USA låter Europa betala priset för att försvara USA:s hegemoni, medan Ryssland blir mer självständigt

4
1610
Anders Romelsjö och Ulf Karlström med ”USA som världspolis.” Handlar om imperialism.

I denna artikel i Pål Steigans nättidning intervjuas den kände maexistiska ekonomen professor Michael Hudson.

_______________________________________________________________

USA låter Europa betala priset för att försvara USA:s hegemoni, medan Ryssland blir mer självständigt.

Michael Hudson analyserar effekterna av västerländska sanktioner mot Ryssland. I en intervju med Renegade Inc. säger Hudson lite om de indirekta effekterna av det ekonomiska kriget mot Ryssland.

Intervjuare: Michael, sanktioner, sanktioner, sanktioner är allt vi hör nu. Vi sanktionerar människor. Västerlandet sanktionerar människor tillbaka till stenåldern. Vilka är de oavsiktliga konsekvenserna av sanktioner?

Michael Hudson: Ja, en konsekvens är att det fungerar väldigt mycket som en skyddstull för det sanktionerade landet. Till exempel, när USA införde sanktioner mot europeisk handel med Ryssland, slutade Litauen plikttroget att exportera ost till Ryssland. Resultatet blev att Ryssland skapade sin egen ostsektor, och nu är man självförsörjande på ost. Om man sanktionerar ett land tvingar man det att bli mer självförsörjande och detta över hela linjen. Från jordbruk till mejeriprodukter till teknik, tvingas Ryssland att bli mer självförsörjande och samtidigt bli mycket mer beroende av handel med Kina, för de saker de fortfarande inte är självförsörjande på. Så Amerika skapar precis motsatsen till vad de tänkt sig. Det är hopplöst att på något sätt isolera Ryssland och sedan kunna angripa Kina utan Ryssland.

Vad man istället åstadkommer är att integrera den eurasiska kärnan, Ryssland och Kina, precis den politik som Henry Kissinger varnade för. Och vi kan gå hela vägen tillbaka till Mackinder, för ett sekel sedan, som sa att Eurasien är världsön, Ryssland och Kina kan utgöra hela världens centrum. Det är vad kampen handlar om. USA:s sanktioner driver samman Ryssland och Kina, och USA har åkt till Kina och sagt: Vänligen stöd inte Ryssland. Senast, måndagen den 14 mars, gick Jake Sullivan ut och sa till Kina att vi kommer att sanktionera länder som bryter mot våra sanktioner mot Ryssland. Och i princip svarade Kina OK, du vet, vi kommer bara att nu bryta all handel mellan öst och väst och öst, dvs. Eurasien, är i stort sett självförsörjande. Väst har inte varit självförsörjande sedan det började industrialiseras, och det är starkt beroende av Ryssland, inte bara för olja och gas, utan palladium och många andra råvaror. Så det slutar med att sanktionerna driver in en kil mellan de europeiska länderna.

Intervjuare: Tänker inte de som använder dessa sanktioner igenom detta? Är de så närsynta att de inte förstår att dessa sanktioner kommer att bygga ytterligare kapacitet i Ryssland, driva Ryssland vidare mot Kina, göra den ekonomiska alliansen konkret och i slutändan kommer man inte att kunna hålla ljusen tända i Europa? Samtidigt underskattar man det faktum att ur livsmedelssäkerhetssynpunkt – ta till exempel Storbritannien, en nettoimportör av livsmedel – utan att sätta något pris på det faktum att till exempel Ryssland/Ukraina skapar tjugofem procent, en fjärdedel, av all vete årligen. Estimatet i år är hundra och två miljoner ton av Ryssland och Ukraina, vete. Förstår inte folk att det kommer att bli ett massivt bakslag?

Michael Hudson: Jo, de förstår det. Ja, de har tänkt igenom allt. Jag arbetade med dessa människor i mer än 50 år.

Intervjuare: Vilka är dessa människorna?

Michael Hudson: Neocons, i grund och botten, de personer som ansvarar för USA:s utrikespolitik. Victoria Nuland och hennes man, Robert Kagan, de personer som president Biden har utsett runt sig, från Blinken till Sullivan och vidare nedåt. De uppmuntrar i princip människor runt New American Century. De är människorna som sa att Amerika kan styra hela världen och skapa sin egen verklighet. Och ja, de vet att detta kommer att skapa enorma problem för Tyskland. De vet att det inte bara kommer att blockera den energi som Tyskland och Italien och andra europeiska länder behöver, genom sin olja och gas, utan det kommer också att blockera användningen av gas för produktion av  gödningsmedel och minska livsmedelsproduktionen. De tittar på detta och de säger, hur kan USA tjäna på allt detta? Det finns alltid ett sätt att tjäna på något som verkar vara dåligt. Nåväl, ett sätt de kommer att tjäna på det är att oljepriserna går upp mycket. Och det kommer att gynna USA, om utrikespolitiken till stor del bygger på olja och gas. Oljeindustrin kontrollerar det mesta av världens oljehandel, och det förklarar mycket av den amerikanska diplomatin. Detta är en kamp för att låsa världens energihandel under kontroll av amerikanska företag, förutom, Iran och Venezuela, men också förutom Ryssland.

Imperiet som en grekisk tragedi

Imperier beter sig ofta som grekiska tragedier. I desperata försök att undvika sitt öde påskyndar de det. Detta är i högsta grad fallet med det amerikanska imperiet, som utspelar sig i inte så långsamt tempo. Det här skriver finansanalytikern Michael Hudson i artikeln The American Empire Self-Destructs.

