer de här avtalen. Så fungerar det än så länge, men när globalisternas ”världsregering” är ett faktum då blir det tvång som gäller. Men i en differentierad värld och numera med splittrade västerländska samhälle så tror jag det kommer dröja. Ironiskt nog kommer motståndet främst från det gamla Östeuropa där sovjetkommunisterna hade makten. Det måste bero på att dom redan vet vad tvång innebär.

  • Sent skall syndarna vakna, som man säger. Jag gick ur Miljöpartiet då de tog bort sitt utträdeskrav ur EU. Miljöpartiet har därför gjort sig skyldig till strösslandet av skattebetalarnas pengar på diverse korruption.

   Jag visste att det skulle bli tokigt med öppna gränser och frihandel för både miljön och för människorna. Det är INTE så man skapar ekologisk hållbarhet eller rimlig nivå av jämlikhet. Daltandet med icke-barn, icke-flyktingar, extrema sekter och krigsförbrytare, på biståndets bekostnad, vilket gjort att högerpartiet SD har vuxit, är också helt oförlåtligt naturligtvis.

   De här syndarna har varit alibin för Miljöpartiets politik de senaste decennierna. Nu lämnar de det sjunkande skeppet. De borde be om ursäkt för att de inte fraktionerade Miljöpartiet tidigare, när det var ett större parti.

   Om de ex. går samman med Schalug och det gamla gänget som fördömt Miljöpartiets icke-ekologiska osunda tillväxt-väg, så kan de ev. skapa ”Alternativet de Gröna”, som Schlaug önskat sig i Julklapp, samt valsamverka sig till mandat redan nästa val. Det skulle göra att jag förlåter dem, men om de inte gör detta så är de enbart värda förakt, i min mening.

   De gör för lite, för sent.

 6. ”högerpolitiken”
  Inläggets rubrik försöker krampaktigt hålla kvar blockpolitikens dualistiska strid mellan höger och vänster men jag menar det är dömt att misslyckas. I praktiken finns redan tre block i politiken. Det socialistiska, det liberala och det konservativa. Jag får en känsla av att kommunisternas klassiska klasskamp idag känns påklistrad och ska bevaras från en svunnen tid. Det blir som försöka väcka liv i en död. Det känns lätt att påstå marknadsekonomin blivit en självklar del av demokratin hur ogärna än ett fåtal påstår. Överlevarna. Jag skulle vilja byta ”högerpolitik” mot nyliberalism men då blir ju genast fler partier utpekade som ’skyldiga’. Inklusive Miljöpartiet.

  • En något orimlig kritik av inlägget, tycker jag. Rent logiskt kommer nog klasskampen bli allt mer aktuell ju mer klassklyftorna ökar, men problemet är i min mening fulmedias illusionism, i vilken jag tycker att du ingår, genom ditt ordval. Läser du mycket fulmedier?

   En klar tendens till att folket inte är nöjda med dagens system är ex. att antalet röster på Direktdemokraterna ökade. För mig betyder detta att folket inte är nöjda med de paket som presenterades i valet och vill ha ett annat demokratiskt system med fler valmöjligheter.

   Fulmedia måste också befrias från de monopolistiska ägare som sätter den lögnaktiga agendan i samhället, anser jag, för utan en fungerande media, som åtminstone försöker vara någorlunda objektiv, istället för att ljuga dygnet runt, så fungerar faktiskt inte demokratin.

   Som tur är så har vi bl.a. Global Politics, som åtminstone försöker vara någorlunda objektivt, även om vissa av fulmedias lögner tycks vara svåra att släppa.

  • Religion hävdar att universum är ett resultat av en gudomlig ide. Många religiösa ifrågasätter t.om. evolutionen och hävdar att även allt levande är skapat utifrån en ide hos någon övernaturlig varelse. Materialismen hävdar däremot att universum har materiella orsaker och all vetenskap tillämpar sk. metodologisk materialism, dvs. allt måste gå att testa och vara falsifierbart.

