Efter Bakhmut…

57
1924
Prigozhin talar i Bakhmut.

Ryssland gjorde Bakhmut till en kyrkogård för Ukrainas militärmakt. Vad kommer härnäst?

BMG CC BY-SA 4.0
Av Douglas Macgregor i theAmericanConservative https://www.theamericanconservative.com/after-bakhmut/ 23 maj.

Tills striderna börjar är det den nationella militära strategi som utvecklats i fredstid som formar sättet att tänka kring krigföring och dess mål. Då skapar kriget sin egen nya logik. Strategin justeras. Målen förändras. Kampen om Bakhmut illustrerar detta mycket väl.

General Surovikin

När general Sergei Vladimirovich Surovikin , befälhavare för de ryska flygstyrkorna, tog över befälet över den ryska militären i Ukraina förra året, drog president Vladimir Putin och hans högre militära rådgivare slutsatsen att deras initiala antaganden om kriget var felaktiga. Washington hade visat sig obotligt fientligt inställda till Moskvas erbjudande att förhandla, och den markstyrka som Moskva hade satt upp för att tvinga Kiev att förhandla hade visat sig vara för liten.

Surovikin fick ett stort spelrum att effektivisera kommandorelationerna och omorganisera krigsteatern. Viktigast av allt, Surovikin fick också friheten att implementera en defensiv strategi som maximerade användningen av stand-off attacker eller attacksystem medan ryska markstyrkor expanderade i storlek och slagkraft. Bakhmut ”Köttkvarn” blev resultatet.

När det stod klart att Ukrainas president Volodymyr Zelenskij och hans regering såg Bakhmut som en symbol för ukrainskt motstånd mot den ryska militärmakten, gjorde Surovikin Bakhmut till den ukrainska militärmaktens kyrkogård. Från hösten 2022 och framåt utnyttjade Surovikin Zalenskiys besatthet av Bakhmut för att engagera sig i en blodig dragkamp för kontroll över staden. Som ett resultat dog tusentals ukrainska soldater i Bakhmut och många fler skadades.

Surovkins framträdande påminner om en annan rysk militärofficer: General Aleksei Antonov . Som förste vice ordförande för den sovjetiska generalstaben var Antonov, i västerländskt språkbruk, chef för strategisk planering. När Stalin krävde en ny sommaroffensiv vid ett möte i maj 1943, argumenterade Antonov , son och sonson till officerare i den kejserliga ryska armén, för en defensiv strategi. Antonov insisterade på att Hitler, om han fick göra det, oundvikligen skulle attackera det sovjetiska försvaret vid Kursk och slösa bort tyska resurser på att göra det.

Stalin, liksom Hitler, trodde att krig vann genom offensiva åtgärder, inte defensiva operationer.

Aleksei Antonov 3.jpg

General Antonov

Stalin var oberörd av sovjetiska förluster. (?) Antonov presenterade sina argument för den defensiva strategin i ett klimat av rädsla, i vetskap om att att motsäga Stalin kunde kosta honom livet. Till överraskning för marskalkarna Aleksandr Vasilevsky och Georgy Zhukov, som var närvarande vid mötet, gav Stalin efter sig och godkände Antonovs operativa koncept. Resten är, som historiker säger, historia.

Om president Putin och hans höga militära ledare ville ha externa bevis på Surovikins strategiska framgång i Bakhmut, verkar en västerländsk eftergift ge det: Washington och dess europeiska allierade verkar tro att en frusen konflikt – där striderna upphör men ingen sida vinner , eller bådadera sidorna är överens om att kriget officiellt är över – kan vara det mest politiskt acceptabla långsiktiga resultatet för Nato. Zelenskijs anhängare tror med andra ord inte längre på myten om ukrainsk seger.

Frågan som alla tänker på är, vad händer härnäst?

I Washington dikterar konventionell visdom att ukrainska styrkor inleder en motoffensiv för att återta södra Ukraina. Naturligtvis är konventionell visdom ofta hög på konvention och låg på visdom. Förutsatt att Ukrainas svarta jord torkar tillräckligt för att stödja markmanöverstyrkor före mitten av juni, kommer ukrainska styrkor att attackera ryskt försvar längs flera axlar för att återta kontrollen över södra Ukraina i slutet av maj eller juni. Omkring 30 000 ukrainska soldater som tränar i Storbritannien, Tyskland och andra NATO-medlemsländer förväntas återvända till Ukraina och lägga grunden för den ukrainska motanfallsstyrkan.

Valery Gerasimov

General Valery Gerasimov, som nu leder de ryska styrkorna i den ukrainska krigsteatern, vet vad som väntar och förbereder sig utan tvekan för den ukrainska offensiven. Den partiella mobiliseringen av ryska styrkor gör att de ryska markstyrkorna nu är mycket större än vad de varit sedan mitten av 1980-talet.

Med tanke på bristen på ammunition tillgänglig för att adekvat försörja en operationsaxel, verkar det osannolikt att en ukrainsk offensiv som involverar två eller flera axlar skulle kunna lyckas tränga in i ryskt försvar. Kontinuerlig flygövervakning gör det nästan omöjligt för ukrainska styrkor att röra sig genom säkerhetszonen på tjugo till tjugofem kilometer och engagera ryska styrkor innan ukrainska formationer lider av betydande förluster.

När väl Ukrainas offensiva resurser är uttömda kommer Ryssland sannolikt att ta offensiven. Det finns inga incitament att fördröja ryska offensiva operationer. Som ukrainska styrkor upprepade gånger visar, är förlamning alltid tillfällig. Infrastruktur och utrustning repareras. Besättningar har kallats in för att återuppbygga förstörda formationer. Om Ryssland ska uppnå sitt mål att demilitarisera Ukraina, vet Gerasimov att han fortfarande måste avsluta och slutföra förstörelsen av de återstående ukrainska markstyrkorna.

Varför inte rädda folket i Ukraina ytterligare lidande och förhandla med Moskva för fred medan Ukraina fortfarande har en armé? Tyvärr, för att vara effektiv, kräver diplomatin ömsesidig respekt, och Washingtons överflödande hat mot Ryssland gör diplomatin omöjlig. Detta hat överträffas endast av arrogansen från en stor del av den härskande klassen, som ser ner på rysk militärmakt till stor del för att amerikanska styrkor har haft turen att undvika konflikt med en stormakt sedan Koreakriget. Mer nyktra ledare i Washington, Paris, Berlin och andra Nato-huvudstäder borde uppmana till ett annat tillvägagångssätt.


Denna artikel publicerades av The American Conservative:

Efter Bakhmut

Douglas Macgregor, överste (ret.) är senior fellow vid  The American Conservative , en tidigare rådgivare till försvarsministern i Trump-administrationen, en dekorerad stridsveteran och författare till fem böcker.

Föregående artikelKiev erkänner terroristattacker, medan väst håller tyst
Nästa artikelDet är skamligt att hedra krigshetsaren Madeleine Albright i Stockholm 24 maj 2021!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

57 KOMMENTARER

 1. Ett mycket intressant antagande om krigsförloppet som förhoppningsvis befinner sig slutfasen mellan dessa stater Ryssland och USA.
  Oavsett hur detta slutar kommer krigets konsekvenser inte att förstärka behovet av samförstånd som innebär uppgiften ta sig an den pågående klimatkrisen.
  Och inte underlättas denna ödesfråga av en blåbrun ideologi som återigen vunnit mark och då framförallt i den demokratiska västvärlden.
  Ett huvudlöst beteende av den så fina folkviljan som skulle sluta fred och proklamera, för all världens folk , frihet och rättvisa.
  Snurrigt så det förslår!

 2. Och nu har Ryssland förstört ukros SISTA krigsskepp, som kallades Yury Olefirenko, genom en högprecision missilattack. Det skedde i samband med att en serie bombningar av viktiga mål i Odessa. Bedömare undrar om detta är början på BEFRIELSEN av Odessa. Men västländers stats och privatägda medier fabulerar om den ”förestående ukro-offensiven” och betydelsen av att bunkra F-16 och Leopard 2 Jetz ”for a rainy day” 🌧️🌧️🌧️

  Detaljerna om detta ges här https://www.rt.com/russia/577226-russia-destroys-ukraine-warship/

  eller här: https://sputnikglobe.com/20230531/russian-forces-destroy-last-ukrainian-warship–1110814766.html

 3. Ukrainsk general: Zelenskij kunde inte få en riktig bild av den ryska armén

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskys missräkningar i sina bedömningar av den ryska arméns makt har lett till katastrofala konsekvenser för republiken, sade den pensionerade generalmajoren för Ukrainas väpnade styrkor Serhiy Krivonos i en intervju med TV-kanalen Fabrika Novosti.

  Liknande missräkningar från det förflutna har blivit en stor katastrof för Kiev, noterade han. Det ukrainska ledarskapet bör inte slappna av, konstaterade Krivonos.

