Redaktör för Consortium News på Hamiltons hemliga ”disinformations”-lista

1
1099

 

Av Joe Lauria för Consortium News https://consortiumnews.com/2023/01/27/cn-editor-named-on-secret-disinfo-list/

Bild: Joe Lauria

CN-redaktören Joe Lauria var ett av 644 Twitterkonton som i hemlighet ingick i Hamilton 68:s falska ”dashboard”(ett dokument som på en sida visar den viktigaste infon om ett ämne, ö.a.)  som felaktigt påverkade stora medier om påstådd ”rysk påverkan”.

Redaktören för Consortiumnews finns med på en hemlig lista som skapades av organisationen Hamilton 68 och som matades till stora medier och kongressen för att identifiera så kallade ”ryska konton” som ”sådde osämja” i USA.

Listan med 644 Twitter-konton delades med Twitter-chefer som inte kunde bevisa några kopplingar till Ryssland, rapporterade Matt Taibbi i sin senaste del av Twitter Files i fredags.

”Detta var digital McCarthyism, att ta människor med oliktänkande eller okonventionella åsikter och mass-anklaga dem för ’oamerikansk verksamhet'”, skriver Taibbi.

Hamilton 68 skapades 2017 av Clint Watts, en före detta kontraspionageofficer vid FBI och MSNBC-analytiker, som ett projekt av German Marshall Fund och Alliance for Securing Democracy (ASD), en tvåpartistisk tankesmedja.

Hamilton 68 skapades 2017 av Clint Watts, en före detta FBI-agent för kontraspionage och MSNBC-analytiker, som ett projekt av German Marshall Fund och Alliance for Securing Democracy (ASD), en parti-gemensam tankesmedja.

I Hamiltons rådgivande råd sitter den tidigare tillförordnade CIA-chefen Michael Morell, USA:s tidigare ambassadör i Ryssland Michael McFaul, Hillary Clintons tidigare kampanjordförande John Podesta och den tidigare redaktören för den neokonservativa Weekly Standard, Bill Kristol.

Twitter slår tillbaka

Twittercheferna lät sig inte luras av Hamilton 68:s hemliga lista över Twitterkonton, och Yoel Roth, chef för Trust and Safety, sade i ett e-postmeddelande som Taibbi fick tillgång till: ”Jag tror att vi helt enkelt måste säga att det här är skitsnack”. Twitter avslöjade den hemliga listan genom att analysera Hamiltons API-förfrågningar (Application Program Interface) för att bakåt i tiden sätta ihop listan i slutet av 2017, rapporterade Taibbi.

Taibbi skrev:

”De två grundarna av Hamilton 68, det blå-röda teamet bestående av tidigare rådgivare till Marco Rubio, Jamie Fly och Laura Rosenberger, tidigare rådgivare för ’ Hillary for America Foreign Policy’, berättade för Politico att de inte kunde avslöja namnen på kontona eftersom ”ryssarna helt enkelt kommer att stänga ner dem”. Tchya, just det. En titt på listan avslöjar den verkliga anledningen till att de inte kunde offentliggöra den.

Detta var inte bristfällig vetenskap. Det var en bluff. Istället för att spåra hur ”Ryssland” påverkade amerikanska attityder samlade Hamilton 68 helt enkelt in en handfull mestadels verkliga, vanligen amerikanska konton och beskrev deras fundamentala konversationer som ryska intriger. Som Roth uttryckte det: ”Praktiskt taget alla slutsatser som dras från [the dashboard] kommer att plocka ut konversationer i konservativa kretsar på Twitter och anklaga dem för att vara ryska.””

Men som Taibbi påpekar var det inte bara konservativa som var måltavlor. ”Namnen sträckte sig från välkända mediepersoner som David Horowitz till konservativa som Dennis Michael Lynch och progressiva som Consortium-redaktören Joe Lauria. Det är viktigt att förstå att listan inte bara fångade upp Trump-anhängare utan en rad politiska dissidenter, inklusive vänstermänniskor, anarkister och humorister”, skriver han.

Viktiga amerikanska universitet och medlemmar av den amerikanska kongressen lurades också av Hamilton 68-bluffen, skriver Taibbi.

”Watts, som uppenbarligen visste hur han skulle spela upp melodramat i sin roll, gav allvarliga varningar till senatens underrättelsekommitté och sa till dem att de borde ’följa de döda kropparna’ om de ville gå till botten med problemet med den ryska inblandningen”, rapporterade Taibbi.  Twitter försökte privat varna Feinstein och Blumenthal för Hamilton 68 men ignorerades. Genom att inte gå ut offentligt bidrog Twitter till att upprätthålla bedrägeriet, sade Taibbi.

