Den svenska linjen är en fredsfaktor

11
1958

Artikeln Den svenska linjen är en fredsfaktor av Anders Björnsson bör läsas. Jag återger inledningen.

”Gör Rysslands angreppskrig mot Ukraina det lämpligare för Sverige att ansöka om medlemskap i Nato nu, såsom många pundits och besserwissrar i vårt land menar? Nej, det är ju alldeles tvärtom. Av flera grundade anledningar.

Ett svenskt Nato-medlemskap i detta läge skulle automatiskt göra oss till ett fiendemål för Ryssland. Andra europeiska stater har anslutit sig till Västalliansen i en helt annan säkerhetspolitisk kontext. Nu är det brinnande krig i Europa. En svensk Nato-ansökan idag skulle höja temperaturen, kunna uppfattas som en stridssignal.

Den skulle också menligt inverka på den nationella enigheten, när sådan verkligen är av nöden. Så gott som alla motståndare mot ett svenskt Nato-medlemskap uttrycker idag avsky för Rysslands agerande och stöd för Ukrainas statliga suveränitet och territoriella integritet. En medlemskapsansökan skulle spräcka konsensus i vårt land; den skulle splittra.”

 

Föregående artikelKrisen i Ukraina och rädslan för det tomma rummet
Nästa artikelNy rysk förhandlingsinvit?

11 KOMMENTARER

 1. Sluta prata om att kriget började i torsdags!
  Den började 2014 tack vare USA stödjade i Kiev fascistisk kupp. I grannlandet som har släkt och familjeband med Ryssland. Kriget går nu mot slutet.
  Råd till falska pacifister: försök att tänka på barn i regioner som ukrainska fascister dödat under 8 års period . Kom ihåg Odessa! Gorlovka, barn och befolkningen i östra regionen av Ukraina.

 2. Nej till Nato! Nej till krig! USA och NATO är ansvariga för det som nu händer i Ukraina, man arbetade hårt för det i 8 år!

 3. När krigsförbrytarorganisationen Nato, mobbar, hotar och hetsar Ryssland till krig genom att stödja en statskupp och Azovbataljonens nazister i Ukraina, samt bryter mot de löften som utfärdades vid Sovjetunionens fall, så går man inte med i den, men går ur, ökar sin beredskap och stärker sin neutralitet och alliansfrihet! Annars är man en klandervärd lort som stödjer ett potentiellt kärnvapenkrig. Det är ingen åsikt, men ett faktum.

  Som ett neutralt alliansfritt land kan vi medla för en balanserad lösning som gynnar alla och världsfreden. Det kan vi inte göra med trovärdighet idag.

  Ryssland, som har invaderats tre gånger av krigsförbrytare, likt Nato, från Europa har all anledning att invadera Ukraina för att skydda mot en invasion.

  Ukraina har samma intresse av fred och att landets rikedomar tillfaller det ukrainska folket. Det går att lösa i samtal mellan människor som har sinne för proportioner, men det går inte att lösa med en växande Azovbataljon.

  Valsamverkan för att byta till en neutral alliansfri säkerhetspolitik är viktigare än någonsin! Var är alla som säger världsfred nu? Vad är era krav för valsamverkan?

  • Men nu är det ju Putin som helt förlorat förståndet, inte resten av världen. Helt ogenomtänkt och dessutom totalt oorganiserat anfall på ett mindre land. Drar skam och elände över sitt land och sig själv.

   Vad skulle valsamverkan ha för betydelse i denna frågan? De allra flesta är helt eniga om att stödja Ukraina.

   Innan fick jag känslan av deja vu om man jämför med Finska vinterkriget men nu slog det mig en sak till. Omvärldens omfattande stöd med vapen till Ukraina påminner om när västmakterna bistod Sovjet i nöd mot nazisterna med ett ännu mer omfattande ”Lend – Lease” av krigsmateriel. Skillnaden nu är bara att den här gången sker för att motverka rysk aggression.

   • Många av bilderna om ’krig’ är fake, anledningen till Rysslands intåg är att ställa de mordiska krigsförbrytarna till svars, stänga biokemiska giftlabben, pacificera ukraina och hålla det borta fr brottssyndikatet natostan och inte minst återställa den politiska ordningen efter washingotnkuppen 2014. Svårare än så är det inte

   • Det är många déjà vu ögonblick just nu. Spanska inbördeskriget med dess internationella brigad – Ukraina bildar en enhet med frivilliga som vill slåss mot ryssarna. Finska Vinterkriget – hur de långa kolonnerna av stridsvagnar och övriga fordon stoppas upp hackas sönder med den finska ”motti”-taktiken. Såg till och med ett inslag med en ukrainsk militär som sa att de lärt sig det av finnarna. Budapest 1956 – stridsvagnar i bebyggelse mot en fientlig befolkning.
    Det blev inte en defilering n till Kiev med flickor som kastar blommor på soldaterna. De kastar pansarskott i stället. Redan bortåt 5000 döda ryska soldater.

  • Instämmer till fullo. Det är sanningen om hur läget har varit i Östra Ukraina under 8års tid! Och det värsta är att inte EU länderna har pratat om detta och förbjudit eller gjort någonting för att stoppa detta fula krigande mot befolkningen där? Och nu har de tagit sig friheten att skylla det på ryssarna…när det är västvärldens ansvar att få ett stopp på krigandet! När ska Ukrainas ledning stoppa det kriget? Det är en skam att hålla Ryssland som ansvarig för det när det är Ukrainas egen skyldighet att stoppa krigandet och dödandet på civilbefolkningen…och inte minst alla barns liv och framtid!

 4. Den som bara tittar TV, får heller ingen djupare inblick i den historiska bakgrunden till att det nu råder ett krigstillstånd i Ukraina. Verkar som om man medvetet försöker strypa all logik till krigets verkliga orsak, till förmån för känslostormar där man i stället visar upp gråtande människor på flykt som man intervjuar.
  SVT förklarar ingenting, ger ingen kunskap om orsak till konflikten, utom det som är aktuellt för dagen (i bästa fall).
  SVT har knappast något upplysnings-värde för människor med ”egna tankar, funderingar”, mer än att än att fungera som propaganda-robot åt Natos, USA:s och EU:s intressen.
  Med den nu ensidig Nato- propagandan ”Kölhalar” man TV-tittarna till en ankas intelligensnivå.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here