  Han erkände också att Ryssland har en fördel när det gäller arbetskraft och hårdvara, och ukrainska tjänstemän bör alltid ha detta i åtanke.

  Generalen uppmärksammade också det faktum att ukrainska tjänstemän regelbundet ger sina bedömningar av de ryska väpnade styrkorna samtidigt som de vägrar att diskutera tillståndet i Ukrainas väpnade styrkor där det finns gott om olösta problem.

  I en av sina tidigare intervjuer sa Serhiy Krivonos att städerna Slavyansk och Kramatorsk snart skulle upprepa Bakhmuts öde.
  https://english.pravda.ru/news/world/156796-russian_army_zelensky/

 4. Olena Zelenska besök i Sydkorea

  …/Trots de högljudda historierna om de separerade barnen och det resoluta fördömandet av den särskilda militära operationen av Yoon, lämnade den ukrainska presidentens fru Republiken Korea ”tomhänt”. Inga vapen gavs (och troligtvis skjuts en motattack av AFU upp), inget gratis bistånd heller, och författaren fick bekräftelse på sina antaganden om att ROK:s president inte är särskilt villig att korsa den röda linjen som Vladimir Putin angett.

  Frågan är dock att trycket från Washington och Kiev på Seoul uppenbarligen inte avtar och efter att ha sagt adjö till Zelenska flyger Yoon Suk-yeol till Hiroshima för att delta i G7-toppmötet, där han kommer att träffa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Ett separat evenemang vid sidan av mötet är ett toppmöte mellan amerikanska, japanska och ROK-ledare.

  ”Det är uppenbart att Seouls potentiella militära stöd till Ukraina sannolikt kommer att ha en framträdande plats i Yoons diplomatiska schema under de kommande veckorna”, skrev konservativa ROK-medier, vilket innebär att Yoon kommer att möta en ny omgång av påtryckningar. Om han kommer att stå fast eller inte får publiken ta reda på i författarens nästa texter.
  https://journal-neo.org/2023/05/31/on-olena-zelenskas-visit-to-south-korea/

 5. Är detta Tysklands sätt att upprepa Hitlers ”Operation Barbarossa”?

  En rapport från Carl J. Burckhardt, Nationernas Förbunds högkommissarie, om hans möte med Adolf Hitler den 11 augusti 1939, citerade Hitler som sa till honom: ”Allt jag åtar mig är riktat mot Ryssland. … Jag behöver Ukraina, och med det kan ingen svälta oss ut.”

  …/His “Operation Barbarossa” against Russia failed and produced Germany’s defeat in WW II.

  I dag sa Tysklands utrikesminister, Annalena Baerbock, när hon talade till Europarådet i Strasburg, Frankrike den 24 januari 2023: ”Vi utkämpar ett krig mot Ryssland.” Dagens Tyskland vill lyckas med att erövra Ryssland – att lyckas med denna avsikt, som hade varit stor nog för att Hitler skulle ha riskerat hela sitt krig för att uppnå det, men sedan förlorat kriget. Baerbock, vars Tyskland nu har 231 amerikanska militärbaser, brinner för att vinna det denna gång.

  Tillbaka den 25 april 2021 rubricerade Deutsche Welle ”Tyskland: De grönas Annalena Baerbock uppmanar till en hård linje mot Ryssland, Kina”, och rapporterade att ”De grönas kanslerkandidat för det kommande federala valet har sagt att hon vill ha en hårdare hållning från Tyskland för att ta itu med Ryssland, aggression i Ukraina och Kinas globala ambitioner.” Detta sades redan innan Ryssland, den 17 december 2021, utfärdade ett krav till både USA och Nato att Ukraina, som har den närmaste gränsen till Kreml som någon nation har, måste uteslutas från att ha någon möjlighet att placera amerikanska missiler där. , bara fem minuters missilflygtid från blixthalshuggningen av Rysslands centrala kommando. Amerika och dess Nato sa föraktfullt nej till det rimliga kravet, men DW kallar Rysslands svar på det ”nej”, vilket svar på det var invasionen av Ukraina, ”aggression” istället för ”försvar”. (Och de kallade det ”aggression” redan innan Ryssland ens invaderade.)

  Det var och är försvar, mot den planerade amerikansk-tyska upprepningen av Operation Barbarossa. Baerbock är en spjutspets i dagens Amerika efter att ha tagit upp Hitlers mål om världserövring. Skillnaden den här gången är att Amerika i stället för Tyskland leder det. Och till skillnad från Hitler, som hatade judar ännu mer än han hatade ryssar, riktar sig Amerikas regim inte alls mot judar. Amerikas regim vill bara kontrollera hela världen.
  https://southfront.org/is-this-germanys-way-to-repeat-hitlers-operation-barbarossa/

 6. Hej Anders många kloka kommentarer i Global Politics.
  tänk att ryssarna har förmågan att lyssna på alla råd.
  inte endast Paasikivi. jag tror de vinner genom
  att vara passiva. tänk så billigt att skjuta sönder däcken på
  ett amerikanskt monsterfordon som blir stående? helt utslaget.
  P.P: visade upp att han hade 4-a gamla telefoner på skrivbordet.
  Han skickade ut ett budskap till oss alla ang. klimat hotet.

 7. Douglas Macgregor ger inga källor till sitt påstående att ”General Aleksei Antonov… När Stalin krävde en ny sommaroffensiv vid ett möte i maj 1943, argumenterade Antonov,” och ”… insisterade på att Hitler, om han fick göra det, oundvikligen skulle attackera det sovjetiska försvaret vid Kursk och slösa bort tyska resurser på att göra det.
  Stalin, liksom Hitler, trodde att krig vann genom offensiva åtgärder, inte defensiva operationer.
  Stalin var oberörd av sovjetiska förluster. (?) Antonov presenterade sina argument för den defensiva strategin i ett klimat av rädsla, i vetskap om att att motsäga Stalin kunde kosta honom livet Till överraskning för marskalkarna Aleksandr Vasilevsky och Georgy Zhukov, som var närvarande vid mötet, gav Stalin efter sig och godkände Antonovs operativa koncept. Resten är, som historiker säger, historia.”.
  Frånsett att Stalin och politbyrån, centralkommittén och det militärhögkvarteret hade i början av det tyska anfallet beslutat om en strategisk defensiv för att sedan när Sovjetunionen samlat kraft och läget vände gå till en strategisk offensiv se ger marskalk Georgij Zjukov (Zhukov) en annan beskrivning av krigsplaneringen våren 1943. Enligt Zjukov förberedde 12 april 1943 han Vasilevsky och hans ställföreträdare Antonov underlaget till rapporten till Överbefälhavaren (Stalin). Samma kväll åkte dessa tre till militärhögkvarteret och Antonov presenterade rapporten för Stalin. Det kunde inte vara ”överraskad” över att Vasilevsky och Zjukov stod bakom rapporten eftersom att Stalin den 11 april att gett order att det ”…till kvällen 12 aprilskulle finnas en utarbetat med alla nödvändiga kalkyler och förslag.” ” Stalin lyssnade mer uppmärksamt än någonsin på våra synpunkter. Han höll med om att största möjliga uppmärksamhet borde läggas vid Kursk-regionen, men att var liksom tidigare oroad över Moskva-sektorn.” Zjukov skriver också att ”Redan i mitten av april hade alltså högkvarteret fattat ett preliminärt beslut om avsiktligt försvar.”. Visserligen återkom mer en en gång till frågan och det definitiva beslutet om avsiktligt försvar fattades först i början av juni 1943,”.
  (Zjukovs memoarer andra delen sidorna 140 och 141)

 8. Ukraina förlorade visserligen 1000-tals soldater men Ryssland och Wagner förlorade 10.000-tals soldater så visst var det en köttkvarn men man kanske bör tala om hela sanningen.
  Prigozhin har själv sagt att Bakhmut förmodligen är en pyrrhusseger.

  Att gå in i staden innan man omringat den var ett dyrt misstag som ingen större strateg skulle göra.
  Hade det varit Vuhledar eller Avdiivka som är strategiskt viktiga hade det kanske varit befogat att offra så stora resurser men inte för Bakhmut.

  • @Aldor 1 juni, 2023 At 10:27
   ”Att gå in i staden innan man omringat den var ett dyrt misstag som ingen större strateg skulle göra.”

   Är du en av dom större strategerna?!

   Man har lämnat en lucka för att ge möjlighet till ukrainska armén att retirera.

  • Det alla sansade bedömare vet är att förlustkvoten är minst 1 mot 7. En död rysk soldat för 7 ukrozionazisters dito. Ca 75,000 ukrosoldater fick sätta livet till bara i Bakhmut köttkvarn. Sammanlagd är det ca 300,000 ukros som skickats till helvetets portar av Ryssland.

   ”NEW YORK, April 8. /TASS/. The permanent losses among Ukrainian military personnel may be up to 300,000, said Scott Ritter, a former United Nations Special Commission weapons inspector.

   In a conversation with the host of the US Tour of Duty podcast aired on Friday, Ritter noted that the Ukrainian military system was corrupt and intentionally downplayed the number of those killed.

