En förnuftets röst mitt i galenskapen i Australien

11
1252

 

En artikel https://consortiumnews.com/2023/03/17/a-sane-voice-amidst-the-madness/ av

Joe Lauria som är chefredaktör för Consortium News och tidigare FN-korrespondent för Wall Street Journal, Boston Globe och många andra tidningar, bland annat The Montreal Gazette och The Star of Johannesburg. Han har varit undersökande reporter för Sunday Times of London, finansreporter för Bloomberg News och började sitt professionella arbete som 19-årig stringer för New York Times.  Han kan nås på och följas på Twitter @unjoe. En annan artikel av honom och om honom Redaktör för Consortium News på Hamiltons hemliga ”disinformations”-lista

Joe Lauria

Den tidigare australiensiska premiärministern, Paul Keating, har kritiserat Australiens avtal om att köpa kärnvapenubåtar från Storbritannien och USA och sagt att det inte finns något kinesiskt hot att försvara sig mot, trots krigshysterin i Australien, skriver Joe Lauria.

Paul Keating, en före detta premiärminister i Australien, har djärvt ifrågasatt etablissemangets konsensus, att Australien måste spendera 368 miljarder A$ för att köpa atomubåtar som skydd mot ett Kina, som Keating rakt av säger inte är ett hot.

Den tidigare Labour-premiärministern har trotsat den konventionella uppfattningen och sagt att USA motsätter sig Kina bara för att Peking har begått ”den stora synden i internationalismen – den har vuxit sig lika stor som USA”, ett faktum som den ”exceptionella staten” inte kan acceptera. Genom att underordna sig, förlorar Australien sin suveränitet, för att förlita sig på Storbritannien, som övergav sin tidigare koloni för flera år sedan, för att bygga kärnvapenubåtar som tjänar amerikanska – och inte australiensiska – intressen.

Spricka i Nato. Australien avbryter stort affärskontrakt med Frankrike för att behaga USA.

”Kina utgör inte och kan inte presenteras som ett ortodoxt hot mot USA. Med ortodox menar jag ett invasivt hot”, sa Keating i ett tal till Australian National Press Club på onsdagen. Han sa: ”USA skyddas av två stora hav, med vänliga grannar i norr och söder, i Kanada och Mexiko. Och USA har den största arsenalen vapen i hela mänsklighetens historia. På intet sätt har kineserna någonsin haft för avsikt att attackera USA och de är inte kapabla att göra det ens om de hade övervägt det. Så varför insisterar USA och dess kongress på att Kina utgör ett ”hot”?

Det amerikanska försvarsdepartementets egen årsrapport till kongressen i slutet av 2022 sa att ”Kina syftar till att begränsa USA från att ha en närvaro i Kinas periferi”. Kina siktar med andra ord på att hålla amerikanska flottans fartyg bortanför sin kust. Upprörande.

Föreställ dig hur USA skulle reagera om Kinas djuphavsflotta gjorde sin sightseeing utanför Kaliforniens kust. USA skulle bildlikt talat drabbas av ett slaganfall.”

Keating sa att Kina är integrerat i det internationella systemet, som medlem av Världshandelsorganisationen, IMF, Världsbanken, G20 och andra organisationer och har ett ”egenintresse av globalisering.”

”Kina är en världshandelsstat – det handlar inte om att upphäva det internationella systemet”, sa Keating. ”Det är inte det gamla Sovjetunionen. Den försöker inte sprida någon konkurrerande internationell ideologi.”

Henry Kissinger 2009

Den tidigare premiärministern sa att ”en förnuftig amerikan” som Henry Kissinger eller Zbigniew Brzezinski skulle fira att ”man hade skapat en samstabiliserande makt i Asien. … Men nej. Kina ska begränsas. Det har begått dödssynden, den största synden i internationalismen – det har vuxit sig lika stort som USA.”

