Efter statsministeromröstningen: Upp med viktigare politiska frågor!

10
1323
Riksdagshuset. Foto: Peter Haas, CC BY-SA 3.0

Nyss röstade 195 ledamöter mot förslaget att utse Ulf Kristersson till statsminister.
Som de allra flesta experter trodde.
Jag beskrev i bloggartikel igår kväll ett annat möjligt alternativ.

”Som jag bedömt dagen efter valet och 30/10 kommer SD att stödja Kristerssons kandidatur.” 10/9 Alliansen tar över med stöd av SD.
30/10

Jag presenterade i artikel 30/10 och igår kväll en möjlig ”lösning” i regeringsfrågan. Kristersson får med sig KD och SD och har då 43,6 % av rösterna medan S+V+Mp har 40,7 %. Men jag skrev också att
C och L kunde lägga ned sina röster och därmed bana vägen för Kristersson som statsminister.
Så blev det inte. C och L kommer sannolikt att straffas rejält vid extraval.

Expressen rapporterade igår kväll ”Sverigedemokraterna har ökat med 2,1 procentenheter sedan valet och får 19,7 procent i TV4 Nyheternas väljaropinion. Inom alliansen, som under den senaste tiden fått stor uppmärksamhet för sin interna splittring, är det bara Centerpartiet som ökar något, 0,4 procentenheter medan Liberalerna backar 1,2 procentenheter och ligger bara något över riksdagsspärren med 4,3 procent. I en jämförelse mellan blocken drygar de rödgröna ut sin ledning mot alliansen jämfört med valet med 41,3 procent mot 37,4 procent. I valresultatet var ställningen 40,7 procent för de rödgröna mot 40,3 för alliansen.” Folkets förtroende för alliansledarna rasar.

Som socialist och vänsterman är jag mycket kritisk till SD:s högerpolitik, inte minst till dess ekonomiska politik och dess migrationspolitik. Och oroad över en del uttalanden som kan betecknas som kulturrasistiska. Jag har kritiserat och diskuterat detta i över 10 bloggartiklar på Jinge.se. Hur bäst bekämpa SD?

SD:s politik, inklusive migrationspolitiken, ligger nära M:s. Åkesson har sagt att SD kan acceptera M:s migrationspolitik om man får inflytande i regeringsbildningen.

Notera för övrigt att inget av riksdagspartierna säger att den stora migrationen till Sverige främst beror på USA:s brutala och folkrättsvidriga krig i främst Västasien (Mellanöstern).

Är extraval så farligt?

Detta rycker allt närmare. ”Alla” verkar sky extraval. Ja, det är ett slags kvitto på misslyckande i regeringsbildandet, tar kraft och får konkurrera med julens och vinterns viktiga frågor. Men det innebär också en möjlighet! S kan till exempel formulera en klasspolitik och dra tillbaka en del av alla de arbetare som röstade på SD. En reformistisk klasspolitik á la Corbyns framgångsrika i Storbritannien.

Alltså, vid ett extraval har S allt att vinna genom en mer traditionell reformistisk politik med skarp kritik av inte bara SD:s migrationspolitik utan av M:s och SD:s ekonomiska politik. Detta är också i linje med den kritik av S som kraftfullt presenterats av till exempel Katalys och Greider & Lindeborg. Mycket bra klassträff med Katalys. och Populistiska manifestet. Svordomar i Vänsterns kyrka – räcker inte! Och våga kritisera USA:s krigspolitik som drivit flera miljoner på flykt!

Men extraval är ej dagens huvudalternativ enligt talmannen.
Enligt Andreas Norlén finns nu två huvudalternativ: antingen delar han ut ett nytt sonderingsuppdrag, mest sannolikt till Annie Lööf, eller så går han fram med en ny omröstning i kammaren, i så fall med Stefan Löfven som kandidat. Andreas Norlén konstaterar att han nu har tre omröstningar på sig för att det inte ska bli ett extraval. Dagens Industri: Talmannen om vägen framåt: Finns två huvudalternativ.