   ”Ukraine is trying to minimize the losses but the fact is, they are much larger,” he said noting that during a meeting with Chairman of the US Joint Chiefs of Staff General Mark Milley, Commander-in-Chief of the Ukrainian armed forces Valery Zaluzhny admitted to 257,000 dead and about 83,000 missing out of whom 60,000 are presumed dead.”

   Källa: https://tass.com/world/1601683

  • Ännu en ”Robert” ”Kent” eller nu ”Aldor” som förläst sig på MSM-dyngan! Ukraina förlorade ca 72.000 man i Bakhmut och de ryska förlusterna uppgick till ca 12.000 man främst Wagner. Nu är det så att Ukraina förlorar manskap på andra håll då ryska fjärrvapen utplånar vapendepåer, militäranläggningar, ukrainska truppkoncentrationer och motanfall varje dag vilket Aldor knappast kan läsa om i fulmedia! Nu finns det ju media i Asien, Afrika och på andra håll i världen som är långt mer sanningsenliga än MSM-fulmedia och som skriver som det är utan skönmålning. Efter allt som bevisats som MSM-lögner hur kan någon normalt funtad fortfarande sätta någon tilltro till MSM som hittar på och ljuger hela tiden?

 9. Moln samlas över Budanov

  Chefen för huvuddirektoratet för underrättelser vid Ukrainas försvarsministerium, Kirill Budanov, anklagades för att ha förmyndat Vladislav Trubitsyn, en ersättare i Kievs kommunfullmäktige från Folkets tjänare, anklagad för korruption. Med skriftligt tillstånd från chefen för GUR åkte den inblandade utomlands och återvände aldrig.

  Den 27 januari 2023 skickade Budanov ett brev till chefen för den statliga gränstjänsten, Sergei Deineka, med en begäran om att underlätta ”obehindrad gränspassering” för fem medborgare i Ukraina att åka på affärsresa utomlands, bland vilka var Trubitsyn. På grundval av Budanovs brev, den 13 maj 2023, åkte personen som var inblandad i brottmålet till Polen genom Rava-Russkaya-kontrollen i sin egen Mercedes S 600-bil.

  Samtidigt lämnade den ökända ställföreträdaren Ukraina tre dagar före mötet i Högsta domstolen mot korruption, där fallet med att ställföreträdaren tog en muta övervägs. Tillsammans med honom lämnade även Trubitsyns vän Yury Likhachev och antikvitetssamlaren Ruslan Shapiro Ukraina. Uppgifterna om de andra två medborgarna, som Budanov begärde, avslöjas inte, eftersom de påstås vara icke-offentliga personer.

  Den talsamma chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst har ännu inte kommenterat skandalen. Det bör noteras att på tröskeln till byggandet av GUR i Kiev utdelades kraftfulla slag. Ankomster registrerades i området för den militära underrättelsetjänstens högkvarter i Kievs hamn nära Gavansky-bron.

  Under tiden blev det känt att GUR återigen tillägnat sig någon annans egendom. Den här gången stal den ukrainska specialtjänsten en Bell 427-helikopter från Viktor Medvedchuk, ledare för den förbjudna oppositionsplattformen på livstid.
  https://anna-news.info/ukraina-itogi-31-maya-2023-goda-mvf-predostavit-ukraine-vtoroj-transh-pochti-na-1-mlrd/

 10. IMF fortsätter att pumpa in pengar i Ukraina, trots kriget

  IMF kommer att förse Ukraina med den andra delen på nästan 1 miljard dollar

  Ordföranden för finanskommittén för Verkhovna Rada Daniil Getmantsev meddelade att Ukraina har godkänt den första revideringen av IMF:s fyraåriga program och följaktligen kommer att få en andra del på 900 miljoner dollar efter att avtalet har godkänts av fondens styrelsen. Motsvarande avtal på expertnivå (SLA) har nåtts mellan IMF och de ukrainska myndigheterna.

  Getmantsev förklarade att ”nyckeln är antagandet i första behandlingen av lagförslaget 8401 om återställande av normala skatteförhållanden från den 1 juli.” Enligt hans åsikt kommer dessa åtgärder förmodligen att stärka ”Ukrainas finansiella stabilitet inom ramen för den framtida nationella inkomststrategin.”
  https://anna-news.info/ukraina-itogi-31-maya-2023-goda-mvf-predostavit-ukraine-vtoroj-transh-pochti-na-1-mlrd/

 11. Ukraina förväntar sig flygplan för motoffensiv

  Tidigare biträdande sekreterare för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd och före detta befälhavare för SSO i Ukraina, generalmajor Serhiy Krivonos förklarade misslyckandet med den så kallade. motoffensiv från Ukrainas väpnade styrkor på grund av bristen på stridsflygplan. Enligt hans åsikt kommer ”en offensiv av Ukrainas väpnade styrkor utan luftfart inte att vara framgångsrik och kommer att leda till stora förluster”:

  ”En offensiv operation är en mark-luft-operation. Det faktum att vi har stärkt vår markkapacitet är en sak, men vi behöver fortfarande stärka våra luftförmåga… Att attackera utan flygstöd kommer att vara en mardröm, stora förluster och kommer inte att ge någon fördel. Det är bättre att fördröja den här situationen, det är ännu bättre att förbereda sig och vänta på flyget.”

  Den ukrainska nynazisten medgav också att de ryska väpnade styrkorna är överlägsna den ukrainska armén både i styrka och medel:
  ”Ryssland har tillräckligt med resurser. Vi har fortfarande problem med ammunition och vapen. Och ryssarna har förmågan att attackera – de har alla krafter och medel för detta, så den ryska arméns potential ska inte underskattas.
  Samtidigt fortsätter USA att pressa ukrainare till oundviklig död, i samband med vilket de fortsätter att förse Ukrainas väpnade styrkor med informations-”täckning”. Så, Vita huset meddelade att motoffensiven från den ukrainska armén, som ursprungligen kallades ”våren” kommer att bli ”sommar”.

  USA:s presidentadministration räknar med att Ukraina går till offensiv under sommaren. De förklarade också att sedan början av planeringen av en attack från Ukraina med Natos stöd mot Ryssland, har Washington och Kiev varit i ständig kontakt i denna fråga och förbereder nya vapenleveranser.
  https://anna-news.info/ukraina-itogi-31-maya-2023-goda-mvf-predostavit-ukraine-vtoroj-transh-pochti-na-1-mlrd/

 12. Zelensky ställer ultimatum till NATO – FT
  Den ukrainske presidenten har enligt uppgift hotat att hoppa över ett kommande evenemang om Kiev inte får en färdplan för medlemskap

  Ukrainas president Vladimir Zelensky kommer att hoppa över ett NATO-möte i Litauen i juli om inte alliansen ger Kiev de säkerhetsgarantier den vill ha, rapporterade Financial Times på onsdagen och citerade personer som är insatta i saken.

  Zelensky har ”klarerat för Natos ledare att han inte kommer att närvara vid toppmötet i Vilnius utan konkreta säkerhetsgarantier och en färdplan för anslutning”, sade tidningen.

  Ukraina ansökte formellt om att ansluta sig till det USA-ledda blocket i september 2022, med argumentet att det kollektiva försvar som det tillhandahåller medlemmarna är nödvändigt för Kievs säkerhet mot Ryssland. Artikel 5 i Nordatlantiska fördraget stadgar att en väpnad attack mot en NATO-medlem ”ska betraktas som en attack mot dem alla.”

  Medan Ukrainas bud har fått ett starkt stöd av de nordiska och baltiska staterna, såväl som Polen, föreslog Frankrikes president Emmanuel Macron på onsdagen att Kiev skulle kunna erbjudas ”något mellan den säkerhet som Israel har fått och ett fullfjädrat medlemskap.”

  FT citerade fyra icke namngivna tjänstemän i april som sa att USA och Tyskland var emot att erbjuda Kiev ”djupare band” till alliansen, inklusive en potentiell färdplan.

  ”Vi kommer att leta efter sätt att stödja Ukrainas euro-atlantiska strävanden men just nu är de omedelbara behoven i Ukraina praktiska och därför bör vi fokusera på att bygga Ukrainas försvars- och avskräckningsförmåga,” Dereck Hogan, den högsta tjänstemannen i utrikesdepartementet med ansvar för europeiska angelägenheter , sade förra månaden.

  Litauens premiärminister Ingrida Simonyte, som kommer att vara värd för NATO-evenemanget den 11-12 juli, citerades av Reuters på fredagen att det skulle vara ”mycket tråkigt” om någon kunde tolka resultatet av Vilnius-toppmötet som ”en seger för Ryssland” .”

