Det verkar som att Ryssland inte behöver en vinteroffensiv för att vinna kriget

44
1890

 

Den här betraktelsen gör Paul Craig Roberts, uppmärksammad geopolitisk analytiker och f.d. biträdande finansminister hos president Ronald Reagan. Framtiden får utvisa om han får rätt.

Det verkar som att Ryssland inte kommer att kräva en vinteroffensiv för att vinna kriget

Moon of Alabama har visat sig vara en pålitlig källa för rapportering om konflikten i Ukraina.   Inlägget den 23 november indikerar att någon del av den ryska regeringen eller militären äntligen har insett att Ryssland är i krig.   Du kan läsa artikeln här: https://www.moonofalabama.org/2022/11/ukraine-lights-out-no-water-and-soon-no-heat-.html   

Den åtta månader gamla Kreml-politiken återhållsamma krigspolitiken mot Ukraina verkar ha kommit till ett slut.   Infrastrukturen – kraft, transporter, vatten – i Ukraina håller på att stängas av.   Det verkliga kriget ryska attackerna mot Ukrainas förmåga att fungera har gradvis eskalerat, vilket resulterat i större och allvarligare skador.   

 De västerländska presutaten är ett propagandaministerium och har skapat en bild av ryskt nederlag.   Det skulle vara svårt att identifiera den värsta lögnaren i västerländsk media eftersom det finns oändligt många kandidater, men UK Telegraphs Charles Moore är en ledande kandidat för att publicera de mest långsökta rapporterna:   Se till exempel,” Vladimir Putins enda hopp nu är att skrämma väst till att förhandla bort Ukrainas segrar.” https://www.telegraph.co.uk/news/2022/11/18/vladimir-putins-hope-now-terrify-west-negotiating-away-ukraines/   The Telegraph berättar också att ”Ukraina skulle kunna nå Krim jul”  https://www.telegraph.co.uk/world-news/2022/11/19/ukraine-news-russia-war-latest-putin-missiles-severodonetsk/?li_source=LI&li_medium=liftigniter-rhr 

Amerikanska så kallade ”ryska experter” spred samma vanföreställningar.

Följaktligen har de västerländska folken en totalt felaktig bild av situationen.   Ryssland skulle kunna förstöra Ukraina på en dag utan att använda kärnvapen.   Kremls återhållsamhet – enligt min åsikt en strategisk blunder eftersom den gjorde det möjligt för väst att engagera sig och utvidga kriget – i Ukraina har ett antal legitima skäl. Ukraina och befolkningen där har varit en del av Ryssland i århundraden.   Det finns mycket blandäktenskap. De flesta ukrainare är inte gynnsamt inställda till de nynazister som har dominerat Ukraina sedan USA störtade regeringen 2014 och har lidit i deras händer.   Kreml vill inte ha en fattig ruin av ett land vid dess gräns, och Kreml vill inte ha ansvaret för att återuppbygga Ukrainas infrastruktur.

Det är ofattbart för mig att ”experter” och ”reportrar” i väst är så okunniga och korrupta att ha skrivit de osakliga berättelserna om konflikten som bär deras namn.   Det har uppmuntrat den falska tron ​​att Ryssland kan besegras och att ”Ukraina kan vara på Krim till jul.” 

Att sådan absurd propaganda kan vara effektiv kan resultera i att USA/NATO går in i kriget  och sedan har vi tredje världskriget.

Ur Washingtons synvinkel, ju mer Ukraina förstörs desto bättre.   Om Putin slutligen överger sina halvvägsåtgärder och ger sig i kast med verkligt krig, kommer kriget snart att vara över.   Om Washington kan förhindra Zelenskij från att kapitulera tills Ukraina förstörs, får Washington fördelen av den ekonomiska och finansiella belastning på Ryssland som återuppbyggnaden kommer att medföra.   Ur Washingtons synvinkel, ju fler problem för Ryssland desto bättre oavsett kostnaden för ukrainarna.

Det vi bevittnar är den enorma omänskligheten i Washington och Natos huvudstäder.   Det är orättvist att det är Ukraina som betalar kostnaderna för västerländsk omänsklighet och inte Washington och de europeiska huvudstäderna.

Föregående artikelDen historiska betydelsen av Xis Saudibesök
Nästa artikelUSA: pressfrihet i ord, bekämpar den i praktiken! Kan det stämma?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

44 KOMMENTARER

 1. Ju sämre det går för Rysslands ”specialoperation” desto mer kommer vi att få höra av det här typen av retorik.

  Rysk vinteroffensiv kan vi bara glömma i det här stadiet för de resurser besitter inte Ryssland längre. Det är möjligt att Ryssland hade kunnat besegra Ukraina militärt i början av kriget men med så uselt ledarskap har man idag helt slarvat bort den möjligheten.

  Till skillnad mot början av kriget står nu en sliten och utnött rysk militärmakt mot ett modernt och välutrustat Ukraina. Kommer det att hjälpa att slänga in nya 1000-tals nymobiliserade utan riktig utrustning, motivation och utan erfaret befäl? Svaret är naturligtvis nej!

  • Det där tror du inte på själv Jonass så vad/vem får dig att skriva det?
   Är det Sveriges diplomatiska funktion som kräver att realistisk opposition måste bemötas med USA-anpassat nonsens?

