”Det finns bara ett nu” – om den europeiska säkerhets-oordningen.

5
1095

Anders Björnsson skriver Alliansfriheten.se om den europeiska säkerhets (-o-)ordningen i artikeln ”Det finns bara ett nu”. Jag återger här bara början på artikeln efter min egen påminnelse om ”Europeisk ordning”. Läs vidare.

Europeisk (o)ordning? Några nedslag

 • Storbritannien slår ned i inbördeskriget i Grekland 1947-49
 • Sovjet invaderar Ungern 1956
 • Sovjet invaderar Tjeckoslovakien 1968
 • USA-stödd statskupp i Grekland 1967. Diktatur införs
 • Diktaturen störtas i Grekland 1974
 • Diktaturen störtas i Portugal 1974
 • Diktaturen störtas i Spanien 1975-78
 • Berlinmuren föll 1989
 • Tyskland enas 1990
 • Sovjetunionen upplöses 1991
 • Krig på Balkan, bl.a. med insatser av USA och Nato i strid med FN-beslut. 1995-99
 • Statskupp mot folkvald president i Ukraina 2014
 • FN-stödd resolution om Donbass 2015

_________________________________________________________________

Det finns bara ett nu

Robin Häggblom ger i ett inlägg till Kungl. Krigsvetenskapsakademiens blogg uttryck åt föreställningen, att Ryssland angrepp på Ukraina har förändrat allt. Den europeiska säkerhetsordningen har brutit samman. Det är ju inte sant.
Europa efter kalla krigets slut har präglats av oordning. Och denna oordning har haft en del gott med sig. Länder och folk har frigjort sig från övermakter. Men den har också utlöst krig i Europa. Det storskaliga angreppet på Ukraina, som inleddes den 24 februari 2022, är inte det första.

Att det skulle utgöra ett kvalitativt brott har rätt litet med verkligheten att göra. Såväl Ryssland som Förenta staterna, som ur ett realpolitiskt perspektiv kan betraktas som huvudkombattanterna i denna förfärliga konflikt, utlöst av Putin-regeringen, har visat klorna många gånger efter kalla krigets slut, i huvudsak utanför Europas gränser men på ett sätt som påverkat det europeiska statssystemet (som man sade, innan man började tala om säkerhetsordning). Det har inte rått status quo i Europa under trettio år, från 1991 till 2022. Tvärtom har det fortgått en dynamik.

Den officiella finska och svenska ivern att ansluta sig till ett stormaktsblock mitt under ett blodigt angreppskrig, som inte på minsta sätt påverkar dessa länders aktuella belägenhet, har andra rötter.

Föregående artikelSämsta läget
Nästa artikelUSA låter Europa betala priset för att försvara USA:s hegemoni, medan Ryssland blir mer självständigt

5 KOMMENTARER

 1. Det är viktigt att komma ihåg att vad artikeln kallar ”Det storskaliga angreppet på Ukraina, som inleddes den 24 februari 2022” var i enlighet enligt internationell lag R2P, Right to Protect. Rysslands militära operation var ett svar på USAs/Ukrainas den 20 februari påbörjade etniska rensning och folkmord av etniska ryssar i Donbass. 14,000 hade redan dödats. Rysslands målsättning är inte att erövra Ukraina, utan att avlägsna USAs hot och stoppa USAs krigsförberedelser för att invadera och plundra Ryssland. Även Hitler hade identiska planer för Ukraina, och USA följer nu i de fotspåren. USA har välkänt en mycket diger meritförteckning när det gäller sådana invasioner och plundringståg

  Då 1945 hette fästet Berlin, idag heter staden Mariupol. Då levererades propagandan via media som Der Stürmer, idag levereras propagandan via media som Dagens Nyheter och Expressen. Vi kan bara hoppas att slutresultatet kommer att nås fredligare idag än 1945.

 2. Den svenska ivern att ansluta sig till NATO har samma rötter och orsak som den tyska ivern att ansluta sig till nazismen 1933.

  Det framstår som än nästan identisk kopia av hur nazisterna med intensiv propaganda styrde åsikterna, och valen, i Tyskland förra seklet. Nu gäller det inte nazismen, trots att nazisterna i Ukraina ivrigt stöds av USA, utan USA och NATO som med samma propaganda metoder styr Sverige och svenska folket och politiker på samma sätt med samma metoder.

  Sverige behöver inte NATO för fred och skydd, det är USA som behöver NATO för krig och erövring, precis som en gång nazisterna. USA har ju minst sagt en mycket diger ”meritlista” över militära aktioner mot andra länder för att skapa ”regimbyten”.

  Det är en mycket skrämmande utveckling. USA spelar idag samma roll som en gång gruppen runt Hitler. Det är skrämmande att journalister inte informerar allmänheten om verkligheten, eller kan det vara så att svenska journalister idag är i samma situation som tyska 1933. Kontrollerade av makten. https://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Gerlich

  • Visst finns skillnader. Nazismen var en ideologi hos ett tyskt parti, Nato är imperialistiska USA:s krigsorganisation.

   • Ukraina domineras tydligen av Nazismen närstående grupper, något som varken Usa eller Eu tycks ha något emot. Vad blir då skillnaden mot Tyskland 1933?

    • Den relevanta frågan att ställa är ”Vilka finansierade Hitler och vilka finansierar Azov ukro-nazisterna idag”? Svaret på frågan är svaret på avd Operation Z egentligen handlar om

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here