Stora politiska frågor i skymundan

Man kan tyvärr konstatera:
* att ingen seriös debatt av riskdagspartierna sker om Sveriges närmande till krigsorganisationen NATO;
* att ingen kritisk diskussion sker av dessa om Sveriges deltagande i det USA- och NATO-ledda kriget i Afghanistan;
* att ingen kritisk diskussion sker hos riksdagspartierna av USA:s brutala krigspolitik i länder som Syrien och Libyen;
* att de ökade socioekonomiska klyftorna i samhället knappast uppmärksammas (visst undantag för V);
* att pensionsfrågan inte alls uppmärksammas;
* att inget av riksdagspartierna framför allvarlig kritik mot kapitalismen;
* att ” ” framför ett socialistiskt alternativ;
Men jag har röstat.

Kapitalismen segrade i valet

Kapitalismen går sedan 2-3 decennier med generellt ökad arbetslöshet, som minskat under högkonjunkturen. För 30 år sedan ansågs 3 % arbetslöshet vara alltför hög, och nu anses 6 % arbetslöshet vara en låg siffra. De socioekonomiska skillnaderna ökar. I detta millenium ses ökad krigföring om kontroll över landområden och naturtillgångar i Kapitalets vildsinta jakt efter högre vinster. USA som den särklassiga brutala krigsaktören med miljontals döda och fler sårade och flyktingar – utan särskild i kritik av ledande politiker eller etablerade media i Sverige. Genom den djupt odemokratiska kapitalismen är bestämmanderätten i händerna på en liten grupp utan demokratisk insyn. Målet är ökad vinst för den egna verksamheten, inte människor eller samhällets behov. Med samhällelig kontroll över produktionsmedel och naturtillgångar skulle man väsentligen kunna slippa krigen, planera för en långsiktig politik med planmässig, sund användning av naturtillgångar och för samhällen där alla fick arbeta.

Efter finanskrisen för 10 år sedan som betalades främst av arbetarklassen och folket håvar Finanskapitalet åter in skyhöga vänster. Flammans skriver ”De fyra storbankerna kontrollerade totalt 80 procent av bolånemarknaden och deras vinst uppgick 2017 till svindlande 106 miljarder kronor.” Finanskapitalet vinner valet

Dagens faktiskt ganska primitiva, orättvisa och odemokratiska ekonomiska system innebär bland annat att:
* Ägandet av och kontrollen över produktionsmedlen och naturresurser finns hos en lite, liten rik del av befolkningen, men inte hos arbetarklassen och folket som tjänat ihop rikedomarna;
* Beslut fattas utan folklig, demokratisk insyn;
* Möjligheterna till ökad profit blir avgörande, ej folkets behov;
* Arbetslösheten väsentligen kommer att bestå, i stället för att kunna avskaffas vid folkligt ägande av produktionsmedlen och naturresurser
* Hänsyn till miljö, natur och klimat kommer i andra hand, efter profitintressena;
* De ekonomiska skillnaderna, som ökat detta millenium;
* Ett fåtals kontroll över massmedia hindrar att väl underbyggd kritik av dominerande uppfattningar knappast kommer fram.

De senaste 2-3 decenniernas utveckling och officiell statistik talar för att det är hög sannolikhet för att denna bedömning blir riktig.

Ett alternativ

Kapitalismen, baseras på massor av företag, med allt större dominans för storbolagen (Officiell statistik), där var och ett strävar efter allt större vinst. Det är då en fördel med låga löner, få anställda, affärshemligheter i stället för att sprida ny information till mänskligheten att avstå från kostnader för insatser för att förbättra miljön och motverka klimatförsämringar. Behöver inte mänskligheten behöver ett annat, demokratiskt ekonomiskt system där vi gemensamt och planmässigt kan utnyttja jordens resurser här och nu och för framtiden. Detta innebär inte planhushåll i diktatorisk form, utan en kraftig utvecklad demokratisk form av ekonomi?
Då kan vi snabbt få bort fattigdomen och reellt ta itu med miljöfrågorna.
Kapitalismen har historiskt på många sätt varit mycket framgångsrik, men dess begränsningar och svagheter framträder allt klarare. Vi behöver en gemensam social, demokratisk och socialistisk värld nu.