   • Om du hade följt kriget närmare så hade du förstått varför jag skrev som jag skrev.

    Sedan Lysychansk föll i början på juli (5 månader sedan) har inte Ryssland haft någon större offensiv förmåga att tala om. Efter det har Ryssland succesivt förlorat områden på de flesta fronter.
    Undantaget är runt Bakhmut men priset för de små vinsterna där är oerhört högt i form av blod och materiel. Nu skickar man bara våg efter våg med nyrekryterande som direkt mejas ner, nästan inget bepansrat. Tragiskt är ordet.

    Det bästa scenariot som Ryssland kan hoppas på är att fronterna fryses men det kommer aldrig Ukraina att tillåta. Nu kommer dessutom kylan att göra det extra svårt för för ryssarna, både gällande logistiken men även för soldaterna vid fronten som saknar vinterutrustning.

  • Oj, ännu en sagoberättare från MSM här på bloggen! ”Jonass” verkligheten är ju den att Ryssland har 300 tusen nya soldater beredda att rycka in innan jul. Fulmedia påstod i somras att Ryssland snart hade slut på missiler och att soldaterna var slut! Ukrainas krigsmakt må vara hur välutrustad som helst men när de stora termobariska bomberna börjar falla, det är nog dessa vapen PCR hänvisar till, då är Ukraina rökt för gott men det är väl det som ni krigshetsare går igång på antar jag? I Ryssland vet man vad denna typen av vapen kan göra och hittills har de använts mycket måttligt.

  • Du har inte förstått mycket här.
   Sant är att väst beväpnat den ukrainska armen och givit dom en rejält ökad opperativ förmåga men samtidigt börjar NATO:s lager av artilleriamunition sina.
   Vi ser nu hur man börjar överföra gamla 105 mm haubitsar med ursprung i 2:a världskriget, då tillgången till 155 mm ammunition minskar.
   Nato länderna har krav på att hålla ammunition för 2 veckors strider, USA:s armé fick problem att hålla styrkorna underhållna i såväl Irakkrig som i bombningen av Serbien.
   Ukrainas förmåga att hålla kriget igång beror helt och hållet på inflödet av vapen västerifrån.
   Douglas Mcgregor, pensionerad överste och militärexpert på Foxnews menar att Ukraina var besegrat i maj månad men att Nato då tog över styrningen av landet.
   Sedan dess leds armen av officerare från väst, man strider med vapen därifrån och kriget finansieras även från samma sida.
   Dock börjar västlånderna tröttna på kriget, deras egna vapenförråd minskar i snabb takt.
   Inte ens USA kan leverera de mängder ammunition Ukraina behöver.
   Till det har ryssens nymoboliserade styrkor knappt satts in i strid än.

  • Det går sämre för Ryssland därför vinner Ryssland kriget, 🤣🤣🤣Vad skulle en ryssofob inte hitta på?

   Sanningen är: ”the United States is virtually begging South Korea for ammunition that Washington cannot supply to Ukraine? Dr. Brands apparently did not get the word that Russian weapons industry is running 24/7 and, notwithstanding repeated claims by Western pundits and media that Russia is running out of precision missiles, the Russian military continues to hammer Ukraine’s critical infrastructure with an unrelenting barrage.”

   https://sonar21.com/in-america-you-can-have-impeccable-academic-credentials-and-still-be-a-dummy/

 2. 🇬🇧 Member of the House of Lords of Great Britain: Crimea and part of Donbass will remain with Russia

  🗣 Member of the House of Lords of Great Britain Simon MacDonald believes (https://www.varsity.co.uk/interviews/24653)that negotiations between the Russian Federation and Ukraine may end with the fact that Crimea and part of Donbass may remain the territories of the Russian Federation.

  💬 “There must not, in my view, be any invasion of Russia, any touching of Russian sovereignty […] And then there needs to be a negotiation, because I can imagine circumstances where the political future of parts of the Donbass, of Crimea, is not with Ukraine”, MacDonald states.

  Vilka är House of Lords och vad gör de?

  House of Lords är den andra kammaren i det brittiska parlamentet. Den är oberoende av och kompletterar det valda underhusets arbete. Lords delar uppgiften att stifta och utforma lagar och kontrollera och utmana regeringens arbete .

  Vad han säger är vad många militära analytiker säger i USA, Ukraina måste delas för fredens skull. Det finns ingen anledning till att Donbass skall tvingas tillhöra Ukraina när de inte vill det.

 3. Hoppet om ett ryskt framgångsrikt angrepp på det nära utlandet uttrycks allt mer frekvent ju sämre det går. Det finns en imperialistisk rysk agenda där länderna in på gränsen ska lyda Ryssland. Gör de inte det går det som i Finland och Baltikum 1940.

  • Och de som inte vill lyda USA? Färskare exempel:Afghanistan, Irak, Iran, Libyen, Jugoslavien, Syrien, Vietnam, Laos, Kambodja, Ryssland, Kina…

   • Och de som inte vill lyda NATO. Serbien är väldigt rädda om de inte lyder NATO, så kommer de att kriga mot dem, och ta ställning för kosovoalbanerna som ständigt hotar de serber som bor på Kosovo.
    Hur kan man tala om självständiga nationer, när de inte får vara det, att man måste gå i krig för ett lands självständighet. När man hotar landet om det vill bestämma själv vilka vänner det skall ha.