”Ingenstans i den amerikanska spelboken,” sa Keating, ”finns det bestämmelser om att denna kränkning kan förklaras eller tolereras för att den exceptionella staten ska samarbeta, än mindre utmanas.” Keating citerar bara Pentagon själv, vars strategi är att inte tolerera någon makt som utmanar USA:s ”överhöghet”.

USA shinning-city-on-a-hill

Således såg USA inte sig själv som den ”balanserande makten” i Östasien, sade han, utan den ”” primära strategiska makten”. Dess geostrategiska prioritet är att begränsa Kina militärt och ekonomiskt.”

Det betyder att om 1,4 miljarder kineser inte behåller sin plats, kommer USA att ”stänga in dem – innesluta dem … med medverkan från ett pålitligt gäng biträdande sheriffer, Japan, Korea, Australien och Indien”, sa Keating.

”Vi är nu en del av en inneslutningspolitik mot Kina”, sa han. ”Den kinesiska regeringen vill inte attackera någon. De vill inte attackera oss… Vi levererar deras järnmalm som håller igång deras industriella bas, och det finns ingen annanstans att få tag på den än från oss. Varför skulle de attackera? De vill inte attackera amerikanerna … Det handlar bara om en sak: upprätthållandet av USA:s strategiska hegemoni i Östasien. Det är vad det här handlar om.”

Kinas nya utrikesminister, Qin Gang, varnade denna vecka för att USA är på väg mot ”konflikt och konfrontation” med Peking på grund av USA:s ”förtryck och inneslutning”. Kina har ”förstått vad USA:s spelplan går ut på”, sa Keating. ”Så, spelet har börjat.”

Keating sa att precis som i Afghanistan och Irak, när allt går fel, kommer USA ”bara dra sig ur och lämna röran bakom sig. De kommer att åka tillbaka till San Diego, 10 000 km här ifrån, och lämna oss med konsekvenserna.”

Se hela Keatings kommentarer från onsdagen: https://www.youtube.com/watch?v=Bg0pMSe4W4U&t=4s

Keating gick ett steg längre och tog sikte på sitt eget parti, The Labour Party, och dess ledare. Han sa i en svidande kritik: ”Regeringens Albaneses medverkan till att gå med Storbritannien och USA i en trepartskonstruktion av en atomubåt för Australien, under AUKUS-arrangemangen, representerar det värsta internationella beslutet av en australisk labourregering alltsedan den tidigare Labour-ledaren, Billy Hughes, försökte införa värnplikt för att utöka australiensiska styrkor under första världskriget. Varje medlem i Labourpartiet kommer att haja till när de inser att partiet vi alla kämpar för återvänder till vår tidigare kolonialherre, Storbritannien, för att hitta vår säkerhet i Asien – tvåhundratrettiosex år efter att européerna först tog kontinenten från dess ursprungsbefolkning.”

Föregående artikelDollarn är i trubbel!
Nästa artikelUkraina: Hur bedöma fienden?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Vad USA försöker gör är att konvertera Australien till en amerikans militärbas under USAs kontroll för att hota Kina till underkastelse och få australiensarna att betala för det. Det är precis samma ska som USA försöker föra med Sverige och med Taiwan. Det är en mycket farlig konfrontationell utveckling, vilken Macron nu försöker bryta.

