Domaren Christer Karphammar: Kanske Peter Handke rent av har rätt

2
1743

Detta är första delen av en artikel av Christer Karphammar, förste domare vid internationella krigsförbrytartribunaler. Den har titeln ”Kanske Peter Handke rent” och har publicerats på hemsidan för Folket i Bild Kulturfront. Domare Christer Karphammar: Kanske Peter Handke rent av har rätt.


Kanske Peter Handke rent av har rätt

Som FN:s förste Internationelle domare och efter tjänstgöring på Balkan i bl a Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Kosovo och Serbien åren 1996 – 2010 vill jag bidra med mina erfarenheter i debatten om Handke och hans Nobelpris.

Kriget i forna Jugoslavien bedrevs med etnisk rensning. Bosniakerna rensade “sitt” område från kroater och serber, med hjälp av Mujahedin- och al-Qaidakrigare från främmande länder, som beredvilligt och effektivt gjorde tjänst. Kroaterna rensade “sitt” område från bosniaker och främst genom grymma blixtkriget “Operation storm” från serber med USA:s starka stöd. Serberna var inte bättre. De rensade skoningslöst “sitt” område från kroater och bosniaker.

Det blev många massakrer.

Kriget tog efter Daytonavtalet officiellt slut 1995 och hade skördat runt 110.000 liv. Etniska rensningar fortsatte länge efter freden och etnisk rensning blev sedan ett signum också för Kosovokonflikten. Numera är serbernas massaker i Srebrenica av bosniaker den mest kända. Och serberna och Serbiens president Slobodan Milosevic, trots att han av allt att döma snarare ville förhindra än tillskynda den massakern, har genom propagandan i Väst fått bära skulden till vidrigheterna i Balkankrigen. Hur blev det så?

Professionellt jobb av serber

Mina egna iakttagelser som redogjorts för i boken Domare i laglösa länder ger en del av svaret. Den recenseras i januarinumret (2020) av FiB/K

Relaterat.
Rätt ge Nobelpris till Peter Handke? – “Är han en obehaglig sanningssägare? Dödade Natos: bombningar fler än i Srebenica?

Föregående artikelNy fin manifestation i Stockholm för stöd till Julian Assange och yttrandefrihet!
Nästa artikelNewsweek tystade journalist som skriver om OPCW:s gasskandal. ”Fake News” genom utelämnande.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Självklart har Handke rätt! Skurkarna fanns på alla sidor i konflikten och vissa utnyttjades av utländska makter dvs Tyskland och USA i första hand för att dra igång kriget!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here