    🇷🇸🇺🇸 NATO threatens Serbia with isolation if the country does not join the anti-Russian sanctions. The publication Nova published an issue with a NATO report, which states that for Serbia, the status of an EU candidate will be in jeopardy if it continues to adhere to its position. The report also notes that Belgrade is the only European capital that has hosted rallies in support of Russia, and there is great sympathy for Vladimir Putin among citizens.

  • Ännu en komiker på tråden? ”Tore” menar alltså att Ryssland skulle starta ett krig till av någon ologisk anledning? Vad har dagens kapitalistiska Ryssland att göra med Sovjetunionen 1940 som hotades av Hitlertyskland? Snart tror väl ”Tore” att en naziregim med en ny Hitler tar makten i Tyskland vilket nog är mer troligt scenario än att Ryssland anfaller Finland och Baltikum.

  • ”Tore” du ”glömde” att vi på andra sidan Atlanten har ett krackelerande imperium som kräver att hela världen ska lyda USA där den verkliga imperialistiska agendan finns! Ryssarna nöjer sig nog med att grannländerna inte är fientliga och har kärnvapen utplacerade på sitt territorium. Och som sagt, det är USA som har enorma inrikes problem som världen ska se upp med och inte Ryssland, Kina som bara vill ha business och lugn och ro vilket USA och EU inte kan tåla då de blir utkonkurrerade i Asien, Afrika, Sydamerika.

  • I ryssofobens värld är allt upp-och-ner. Rysslands framgångar är misslyckanden, segrar förluster och framgång finns inte. Men verkligheten säger något helt annat. Ett färskt exempel (från idag faktiskt). Det gäller rymdteknologi minsann 🤗🤗🤗

   ”The Russian Defense Ministry has acquired a new space asset, launched on Monday on a Soyuz-2.1b rocket from the Plesetsk Cosmodrome in the country’s far north.

   The Russian military did not specify the nature of the craft, stating only that it was put into orbit without incident, with the designation Kosmos-2564. All Russian military space satellites are labeled “Kosmos” in public databases regardless of their purpose.

   “At the predetermined time, a Fregat upper stage placed the spacecraft into its intended orbit, after which ground control systems of the Space Forces took charge of it,” the statement said.”

   https://www.rt.com/russia/567352-russian-military-space-launch/

   • 29 november 2022, 06:55
    FÖRSVARSMINISTERIET RYSKA FEDERATIONENS ARMÉ (RF ARMED FORCES)
    Attacker mot järnvägsknutpunkter i den bakre delen av Ukrainas väpnade styrkor (VFU) påverkar läget direkt på kontaktlinjen. Militärexperten Vasily Dandykin berättade för Izvestia om detta och kommenterade informationen att den 28 november attackerade Ryska federationens Aerospace Forces Moiseevka-stationen i Dnepropetrovsk-regionen.
    ”Störningen i tågens rörelse gör det svårt att transportera personal, militär utrustning, ammunition och annan utrustning. Sådana strejker tillåter inte ukrainska styrkor att omgruppera sig, ta ut utrustning för reparationer till de bakre och europeiska länderna och föra ammunition till kontaktlinjen. Logistiken för de ukrainska styrkorna är redan allvarligt hämmad av problem med strömförsörjningen till järnvägen och användningen av ammunition enligt sovjet- och NATO-standarder. Trasiga järnvägsknutpunkter kompletterar denna bild”, konstaterade experten. Han betonade också att sådana anfall gör livet lättare för våra trupper vid fronten.

    Den 28 november rapporterade det ryska försvarsministeriet att Ryska federationens flygstyrkor hade attackerat Moiseevka-stationen i Dnepropetrovsk-regionen. Det ligger nära Krivoy Rog. Högprecisionsvapen lyckades träffa ackumuleringen av arbetskraft och militär utrustning från VFU:s 17:e stridsvagnsbrigad under lastning på järnvägstransport. Åtta pansarfordon, fem fordon och mer än 100 ukrainska militärer förstördes. Lokala myndigheter sa att järnvägstrafiken i Krivoy Rog var helt stoppad under en lång tid.
    Läs detaljerna i Izvestia-artikeln: ” Strike Logistics: Aerospace Forces Disrupt Railway Supply of Armed Forces of Ukraine ”.
    https://iz.ru/1432811/2022-11-29/ekspert-obiasnil-smysl-udarov-po-zheleznodorozhnym-uzlam-na-ukraine

  • Medan ni drömmer om att Rysslands vapen förråd ska ta slut, så kan ni ryssofober njuta av följande nyhet.

   ”In military terms, Russia enjoys escalation dominance — a markedly superior position over its NATO rival, across a range of rungs as the conflict progresses. The accelerating Russian operation in Bakhmut is a case in point. The deployment of regular troops in the recent days shows that Russia is on the escalation ladder to wrap up the 4-month old “grind” in Bakhmut city in Donetsk, which military analysts often describe as a lynchpin of Kiev’s defence in the eastern Donbass region.

   A New York Times report on Sunday highlighted the enormous scale of losses Ukrainian forces suffered in recent weeks. Evidently, the Wagner Group of Russian military contractors who were doing the fighting pinned down the Ukrainian forces in defensive position, estimated in the region of 30000 troops including crack units “that have been worn down by nonstop Russian assaults.”