Jag tror alltså att ett socialistiskt Sverige med ökad demokrati bättre kan ta itu med de stora, reella problem som nämns ovan. Enligt min uppfattning ska där finnas tros- och yttrandefrihet. Kreativitet ska uppmuntras. Löneskillnader kommer säkert att finnas. Den sociala tryggheten ökar bl.a. genom att arbetslösheten i stort sett avskaffas. Utbildningar och hårt arbete ger högre inkomst som nu, men de stora skillnader i inkomst och förmögenhet reduceras markant, vilket ökar förståelse och samhörighet mellan människor.

Det finns starkare opinion för detta än många tror. Detta framkommer i opinionsundersökningar som jag presenterat i ett tidigare blogginlägg. Är demokratisk socialism den amerikanska drömmen?

Föregående artikelBlåsningen – möte om det nya pensionssystemet 14/11 kl 18
Nästa artikelSå blev vi blåsta på våra pensioner
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

  1. Jag håller inte riktigt med där vad gäller USA. I USA har arbetslösheten minskad till rekordlåga nivåer tack vare en mer patriotiskt inriktad politik från den konservativa administrationen under ledning av presidenten Donald Trump. USA:s ekonomi går bra trots konkurrensen från Kina men det framgår aldrig från vår media som har som huvudsakliga målsättning att svartmåla presidenten Trump. Men Trump är kontroversiell även i USA. Det har blivit en tydlig motsättning. Men inte i traditionell mening mellan ”arbete och kapital” utan snarare mellan för eller emot Trump. Vi ser det hos oss också. I en lössläppt progressiv samhällsutveckling som delvis degenerat och deformerat samhället blir det konservativa krafterna att räkna med. Vad det i första hand inneburit är att de konservativa krafterna splittrat den borgerliga alliansen som bara för blott några år sedan framstod som en fästning helt ointagbar inför all framtid. Men idag ser den fästningen ut som krossat och ligga i spillror. Som man bäddar får man ligga.

    • I Sundsvall hålls 470 arbeten (inte räknat underleverantörer) av Trump, han lovade under sitt val att rädda en aluminiumindustri som haft kris i 20 år, detta började redan under Obama. Så det funkar för den store att roffa åt sig på det viset, medan SD mer ser ut som Quislingar som firar den som håller 470 jobb gisslan. För SD har inga såna förslag. Trump använder hot och påtryckningar för att infria sina löften till kolarbetare i USA, med motorsågsviftande nazister kunde han tvinga Ukraina att bli beroende av amerikansk kol. Frackinggas är så dyr och usel att det inte finns så många marknader de kan sälja till. Med hot tvingar USA Sverige att bygga en gashamn som kan ta emot de nya fina gasbåtarna Chevron och andra fixat. Medan SD sitter på nätet och firar Trump, så är det vi som betalar de framgångar som dessa quislingar firar. Vad har SD för förslag att åtgärda detta? Inga!

      • Hej Martin Kullberg
        Partiet Sverigedemokraterna får du betrakta ur ett helt annat perspektiv för att förstå deras etablering inom svensk politik. Se den här filmen av frilansfotografen Freddy Mardell så blir det lättare att förstå. Troligtvis är han uppväxt i en miljö som var bättre än den idag trots det var åtskilliga år sedan.

        https://www.youtube.com/watch?v=Qa4MU37dxNk

        • Kolla upp bantustan, så kommer du bättre förstå SD. För tro inte de n högen lågpannor kommit på något nytt.

          • Lågpannor vad är det?
            En internetsökning gav inte särskilt många svar men en länk antyder det har med rasbiologi att göra.

            https://www.arbetarbladet.se/artikel/kultur/bernt-olovs-verktygsbod-skjutmatt

            Skjutmått är bekant. Det använder jag i princip dagligen men aldrig till att mäta människors pannhöjd med.