 2. Europeiska ledare får EJ ens vädra ut andra synpunkter/tankar utan att bli uppätna av övriga clownerna och medierna. Kunde EJ tro vad jag såg och hörde igår. Såg som ovanstående nämner också. Vid Macrons besök med Kinas ledare sa Macron bara att man vill/bör agera självständigt. Och att man bör göra så från EU håll också dvs agera självständigt i sin Kina politik. De va ALLT. Man vill EJ dras in i detta ständiga amerikanska konfrontationen mot Kina, med olika hotelser som de ständigt varit senaste året mot Kina och kring Taiwan frågan också. Frankrike Macron ville bara agerar självständigt och att EU bör göra samma sak, och inte gå denna väg som Usa sysslar på med DAGLIGEN på ALLA olika sätt. Militärt, ekonomiskt och lögn-medierna DAGLIGEN. Usa har ju ständigt varit på korsningståg mot Kina på sistone, de börjar likna hur de såg ut mot Ryssland åren2014-pågående tills idag. Som utvecklats till rena stora katastrofen HELT i onödan. De dör fortfarande folk idag TROTS att året sedan längesen passerat med Ukraina krisen. Macron blev uppäten för dom orden stenhårt av övriga clownerna, och alla medierna gick i taket och spekulerade hejvilt. Även Svt public service igår på kvällens aktuellt kl21 där man ägnade mycket tid åt detta. Europas största hyena Polen gick i taket på ALLA sätt helt öppet direkt från regimen, där alla uttalade sej korkat och skyddade chefen Usa. Ska Frankrike inte ens få tänka tanken att få agera självständigt och inte följa med på denna korsningståget mot Kina? Detta visade återigen vilken renodlad vasall-stat EU är till Pentagon maffian. Herregud vad otroliga dessa clownerna och lögn-medierna är alltså

 3. De som tror att det blir bättre med Trump bör nog ta sig en funderare. I sin färska intervju med Tucker Carlson verkar han säga vettiga saker men lyssnar man noga blir man inte lugnad direkt. Trump påpekar bristerna i Bidens politik samt att denne är dement, riktiga saker således, men sedan utgår han ifrån att han genom sina mobbarfasoner skall få den övriga världen att lägga sig platt.

  Putin skulle inte ha vågat gå in i Ukraina och Kina skulle inte våga segla kring Taiwan med sina skepp. De skulle darra som asplöv om Trump satt i Vita huset liksom Kim Jong Un enligt Trump gjorde när han sade att han hade en större röd avtryckarknapp på sitt skrivbord som till skillnad från den nordkoreanska faktiskt fungerade.

  Trump anser att det var dumt att spränga Nord Stream men hade själv tidigare avrått Angela Merkel från att ta ibruk linjen. Samma linje som demokraterna: USA:s dominans men med ”mer kompetenta metoder”. Som t.ex. att anställa de värsta krigshökarna som Pompeo och Bolton och att bomba general Soleimani, den populäraste offentliga personen i Iran, till döds.

  T.o.m. när han helt riktigt tar upp kärnvapenarsenalerna som det största hotet får man inga ledtrådar till hurdana förhandlingar han har tänkt sig för att reducera hotet. Att se den övriga världen som likaberättigad tycks vara en omöjlighet för etablissemanget i USA.

  • Här nedan några för mig viktiga politiska uttalanden, som gör att jag anser att Biden är farligare än Trump.

   Biden sa offentligt att han ansåg att Putin var en mördare. Då fick Trump samma fråga och han svarade som nedan.
   Margaret Kimberley skriver på sin twitter:
   Fråga: Is Putin a killer?
   Biden: ”Yes he is a killer”
   Trump: ”Theres lots of killers, You think we are so innocent?”
   Så skriver hon: I hate to say this but Trump had the better answer.
   I samma intervju i Fox news sa även Trump att han respekterar Putin och det betyder inte att han är kompis med honom. Han sa också att det är bättre att han en bra relation till Ryssland, än att inte ha det. Ryssland hjälper till att bekämpa IS och andra extremister.

   Biden demands that Ukraine’s top prosecutor, Viktor Shokin, be fired, and threatens to hold up $1 billion in U.S. loan guarantees.Biden even bragged about telling the Ukrainians “if the prosecutor is not fired, you’re not getting the money.”That’s the kind of quid pro quo of which Trump is accused, only Biden did it, and it’s on tape.The Biden
   Utdrag av artikel skriven Betsy McCaughey former lieutenant governor of New York and author of ”Government by Choice: Inventing the United States Constitution”

   US vice-president Joe Biden has asked Ecuador to turn down an asylum request from National Security Agency leaker Edward Snowden, the country’s president said Saturday.
   But if you protect this man, if you let this guy out of Russia, there will be consequences. We’re not going to say what they’re going to be, but there will be a response.”