   Mera nyheter finns att hämta här: https://www.indianpunchline.com/what-to-expect-in-russias-winter-offensive-in-ukraine/

   • Ryssland har kastat våg efter våg med soldater mot Bakhmut och nu har de inte ens längre support i form av pansar längre. Man lämnar sina döda och lemlästade åt sitt öde i en närmast autistisk besatthet att inta staden. Drivor av dem ligger på fälten.
    Bakom de nymobiliserade ligger en spärrlinje som skjuter alla som vänder tillbaka.
    Titta på de drönarvideor som finns ute. De nymobiliserade reagerar inte ens när drönarna släpper granater på dem för de vet att de ändå ska dö. Helt likgiltiga ligger de bara och väntar.
    Vilka jävla krigshjältar du ser upp till alltså! Och då menar jag inte de stackars studenter eller ynglingar som tvingats in i skiten.

  • De-dollarization fortskrider – fler och fler länder använder annat än dollar i internationell handel. Vilket betyder också att lögnimperiets kommer att ha svårare och svårare … Världen har upptäckt lögnimperiets Akilles häll 🤗🤗🤗

   ”The drift away from using dollars as the world’s reserve currency, mostly for energy transactions, is already taking place as major trading partners like India, China and NATO member Turkey have ignored restrictions while continuing to buy up Russian energy exports, negating to a certain extent the sanctions put in place by Washington and Europe. The death of dollars as the reserve currency will make it more difficult for the US Treasury to print money without any backing as many nations will no longer be willing to accept what will be increasingly seen as a fiat currency produced by a government that is actually drowning in debt.”

   https://www.unz.com/pgiraldi/vladimir-putins-vision-of-a-multipolar-world/

 4. Ukraine Completes Successful Takeover Of Russia
  En blodig och kostsam månader lång konflikt mellan de två nationerna slutade i en villkorslös kapitulation tidigt på fredagsmorgonen efter att Ukraina slutfört sitt framgångsrika övertagande av Ryssland.

  ”Medan mycket av världens uppmärksamhet gick vidare, fortsatte vårt folk att kämpa, och idag har vi äntligen uppnått vårt yttersta mål att annektera hela Ryssland till nationen Ukraina”, sade den segerrike ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky från Kreml, där han personligen presiderade då den avsatte presidenten Vladimir Putin och andra ryska topptjänstemän leddes bort i bojor.

  ”I början av det här kriget överspelade Ryssland hennes hand, och många runt om i världen skrev av oss. Men våra motoffensiver i somras gick bättre än vi förväntade oss, och efter att vi lade beslag på hela Rysslands järnvägssystem i juni började vi se ett fullständigt övertagande som en verklig möjlighet. De senaste veckorna, när vi framgångsrikt ockuperade Moskva, S:t Petersburg och flera viktiga militärbaser, fanns skriften på väggen.

  Efter att ha accepterat Putins kapitulation är mitt budskap till de 150 miljoner tidigare medborgarna i Ryssland detta: Även om ni kämpade hårt har vi otvetydigt besegrat er i strid, och vi inbjuder er nu att gå vidare med oss som ukrainare. De som inte följer detta kommer att ansluta sig till medlemmar av den ryska militären och andra dissidenter i ukrainska arbetsläger. Vi tror dock att ni kommer att förena er med oss, eftersom ukrainare och ryssar alltid har varit samma människor.”
  När den ryska dominon hade fallit tillade Zelenskij att trupper redan mobiliserades för att erövra Georgien, Polen och Kazakstan och göra dem alla till en del av ett enat Ukraina.
  https://www.theonion.com/ukraine-completes-successful-takeover-of-russia-1849434577
  (Artikel från 19 augusti 2022)

 5. Ukraina tar emot hemliga vapenförråd – FM
  Dmitry Kuleba sa att ”allt händer bakom kulisserna”

  Vissa nationer har gett militär hjälp till Kiev trots att de offentligt förnekat det, hävdade Ukrainas utrikesminister Dmitrij Kuleba på fredagen.

  I sådana fall levereras vapnen genom tredje part, sa han.
  Kuleba sa i en intervju med den franska tidningen Le Parisien.

  ”De flesta av dessa tredjeländer säger offentligt att de inte tillhandahåller någonting, men allt händer bakom kulisserna”, sa han utan att gå in på detaljer om vilka nationer som påstås i hemlighet stärka Kiev under dess konflikt med Moskva.

  Kulebas kommentarer kommer mitt i allt fler rapporter om att Ukrainas stödjare, inklusive ett antal Nato-länder, upplever brist på vapen på grund av deras kontinuerliga stöd till Kiev.

  Enligt en ny artikel från New York Times, till exempel, är det bara ”större” NATO-allierade, som Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna, som fortfarande har kvar förmågan att behålla eller till och med potentiellt öka vapentransporterna till Ukraina.

  ”Mindre länder har uttömt sin potential”, sa en Nato-tjänsteman till tidningen och tillade att minst 20 av blockets 30 medlemmar redan är ”ganska utnyttjade”.
  https://swentr.site/russia/567277-countries-secretly-arming-ukraine/

 6. Den bästa lösningen för kriget i ukrozionazi enheten vor att USA drar sig ur NATO (Nord Atlantiska Terror Organisationen). Det menar kände juristen Bruce Fein.