  Moskva ser Natos expansion österut som ett hot mot dess nationella säkerhet och har citerat blockets öppna dörr-politik som en orsak till den militära konflikten med Ukraina. Rysslands vice utrikesminister Mikhail Galuzin sa nyligen att Ukrainas neutralitet var ett av förutsättningarna för en varaktig fred mellan Ukraina och Ryssland.
  https://swentr.site/russia/577253-zelensky-ultimatum-to-nato/

 13. Zelensky hedrades med NATO-priset kort efter Bakhmuts nederlag

  Mitt i stora förluster för Kiev på slagfältet tilldelade Atlantic Councils ordförande John F.W. Rogers och president och vd Frederick Kempe den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky Atlantiska rådets högsta utmärkelse, Global Citizen Award, som ges till individer som påstås ge betydande bidrag till att förbättra världens tillstånd.

  Under ett tidigare oanmäld besök i Kiev på tisdagen fick Rogers och Kempe sällskap av ambassadör John Herbst, senior chef för Atlantic Councils Eurasia Center, och general David H. Petraeus, tidigare chef för Central Intelligence Agency och medlem av Atlantic Council Board styrelseledamöter för att dela ut priset.

  ”På det ukrainska folkets vägnar är jag hedrad att ta emot Atlantic Council Global Citizen Award,” sa Zelensky efter ett möte med sitt team med Atlantic Councils delegation. ”Detta är ett erkännande för vårt folk, för våra hjältar. Ukrainare kämpar inte bara för sin existens och sin frihet, utan också för Europas och den transatlantiska gemenskapens friheter. Jag tackar Atlantiska rådet för denna utmärkelse och dess arbete för att hjälpa Ukraina att besegra Rysslands anfall.”

  ”President Zelensky förkroppsligar andan i Atlantic Council Global Citizen Awards,” sa Atlantic Councils ordförande John F.W. Rogers. ”Han har lett folket i Ukraina i en heroisk kamp mot rysk aggression och den fulla makten hos Moskvas militär. Hans ledarskap, mod och engagemang för ett oberoende och demokratiskt Ukraina inspirerar andra runt om i världen.”

  Tiden rinner ut för Zelenzky att vinna kriget
  Den pensionerade amerikanska flygvapnets överstelöjtnant Karen Kwiatkowski sa till Sputnik den 21 maj att de ryska styrkornas kontroll över det viktiga transportnavet Bakhmut den 20 maj markerar en kritisk vändpunkt i striden mellan Kiev och Moskva.

  Befrielsen av Bakhmut visar att Ukrainas politiska lednings tillvägagångssätt har misslyckats, eftersom det som hände där kommer att skyllas direkt på Zelensky och hans återstående kader, sade Kwiatkowski. I månader hade den belägrade staden Donetsk People’s Republic (DPR) varit navet i krigföringen mellan Ryssland och Ukraina. Den hårt kämpade staden intogs slutligen den 20 maj av anfallsenheter från Wagnergruppens privata militära företag (PMC) och de ryska väpnade styrkorna.

  Det faktum att ryska trupper visade sig vara mycket framgångsrika i att fördriva de ukrainska väpnade styrkorna från Bakhmut pekar på en ”avgörande förändring längs skiljelinjen mellan Ukraina och Ryssland”, förklarade Kwiatkowski.

  Timingen är avgörande i det här fallet, eftersom det inträffade under eller före den ”förväntade” ukrainska motoffensiven. ”Precis som Wagnergruppen återvänder österut för vila och återhämtning, borde den ukrainska armén, både soldater och ledarskap, på samma sätt återvända ”hem” för att vila och omgruppera. Det är uppenbart att den ukrainska strategin att hålla allt mindre delar av staden till en enorm och oproportionerlig kostnad för dess kvarvarande militär har misslyckats, säger Kwiatkowski.

  När det gäller det så kallade kollektiva väst, kan det använda befrielsen av Bakhmut som ett tecken på att det är ”dags att bosätta sig”, sa Kwiatkowski.
  ”Med [Bakhmuts fullständiga fall] har Zelenskys användbarhet för väst och för sitt eget folk plötsligt blivit mycket begränsad”, avslutade den pensionerade officeren.
  https://www.youtube.com/watch?v=jPgZ8YarZgc
  https://www.globalresearch.ca/zelensky-honored-nato-award-shortly-after-bakhmut-defeat/5821008

 14. Tror vissa här (bortsett från Usa Nato propagandan som öser lögner efter lögner så gott som DAGLIGEN under HELA krisen)seriöst att ryssarna förlorat fler soldater än Ukraina? Herregud vad skrattretande 😂😂Det måste vara största skämtet någonsin att någon ens kan tro det. Visst finns de många underättelse tjänster som sagt att Ukraina förlorar 7man mot varje rysk soldat. Det kan säkert låta rimligt, även om jag tror att det är högre än så. Under krisens långa veckor och månader, har det funnits MASSOR med gånger som Ryssland dödar tex 700soldater ena dagen och tusen soldater andra dagen. Detta är högst pågående och det är så det varit HELA krisen. Vecka efter vecka har Ukraina förlorat tusentals soldater. Läget är så enkelt. Vecka efter vecka. Man uppskattar att 400tusen soldater dödats och sårats

  • Jag tänker om det stämmer med antal dödade soldater då borde detta förmedlats genom nyhetskanaler världen över.
   100 tusentals dödade soldater utspridda på slagfälten, väl synliga för bland annat, västerländska journalister att förmedla genom film och bildmaterial.
   Vad är sanning i det som vi får till oss genom våra mediekanaler här hemma
   kan man fråga sig?

 15. Kiev står inför sju viktiga utmaningar inför sin motoffensiv

  Dessa sju viktiga utmaningar kommer att vara mycket svåra för Kiev att övervinna, vilket gör det troligt att resultatet av dess mycket hypade motoffensiv helt enkelt kommer att bli några begränsade förändringar längs kontaktlinjen.
  USA:s nationella säkerhetsråds talesman John Kirby bekräftade att Kievs kommande Nato-stödda motoffensiv kommer att börja någon gång i sommar, vilket gör det lägligt att diskutera de viktigaste utmaningarna som det kommer att ställas inför. Först och främst bland dessa är den Nato-ryska ”logistikens ras”/”nötningskriget” som generalsekreterare Jens Stoltenberg deklarerade i mitten av februari. Med tanke på att Kiev är helt beroende av utländskt stöd, är tillståndet för dessa tvås konkurrens den mest avgörande variabeln.

  Den andra är kopplad till den föregående och gäller det faktum att Kievs NATO-tränade styrkor ännu inte har testats i strid. Trots all hype om den kommande motoffensiven återstår det att se om de kommer att prestera som förväntat eftersom de saknar erfarenhet av att utföra storskaliga operationer. Ryssland lärde sig av sina brister som var ansvariga för Ukrainas återerövring av Kharkhov och halva Cherson-regionen, vilket minskade risken för att detta skulle hända igen.

  När det gäller det ämnet är den tredje nyckelutmaningen motoffensiven står inför att Ryssland har befäst sina försvar längs kontaktlinjen (LOC). Kiev kommer därför att kämpa för att uppnå ett genombrott i frånvaron av någon sorts svanhändelse, vilket naturligtvis inte kan uteslutas men som ändå verkar osannolikt. Dessutom genomsyrade slaget vid Artyomovsk ryska styrkor ovärderlig erfarenhet av urban krigföring som de kan använda för att försvara större städer under deras kontroll, vilket kan skapa fler köttkvarnar för Kiev.

  Detta leder till den fjärde punkten, som är att Ukraina redan har uttömt en stor del av sin utrustning och personal under de senaste 15 månaderna. Washington Post uppmärksammade detta i sin detaljerade rapport i mitten av mars, som den polska arméchefen gav sin tilltro till i sin liknande bedömning som han delade i slutet av april. Dessa objektiva observationer från pro-Kiev källor ställer allvarliga tvivel om framgången för den kommande motoffensiven.

  Det är just på grund av dessa bekymmer som Ukraina sätter sitt hopp till så kallade ”wunderwaffen” som F-16, men till och med USA:s flygvapenchef Frank Kendell sa i slutet av maj att sådana system inte kommer att bli ett ”dramatiskt spel”. -changer…för deras totala militära kapacitet.” Dessutom har Ryssland redan bevisat att det kan anpassa sig till Kievs fält av tidigare sådana ”wunderwaffen” som Turkiyes Bayraktar-drönare, som regeringsfinansierade amerikanska och brittiska experter nyligen medgav att Moskva framgångsrikt neutraliserade.

  Bygger på den ovan nämnda femte nyckelutmaningen, den sjätte involverar västvärldens växande trötthet med att på obestämd tid finansiera Nato-ryska proxykriget, som redan har kostat deras skattebetalare över 160 miljarder dollar. Ordförande för parlamentets utrikesutskott Michael McCaul varnade i början av maj för att motoffensivens potentiella misslyckande att möta allmänhetens förväntningar kan leda till en minskning av framtida stöd, vilket avslöjar andra västerländska tjänstemäns löften om ovillkorligt stöd som lögner.

