Dollarn är i trubbel!

13
1610

 

Redaktören: Den här artikeln av Michael: Här är 7 tecken på att den globala dedollariseringen just har accelererat. har publicerats på The Economic Collapse. Författaren ser detta utifrån en USA-amerikansk utgångspunkt men artikeln ger en kortfattad hygglig sammanfattning.

_________________________________________________________________________

Vi har i många artiklar visat hur det globala valutasystemet alltmer börjat rämna. Vi har beskrivit hur dollarn, som varit den globala reservvalutan alltsedan 1944 då infördes nu utmanas av BRICS, Kina, Ryssland och en andra grupperingar och länder. De-dollarisering är den stora trenden på den globala valutamarknaden som pågår sedan flera år och med allt större kraft som det verkar.

I decennier var den amerikanska dollarn den obestridda kungen av globala valutor, men nu sker dramatiska förändringar. Kina, Ryssland, Indien, Brasilien, Saudiarabien och andra nationer tar riktigt stora steg som kommer att göra det möjligt för dem att bli mycket mindre beroende av den amerikanska dollarn under de kommande åren.

Detta är riktigt dåliga nyheter för oss, eftersom det att ha världens primära reservvaluta har gjort det möjligt för oss att njuta av en enormt uppblåst levnadsstandard. När vi förlorar den statusen kommer vår livsstil att vara mycket annorlunda än den är idag. Tyvärr förstår inte de flesta amerikaner något av detta. Även om våra ledare har behandlat stabiliteten i vår valuta med fullständigt förakt de senaste åren, antar de flesta amerikaner bara att dollarn alltid kommer att styra. Samtidigt förbereder en stor del av planeten sig för en framtid där den amerikanska dollarn kommer att vara mycket mindre viktig än den är just nu. Följande är 7 tecken på att takten i den globala dedollariseringen har ökat.

#1 BRICS-länderna står för över 40 procent av den totala globala befolkningen och nära en fjärdedel av den globala BNP. Så det faktum att de arbetar med att utveckla en ”ny valuta” borde oroa oss mycket…

Ryska dumans vice talman, Alexander Babakov, sa den 30 mars att BRICS-blocket av tillväxtekonomier – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika arbetar för att utveckla en ”ny valuta” som kommer att presenteras vid organisationens kommande toppmöte i Durban .

 ”Övergången till avveckling i nationella valutor är det första steget. Nästa sak är att säkerställa cirkulationen av en digital eller annan form av en fundamentalt ny valuta inom en snar framtid. Jag tror att vid BRICS [ledarmötet] kommer viljan att förverkliga detta projekt att proklameras, ett sådant arbete pågår”, sa Babakov vid sidan av det rysk-indiska strategiska partnerskapet för utveckling och tillväxt Business Forum.

 Babakov uttalade också att en gemensam valuta sannolikt skulle kunna växa fram inom BRICS, och detta skulle inte bara vara kopplat till guldets värde, utan också till ”andra grupper av produkter, sällsynta jordartsmetaller eller åkermark.”

#2 Två av BRICS-länderna, Kina och Brasilien, har just ”undertecknat ett avtal om att handla med sina egna valutor”

Kinas renminbin tar fart när det gäller att utöka dess globala användning, en trend som kommer att bidra till att bygga ett mer robust internationellt monetärt system, ett som är mindre beroende av den amerikanska dollarn och mer gynnsamt för handelstillväxt, sa experter på torsdagen.

 Deras kommentar kom efter att Kina och Brasilien – två stora framväxande ekonomier och BRICS-medlemmar – enligt uppgift nått en överenskommelse om att handla med sina egna valutor, vilket sänker den amerikanska dollarn som mellanhand.

 Avtalet kommer att tillåta Kina och Brasilien att utföra sina massiva handels- och finansiella transaktioner direkt, handla RMB mot reals och vice versa, istället för att gå igenom dollarn, rapporterade Agence France-Presse på onsdagen, med hänvisning till den brasilianska regeringen.

#3 Under ett möte i Indonesien förra veckan diskuterade finansministrar från ASEAN-länderna sätt att ”minska beroendet av den amerikanska dollarn, euron, yenen och brittiska pundet”

Ett officiellt möte för alla ASEAN:s finansministrar och centralbankschefer började på tisdagen (28 mars) i Indonesien. Högst upp på agendan står diskussioner för att minska beroendet av US-dollar, euro, yen och brittiska pund från finansiella transaktioner och övergång till lokala valutaavtal.

 Mötet diskuterade ansträngningar för att minska beroendet av större valutor genom systemet med lokala valutatransaktioner (LCT) Detta är en förlängning av det tidigare systemet för avveckling av lokal valuta (LCS) som redan har börjat implementeras mellan ASEAN-medlemmarna.

#4 I ett drag som har enorma konsekvenser för ”petrodollarn” gick Saudiarabien precis med på att bli en ”dialogpartner i Shanghai Cooperation Organization”

Den statligt ägda Saudi Press Agency sade att under en session ledd av kung Salman bin Abdulaziz godkände den saudiska regeringen på tisdagen ett memorandum som ger Riyadh status som dialogpartner i Shanghai Cooperation Organization – en politisk, säkerhets- och handelsallians som inkluderar Kina, Ryssland, Indien, Pakistan och fyra andra centralasiatiska länder som fullvärdiga medlemmar.

 Organisationen räknar också fyra observatörsstater – inklusive Iran – och nio dialogpartners, som räknas i Saudiarabien, Qatar och Turkiet. Det har sitt huvudkontor i Peking och betjänas av Kinas Zhang Ming som generalsekreterare.