  ”Prominent US lawyer Bruce Fein, who served as associate deputy attorney general under the Reagan administration, has suggested that the United States could put an end to the conflict in Ukraine simply by withdrawing from NATO. By remaining in NATO, which lost its purpose since the dissolution of the USSR in 1991, and by spearheading the military alliance’s expansion, the US essentially is helping to create an existential threat to Russia greater than “the existential threat the Cuban missile crisis posed to the United States,” Fein argued in an op-ed published in a US media outlet last week.

  Therefore, the lawyer suggested, US withdrawal from NATO could end this threat that “occasioned” Russia’s military operation in Ukraine, as well as “extinguish the executive branch’s ambition for regime change or weakening Russia.”

  Men han är inte ensam om det. Exempelvis har kongressledamoten Marjorie Greene Taylor. “Escalation over Ukraine, a non-member nation, risking nuclear war is a power play endangering the entire world,” she wrote. “We should pull out of NATO.”

  https://sputniknews.com/20221129/who-called-for-united-states-to-withdraw-from-nato-1104825337.html

 7. Vad bär framtiden si sitt sköte frö ukrozionazi enheten? Ja, tyvärr endast en framtid. Ryssland kommer att påtvinga den lösning som passar bäst Rysslands säkerhetsintressen. En demilitariserade zon om 100 km, ingen nonsens om Nato medlemskap och inga verkliga hot mot Ryssland. Eurpopas nya bantustan föds inom en snar framtid

  Länken nedan berättar om ukrozionazi enhetens framtid, d v s landet 404, med kartor och allt.

  https://www.unz.com/mwhitney/putins-remedy-a-fragmented-toothless-ukraine-separated-by-a-100-kilometer-wide-no-mans-land/

  • ARMÉ : RYSK SPECIALOPERATION I UKRAINA.
   30 november 2022, 12:11
   DPR rapporterade stora förluster i den ukrainska arméns led.
   Pushilins rådgivare Gagin sa att de ukrainska trupperna inte sparar sina styrkor alls.
   Ukrainska trupper sparar inte alls på personal och verkar göra det med flit. Denna åsikt uttrycktes den 30 november av rådgivaren till den tillförordnade chefen för Folkrepubliken Donetsk (DPR) Jan Gagin.
   Izvestia var den första som besökte den befriade byn och såg dess utrensning.
   ”De koncentrerar en stor mängd arbetskraft till varje sektor av fronten, och det finns inget system. Jag har intrycket att de bombarderar våra positioner med kroppar”, sa han i ett samtal med RIA Novosti.
   Han klargjorde att hela frontlinjen praktiskt taget är genomskjuten. Ryskt artilleri förstör utrustning och soldater så fort de dyker upp.
   Gagin menar att de ukrainska myndigheterna i dessa strider ”helt enkelt utnyttjar” den mest aktiva delen av befolkningen.
   Tidigare samma dag sa en officer från andra armékåren för folkmilisen i Folkrepubliken Luhansk, Andriy Marochko, att den ukrainska militären hade gjort dagliga försök att bryta igenom försvaret i Svatovo- och Kremennaya-regionerna i två månader. .

   Den 28 november skrev The New Tork Times att den ukrainska väpnade styrkan hade lidit allvarliga förluster i sammandrabbningar nära Artemivsk i Folkrepubliken Donetsk.
   Rysslands specialoperation för att skydda civila i Donbass , som inleddes den 24 februari, fortsätter. Beslutet togs mot bakgrund av ökad beskjutning i regionen av ukrainska trupper.
   För mer uppdaterade videor och detaljer om situationen i Donbass, titta på TV-kanalen Izvestia.

  • @404
   Det var verkligen en intressant länk du postade, satte nästan kvällsoboyen i halsen.
   Varför får jag intrycket att Stig Helmer lever lite i en parallell värld när jag ser hans karta.
   Hur i allsin dar skulle Ryssland lyckas med något sådant under några få vintermånader när de totalt misslyckats med att göra det under 10 månader?
   Jag vill så gärna veta hur man tänker när man lägger ut sån information. Tror de själva på det eller är det ett sånt intensivt önsketänkande?

   • PC Roberts synpunkter är intressanta. En viktig, särskiljande fråga är vad som menas med ”vinna kriget”. En del skribenter, som f.d. översten i Nato-tjänst J Baud påpekar att Rysslands angivna mål är främst demilitarisering, dvs. att slå ut Ukrainas militära resurser och stridsförmåga och inte att inta territorium, förutom i de 4 oblasten. Det andra målet är ”denazifiering” som till stor del uppnåddes i Mariupol.

    Målen verkar relevanta. Vad ska Ryssland till med fattiga landområden utan stöd i befolkningen? Den fortsatta utvecklingen får visa om det stämmer. I så fall ligger vapenvila kanske inte så långt bort. Kherson är en stötesten här, ett ryskt misslyckande.

    • @Anders
     Man kan diskutera Mariupol men övriga mål kan man ju inte se som uppnådda hur man än vänder och vrider på det.
     Ukraina är idag betydligt starkare militärt än när kriget startade. Och det är inte från väst som det största tillskottet av vapen kommit ifrån utan det är erövrade ryska vapen. Exempelvis har man fler stridsvagnar nu än innan kriget och det trots egna förlusterna.

