Newsweek tystade journalist som skriver om OPCW:s gasskandal. ”Fake News” genom utelämnande.

1
1717

Denna artikel av Caitlin Johnstone har vänligen översatts av Björn Nilsson, med bloggen ”Björnbrum”, http://www.bjornbrum.blogspot.com

Har publicerat andra artiklar i frågan – se under ”Relaterat.”


Newsweek tystade journalist som skriver om OPCW:s gasskandal. ”Fake News” genom utelämnande.

En Newsweek-journalist har sagt upp sig efter att publikationen enligt uppgift har undertryckt hans berättelse om den ständigt växande OPCW-skandalen, med avslöjandet av betydande luckor i historien i etablissemangets Syrienberättelse. Du kan uppdatera dig själv genom att titta på denna korta sju minuters video

Eller denna mer detaljerade video här.

”I går avgick jag från Newsweek efter att mina försök att publicera nyhetsvärda avslöjanden om det läckta OPCW-brevet avvisades utan någon giltig anledning,” rapporterade journalisten Tareq Haddad idag via Twitter.

”Jag har samlat bevis för hur de undertryckte historien samt bevis från ett annat fall där information som var olämplig för den amerikanska regeringen togs bort, även om den var faktiskt korrekt,” sade Haddad. ”Jag planerar att publicera dessa detaljer inom kort. Men efter att ha bett mina redaktörer om kommentar, vilket är journalistisk praxis, fick jag ett e-postmeddelande som påminde mig om sekretessbestämmelser i mitt kontrakt. Dvs. jag hotades med rättsliga åtgärder. ”

Haddad tillade att han nu söker juridisk rådgivning och undersöker möjligheten för visselblåsarskydd för sig själv, och sade att han åtminstone kommer att publicera den information han har samtidigt som han utelämnar allt som kan utsätta honom för juridisk vedergällning från sin tidigare arbetsgivare.

”Jag kunde ha varit tyst och behållit mitt jobb, men jag skulle inte ha kunnat fortsätta med rent samvete,” sade Haddad. ”Jag kommer att ha viss osäkerhet nu men sanningen är viktigare.”

Detta är den första direkta insiderrapporten som vi får om massmedias konspiration för tystnad om OPCW-skandalen som jag skrev om häromdagen. I hur många andra nyhetsredaktioner sker exakt samma typ av undertryckande, inklusive hot om rättsliga åtgärder, mot journalister som inte har modet eller förmågan att lämna och tala ut? Det finns ingen logisk anledning att anta att Haddad är den enda som stöter på sådana hinder eller vägspärrar från massmedieredaktörer; han är bara den enda som går ut i offentligheten om det.

Newsweek har länge varit en pålitlig vakt- och attackhund för det USA-centraliserade imperiet, med exempel på berättelser som dess redaktörer tillät att tryckas, inklusive en artikel av en verklig, nuvarande militär underrättelsetjänsteman som förklarar varför USA:s åtal mot Julian Assange är en bra sak, insmickrande reklambitar om de Vita hjälmarna och föraktliga smädesartiklar mot Tulsi Gabbard.


Tidningen kommer ibland att trycka oppositionsliknande artiklar som denna av Ian Wilkie som ifrågasätter etablissemangets Syrienberättelse, men inte utan att omedelbart vända sig om och publicera en attack på Wilkies arbete av Eliot Higgins, en före detta Atlantic Council Senior Fellow som är medgrundare av NED-finansierade managementföretag Bellingcat för imperialistiska berättelser. Newsweek publicerade också nyligen en artikel som attackerade Tucker Carlson för att offentliggöra OPCW-skandalen, och baserade sin kritik på en falsk Bellingcat-artikel som jag spolade kort efter publiceringen.

Den allestädes närvarande propagandistiska taktiken med falska nyheter genom utelämnande förvränger allmänhetens världsbild lika mycket som om massmedia skulle publicera falska berättelser varenda dag, fast om de gjorde det skulle det vara mycket lättare att nagla dem fast vid sina lögner, hålla dem ansvariga och diskreditera dem.

En färsk FAIR-artikel av Alan MacLeod dokumenterar hur demonstrationerna i Hong Kong skjuts framåt och centreras i mainstreammedvetandet trots att det till denna dag inte har dödats en enda demonstrant av säkerhetsstyrkorna, medan mycket mer dödligt våld riktas mot enorma protester i imperieförbundna nationer som Haiti, Chile och Ecuador som nästan fullständigt ignorerats av samma media.