   Trump lyssnade både på Tulsi Gabbard och senator Richard Black, och gav order om att USA:s trupper skulle ut ur Syrien.

   Bolton gjorde myteri anser Black, då han flög till Israel och gav en kontraorder. Han borde fängslats för det.
   Trump klarade inte av att kämpa mot det militära komplexet i USA, men ökade aldrig trupperna i Syrien, vilket Biden gjorde första dagen vid makten.

   Jimmy Dore reagerar direkt på att Bidens första dag som president är att skicka mer trupper till Syrien. Det första beslut han tar är 40 tanks och 200 US-trupper till oljefälten i Syrien. Stjäla mer av syrisk olja, och alla länder tycker det är okej, precis som USA stjäl olja från Irak. Han kunde tagit ett beslut om sjukvård till alla men gjorde inte det, eller något annat välfärdsprojekt men gjorde inte det. Istället gick pengarna till mer krig.

   Biden kallar Assange för cyberterrorist.

   Biden har tydligen anställt Richard Stengels som högsta chef för statliga media. Han har tidigare tillhört Obama administrationen och har en lång historia av statliga propaganda.
   Han har blivit värre med åren och har offentligt sagt att han är för propaganda (att lura människor, min tolkning). Han vill införa. en massiv censur av den fria pressen, och han ser det största hotet mot USA som främst Ryssland och Kina tätt följt av Iran.

   En video som tyvärr är borttagen från youtube, där berättar en afroamerikan följande:
   Mannen i videon säger att Biden under sina 47 år i politiken inte gjort annat än sagt massor av rasistiska uttalanden. Han säger också att han har flera klipp i sin mobil och att Trump inte säger att mexikanare är våldtäktsmän och mördare, utan han säger att MS-13, gängen från Mexiko är det.

   Han säger också att Trump har gjort mer för det svarta samhället i USA än någon annan president, nämligen gett fonder som räcker 10 framåt i tiden till Historiska svarta högskolor och universitet “the hbcus”, vilket inte ens Obama gjorde. Han säger även att Trump gjorde en fängelsereform som gynnade de svarta i USA, som är majoriteten av de som sitter i fängelse.
   Det är intressant det han säger med tanke på att det är Trump som hängs ut som rasist i valkampanjen, och det av en person som verkligen sagt rasistiska uttalanden.

   Trump får bära skuld för mer än han är skyldig till, pga sina plumpa uttalandena.
   Han utökade aldrig ett krig under sin tid som president och skapade aldrig något nytt krig. Han respekterar Putin och Ryssland, där får han stor pluspoäng mot Biden av mig.

   Intressant en man går till en högskola i USA och frågar studenterna vem som sagt olika rasistiska citat som han läser upp, och alla tror att det är Trump men det är Biden som sagt alla. Där ser man medias makt och lögner

   https://www.youtube.com/watch?v=ijV8Xm2uRG0

 4. Jag såg intervjun igår på Fox News med Trump. Jag väljer Trump framför Biden ALLA tider på ALLA sätt. Trump är också mer erfaren nu efter senast. Då var han ständigt attackerad av medierna på ALLA olika sätt DAGLIGEN under HELA mandatperioden. Det var ju HELT otroligt DAGLIGEN. Men kortfattat väljer självfallet Trump framför den livsfarliga krigsidioten Biden. Utan MINSTA tvekan vore Trump bättre vågar jag svära på

 5. Jo, nej, jag menade inte att Biden är bättre. Jag menade bara att Trump är ett osäkert kort. Sedan tror jag inte att valet står mellan Trump och Biden – för det skulle det behövas nya genombrott inom demensvården.

  Problemet med Trump är hans temperament som när han lät sig provoceras att bomba Syrien eller mörda Soleimani. Och att hans ”Amerika först” bara tycks kunna ske på andras bekostnad, som Kinas bl.a.