     De kartor som ”404” länkar till, där man skär av Ukraina i 2 delar, saknar ju all rimlighet. Det hade kanske kunnat uppnås i början av kriget men idag saknas resurser till en bråkdel av detta.
     Istället går man ”all in” för att ta Bakhmut som helt saknar strategiskt värde. Samtidigt som både Kreminna och Svatove är väldigt nära att falla tillbaka i Ukrainska händer, vilket i sin tur skulle skapa en dominoeffekt på den fronten.

     Personligen tror jag att den politiska ledningen och den militära ledningen i Ryssland står för långt ifrån varandra och kommunicerar inte på ett konstruktivt sätt. Vad man vill uppnå och vad som är görbart på slagfältet matchar inte.

     • Den pensionerade amerikanska arméns överste Douglas McGregor sa i en artikel för The American Conservative den 28 nov att Ukraina inte kan besegra Ryssland.
      Enligt honom gör USA:s president Joe Bidens administration ett oförlåtligt misstag genom att vägra berätta sanningen för det amerikanska folket.
      McGregor skriver att, tvärtemot påståenden från västerländska medier, ”Ukraina vinner”, kommer de inte att vinna i konflikten med Ryssland.
      Han tillade att under loppet av månader har ukrainska styrkor genomfört en ”ändlös serie av meningslösa attacker mot ryskt försvar” i söder, vilket resulterat i en ”farlig försvagning” av Ukrainas väpnade styrkor.
      Tidigare har McGregor i en intervju med Grayzone kritiserat ukrainska truppers agerande som beskjuter civila mål.

   • Hur går det för ukrozionazi landet? INTE ALLS BRA, VÄLDIG DÅLIGT FAKTISKT. ryssofob kan läsa vad en före detta USA tjänsteman skriver om läget – om hen tors vill säga
    Ett smak prov: ”Ukraine’s heavy casualties are a signal that Washington’s de facto war with Russia is in trouble. President Joe Biden has to change direction or face a national security crisis that could end his presidency.
    Ukraine may look as if it were winning. The truth is the opposite because Ukraine is running out of manpower it cannot replace. It is losing by attrition on the battlefield and, with the Russians systematically destroying its infrastructure, millions of Ukrainians have fled abroad. It is unlikely the country could recover even if the war should end tomorrow.”

    Läs sista meningen igen ryssofobo. Lät den sjunka. Andas. Klicka på länken och läs

    https://asiatimes.com/2022/12/ukrainian-military-casualties-are-big-trouble-for-biden/

    • https://anna-news.info/v-evrokomissii-otkazalas-izvinyatsya-pered-kievom/

     Europeiska kommissionens officiella representant och direktör för politisk kommunikation, Dana Spinant, sa att Bryssel inte skulle be Kiev om ursäkt i samband med offentliggörandet av EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen om den hundra tusendes förlusten av de väpnade Ukrainas styrkor.

     ”Det fanns ingen anledning att be om ursäkt, vi förklarade sammanhanget och skälen på sociala medier. Vi uppnår gemensamma mål med Ukraina, inklusive i frågor om att utreda brotten i denna aggression och åtala dem.”

     Så reagerade Dana Spinant idag på gårdagens skandal, som provocerades fram av Ursula von der Leyen. Hon sa att Ukraina har förlorat mer än 100 tusen militärer från Ukrainas väpnade styrkor och cirka 20 tusen civila.
     Med dessa uttalanden motbevisade faktiskt chefen för EG Ukrainas officiella uppgifter, som tillkännagavs den 22 augusti av överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor Valery Zaluzhny. Han hävdade att den ukrainska arméns förluster uppgår till 9 000 soldater.

     • UKR har absolut ingen aning om antalet döda, detta är bara för uppenbart för att inte vara sant:
      Info från en kanal i Kiev: Vi drack alkohol med vår gamla vän i början av september, en AFU-general. Och på morgonen (då vi var väldigt berusade) berörde vi denna känsliga fråga. En vän sa att officiellt vid den tiden var 46K KIA, 12K MIA. Men dessa siffror inkluderar bara de som officiellt var registrerade i AFU antingen före den 24 februari eller i juni när handlingarna ställdes i ordning.
      Alla dessa territoriella försvarsenheter rekryterade tusentals på gatorna i Mariupol, Kharkov, Sumy, Bakhmut, Slavyansk, Nikolaev, Kramatorsk och dussintals andra städer, vilka inte ingår. Fram till hösten hade de inte ens dokument. Människor fick bara maskingevär och skickades för att döda ryssar. Samma med poliser, kriminalvårdare, SBU-tjänstemän, Nationalgardet, frivilli gäng och så vidare – de ingår inte i AFU-förlusterna.
      https://t.me/s/denatofication/4385

     • Mer information om Ukrainas militära dödsfall

      Ukrainas stora offer är en signal om att Washingtons de facto krig med Ryssland är i trubbel. President Joe Biden måste ändra riktning eller möta en nationell säkerhetskris som kan avsluta hans presidentskap.

      Ukraina kan se ut som om det skulle vinna. Sanningen är den motsatta eftersom Ukraina håller på att ta slut på arbetskraft som det inte kan ersätta. Den förlorar på utmattning på slagfältet och, med ryssarna systematiskt förstöra dess infrastruktur, har miljontals ukrainare flytt utomlands. Det är osannolikt att landet kan återhämta sig även om kriget skulle sluta i morgon.