  Och slutligen, den sista faktorn som motverkar Kievs gunst inför dess motoffensiv är att möta den västerländska allmänhetens orealistiskt höga förväntningar som McCaul talade om trots de enorma oddsen. Namngivna Biden Administration-tjänstemän sa till Politico i slutet av april att de är mycket oroliga att detta inte kommer att hända, vilket placerar Ukrainas spree av terroristattacker sedan dess i deras lämpliga sammanhang genom att avslöja att de inte är något annat än infowar-kopia för att mätta de blodtörstiga västerländska massorna.

  Dessa sju viktiga utmaningar kommer att vara mycket svåra för Kiev att övervinna, vilket gör det troligt att resultatet av dess mycket hypade motoffensiv helt enkelt kommer att bli några begränsade förändringar längs LOC. Eftersom det med största sannolikhet skulle provocera fram djup besvikelse bland den västerländska allmänheten, kan det mycket väl vara så att detta förutsägbart svaga resultat direkt leder till att fredssamtalen återupptas vid årets slut, vilket kan frysa konflikten med vapenvila om inte sluta den direkt. med någon form av kompromiss.
  https://korybko.substack.com/p/kiev-faces-seven-key-challenges-ahead

  • Det kommer att bli en utmaning för Ukraina, ingen har sagt något annat, men det är stor skillnad mot de tidigare lyckade motoffensiverna.

   De nya Ukrainska stormbrigaderna är betydligt bättre utbildade och utrustade än de reguljära som användes vid tidigare offensiver. De har även en bättre logistikkedja bakom sig.

   Man kan fjärrbekämpa med HIMARS, Storm Shadow och modernt mobilt artilleri före offensiven vilket man inte hade tidigare. Då var det bara äldre sovjetiskt artilleri.

   Man har även en betydligt bättre informationsinhämtning i.o.m. en omfattande drönarflotta.

   Ukraina inleder inte en motoffensiv som inte är noga planerad och har en stor chans att lyckas. De flesta militära bedömare anser att Ukraina har styrkan att bryta igenom ryska linjer och peneterera på djupet. Man har visat att man har den förmågan tidigare med betydligt mer begränsade resurser.
   Man kommer troligtvis att undvika strid i bebyggelse utan istället glida runt orter som man gjorde under Charkivoffensiven och på så sätt skapa panik hos motståndaren. Under Charkivoffensiven lyckades man erövra en stor mängd materiel, bl.a. över 500 stridsvagnar, p.g.a. att man gick runt motståndaren och anföll i ryggen.
   Jag tror dock att de kommer behövas en serie motoffensiver för att nå de resultat som förväntas.

   Ryssland har den nackdelen att de inte vet vart motoffensiven kommer att ske förrän den är i full gång utan måste reagera på vad Ukraina gör. De kan inte koncentrera styrkor på ett specifikt ställe utan måste sprida dem över hela fronten. Och när man reagerar kan det vara försent.

   • Här är senaste nytt från USA/Nato/kollektiva västs krig mot Ryssland.

    1. Den så hypade ukrozionazi ”offensiven” uteblir p ga av obestånd. Det finns inte tillräcklig mängd missiler, tank, pansarfordon, artilleri, ammunition i allmänhet och soldater ens för ett litet ryk.

    2.Men viskningsleken om den så hypade offensiven fortsätter. Vi hör från ukrozionazi och hejarklacken i väst (som en viss @Aldor här) om ”nya Ukrainska stormbrigaderna” med nya strategier och taktiker som ”fjärrbekämpa med HIMARS, Storm Shadow och modernt mobilt artilleri före offensiven” (allt det ukrozionazi hade redan förra året men kunde inte åstadkomma ett dugg) plus ”bättre informations inhämtning” ”omfattande drönar flotta” (som jo Ryssland decimerats till skrot).

    3. Det viskas också om att ”offensiven” blir en stor överraskning. T ex berättade Lindy Graham, hen som sitter i kon-grisen i USA, att Voldemort viskade i hens örat under ett intimt moment att ”det kommer att bli en otrevlig överraskning för ryssen”. Lindy sade att hen var mycket förnöjt med den hen fick.

    4. Men det mest skrattretande om offensiven är att ”den kommer att undvika strid i bebyggelse”. Världen frågar sig hur i helsike kan råttor lyckas för krig i det öppna?

    Men om vi lämnar ukrozionazi illusionsnumren därhän, vad håller på att hända i verkligheten då?

    1. Det går inte alls bra för ukrozionazi krot och gott. Det är sp besvärligt attukrozionazi missiler som jo borde stoppa inkommande ryska missiler istället slår till mot mål i Kiev (ukrozionazi sadism är det inte utan felet ligger hos vapen som väst skänkte till ukrozionazi enheten)

    Denna video visar hur västs missiler går bananas och landar på ukrozionazi. Detta kan alla se i länken nedan (ingen viskningslek här inte)

    https://sonar21.com/russia-cancels-more-ukrainian-air-defenses-while-the-u-s-admits-the-economy-is-stalling/

    2. Välrenommerade bedömare (d v s allt annat en Paasikivi, Oksanen, Wolodo- och Winiarski plus dylik bluff experter) menar att senil administrationens villfarelser om kriget mot Ryssland kommer att sluta illa för sionist/konservativ anhang som jo är de som de facto styr USA.

    https://www.youtube.com/watch?v=Ns6i6vi0bbc&t=7s

    Slutsats: ukrozionazi militär kan INTE vinna ens ett slag.
    Motoffensiv? ja, möjligen under 2100-talet🤣🤣🤣

     • Moon of Alabama ger en korrekt diagnos av det dåliga skicket som ukrozionazi armén befinner sig i. Han hänvisar till f.d. militärer från USA – Erik Kramer och Paul Schneider (special operations soldiers who have been in Ukraine since 2022 to train Ukrainian troops).

      Så här säger de:
      ”Based on our nine months of training with all services of the Ukrainian Armed Forces, to include the Ground Forces (Army), Border Guard Service, National Guard, Naval Infantry (Marines), Special Operations Forces, and Territorial Defense Forces, we have observed a series of common trends: lack of mission command, effective ”training, and combined arms operations; ad hoc logistics and maintenance; and improper use of special operations forces.”

      Slutsats: Patienten är döende. Allt ”prima” mängd blodtillförsel från väst kommer inte att rädda patientens liv. Dt är dags att överväga dödshjälp på på allvar för att minska lidandet.

      https://www.moonofalabama.org/2023/06/the-ukrainian-military-is-in-bad-shape.html#more

     • Girkin tillhör femte kollon – låtsas stå för Ryssland. Men Gurkan är varken ryssvänlig eller Rysslandsvän vän🤭

      Zelinsky har ställt nya krav för ett militärt stödpaket värt 55 miljarder dollar. Förvisso har kokain priset gått upp i o m logistik svårigheter, inflation, sanktions bumerang plus ockerräntor. Men 55 miljarder dollar? Det är på tok för mycket och vad värst är han inte att åstadkomma precis nada, ingenting🤣

      Läs mer om Kokainsky’s ofattbara hunger för miljarder här: https://www.rt.com/russia/577421-kiev-demand-billion-weapons-west/

      Och om den så hypade (löj)offensiven som lär aldrig blir av https://sonar21.com/what-is-the-tooth-to-tail-ratio-for-ukrainian-troops/

     • Oavsett vad du tycker om och kallar Girkin så vet han vad han pratar om. Han vet vad som väntar…

      I feel it in the water. I feel it in the earth. I smell it in the air.

     • Ja, Gurkan vet säkert att landet 404 är på G (men hen tiger eller låtsas som annat).

      Gurkan vet vad han talar om att han vet för säkert, eller? att t ex

      1. ”GDP rose 3.3% in April, the economy ministry estimated, while retail sales and industrial output demonstrated strong growth in annual terms, according to statistics service Rosstat, benefiting from the low base effect from last year.”

      och om detta

      2. ”The West’s time is running out for their ability to control the world. Their hegemony relied on the Western financial system and its tentacular grip on every developing country of the ‘global south’. But now they’re being bypassed and obsoleted. For instance, just last week it was announced that China’s UnionPay has surpassed VISA for the first time in total global transactions.”

      Källa: https://simplicius76.substack.com/p/sitrep-6323-west-stymied-by-strong

     • Ytterligare en Patriot har reducerats till SKROT🎚🎚🎚 av Ryska Aerospace Army med precisions strikes som det heter. Raytheons aktier störtdök p g a av det. Ingen kommer att köpa den så hypade skrot, jag menar Patriot, utom europeiska vasaller som t ex Sverige

     • Spionchefen iKiev en viss Kyrylo Budanov, har skickats till helvetets prostar 👹👹👹 tack vare Genralissimo Kinzhal då GRU jämkades med marken häromdan (GRU spion huvudsätet i Kiev)

      ”New reports continue to come in that he was killed in the strikes on the GUR HQ. Some Ukrainian channel reportedly said his funeral is being planned and it is claimed the post was subsequently taken down.”