Föregående artikel”Det finns bara ett nu” – om den europeiska säkerhets-oordningen.
Nästa artikelBör Sverige söka medlemskap i Nato?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Något om sanktioner mot Ryssland..
  Ryssland har för avsikt att öka transportvolymen längs den norra sjövägen till 80 miljoner ton bakgrund av det femte paketet av EU:s sanktioner mot Ryssland börjar länder leta efter andra sätt att transportera varor. Ett av dessa alternativ kan vara den norra sjövägen, som passerar i Ryska federationens arktiska vatten från Murmansk till Chukotka, fick Izvestia veta onsdagen den 4 maj.
  Det femte paketet med EU-sanktioner inkluderar omöjligheten för fartyg från Ryska federationen eller med ryska operatörer att anlöpa hamnar i EU-länderna. Ett förbud har också införts mot ryska och vitryska åkerier i EU. Den 21 april förbjöd USA också ryska fartyg att komma in i amerikanska hamnar.
  Samtidigt påverkade dessa förbud inte transporterna längs den norra sjövägen. Ryska federationen planerar att transportera 32 miljoner ton last genom den 2022, sa Rosatom. Till 2024 är denna siffra planerad att öka med 2,5 gånger på grund av nya fyndigheter – upp till 80 miljoner ton per år.
  Den norra sjövägen används aktivt och anses lovande i Kina: Peking transporterar regelbundet varor längs korridoren.
  Inte heller kommer sanktionerna att påverka byggandet av Rysslands kärnvapenisbrytarflotta. Fartygen är finansierade och mer än 90 % är tillverkade av ryska komponenter, försäkrade Atomflot.

 2. Beslutet om att använda Nord Stream 2, gör att Ryska federationen nu kan slå två flugor i en smäll.
  Ryska federationen planerar att genomföra ett nytt unikt energiprojekt som kommer att göra det möjligt att vara kompetent och effektivt använda infrastrukturen på land i Nord Stream 2-gasledningen.
  Boris Martsinkevich, en energiexpert, kom till denna slutsats.
  Live på Rutube-kanalen ”Sputnik på ryska”, talade han i detalj om idén om Gazprom, och förklarade också hur Ryssland, efter att ha bestämt sig för att använda Nord Stream 2, kan slå två flugor i en smäll.

  Ryska federationen förbereder sig, trots sanktioner från väst, för att börja driva en del av gasledningen Nord Stream 2 för sina egna ändamål. Markinfrastrukturen kommer att användas för att implementera ett nytt program för förgasning av de nordvästra delarna av landet.
  Detta tillvägagångssätt kommer faktiskt att tillåta att starta leveranser av naturgas till vissa regioner i Ryssland, samt att utöva ett effektivt geopolitiskt tryck på Tyskland och Europeiska unionen, enligt FBA ”Economy Today” .
  Boris Martsinkevich noterade att Gazprom avser att genomföra ett kompetent och effektivt energiprojekt som syftar till att utveckla gasinfrastrukturen i Ryssland. Vi pratar dock om ett program som kommer att spela ett grymt skämt mot Tyskland.
  Saken är att de nya planerna på att förgasa nordvästra Ryssland berövar Berlin möjligheten att ta emot ytterligare leveranser av naturgas, vilket kommer att ge ett allvarligt slag för energisektorn i Europeiska unionen. ”Jag tror att detta beror på att de europeiska företagen som deltog i finansieringen av konstruktionen av Nord Stream 2, den ena efter den andra, rapporterade att de investerade medlen skrevs av som förluster – det vill säga att de avstod från att de hade fö pengar”, förklarade Martsinkevich.
  Det nya ryska projektet som syftar till driften av Nord Stream 2 kommer att vara ett värdigt svar på Europeiska unionens antiryska sanktioner. Moskva har gjort klart att man inte längre har för avsikt att stå ut med Bryssel utspel relaterade till Europas energipolitik.

 3. 11 maj 2022 20:55
  Vem har bestämmanderätt över Europas möjligheter att köpa få köpa rysk gas?
  Italien erkände indirekt möjligheten att betala för rysk gas i rubel.
  Italiens premiärminister Mario Draghi kallade betalningar för rysk gas i rubel för en ”gråzon”.
  Han noterade också att ingen officiellt har förklarat att detta är ett brott mot sanktionerna mot Ryska federationen.
  Han påpekade att Tyskland, som är den största importören av blått bränsle från Ryssland, redan har betalat i rubel. Dessutom öppnade majoriteten av gasköparna konton i rubel.
  Berlin har redan börjat betala för rysk gas i rubel, säger Italiens premiärminister Mario Draghi.
  Enligt honom avser det tyska gasbolaget VNG att överföra euro till Gazprombank för omvandling till rubel och efterföljande betalning för bränsle.
  ”Ingen har någonsin sagt om rubelbetalningar bryter mot sanktionerna. Det här är en sådan gråzon. Tyskland, den största gasimportören, har redan betalat i rubel, och de flesta importörer har öppnat konton i rubel, tillade han.
  Rysslands president Vladimir Putin instruerade tidigare att överföra betalningen för gasexport till ovänliga länder till rubel. Detta beslut var ett svar på västerländska sanktioner som infördes mot Ryssland på grund av en speciell operation för att denazifiera Ukraina.
  https://riafan.ru/23193410-italiya_kosvenno_priznala_vozmozhnost_oplati_rossiiskogo_gaza_v_rublyah

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here