 6. Jovisst har Trump också nackdelar, just dom du nämnde helt klart. Men Trump vågade så ofta gå emot etablissemanget. TROTS att dom ständigt motarbetade honom. Han egna motarbetade honom också så ofta. Ett exempel var hur nära han var på att avveckla/dra Usa ur kalla krigets gamla relik Nato. Det var otroligt nära och höll på att ske nästan enligt hans närmaste medarbetare dom åren. De va rena slumpen på slutet som räddade kvar korrupta kriminella nätverket Nato. Han ville även jämt ha goda relationer med Ryssland och han menade det seriöst, MEN medierna och övriga clownerna tillät detta ALDRIG ske och startade korsningståget och russa-gate för att ständigt pressa hota honom. Han ville ta hem soldaterna från Syrien också HELT och upprepade gånger under åren. Men även där samma sak, OCH de slutade med ockupationen av 3del av landet där dom rika oljefälten ligger för att plundra dessa, tills idag. Gillar att han satte medierna på plats också så ofta som han gjorde, då dessa idioter förtjänade det. Trump sökte inte krig heller som Biden och övriga clownerna. Tror nu att Trump lärt sej massor och skulle göra bättre jobb ändå. Men visst har han vissa helt klara nackdelar också som ovanstående punkter. Men väljer Trump ALLA gånger över klantskallen och krigsidioten Biden ändå utan att blinka

  • Håller med dig om att Biden är det mest fruktansvärda man kan tänka sig när det gäller att vara en krigsgalen president. Tyvärr är det för den egenskapen som man tolererar att han går omkring, och bär sig åt som en idiot i alla sociala sammanhang och tafsar på små flickor.
   Krigsmaskineriet i USA vill ha en krigsgalen president, och stöder sådana presidentkampanjer med miljoner dollar.

   Trump har inga egna kunskaper om utrikespolitik, men har tagit intryck av Tulsi Gabbard och Richard Black som försökt övertala honom att gå ut ur Syrien med USA:s trupper.
   Han är emot regim ändring krigen som USA skapar i världen.
   I nedan video så inleds den med ett tal där Trump talar om att dessa krig måste upphöra.

   https://www.youtube.com/watch?v=_qdf2WH4g9k&feature=emb_logo

   Det är inte konstigt att han inte klarade att stå emot då hela världen stod och skrek att man skulle bomba Syrien för att de gasade sitt eget folk. VP:s Sjöstedt var en av de som stod högst upp på barrikaderna. Även Kaisa Ekis Ekman skrev om den fruktansvärda mördaren Assad. Det var CIA som demoniserat Assad, för han var inte den fruktansvärda mördaren alla trodde.

   Det var många annars analytiska personer som lät sig luras av den våldsamma propagandan om mördaren Assad som borde utplånas från jordens yta, så att Trump gick på detta förvånar mig inte. Det var tydligen hans dotter som blev den största propagandisten, och gråtande skrek åt honom att han måste bomba Syrien. Han ville nämligen inte till att börja med, men lät sig övertalas.

   När det gäller Suleimani, så har Trump noll koll, utan lyssnade på den allmänna uppfattningen i USA, men speciellt till Mike Pompeo, som lurade i både Triump och hela den amerikanska allmänheten att Soleimani var skyldig till att ha dödat hundratals amerikanska soldater och tusentals kristna.
   Trump var väldigt nöjd då han nu trodde han räddat amerikanska soldater och kristna från döden, för det hade ju Pompeo sagt. Han som är van att ljuga och skryter om det.

   Även CNN som alla i Sverige litar på: Susan Rice on CNN, speaking about Suleimani: “He was a murderer and terrorist of the worst order.” Based upon the evidence relied upon (successful covert direct action against an armed enemy), she just described every JSOC and CIA paramilitary operator. The hypocrisy is real.

   https://twitter.com/richimedhurst/status/1479412763499896833

   För världsfredens skull är det viktigt med en president i USA som respekterar den ryska ledaren och Ryssland.
   Trump respekterade (förmodligen även i dag)Putin väldigt mycket. Han var rädd att visa det för öppet, då han blev anklagad för sin positiva attityd mot Ryssland, i detta land där man skall avsky Ryssland, om de inte har en ledare som tillåter USA att skövla Ryssland på dess naturtillgångar.
   Trump har hela tiden stått fast vid att inte tala för illa om Putin, när de försökt förmå honom till det.
   Han har sagt i många intervjuer att han respekterar Putin och anser honom väldigt smart och intelligent. Detta är väldigt viktigt, och jag har inte hört några andra amerikanska politiker i högre ställning som varit så positiva mot Putin.