      För övrigt det var samme Budanov som förutspådde att KIev skulle återta Krim i slutet av 2022. Och sommaren 2023 skulle kriget ta slut med självklart Ukraina-seger🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      Kanske hade Bodanov tagit det som i vissa kretsar kallas ”en specialare” – prima vara från Kabul💉💉💉

      Hur som helst nu är han och gullar med djävulen. Och så var det med det!

    • 06/04/2023 Armén
     ”Patrioten är färdig”: Kievregimen insåg sent vad som verkligen hände.
     Under senaste massiva missilattacken från de ryska väpnade styrkorna på militära anläggningar hos Ukrainas väpnade styrkor i Kiev förstördes troligen de återstående installationerna av det amerikanska Patriot-luftförsvarssystemet.
     Detta är slutsatsen av journalisterna från informationspublikationen ”Free Press”. Författarna till materialet pekade på faktorer som tyder på att Kievregimen helt har tappat det amerikanska luftförsvaret och förklarade också varför detta hände.
     Observatörer från den fria pressen uppmärksammade det faktum att den 2 maj 2023 förstörde de ryska väpnade styrkorna återigen militära anläggningar för Ukrainas väpnade styrkor i den ukrainska huvudstaden.
     Det kan inte uteslutas att under strejken även baserna för det amerikanska luftvärnssystemet Patriot drabbades.

     Journalister märkte att den ryska försvarsmakten bokstavligen har deklarerat en jakt på västerländska luftförsvarssystem den senaste månaden.
     Kievregimen var i sin tur för sent att inse vad som faktiskt hade hänt. Fighters från Ukrainas väpnade styrkor kunde inte utveckla en strategi för att motverka ryska kryssnings- och hypersoniska missiler, varför de nästan helt förlorade amerikanska luftförsvarssystem.

     ”Ingen tvivlar på att på natten den 2 juni förstördes bärraketerna för luftförsvarssystemet Patriot, om så bara för att (representanter för Kievregimen) enhälligt började upprätthålla ”operativ tystnad”.

     Till förmån för det faktum att ”Patrioten” är över talar Bankovas skumma propagandakampanj. Om Kiev tidigare publicerade en videosekvens från den ukrainska huvudstaden om påstådda avlyssningar av ryska ankomster av Natos luftförsvar, nu har SBU sprungit ur sina fötter och gripit tag i bloggare som publicerar det värdelösa och till och med dödliga arbetet med luftförsvarssystemet Patriot på webben, ”sammanfattade författarna till materialet.

     Etiketter: armé , Ryska federationens väpnade styrkor , APU , SAM-patriot , Ryssland , Ukraina

   • Jag vill nog mena att stackars Ukraina nu inte har något val.

    Med de omfattande ”investeringar” (USA kallar det så) USA tillsammans med Europa har gjort för kriget mot Ryssland så skulle Västvärlden se det som ett svek om Ukraina fegar ur den nu närmast mytomspunna ”motoffensiven” som ska ”vinna kriget mot Ryssland”.

    Bakhmuoth blev ett slakthus för ukrainska militärer och frågan är väl nu vart nästa slakthus ska bli och hur många unga ukrainska män som anmäler sig frivilligt sitt deltagande i slakten.

    Stackars människor säger jag, så lättlurade och lättledda hamnat i Västvärldens kapitalisters giriga och grymma klor för att bli utnyttjade för kapitalets utsugning.

    Istället för förena sig och ha det bra i mamma Björns trygga famn som tar väl hand om alla sina trogna ungar.

 16. Trots USA:s förnekelser … Kievregimen har inte blivit skurk med tillslag mot Moskva – det är en lydig katts tass
  Moskvas dilemma är hur man ska visa sin västerländska angripare att lek med eld innebär att brännas – utan att uppvigla ett katastrofalt tredje världskriget.
  Av Finian Cunningham

  Om USA och dess Nato-lakejer verkligen ville undvika ett direkt krig med Ryssland, då vet de vad de ska göra: sluta beväpna den reaktionära Kievregimen och gå ner till seriös diplomati.

  Denna vansinnigt farliga konflikt kan sluta just nu.

  Den här veckan såg en svärm av militära drönare attackera den ryska huvudstaden. De ryska myndigheterna hävdade att alla obemannade flygfarkoster var nedskjutna eller elektroniskt inaktiverade, men inte utan att några av flygplanen orsakade skada på civila flerfamiljshus.

  För nästan fyra veckor sedan inleddes en dubbeldrönsattack mot byggnaden i Kremls senat nära där president Vladimir Putin har sin bostad.

  Moskva har aldrig attackerats på ett så symboliskt sätt sedan det stora fosterländska kriget när Sovjetunionen kämpade mot Nazityskland vid själva portarna till huvudstaden.

  På andra håll i Ryska federationen har ukrainska drönare riktat in sig på stora ryska olje- och gasinstallationer, såväl som militära flygbaser djupt inne i dess territorium. De senaste rapporterna säger att ryska barn evakueras från Belgorod och Bryansk västra regionerna på grund av konstant kraftig beskjutning av ukrainska styrkor. Dessa regioner har också sett intrång i kommandostil av militanter som använder amerikanska pansarfordon. CIA-mediafronten Radio Free Europe är uppenbarligen förtjust över den förväntade nedskärningen av rysk moral.

  Ryssland utsätts gradvis för en skärpande aggressiv last, som sett i perspektiv presenterar ett chockerande försök till angrepp på dess existentiella intressen. Moskva har varnat för att dess nationella försvarsdoktrin tillåter användning av kärnvapen om dess existentiella intressen hotas. USA och dess Nato-partner formar provokativt Ukrainakonflikten till Rysslands existentiella angelägenheter. Aggressionen styrs och intensifieras fullt ut av Washington och dess Nato-medbrottslingar, i synnerhet Storbritannien.

  Den nästan 15 månader långa konflikten i Ukraina verkar okontrollerat spiralera mot ett direkt krig mellan USA och Ryssland, världens två största kärnvapenmakter. Ryssland ville inte ha denna konflikt. Dess förslag om diplomati och dialog om geopolitiska säkerhetsproblem på grund av Natos expansion avfärdades rent av av Washington och dess europeiska undersåtar under veckorna innan Ukrainakriget bröt ut den 24 februari förra året.

  Vi måste vara tydliga: ansvaret ligger på Washington att stoppa glidningen mot världskatastrofen.

  President Joe Bidens administration ljuger fräckt för den amerikanska allmänheten och behandlar ryssarna som dårar. Efter de senaste drönarattackerna mot Moskva upprepade Vita huset och utrikesdepartementet mantrat att Washington inte ”möjliggör eller uppmuntrar” ukrainska anfall i Ryssland.

  Washington påverkar en till synes frustration med Ukraina över det senares ”oförbätterliga” användning av amerikanska vapen för att träffa mål djupt inne i ryskt territorium före kriget. (Det vill säga bortom Krimhalvön och de nyligen federerade ryska territorierna Donbass, Zaporozhye och Cherson.)

  Detta har fått en del kommentatorer att anta att Kievregimen ”har blivit oseriös” mot sina amerikanska och NATO-sponsorer.

  Ted Snider skrev för Libertarian Institute denna vecka: ”Ukraina driver nu sina egna säkerhetsintressen på ett sätt som är utomordentligt farligt för amerikanska säkerhetsintressen. Och de verkar bortse från USA:s restriktioner när det gäller att förfölja dem… USA verkar ha tappat kontrollen över Kiev, och Ukraina strävar nu efter sina egna mål på ett sätt som ignorerar amerikanska mål genom att öka risken för att Nato kan dras in i ett krig med Ryssland.”

  I samma artikel hävdade Snider att de uttalade amerikanska målen var tvåfaldiga: att försvara Ukrainas suveränitet och att undvika direkt krig med Ryssland.

  Den sorgliga verkligheten är att många amerikaner som är anti-krig och kritiska till Biden-administrationens hänsynslösa politik i Ukraina inte tycks förstå djupet av Washingtons skändliga inblandning. USA:s mål är varken att försvara Ukraina eller undvika ett direkt krig mot Ryssland. Målet är att besegra Ryssland med vilka medel som helst, att stimulera till ett regimskifte och att underkuva Ryssland för västerländsk kapitalism som på 1990-talet under Jeltsin. Allt handlar om hegemonisk aggression och dominans, en politik som också är riktad mot Kina.

  Med andra ord, grundproblemet är inte någon missriktad politik av Biden-administrationen i Ukraina. Problemet är det grundläggande och obevekliga villkoret för amerikanska globala hegemoniska ambitioner. Det härrör i sin tur från den amerikanska företagskapitalismens natur och dess senaste iteration som företagsfascism (om än med en pseudoliberal bild och lexikon).

  Ukraina och konflikten däri är bara ett tillfälligt sätt att nå ett större mål för USA-imperialismen.