   • Anders Åberg.. Religion och politik är täckmantlar för makter som hycklar kärlek, men som bokstavligen far fram över lik.
    Religion Och politik har skapat vilsekomna, fanatiska, skrupelfria maktgiriga människor som genom historien utan samvetsbetänkligheter lett mänskligheten vilse och mordiskt utgjutande av miljoner människors blod.
    Dess efterföljare har skapa en enormt stor religiös och politisk makt, som i det närmaste kontrollerar världen. Genom historien har religiösa ledare och politiker genom ett blodigt och bestialiskt mördande kunnat arbeta sig upp och bilda jordens starkaste maktvälde, inför vilket människor måste ge vika. De generar sig inte heller att ingripa i människans allra intimaste familjeliv -ända ner i sängen – för att dra ner den smutsen och rasera människans yttersta privata hemligheter.

  • Inte Åberg men arbetarklass.
   All politik och ideal har sin grund i religionen. Det var i religionen som idealen först sattes på pränt. Idag är politiken sekulariserad hos oss men är en kvarleva i politisk islam som på senare år påverkat västvärlden. Tyvärr då och då på ett mycket tvivelaktigt och brutalt sätt.

   • Nä Klasse. Dom ideal som religionen satt på pränt är ursprungligen normala moraliska levnadsregler som var nödvändiga för att hålla ihop gruppen på jägar/samlartiden. Religionen blev senare ett verktyg för överhetens kontroll av arbetskraften och soldaterna, så det är nog mer rätt att säga att dom sentida organiserade religionerna har sitt ursprung i politiken.

    Islam och dom muslimska länderna har inte varit ens i närheten av den brutalitet och det besinningslösa massmördande som dom kristna länderna har varit. Lite mer perspektiv skulle göra dig gott Klasse.

 7. Anders Åberg, du skriver ”Stalin samarbetade dock med Hitler innan Barbarossa”…när och hur menar du?

  • Tyskland drog sitt strå till stacken för att få hem Lenin i ett stycke och kejsar Wilhelm II påstås ha betalt en hel del pengar till bolsjevikerna, med syftet att få Ryssland att dra sig ur första världskriget . Sovjetunionen och Tyskland hade också det gemensamt att dom båda ogillade Versaillesfreden. 1922 slöts Rapallofördraget mellan länderna och Tyskland som hade svårt med sin handel efter kriget fick en pålitlig handelspartner. 1939 undertecknades den sk. Molotov–Ribbentroppakten och handel och militärt samarbete pågick ända fram till samma dag som Hitler anföll. Det sägs t.ex. att luftvaffe till stora delar utvecklades i Sovjetunionen.
   Några länkar.
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop-pakten
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Rapallof%C3%B6rdraget_(1922)
   https://varldenshistoria.se/krig/andra-varldskriget/luftwaffe-ateruppstod-i-sovjetunionen

   och handeln och det rent militära samarbetet fortsatte

   • Hoppsan, den sista meningen ”och handeln och det rent militära samarbetet fortsatte” skall inte vara där. redigeringsmiss.

  • Jag skrev ett svar förut, men det verkar ha försvunnit. Det handlade om Rapallofördraget, Molotov-Ribbentroppakten och om hur luftwaffe utvecklades i Sovjetunionen.
   Vi får se om det dyker upp.