   Det måste varit enorm förödmjukande att Trumps order ignorerades, han gav ju order att trupperna skulle ut ur Syrien men Bolton gav kontraorder, så han blev nog väldigt rädd att gå emot sina rådgivare.
   Trots starka påtryckningar från krigsindustrin så startade han i alla fall inga nya krig under dessa fyra år. Detta är en stor anledning till att Trump blir motarbetat, nämligen att han verkligen är emot krig. Det är nog väldigt svårt att vara president i USA och försöka avsluta krig.
   Detta är nog en anledning till att Tulsi Gabbard aldrig hade en chans när hon kandiderade till president.

   Nedanstående artiklar har jag hittat på Max Blumenthals twitter.
   Max Blumenthal retweetade Coleen Rowley som är politisk aktivist och f.d. FBI-agent.
   Hon skrev på sin twitter: Wow. These veterans confront Biden for his having helped launched the war on Iraq and other illegal wars of aggression and illegal”regim change” coups, which have taken millions of lives. Needlessly.
   Sedan hade hon lagt ett videoklipp som jag inte kunde kopiera men hittade på you tube i början på en annan videolänk som handlade om den krigiska Biden.

   https://www.youtube.com/watch?v=wZQO0KeMiRU

   • Problemet med Biden är att han inte har en aning om vad som händer! Borde sitta på hemmet i stället för att vara en låtsaspresident i en kollapsande union! Men det finns en anledning till varför han får sitta kvar och det är att han låter sig styras av Deep State och skriver på de dokument de kräver han ska underteckna. Biden ska åtalas för sina brott och skickas till ett fängelse där han inte kan ställa till med mer elände.

 7. Australien och Sverige konverterars nu USA till amerikanska militärbaser på innevånarnas bekostnad.

  USA försöker göra samma sak med Taiwan. Avsikten är att annektera Taiwan på samma sätt som USA tidigare gjorde med Chamorros land Guam. USA invaderade landet militärt, och annekterade det som USA territorium, och konverterade det till en kärnvapenbas. Kinas militära övningar runt Taiwan är inte en förberedelse för en invasion, som USA propaganda påstår, utan för att avskräcka USA att invadera och ockupera Taiwan. Skulle USA försöka provocera ett krig som dom gjorde i fallet Ukraina, då kommer Kina att beslutsamt agera militärt.

  Processen att återförena Taiwan med fastlandskina är redan igång och framskriden. Det finns ett massivt stöd på Taiwan för en återförening, trots USA propaganda för set motsatta. De boende på Taiwan vill dock leda återföreningen, och Peking låter dom göra det.

 8. Bra av Kina. Kina har senaste året nu skärpt tonen på ett sätt man sällan såg på samma sätt tidigare. Dom ska inte sänka garden MINSTA lilla när gäller Taiwan. Så de bra och riktigt agerat av Kina. Usa ska inte diktera villkoren för Taiwan och dess befolkning som är en provins till Kina. Usa vill verkligen INTE MINSTA lilla vad som är bäst för Taiwan. Dom är lögnare, bedragare och plundrare. Dom ska EJ tillåtas annektera Taiwan och göra det till en amerikansk by. Dessutom ligger sydkinesiska haven här. ALLA vet vi vilka otroliga rikedomar som finns här och som Usa vill plundra. Men lögn-medierna nämner ALDRIG dessa rikedomar när man pratar om dessa, Usa Kina och Taiwan frågan. Bra och korrekt agerat av Kina

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here