  Visserligen föredrar de flesta personer i den amerikanska maktstrukturen utan tvekan att undvika ett direkt krig med Ryssland som en fråga om pragmatism och självbevarelsedrift, inte princip. De föredrar lågintensiv, hybrid krigföring och massor av fjärran våld ända ner till den ”sista ukrainaren”.

  Men problemet med att framkalla aggression oavsett hur smygande är att det oundvikligen löper risken att spilla ut i ett totalt krig, vilket den nuvarande dynamiken visar.

  Biden-administrationen och det utrikespolitiska etablissemanget, CIA:s och Deep State imperialistiska planerare kan inte låtsas vara agnostiska om ukrainska strejker mot Ryssland. USA och dess Nato-medbrottslingar har varje steg på vägen de facto möjliggjort och uppmuntrat Kievregimen att eskalera fientligheterna med Ryssland. Det var dess uppdrag ända sedan den CIA-stödda kuppen i Kiev 2014.

  För bara en kort tid sedan, verkar det som, var det kontroversiellt att skicka den nynazistiska militären till Ukraina allt utöver hjälmar och infraröda nattkikare. Sedan gick förnödenheterna därifrån till ”dödliga vapen”, missiler med längre räckvidd, drönare, slagfältstridsvagnar, artillerigranater med utarmat uran och kärnvapenkapabla F-16-stridsflygplan.

  Du kan inte beväpna en russofobisk regim till tänderna och sedan vända dig om och hyggligt hävda att du inte stöder regimens militära taktik att skjuta missiler och drönare mot civila centra i Ryssland. Det är lika förolämpande som det är dubbelt.

  Den här veckan efter drönarattackerna mot Moskva kommenterade president Biden att Washington nu övervägde att leverera ATACMS långdistansmissilsystemet till Ukraina. Det här vapnet har en räckvidd på 300 kilometer, mer än dubbelt så mycket som de redan USA-levererade HIMARS-raketerna.

  Trots de cyniska förnekelserna och dubbelspelet eskalerar Washington medvetet aggressionen mot Moskva med sin politik att fördubbla beväpningen av sin katttassregim i Kiev. De dubbelsidiga amerikanerna vet mycket väl att denna korrupta och skrupelfria regim kommer att ignorera till synes fromma offentliga uppmaningar om att ”inte slå till i Ryssland”.

  Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har varnat USA och Nato för att de ”leker med elden”. Särskilt med tanke på att Kievregimen inte har blivit skurk; tvärtom, den gör vad den är beväpnad att göra.

  Washington skulle kunna släcka säkringen genom att stoppa vapen som strömmar till Ukraina och genom att engagera sig i meningsfull diplomati med Ryssland för att ta itu med de långsiktiga säkerhetsproblemen. Inte bara med Ryssland, utan även med Kina. Varför är USA och dess Nato-lakejer så motvilliga till diplomati och geopolitiskt engagemang? Det fördärvade oupphörliga västerländska suget efter krig och konflikter, efter att utse fiender och konstant demonisering av andra är upplysande.

  Men Washington tar inte det förnuftiga alternativet fred och diplomati eftersom det är fixerat vid hegemoniska maktintressen. Det sättet leder bara till krig och lek med elden. Moskvas dilemma är hur man ska visa sin västerländska angripare att lek med eld innebär att brännas – utan att uppvigla ett katastrofalt tredje världskriget.
  https://strategic-culture.org/news/2023/06/01/despite-us-denials-kiev-regime-hasnt-gone-rogue-with-strikes-moscow-its-obedient-cats-paw/

 17. NATO har utarbetat en hemlig handlingsplan i händelse av en militär konfrontation med Ryssland, skrev Responsible Statecraft-krönikören Ian Davis.

  Tusentals sidor av hemliga militära planer kommer att erbjudas för godkännande vid det kommande NATO-toppmötet i Vilnius, sade Davis.

  Dokumenten utvecklades bakom stängda dörrar av permanenta militära representanter vid Natos högkvarter i Bryssel. Inga preliminära samordningsarbeten genomfördes.

  Den nordatlantiska alliansen vägleds av en hel ”familj” av militära planer, heter det i publikationen.
  *Konceptet för avskräckning och försvar av det euro-atlantiska området (DDA) definierar Natos operationer i tider av fred, kris och krig för att uppfylla kollektiva försvarsåtaganden. Den indikerar också medlen för att bekämpa Natos två primära hot – Ryssland och terroristgrupper.
  *DDA bildar också strategiska planer och operationer, bygger upp alliansens budget, inklusive kostnader för utrustning, logistik, underhåll av infrastrukturanläggningar, ledning och kontroll.
  *Det finns också regionala planer (RP). De beskriver hur Nato kommer att försvara ett visst geografiskt område. Konceptet kombinerar nationella försvarsplaner för Natos medlemsländer för att optimera utplaceringen av trupper vid en given tidpunkt och plats.
  *Strategiska underordnade planer (SSPs) är utformade för att mer innehållsmässigt hantera styrkor på scenen för militära aktioner. Natos militära ledning reviderar för närvarande detta koncept.
  *Kraftstrukturkrav definierar mängden krafter och medel för implementering av DDA och RP.
  *Force Model (FM) beräknar vad som krävs för att skapa fler stridsberedda trupper i hela NATO. Konceptet gjorde det framför allt möjligt att sätta 300 000 militärer i hög beredskap, jämfört med 40 000 soldater ett år tidigare.

  Hotet om kriget mellan Nato och Ryssland
  Den brittiske försvarsministern Ben Wallace sa att västvärlden kan möta hotet om ett direkt fullskaligt krig med Ryssland och Kina år 2030. Försvarsförberedelser utgör en högprioriterad statlig uppgift för många västländer. I detta sammanhang, anser Wallace, var Storbritanniens beslut att öka de årliga militärutgifterna till 2,5 procent av BNP motiverat.

  Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa tidigare att Nato-länder de jure var inblandade i konflikten i Ukraina. En sådan oansvarig linje ökar avsevärt hotet om en direkt militär sammandrabbning mellan kärnvapenmakterna, konstaterade Lavrov.

  Den ryske försvarsministern Sergej Shoigu sa att västländerna redan för ett odeklarerat krig mot Moskva och Minsk. Natos militära aktiviteter har tagit en mycket aggressiv vändning, sade Shoigu och noterade att Nato vidtog en uppsättning åtgärder för att öka stridsberedskapen för de Joint Armed Forces (JAF) i alliansen i Östeuropa.
  https://english.pravda.ru/news/world/156810-nato_plan_russia_war/

 18. Att det råder ett krigstillstånd mellan USA/EU och Ryssland råder det knappast någon tvekan om.
  Ett förhållande som blivit än mer uppenbart när det nu förekommer luftangrepp mot den Ryska huvudstaden Moskva. Frågan är hur Ryssland kommer att agera på detta anfall som Ukraina förnekar att vara skyldiga till.
  Kan aldrig föreställa mig att USA helt fritt och oskadad skall komma undan detta krig på Ukrainsk mark utan att någon egen soldat har medverkat eller skadats.
  En annan fråga är om USA blir attackerat på egen mark av någon obestämd angripare.Vad händer då? Inget omöjligt scenario, men ytterst allvarligt ty då kan hela helvetet bryta loss.

   • Mycket intressant som visar hur allvarligt läget är och att man från väst inte söker någon form av förhandlingslösningar på detta krig är beklagansvärt.
    Och det lilla fredsälskande landet i Norr, Sverige låter sig vara medlöpare till detta mycket riskfyllda som sker, där stridshökarna i USA/väst sätter agendan, är ytterst beklaglig.
    Därtill detta, iofs fina land, Tyskland med möjligheter att ta en bra ledarroll för ett socialt utvecklat Europa verkar återfalla till gamla synder som stort förskräcker.
    Nej, det syns mörka moln i horisonten, dessvärre.

 19. Den 22 december 2018, skrev ukrainska försvarsministeriet på sin twitter:
  //Denna nakna clown som kallas Volodymyr Zelenskyy drömmer om att bli en president i Ukraina. Om denna amerikanska lakej, som inte vet någonting om utländsk och försvars politik, lyckas i sin plan, då kommer han förstöra vår nation och med hjälp av NATO. 
  Rösta inte på denna skithög.//

   På tweeten en bild på en halvnaken Zelensky. Precis så blev det. Zelensky har redan förstört Ukraina genom att sälja ut landet på Wall Street, förutom att han tvingat in  landet i krig, de som röstade på honom för att få fred i Donbass. Ukrainska medborgare 90% vill absolut inte gå ut i krig för att ta Krim.
  Det är NATO:s hjärtefråga. NATO vill ha Krim.

 20. Ukrainska soldater i Donbass vet sanningen, och en del av dem talar öppet om det. Nämligen att lokalbefolkningen i Donbass är emot dem. De klagar högljutt över detta, att de blir förrådda av majoriteten i Donbass, som inte vill ha dem där. De som får möjlighet berättar för ryssarna om deras vapenförråd, så ryssarna kan bomba dem.