Taibbi skrev:

”Bluffen behövde bara tre element: referenser från någon som ’före detta FBI-agent’ Watts, frånvaron av varje sken av faktagranskning och tystnad från företag som Twitter.

När det gäller den tredje punkten är Twitter inte oskyldigt. Även om personer som Roth ville gå hårt åt de som fabulerar – ”Min rekommendation i det här skedet är ett ultimatum: Ni släpper listan eller vi gör det”, skrev han – så var det i slutändan personer som Emily Horne, framtida talesperson för Vita huset och det nationella säkerhetsrådet, som rådde till försiktighet. ”Vi måste vara försiktiga med hur mycket vi trycker tillbaka ASD offentligt”, skrev hon. Carlos Monje, framtida senior rådgivare till transportminister Pete Buttigieg, höll med.

Jag har också varit mycket frustrerad över att Hamilton 68 inte har blivit mer offentligt utpekad, men jag förstår att vi måste spela ett längre spel här”, beslutade Monje.

Även om Twitter hade slagit tillbaka hade det inte spelat någon roll. När företagets talespersoner uppmanade reportrar att hålla sig borta från det, gjorde de det inte – precis som senatorerna Dianne Feinstein och Richard Blumenthal inte gjorde det när Twitter försökte varna dem för att ”Russian bot”-historierna var falska. Horne skrev flera gånger att hon inte hade någon framgång med att styra journalister bort från dessa hackade rubriker. ’Reportrarna är irriterade’, skrev hon och tillade att ’det är som att skrika in i ett tomrum’.” …

 

Företagsmedia slukade faktiskt det som Hamilton 68 serverade. Skrev Taibbi:

”Om man enbart utgår från volymen kan denna ofta citerade nyliberala tankesmedja, som gett upphov till hundratals falska rubriker och TV-nyhetssegment, gå till historien som det enskilt största fallet av mediefabulism i USA:s historia. Praktiskt taget alla större nyhetsorganisationer i Amerika är inblandade, däribland NBC, CBS, ABC, PBS, CNN, MSNBC, New York Times och Washington Post. Enbart Mother Jones har skrivit minst 14 artiklar som kopplats till gruppens ”forskning”. Till och med faktagranskningssajter som Politifact och Snopes citerade Hamilton 68 som källor.”

Illusionen om pågående rysk inblandning

Taibbi skrev: ”Hamilton 68-berättelsen har ingen tydlig analogi i mediehistorien, vilket kan ge skribenter i mainstream media en ursäkt för att inte bevaka den. De kommer att vara under stark press att undvika att ta upp den här skandalen, eftersom nästan alla av dem arbetar för organisationer som är skyldiga till att sprida Hamiltons ’bullshit’-historier i mängder.”

Han tillade:

”Hamilton 68-historien visar hur illusionen om pågående ”rysk inblandning” fungerade. Det magiska tricket genererades via en sammanflätning av intressen, mellan tankesmedjor, media och regering. Tidigare kunde vi bara spekulera. Nu vet vi: det ’ryska hotet’ var, åtminstone i det här fallet, bara ett gäng vanliga amerikaner, utstyrda för att se ut som en röd fara. …

”Utförare som Hamilton 68 behöver inte hålla med oss”, säger Lauria. Men de borde bara lämna oss i fred.””

Joe Lauria är chefredaktör för Consortium News och tidigare FN-korrespondent för Wall Street Journal, Boston Globe och många andra tidningar, bland annat The Montreal Gazette och The Star of Johannesburg. Han har varit undersökande reporter för Sunday Times of London, finansreporter för Bloomberg News och började sitt professionella arbete som 19-årig stringer för New York Times.  Han kan nås på och följas på Twitter @unjoe

Föregående artikelMexiko slits mellan en ljus multipolär framtid och en feodal nordamerikansk union
Nästa artikelÄr det bara foliehattar i militärledningen i Sverige?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. […] Joe Lauria som är chefredaktör för Consortium News och tidigare FN-korrespondent för Wall Street Journal, Boston Globe och många andra tidningar, bland annat The Montreal Gazette och The Star of Johannesburg. Han har varit undersökande reporter för Sunday Times of London, finansreporter för Bloomberg News och började sitt professionella arbete som 19-årig stringer för New York Times.  Han kan nås på *protected email* och följas på Twitter @unjoe. En annan artikel av honom och om honom Redaktör för Consortium News på Hamiltons hemliga ”disinformations”-lista […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here