      Samtidigt är Rysslands arbetskraftsproblem mindre allvarliga. Moskva har fyllt på sitt utbud av fronttrupper genom ett impopulärt värnpliktsprogram på hemmaplan som nu har utvidgats till de territorier i Ukraina som de ockuperar.
      https://sonar21.com/more-information-about-ukraines-military-deaths/

     • Biden nämnde villkoret för förhandlingar med Putin
      ”EUROPEAN TRUTH” – TORSDAGEN DEN 1 DECEMBER 2022, 22:07
      https://www.pravda.com.ua/news/2022/12/1/7378892/

      USA:s president Joe Biden har för närvarande inga avsikter att prata med den ryske motparten Vladimir Putin, men är redo att göra det om han verkligen visar intresse för att avsluta kriget han startade i Ukraina.
      Biden sa detta på torsdagen vid en presskonferens i Vita huset efter Frankrikes president Emmanuel Macrons statsbesök, rapporterar European Truth .
      ”Det här kriget kan sluta på ett rationellt sätt – om Putin drar tillbaka sina trupper från Ukraina. Naturligtvis kommer han inte att göra det. För detta betalade han ett högt pris, begick en otrolig massaker mot civilbefolkningen i Ukraina – bombade dagis, sjukhus, härbärgen för barn. Att det han gör är äckligt”, betonade USA:s president.

      Biden noterade att han inte har några planer på att prata med Putin inom en snar framtid.
      ”Låt mig vara väldigt försiktig: jag är redo att prata med Putin om han verkligen är intresserad av att hitta en lösning på vad vägen ut ur kriget kan vara. Han har inte gjort det än. Om så är fallet är jag i samråd med mina vänner från Frankrike och Nato kommer jag att vara redo att sätta mig vid förhandlingsbordet med Putin för att ta reda på vad han vill och vad han tänker på”, tillade han.

      Fram till det ögonblicket, noterade den amerikanske ledaren, ”vi måste stödja det ukrainska folket, och detta är oerhört viktigt.”
      ”Själva tanken att Putin kan besegra Ukraina är otänkbar”, betonade Biden.

      Vi påminner om att Macron på onsdagen anlände till Washington för det andra statsbesöket i USA under sitt presidentskap. I ett gemensamt uttalande fördömde båda ledarna rysk aggression i Ukraina och lovade den senare att hjälpa så mycket som nödvändigt.

     • @Ivan
      Fel, fel, fel som Brasse skulle sagt. Det var inte det Ursula sa. Jag har sett klippet.

      Hon sa att ”… more than 100.000 military officers have been killed so far”.
      https://twitter.com/i/status/1597925051139248128

      Att Ukraina skulle ha förlorat mer än 100.000 officerare är naturligtvis orimligt. Det skulle innebära upp till någon miljon döda soldater och flera miljoner sårade soldater. Det blir lite som när Ukraina förlorade fler HIMARS än vad de har fått levererade.

      Det var en felsägning helt uppenbart och inget som man behöver gå ingång på. Mer rimligt är att dödade OCH sårade soldater och officerare kanske landar på den summan.

 8. Just nu är det het i och runt Bakhmut. ukrozionazi armén har två val: 1) fly som bara den från Bakhmut; eller 2) stanna och blir förintad.

  I morgon kommer ryssofboer att översvämma oss med nyheten om att Ryssland förlorar

  • Från Donbass telegramkonto, man förstår varför USA fjäskar för nazisterna i Ukraina och försöker lära dem att inte låta som en nazist och man får inte kalla dem för nazister. De är de enda självmordskrigarna som USA har tillgång till i Ukraina. Striden i Bakhmut där  är det alltså Svoboda nazister, som håller ställningarna. De vanlig ukrainska soldaterna finns nästan inte kvar längre, de lägger ned vapen eller har de pengar åker de till Europa.

   //express.co.ukThe Ukrainian commander of the Svoboda battalion, Petro Kuzyk, whose unit is one of those holding Bakhmut said his soldiers are staying in trenches full of corpses, fighting in extremely cold conditions and in knee-deep water against Russias attacks.
   Asked by nV  news how big the human losses are so far, he replied: ”They are colossal. They dont even count bodies.” //

 9. Clare Daly påminner EU parlamentet om vad som händer när NATO startar krig i länder i världen.
  EU-parlamentarikerna verkar vara helt hjärndöda som inte förstår detta enkla logiska resonemang.
  Hon påminner om vad som hände då , Afrikas mest välmående land, där människor hade bra bostäder, fri sjukvård, fri utbildning. Sedan kom NATO med sina bomber för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter..