   • Anders Åberg, det är inte rätt att skriva att Stalin samarbetade med Hitler när det gäller Molotov -Ribbentroppakten…
    Under hela 30-talet försökte Sovjetunionen få alla som var emot nazismen och fascismen att gå ihop för att stoppa det annalkande kriget. Dagen efter Münchenöverenskommelsen den 30 september 1938 undertecknade England och Tyskland en gemensam deklaration om att aldrig mera gå i krig mot varandra. Frankrike gjorde detsamma i december 1938. Englands och Frankrikes fredsavtal med Hitler lämnade Sovjetunionen som enda försvarare för den antifascistiska kampen och militär motståndare till Hitler.
    Två dagar efter tyskarnas intåg i Prag, den 17:e april 1939 när den krassa verkligheten hade visat världens folk det meningslösa med en överenskommelse som lämnade fria händer åt nazister och fascister, lämnade Sovjetunionen än en gång ett konkret förslag till ett trepartsavtal med Frankrike och England, till ömsesidigt militärt stöd mot Tyskland.
    Den 26 juli 1939, dagen efter att de engelska och franska regeringarna hade gått med på förhandlingar med Sovjetunionen, blev den sovjetiska regeringen kontaktad av Tyskland och erbjuden förhandlingar om ett avtal mellan länderna. Sovjetunionen svarade inte på det tyska förslaget. Nya förslag från Tyskland kom vid flera tillfällen under de följande veckorna, med allt fördelaktigare villkor för Sovjetunionen.
    Förhandlaingar startade mellan Sovjetunionen, Frankrike och England startade äntligen den 12 augusti 1939, samma dag som Frankrikes och Englands delegationer anlände till Moskva…samtidigt som krigsfaran i Europa ökade extremt….västmakternas förhalningstaktik för att lämna Sovjetunionen ensam i kriget med Nazityskland…när det visade sig att dom inte hade fullmakt att underteckna avtal, såg sig Sovjetunionen tvunget att sluta ett icke-angreppsavtal med Nazityskland…helt enkelt för att vinna tid. (Läs mer här http://www.mariosousa.se/ickeangreppsavtal.html)

    • Ja din beskrivning är vad jag kan begripa helt riktig. Dock innebar Molotov -Ribbentroppakten en fortsättning på den handel och inte minst det militära samarbete som gett Tyskland möjlighet att delvis kringgå villkoren i Versaillesfreden. Så även om orsaken går att finna i Englands och Frankrikes försök att få Tyskland att angripa Sovjetunionen så blev resultatet iallafall ett samarbete mellan Hitler och Stalin.

     Hela spelet präglades av militärtaktiska överväganden från båda håll och Stalin hade ingen anledning att tro på varken England/Frankrike eller Tyskland. Han visste mycket väl att alla imperialistiska stater ville utplåna Sovjetunionen och han gjorde det han kunde för att spela ut dom mot varandra i ungefär samma anda som imperialiststaterna själva jobbade. Syftet var säkert, precis som du skriver, att vinna tid. Stalin kan ju inte ha varit omedveten om den enorma skada han själv hade vållat Röda armen med sin utrensning av nästan hela officerskåren.

   • Korp, om du menar det här ”Kapitalismen innehåller en hemlig allians med kommunismen. USA gav stöd till Stalin och Mao.”…så tror jag inte ett ögonblick på något slags allians som du antyder, varför skulle ett land som vill avskaffa den privata äganderätten (av industrier, banker naturresurser etc vilja ha en hemlig allians med ett land vars mål är att till varje pris bevara den privata äganderätten)….men att USA eller enskilda kapitalister handlat/eller försökt få igång handel med Sovjetstaten eller Kina….om det är det du menar, så tänker jag på ett uttryck som tillskrivs Lenin ”Om en kapitalist ska hängas, så ser han till att få sälja repet först”. När man ser hur en stor affärskedja plötsligt annonserar ut gula västar i Sverige …kan man inte låta bli att tänka på ”repet och kapitalisten”. Det är klart att flera kapitalister såg en stor marknad i den nybildade staten Sovjetunionen, men att kalla det hemlig allians har inte med verkligheten att göra.