            Jag håller med att Sverigedemokraterna inte vill något nytt. De är istället tillbakablickande till en nationalistisk tid där folkhemmet stod som högsta ideal. Men glöm inte att även socialister var patrioter och kanske även nationalister på den tiden. Hela samhället var sådant. De urbana tillhörde borgerligheten men långt ifrån alla borgare var urbana. Sverigedemokraterna är Sveriges enda konservativa parti och tillika socialkonservativa därför så många som möjligt kan samlas där. Det är en helt ny politisk kraft som Sverige aldrig haft förut. Den passar heller inte in eller accepteras av det rådande politiska systemet. Det skulle förvåna mig om Jimmie Åkesson erhållit någon inbjudan från Bilderberggruppen.

            https://sv.wikipedia.org/wiki/Bilderberggruppen

    • Precis som Sverige kan sägas bluffa om arbetslösheten så gör USA det också. Många arbetsmarknadsåtgärder fungerar som nedskrivningsprojekt av arbetslöshetssiffrorna i Sverige. I USA räknas du inte in i statistiken om du inte regelbundet anmäler dig. Ganska nyss läste jag om en vetenskaplig rapport i USA som lagts fram efter en noggrannare undersökning. Om jag minns någorlunda rätt så skulle arbetslöshetssiffran ligga någonstans närmare 20%. Men visst har kapitalet högkonjunktur i USA, men har arbetarklassen det?

      • Det måste bero på den okontrollerade invandringen från gränsen mot Mexico. Donald Trump försöker göra någonting åt det men det möter hårt motstånd från alla människor som tänker med hjärtat istället för med hjärnan. Trump är egentligen en Putin men har en folkmassa som är svårare att styra. Putin har det enklare med en folkmassa som fortfarande är trogen auktoriteten. Till det kan han rikta ett tack till sina föregångare kommunisterna.

  2. Sverige är en marionett till de av globalisterna styrda USA och EU.
    Därför spelar absolut ingen roll vilken så kallad (regering) som påstår sig styra Sverige.
    Här något om den globala agendan, bankväldet och Bilderberggruppen och den dolda världsmaktens korrupta historia och politik.
    http://uppenbar.info/uppenbar/rev/nvo.html#Anchor-49575

    För övrigt är det familjen Rothschild som styr och kontrollerar världsekonomin.
    http://www.whitetv.se/gigantiskt-pyramidspel/209-rothschilds-kontrollerar-vaerldsekonomin.html

    I Ryssland styrde oligarkerna, men de kastades lyckligtvis ut av Putin.
    JNR UK Ltd (Jacob och Nathaniel Rothschild) banken var/är djupt insyltat i hemliga affärer i Östeuropa och Ryssland (Abramovich). JNR skulle ta över majoriteten i Rysslands oljejuvel Yukos. Det var därför deras ordförande Khodorkovski neutraliserades 2003, då han minglade med George H. W. Bush och Kissinger samt ville sälja Yukos till Jacob Rothschild.

  3. Alliansen är död. Hädanefter kommer Sveriges regering bestå av en koalition som leds av Socialdemokraterna. Kristensson kommer att gå i pension i opposition, så tills vida någon kapitalist inte anställer denne som gentjänster för …

    För övrigt Sverige fungerar som vanligt. Vilket visar att vi behöver inte 349 sittande bidragstagare. Kungen kan hålla hov då utländska delgata kommer. Viktoria kan agera daglig chef och Madeleine kan räkna statskassan.

  4. Den viktigaste politiska frågan är uppe hela tiden, den förnekas ständigt av sju politiska partier och är grund för det åttonde. Om man tar tag i den frågan, stoppar anhöriginvandringen, checkar in de illegala i läger tills de kan skeppas ut och eliminerar alla bidrag till invandrare, kan man prata om annat sen. Så länge inget görs, kvarstår politikens Fråga Ett, och flyttar inte på sig.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here