  Vad resulterade NATO:s bomber, vad hände då. Det blev terror, död, laglöshet, våldtäkter, fattigdom, svält. Libyen blev slitet itu av konflikten. Detta är vad NATO: S krig lämnar efter sig.
  Nu skickar NATO bomber mot Ukraina för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter,

  Låt oss bli påminda om vad som händer då NATO krigar, det blir terror, död, laglöshet, våldtäkter fattigdom och svält. Länder blir slitna itu av kriget..

  https://twitter.com/ClareDalyMEP/status/1597954104889778176?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

  Kevork Almassian kommenterar Clare Dalys rättframa tal till EU-parlamentet

  Nato förstörde Libyen och mördade Gaddafi av tre skäl:
  1- för att stjäla Libyens olja
  2- för att stjäla Libyens guld
  3- för att döda ”Stora Afrikanska unionen” som Gaddafi föreslagit SE:

  Varför ser inte någon svensk politiker i riksdagen det självklara?????
  Alla ville skicka mer vapen till Ukraina. Fattar de inte att det är NATO de stödjer inte Ukraina.
  Fuhrer Stollenberg är den galnaste av alla.

 10. Nedan text har jag även hört Putin uttrycka i en intervju, att han tror att Polen är ute efter västra Ukraina.
  Om de håller referendum och sedan går in militärt i Ukraina, vad onödigt, då kunde man lika gärna avsluta kriget omedelbart och låta östra Ukraina gå till Ryssland och västra Ukraina till Polen, i stället för ett utökat krig.
  Det verkar ändå som allt bara varit en enda stor teater i NATO:s regi.
  Det är ingen av de amerikanska analytikerna som tror att USA bryr sig egentligen om vad som händer med Ukraina, utan allt är ett skådespel för att försvaga Ryssland. Det är målet.
  Då skulle väl de ukrainare som vill tillhöra EU, automatiskt göra det som medborgare i Polen.
  Undrar om den polska befolkningen godtar detta, många verkar redan irriterade på de ukrainare som finns i landet.

  Nedan text från Telegramkanalen : WAR CRIMES IN UKRAINE
  Sergey Naryshkin, head of the Russian Foreign Intelligence Service, has stated that according to intelligence data, Poland is planning to organize referendums in West Ukraine to justify its claims on Ukrainian territories.

  This statement makes perfect sense as Poland is one of the most involved countries in the Ukrainian conflicts. According to intelligence, Polish mercenaries are present in AFU in large numbers, and this is confirmed by reports from the battlefields on large casualties among them.

  Ukraine has already granted Poland preferred status by enacting law ”On legal and social guarantees for citizens of the Republic of Poland located at the territory of Ukraine” that effectively grants Poles all rights and freedoms as if they were citizens of Ukraine.

  Galicia-Volynhia has been a part of Polish state for many centuries ever since it was occupied after withdrawal of Mongols from the area. After dissolution of Polish state in the 18th century this area went to control of Austro-Hungarian Empire and returned to Poland after the end of WW1. USSR took lands of Western Ukraine from Poland at the times of World War 2 and after the war Poland was granted a large chunk of East Prussia from Germany as compensation for keeping them as a part of Ukrainian SSR.

  Naturally, Poland has not yet forgotten and abandoned their claims and have considered their return ever since the beginning of Ukrainian conflict. As Ukrainian war effort is dwindling and the country is getting closer to collapse day after day, Polish government seems to consider their options.

  Polish society is somewhat split on the issue and in fact this expansion is not supported by majority. Economic situation in the country is getting dire with growing prices and millions of Poles finding themselves below the poverty line. The experience of contact with refugees from Ukraine is also not making Poles eager to add new territories with new citizens. Besides, they are definitely not fond of Bandera ideology.

  However, the window of opportunity may close pretty soon. 2023 elections will likely see the currently ruling party “Right and justice” of famous Russophobe Jaroslaw Kachinsky losing power to “Civil coalition” of Donald Tusk. Only some great achievement such as expansion of Poland can make Poles forget about reduced quality of life and grim prospects on the future resulting from Polish pledge to support Kiev regime.

  Moreover, since the survival of Ukrainian state depends solely on continuous flows of money and weapons coming from the U.S. and to lesser extent Europe, abrupt termination or even reduction of these flows may cause untimely collapse of Ukrainian state before Poland gets a chance to press its claims.

  Will West Ukrainians agree with that? No doubt, especially this will mean automatic EU citizenship for them. It looks like Kiev regime is also considering this option a viable opportunity. It’s worth noting that latest waves of full mobilization target only East and South regions of the country with prevalent Russian-speaking population, while West Ukrainians are spared.

 11. Vivianne.
  Ja antingen är dom köpta, hotade eller imbecilla. Jag misstänker en kombination, med övervikt för det sista alternativet.
  Sedan arbetarrörelsens roll i politiken reducerades till en del i företagens förvaltning och i takt med USA:s allt hårdare grepp över media och politik i väst, har vi sett en dumhetskultur breda ut sig.
  Dom mest ointelligenta och mest ryggradslösa stolpskotten sorterats ut till att leda media och politiska partier. Karriären framför allt och karriär kan du bara göra om makten vill släppa fram dig. Självständigt tänkande individer är farliga och får aldrig chansen. Kvar blir dom som inget begriper eller låter sig styras av möjligheten till privilegier.

  Nu styrs nästan varje land i västvärlden och alla dess ledande organisationer av dessa livsfarliga idioter och mjukryggar. Clare Daly är ett lysande undantag, men få eller ingen vågar riskera sin plats vid köttgrytan för att stödja henne.

  Detta är vad vi har att arbeta med, men det är samtidigt en svaghet för makten. Kanske kommer vintern i kombination med deras egen dumhet och arrogans att få vanligt folk att fatta hur det ser det ut och då ligger dom illa till.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here