Denna avsiktliga underlåtenhet orsakar en förvrängd världsbild hos tillfälliga och vanliga konsumenter av nyhetsmedier, där protester bara sker i länder som ligger utanför USA:s centraliserade maktallians. Vi ser samma typ av avsiktlig snedvridning-genom-utelämnande i hur massmedia kontinuerligt driver berättelsen om att Donald Trump är ”mjuk mot Ryssland”, medan han förblir helt tyst om det överväldigande berget av bevis om motsatsen.

Det är nu tid för alla med en plattform att börja slå trumman om OPCW-skandalen, för vi ser fler och fler tecken på att syndafloden av läckor som blöder från den organisationen bara kommer att öka. Vanliga mainstream-propagandister kommer inte att täcka det, så om större alternativa medier vill undvika att klumpas ihop med dem och diskrediteras i samma svep, skulle det vara klokt att börja prata om det här idag.
Det kommer bara att bli mer och mer besvärligt för alla som väljer att tystas och mer och mer berättigande för dem som talade ut.

Relaterat.
Nobelpristagaren OPCW:s manipulering i Syrien kräver en ny granskning av Skripal-fallet!
OPCWs rapport om den påstådda användningen av kemiska vapen i Östra Ghouta, Syrien, var en bluff – precis som i Khan Shaykhun.
Öppet kritiskt brev till OPCW om “fake” i rapporter om gasattacker.
Skripal: Tio osanna eller osannolika punkter.
Skripal – ett år senare är några saker klarare.
Skripal-fallet är en brittisk provokation enligt israelisk säkerhetsexpert – mot Putinvännen Skripal.
Vad händer i Skripal-fallet
Schweiziska OPCW- experter: Har Skripals INTE (främst) förgiftats av Novichock men av Nato-medlet BZ?
Skripal-historien visar på skadskjuten anglo-amerikansk plan
Tjänstefel av Margot Wallström & Co i Skripalaffären? Att dömas utan bevis.
Sverige bidrar till en mycket farlig situation i konflikten mot Ryssland
Chefen för Storbritanniens lab bekräftar INTE att giftet är från Ryssland.
Västs diplomatiska krigföring mot Ryssland – förberedelse för krig i Europa?
Storbritannien pressar sina forskare att hitta (på?) stöd för att Ryssland är skyldigt till Skripal-storyn.
Spionhistorien i London utan bevis mot Ryssland – för att bereda grunden för anfall i Syrien? 14/3
Storbritannien anklagar för fullt utan att ha presenterat bevis. Mothugg Corbyn. Frankrike? 15/3
Hotfulla stormakts-anklagelser mot Ryssland som har förstört sina kemiska vapen enligt OPCW. Kan Novichock tillverkas i garage? 16/3
Labourledaren Corbyn vågar ifrågasätta anklagelser utan bevis. Vilken fräckhet!

Föregående artikelDomaren Christer Karphammar: Kanske Peter Handke rent av har rätt
Nästa artikelUkrainas bördiga mark säljs ut trots folkligt motstånd
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Påminner mig igen om nazismen. Det var just precis, exakt, så dom arbetade. Tysta obehagliga sanningar. Personer som motsatte sig eliten som Michael Gerlich (15 februari1883 – 30 juni1934), som var en tysk journalist och historiker och en av de främsta journalistiska motståndarna för Adolf Hitler. Han arresterades, dödades senare, och kremerades i koncentrationslägret Dachau. https://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Gerlich

    Gerlich porträtterades i TV-filmen ”Hitler: The Rise of Evil ”av skådespelaren Matthew Modine. I filmen, när han beskriver en artikel på första sidan som varnar för faran som Hitler utgör, avslutar Gerlich med orden: ”Det värsta vi kan göra, det absolut värsta, är att göra ingenting”. Gerlich vill skriva sanningen, chefredaktören ger honom ett enkelt val, sanningen eller jobbet. Så fungerar även svenska redaktioner, sanningen eller jobbet. Även Edmund Burke (Brittisk parlamentariker och filosof) har uttryckt samma farhågor: ”När onda män går i hemligt maskopi måste de goda förenas. Annars kommer de goda männen att falla, en efter en, envar ett obetydligt offer i en föraktlig kamp”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here