  I Bakhmut har många försökt att gömma sig i källare, för att undkomma deportering till västra Ukraina. ukrainska soldater har minerat källarna, och Wagner har fått spränga sig in för att hjälpa lokalbefolkningen ut.

  AFU kallar lokalbefolkningen för ”bums” och ”zhduns” , ”zhodun” som översätts som någon som väntar, och i detta sammanhang, som menar man att dessa invånare i Ukraina, ser fram emot att den Ryska armen skall komma för att vara med dem.

  • Förfärliga videor finns tillgängliga oavbrutet, med människor som slåss mot ukrainska myndigheter för att få överleva. De vill inte gå ut i kriget, och varför skall de. Finns ingen anledning. De som har förrått landet och låtit sig köpas av USA och EU, alla politiker och deras vuxna söner de finns inte med i kriget, många av dem på fina semesterorter.
   De skickar ut fattiga människor som inte har råd att köpa sig fria.
   De enda som går frivilligt ut är hårdföra fascister och nazister.
   På nedan video ser vi en kvinna som kämpar förtvivlat för att stoppa tvångsinkallningen av en man, som hon säger har hjärtproblem.
   Det är precis som f.d. överste Douglas Macgregor säger att allt man beskyller Ryssland för är det egentligen Ukraina som gör.
   Har aldrig sett så groteska tvångsinkallningar som Ukraina gör mot deras befolkningen i Ryssland.

   Another attempted conscription video from Ukraine.
   The women are yelling that he can’t go to war, he has heart problems.
   @thecoppermountain

   https://t.me/deanobeano1/1330

   • På denna video berättar en gränskontroll i Ukraina olika tricks som man använder sig av för att fly från landet.
    De förfalskar dödscertifikat av deras fruar och lägger till icke existerande barn, för att slippa deltaga i kriget.
    Medan de med feta plånböcker bara behöver öppna dem och bli av med lite pengar, så kommer de igenom.

    Ukrainians go to all sorts of tricks to get the opportunity to leave the country — they forge a death certificate of their wife and add non-existent children.
    The Ukrainian border service revealed all the secrets of men of military age and told who is trying to flee the country.

    https://t.me/ukr_leaks_eng/3140

    Under tiden har Ryssland lyckats bygga upp en stor del av Mariupol och över 170000 personer har återvänt för att flytta in i de nybyggda husen.
    I nedan video berättar människor hör nöjda de är med situationen och önskar sig fred nu. En upplever det skönt att nazisterna är borta från Mariupol, det var deras näste, som f.d. natorådgivaren Jacques Baud sa att de var fruktansvärt farliga och fanatiska personer i Azovstal. Han var där år 2014, så han vet vad han talar om.

    ◾ Mariupol locals speak about the current life in the city after it’s liberation by Russian Forces:
    – Of course, it’s good. The city is rebuilt, and all this. And… the Nazis left from here.
    – Because Mariupol has transformed. Because our children finally have normal hospitals, adequate kindergartens, good playgrounds where we can walk. Therefore, yes. Russia is great.
    – Do you want to go back to Ukraine?
    No.
    Why?
    I am afraid of the war. We have experienced a terrible grief. Horrible. They were killing us. They locked us up and were killing us. I don’t want this anymore. I’ve been waiting for this for a very long time. Honestly.

    – Because we’ve been waiting for this so long. To be able to speak your native language. Teach the children in their native language. We waited for the anger and hatred to go away.

    https://t.me/infodefENGLAND/8220

    Även Krimborna vill aldrig mer vara med Ukraina. En del anser sig ryska och födda i Ryssland. I nedan video berättar de om vad de anser.

    ◾Crimeans are asked about returning to Ukraine. Just guess the answers.
    ◾ Someone please show this on the BBC headquarters. Please repost on twitter.

    https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/26407

 21. @Aldor 3 juni, 2023 At 21:15

  En beundrare av ”NOLLA” Strelkov är inte bästa info källa!!

  Läs vad andra seriösa bloggare skriver om ukrainska armén:

  The Ukrainian Military Is In Bad Shape
  https://www.moonofalabama.org/2023/06/the-ukrainian-military-is-in-bad-shape.html
  What is the Tooth – to – Tail Ratio for Ukrainian Troops
  https://sonar21.com/what-is-the-tooth-to-tail-ratio-for-ukrainian-troops/
  Russia Cancels More Ukrainian Air Defenses While the U.S. Admits the Economy is stalling
  https://sonar21.com/russia-cancels-more-ukrainian-air-defenses-while-the-u-s-admits-the-economy-is-stalling/

  Typical Lying U.S.-and-Allied ‘News’-Reporting From Ukraine
  https://theduran.com/typical-lying-u-s-and-allied-news-reporting-from-ukraine/

 22. Jag har följt kommentarerna här på bloggen ett tag och noterat att de som stödjer Rysslands angreppskrig mot Ukraina skriver långa, voluminösa inlägg medan de som stödjer Ukrainas kamp för frihet skriver korta men kraftfulla kommentarer.

  Kan det vara så att de som är pro-ryska känner att de måste lägga ut texten i långa kommentarer för att på så sätt legitimera sin ståndpunkt? Som om textvolymen i sig skulle göra det ryska kriget och mördandet mer acceptabelt?

  Detta skulle kunna vara ett område att beforska för någon institution för psykologi eller liknande.

  • Jag har ingen begränsning av kommentarers längd. Motsatt tolkning är möjlig: De som har långa kommentarer har mycket att förmedla…

  • Västpropagandan mot Ryssland är ENORMT. Inget annat land har utsatts för en oavbrutet och voluminös PROPAGANDA under detta århundrade. Under sådana omständigheter gäller att bekämpa västpropagandan så mycket man bara kan. Om sanningen ens ska få se en glimt av dagen så behövs det långa texter för att synas och höras i lögnernas hav. Det är en armé av allehanda ryssofobiska organisationer, politiker, medier och individer som t ex de som har icke-ryssofobiska inlägg här på Global Politics kämpar emot.

   Att forska om ryssofobi och allehanda ryssofober skulle erbjuda många nya rön om den samtida västpropagandans illgärningar.

 23. Den så hypade ukrozionazi offensiven har säckat ihop innan den ens börjat ska det tilläggas.
  Var håller allehanda ryssofob? Är det halvstång på Drottning Kristinas väg 4? Vill du säga något Oksanen? Inte?

  Hur om helst här är veckans stora nyhet redan måndag – sån som Ryssland kan bjuda …

  ”Ukraina har mdan på en måndagisslyckats med en ”storskalig offensiv” på fem frontsektorer i södra Donetsk, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

  Det är generallöjtnant Igor Konashenkov, talesman för ryska försvarsministeriet, som hävdar att Ukraina misslyckats nå framgång med en omfattande offensiv i södra Donetsk-området.

  På söndagsmorgonen ska Ukraina försökt genomföra en storskalig offensiv mot fem sektorer i fronten mot Ryssland.

  Man använde sex mekaniserade bataljoner och två stridsvagnsbataljoner. Men försöket slutade med att Ukraina förlorade 250 man, sexton stridsvagnar, tre mekaniserade infanteristridsfordon och 21 stridsbepansrade fordon, enligt Ryssland.

  – Motståndarens mål var att bryta igenom vårt försvar på den mest sårbara frontsektorn, som man ser det. Fienden misslyckades med att utföra sina uppgifter och hade ingen framgång, säger Konashenkov.

  Även Ekot rapporterar om det ukrainska misslyckandet.”

  https://nyheter.swebbtv.se/ryssland-ukrainas-offensiv-har-misslyckats/

 24. Den så hypade Ukraina-offensiven har säckat ihop innan den ens börjat ska det tilläggas.
  Var håller allehanda ryssofob? Är det halvstång på Drottning Kristinas väg 4? Vill du säga något Oksanen? Inte?

  Hur om helst här är veckans stora nyhet redan måndag – sån som Ryssland kan bjuda …

  ”Ukraina har misslyckats med en ”storskalig offensiv” på fem frontsektorer i södra Donetsk, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

  Det är generallöjtnant Igor Konashenkov, talesman för ryska försvarsministeriet, som hävdar att Ukraina misslyckats nå framgång med en omfattande offensiv i södra Donetsk-området.

  På söndagsmorgonen ska Ukraina försökt genomföra en storskalig offensiv mot fem sektorer i fronten mot Ryssland.

  Man använde sex mekaniserade bataljoner och två stridsvagnsbataljoner. Men försöket slutade med att Ukraina förlorade 250 man, sexton stridsvagnar, tre mekaniserade infanteristridsfordon och 21 stridsbepansrade fordon, enligt Ryssland.

  – Motståndarens mål var att bryta igenom vårt försvar på den mest sårbara frontsektorn, som man ser det. Fienden misslyckades med att utföra sina uppgifter och hade ingen framgång, säger Konashenkov.

  Även Ekot rapporterar om det ukrainska misslyckandet.”

  https://nyheter.swebbtv.se/ryssland-ukrainas-offensiv-har-misslyckats/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here