 8. Martin Gustavsson, jag får ett budskap från mitt kollektiva medvetande att jag ska hälsa till dig att du ska läsa Marx! 🙂

  • Jag blir inte förvånad om Korp har rätt om världen styrs av en liten elit med stora ekonomiska intressen. Liberala och konservativa politiker blir deras marionetter var uppgift är att övertyga folkets väl och ve. Min intryck av socialister är att de är idealister samtidigt som de är naiva och kan lindas runt fingrarna av ett fåtal mycket smarta kapitalister. Resultatet paketeras snyggt till en produkt med namnet demokrati med en innehållsförteckning som parterna kommit överens om vid diverse offentliga och icke offentliga förhandlingar. Som ordningsmakt finns en samstämt medielandskap och ett rättsväsende som kan straffa eventuella brottslingar och oliktänkande. Ännu så länge är en maktapparaten ett lapptäcke av nationaliteter men med en avnationaliserad och centraliserad världsstyrning kan den globalistiskt kapitalistiska världsordningen samordnas till fästning helt ointaglig för något på den här planeten.

   • Arbetarklass! Du skriver arbetarklass
    ”Jag blir inte förvånad om Korp har rätt om världen styrs av en liten elit med stora ekonomiska intressen.” såna här teorier visar sig ofta härstamma från Carl Norberg, typ,….han med mörka solglasögon, som sitter och håller långa utläggningar i sin bil …allt hänförs till judiska bankirer, och fixar man bara bankerna så ordnar sig allt….som att bankerna inte är en del av kapitalismen, och som att produktionen inte finns. Och den privata äganderätten har man ingen som helst avsikt att avskaffa…det är bara själva ägandet av bankerna man ska ändra på….Handen på hjärtat, Arbetarklass, är det dom du menar?

  • Tack. Jag har inte läst Karl Marx bibel Kapitalet och gillar inte böcker som är stora likt biblar. Det är lätt att bli hjärntvättad in i gruppolariserad dumhet och sekterism av sekteristiska böcker dessutom. Då leder det lätt till mikropartier som inte har vett att valsamverka sig över 4%.

   Jag har dock lyssnat mycket på olika marxister. Jag har ex. lyssnat på Roland Paulsen, Kajsa Ekis Ekman, Åsa Linderborg, Anders Romelsjö m.fl., samt även citerat Karl Marx.

   Är det är något som du anser att jag saknar föredrar jag att du använder sök-funktionen och citerar Karl Marx på VP:s hemsida i lämplig tråd, där jag har filosoferat över vad han har sagt!

   Min meditation ger mig svaret att den rimliga balansen heter ekologiskt hållbar demokratisk nationell socialism, i balans med begränsad nationell kapitalism, samt begränsad internationell handel, där varje land har en enhetlig kultur som kan upplevas genom resor eller accepteras fullt ut genom migration till en annan kultur.

 9. Anders Åberg….Rapallofördraget slöts 1922, och Hitler kom till makten 1933… kan man kalla det för ”samarbete mellan Stalin och Hitler”? Om att ”luftwaffe utvecklades i Sovjetunionen”, har jag inte hört tidigare, ska försöka höra med såna som är mycket insatta i frågan….När det ex gäller Molotov -Ribbentrop pakten har det visat sig att man inte kan lita på Wikipedia.

  • Nej, men det är en del i historien om samarbetet mellan Sovjetunionen och Tyskland, som ju kom att fortsätta även efter nazisternas maktövertagande.

 10. Anders Åberg….du skriver och om hur ”luftwaffe utvecklades i Sovjetunionen”, och tolkar det som att Stalin och Hitler samarbetade…. Om man läser det du refererade till så står det att tyskarna fick tillstånd att bygga upp sina flygplan på sovjetisk mark , i utbyte att ryssarna fick ”övervaka gästerna under övningarna och testa de tyska planen”…först skedde det i Sovjet och redan från 1925 åtminstone delvis i Sverige….Tycker inte alls det är konstigt att ryssarna försökte bygga upp sin egen flygkapacitet, och såg det som en möjlighet att erbjuda tyskarna att göra det i Sovjet, trots förbud…Sovjet var ju utsatt för hårda sanktioner…tycker inte alls att man kan tolka det som att Sovjetunionen samarbetade med Nazityskland. Eller Stalin med Hitler.