#5 Kineserna har precis avslutat sin allra första handel med flytande naturgas som avgjordes i kinesisk valuta istället för amerikanska dollaruppgav Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange på tisdagen.

 Den kinesiska statliga olje- och gasjätten CNOOC och TotalEnergies slutförde den första LNG-handeln på börsen med betalning i kinesisk valuta, enligt ett uttalande från Reuters.

 Handeln involverade cirka 65 000 ton LNG importerad från Förenade Arabemiraten (UAE), tillade Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange.

#6 Indiens regering erbjuder sin valuta som ett ”alternativ” till den amerikanska dollarn i internationell handel…

Indien kommer att erbjuda sin valuta som ett alternativ för handel till länder som står inför en dollarbrist i spåren av den amerikanska centralbankens kraftigaste penningpolitiska åtstramning på decennier.

 Att underlätta handeln med rupier för länder som står inför valutarisker kommer att hjälpa till att ”katastrofsäkra” dem, sa handelssekreterare Sunil Barthwal under ett tillkännagivande om Indiens utrikeshandelspolitik på fredagen i New Delhi.

#7 Saudiarabien har gått med på att acceptera kenyanska shilling som betalning för oljetransporter till Kenya istället för amerikanska dollar…

Kenyas president William Ruto skrev på ett avtal med Saudiarabien om att köpa olja för kenyanska shilling istället för amerikanska dollar.

 r USA:s växelkurs nådde 145,5 shilling på grund av ökad efterfrågan från importörer, anklagade president Ruto oljekarteller för att hamstra amerikanska dollar som svar på krisen, vilket utlöste bränslebrist i Kenya.

För 10 år sedan skulle inget av detta ha hänt.

Men nu sker förändringar i en takt som är helt fantastisk.

Vid denna tidpunkt varnar John Carney och Fox News för att en fragmentering av globala valutareserver är ”oundviklig”…

”[Det är] inte bara ett allvarligt hot, jag tror att det är oundvikligt. Vi gick igenom tre stadier, som du sa, efter andra världskriget. USA var den största ekonomin i världen. På 1970-talet blev global bankverksamhet till en början dollarcentrerad. Med Sovjetunionens fall kom hela världen mer eller mindre under den amerikanska dollarns styre…

 ”Nu är den på väg. Kina och Ryssland börjar bygga ett alternativt valutablock, förklarade John Carney på söndagen.

Tyvärr håller jag med honom. När USA:s relationer med både Ryssland och Kina fortsätter att försämras, kommer båda dessa nationer att ha ett mycket starkt incitament att driva de-dollariseringen ytterligare. Och det är riktigt dåliga nyheter för USA, eftersom vår valuta är källan till vår ekonomiska makt och det är vår främsta export.

Det här är en historia av enorm betydelse, men tyvärr tror de flesta amerikaner fortfarande att våra ledare vet exakt vad de gör och att de har allt under kontroll.

Föregående artikelRysslands nya utrikespolitiska doktrin
Nästa artikelEn förnuftets röst mitt i galenskapen i Australien
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Världen välkomnar detta med stor glädja. Världen har fått nog av dryga fasonerna från de ”exceptionella” som styr USA/väst och som anser sig vara över alla andra och därmed kan göra vad fan de vill. Inte längre. Den epoken är över, tack och lov! Men det bästa i allt detta är att lögnimperiet förstör sig självt🤭

  https://www.globalresearch.ca/fiscal-insanity-government-borrows-6-billion-day-were-stuck-bill/5815639

  • Tack för länken! Jag var inne och tjänade $43 på bitcoin genast och hoppas på mer på guldhandel imorgon. Jag säger upp mig från dagjobbet på fredag.

  • Dom som vill säga upp sig från sina jobb och bli traders får rappa på. Snart finns det inga riktiga jobb att säga upp sig ifrån. Tack USA, EU, NATO och våra politiker och dom som dom sitter i knät på.

 2. Sverige borde ha inrättat två statliga banker vid det här laget: en mot det västliga casinot och den andra inriktat på det framväxande multipolarista bank och finans arkitekturen som växer fram med BRICS och alliansfria länder, därav Sverige borde vara ett.

 3. Vad trodde dessa klantskallarna som delar ut sanktioner mot ALLT och ALLA? Hela tiden är ensidiga vidriga sanktioner på tapeten åt höger o vänster överallt på denna planet. De är ju EJ klokt. De bra av ryssarna som startade detta för åratal sedan och nu med Kina också, så kommer detta bli fint👍

 4. Men vilket gnäll mot Macron för hans resa till Kina, som tydligen resulterade i kontrakt på Airbus-plan, men bara något år sedan som Biden nästan triumferade meddelade att Frankrike gått miste om stora kontrakt på ubåtsleveranser, för att USA skulle leverera atomdrivna ubåtar
  till Australien, inte franska dieseldrivna. Det visar vilka fula spel som USA alltid startar, om de inte får stöd, tydligen skräms även svenska politiker, och domineras på detta sätt av USA.
  Minnet är kort, i Sverige, allt vad korrekt journalistik heter, har upphört.

 5. USA diktaturens maktbas vittrar sönder tegelsten för tegelsten. Tänk er USA som ett ointagligt fort som är till tänderna beväpnat. Kina och andra plockar bort en sten i taget i fortets murar, och inte i någon viss ordning. Till slut är hela strukturen så ostadig och skranglig att den kollapsar av sig självt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here