  • Sovjetunionen ville säkert ha något i utbyte, men jag kan inte, hur jag än försöker, hitta något annat sätt att beskriva detta än just samarbete.

 11. Anders Åberg, det är inte det samma som ”samarbete för en gemensam världsordning” som man kan få för sig, om man skriver som du gör, möjligen handelsutbyte.

  Ja, men Anders Åberg, det hade ju absolut ingenting med Stalin och Hitler att göra! Det var ju långt före Hitler kom till makten!

 12. SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström gör en summering vid årets slut 2019.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-nar-vi-sager-adjo-till-2019-kan-vi-se-tillbaka-pa-det-varmaste-decenniet-sen-matningarna-inleddes

  Det varmaste året någonsin kan jag läsa.
  Vintern 2018-19 upplevde jag som väldigt mild. Vedåtgången var en av de minsta jag haft. Våren/sommaren/hösten 2019 tyckte jag var ganska normala vare sig varma eller kalla. Men sommaren var ingen höjdare. Inget rekord i vare sig värme eller sol. Hösten fin däremot. Ända tills november då allt regnande började. Så har det också fortsatt tills nu. Lågtrycksväder med syd och västvindar, blåst och regn samt mulet och ingen sol att tala om.
  Den här vintern har också varit mild hittills. Men vi är bara i mitten av januari än så mycket kan hända innan våren väl är här.
  Igår räknade jag lite på vedåtgången och det har gått mycket ved för att varit så milt tyckte jag.
  Lite konstigt kan jag tycka men den här vintern har varit solfattig. I alla fall där jag bor.
  Solen kan hjälpa till och värma även på vintern genom sin instrålning genom fönster och på tak och även marken värms upp.
  Nu börjar det märkas att dagarna blir längre. Alltid något. Vintermörkret gillar jag inte alls.
  Min inre klocka fungerar dåligt och vintermörkret gör att den inte fungerar alls.
  Ungefär samma som gräsänderna jag matar. De har inga fasta dygnsrutiner. Kan vara uppe på natten och sova en stund på dagen eller vice versa. Kråkfåglar däremot är helt inställda efter solens upp och nedgång. Är en skata uppe om natten har den blivit väckt mot sin vilja. Förmodligen upptäckt och inspanad av någon katt. Skatan är morgonpigg. Så fort det ljusnar kommer skatorna fram. Något yrvakna första flygturen men så gott omgående redo inför dagens sökande efter mat.

  • Jag har svarat henne här https://mychinaway.wordpress.com/2020/01/18/analys-nar-vi-sager-adjo-till-2019-kan-vi-se-tillbaka-pa-det-varmaste-decenniet-sen-matningarna-inleddes/

   Visst blir det varmare, vad folk inte tycks fatta är varför, igår, den 20e januari, slog de röda blommorna ut på plommonträden här. Det är exakt en månad tidigare än förra året. Jag har inte behövt köra med värmen mycket denna vinter, uppskattningsvis har det varit 5 grader varmare än tidigare kallaste vintrar. Nu tror forskare att det kommer en liten istid igen, precis som mellan år 1300 till 1850. Det var då Stora Bält och Themsen frös. Förändringarna sker naturligtvis med flera års fördröjning.

   Det är haven som reglerar klimatet på jorden, och haven har blivit varmare. Man har räknat ut hur mycket värmeenergi som tillförts haven de senaste 25 åren, nämligen 228 sextillioner joule. En sådan siffra säger väl inte mycket, men den motsvarar energin av 3,6 miljarder atombomber av Hiroshimas storlek, eller mer i klartext, fem sådana atombomber varje sekund under 25 år. Inte precis värme som kommer från stearinljuset på bordet eller vedspisen i sommarstugan.

   Den enda energikälla som kan producera sådan energi är solen. Människans totala tillskott är betydligt mindre än en tändsticka jämfört med ett vulkanutbrott.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here