En dyster senaste rapport från IPCC om klimatläget i världen – ”Vad bör göras?

9
1185

Den tredje och sista rapporten som släpps under IPCC:s sjätte sammanlagda bedömning av klimatläget i världen- ”Vad bör göras?” av Odd Handegård

har tidigare publicerat i Pål Steigans nättidning

https://steigan.no/2022/04/fns-klimarapport-nr-seks-del-tre-hva-ma-gjores/

__________________________________________________________________

I går kom den tredje delen av den sjätte rapporten från FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar, det vill säga den del som tydligt borde tala om för oss ”vad som måste göras för att lösa klimatkrisen”. Så vitt jag kan se innehåller betänkandet inte en enda ny klimatåtgärd. Allt har formulerats i tidigare FN-rapporter. Dessutom är ”klimatåtgärderna” så generella att det är omöjligt att förstå vad som faktiskt föreslås i betänkandet i konkreta termer. Å andra sidan är formuleringarna ännu starkare än i tidigare rapporter: ”Nu eller aldrig”. ”Vi går i sömnen mot en klimatkatastrof.” Här är Aftenpostens sammanfattning: 

De intetsägande förslag som upprepas i betänkandet handlar om att produktionen och användningen av fossil energi måste upphöra till 2050 (nettonollutsläpp) och halveras till 2030 (”omedelbara och omfattande utsläppsminskningar” utan att några konkreta siffror föreslås). Alla former av fossil energi måste minskas kraftigt: användningen av kol, olja och gas måste minskas med 95 procent, 60 procent respektive 45 procent till 2050 (OBS! EU planerar nu ett stort återupptagande av övergivna kolkraftverk för att ersätta gasen från Ryssland. Dessutom måste förnybar energi vidareutvecklas, särskilt sol, vind och förvånansvärt nog skogar och annan utveckling av växter (samtidigt som man varnar för storskalig produktion av biobränslen!). Tillväxten av förnybar energi måste vara så omfattande att den ekonomiska tillväxten i världen kan upprätthållas.

I rapporten diskuteras dessutom avskiljning och lagring av koldioxid, inte bara från gas utan också från atmosfären, vilket rapporten  tror starkt på. Energieffektivitet uppfattas som viktigt, men mot ”geoengineering”* hyser rapporten viss skepsis.

– Slutsatsen är ganska tydlig: Varken minskningen av fossil energi eller utvecklingen av ny, förnybar energi är möjlig. Det är faktiskt också exakt vad FN-rapporten skriver. Det finns inget stöd i något land som producerar fossila bränslen för förslagen, inte heller i Norge. FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringars rapport är ett fullständigt irrelevant äventyr. Men vad säger norska politiker och forskare?

Enligt norska politiker finns det fortfarande visst hopp i den dystra rapporten, först och främst i att kostnaderna för sol- och vindkraftsutveckling har sjunkit kraftigt de senaste åren (statsrådet i statsrådet Barth Eide). Och Cicero tycker att det är ”lite positivt” att ”utsläppen hade varit mycket högre om vi inte hade haft offentlig klimatomställning” (!??).

Det värsta är dock den allmänna reaktionen: FN-rapporten gör det ännu viktigare att förverkliga den befintliga, misslyckade norska energipolitiken. Vindkraft, även på land, måste prioriteras, solenergi måste byggas, vätgas måste produceras, elektrifieringen av Norge måste prioriteras och avskiljning och lagring av koldioxid måste till – fastän nästan alla tekniska problem saknar lösningar.

Alltså, med andra ord, en FN-rapport som i verkligheten säger att  klimatåtgärderna i världen inte fungerar, ska enligt norska politiker följas upp av ännu mer galenskap i Norge.

* “Storskalig och avsiktlig manipulering av en planets klimat…olika tekniska ingrepp för att stoppa den pågående uppvärmningen av jorden (klimatförändringen)” SMHI
Föregående artikelMilstolpar i Ukrainas förvandling mot en högerextrem marionettstat
Nästa artikelDet viktiga mötet i Eurasiatiskt forum – som Väst nonchalerar
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Sk ipcc var samma organisation som falsifierade rapporterna om att det skulle ha varit Syriska armén som klorgasbombade sin egen befolkning, emedan vi vet att det var isrebeller finansierat av isrhel o washington. Vem kan således någonsin mer lita på globalisternas front’miljö’institut’ el vad det nu låtsas vara

  • Det var OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen, som fick Nobels fredspris 2013.

 2. Ok, fel av mig men vet att ipcc var insyltade i rejäla bluffar (är ju en akronymsk globalstorganisation i globalistorganisationen fn,s täckmantel, och då vet man att det mesta syftar åt h…e med planeten även el trots att de är globalister låtsas om motsatsen. Ex är förfalskning av co2 rapporten o att de sedan Inte vill svara på frågor. Ett annat spörsmål är geoengineering som de inte vill erkänna är det som påverkar miljön så att det är klimatet som får skulden. Dock har väldigt många som jobbat för skurkorganisationen nu gått ut och bekräftat geoengfrågan. Heder till dom. En som bland många torpederat ipcc är Willie Soon, professor astrofysik bl a. hans dok Global warming, fact or fiction är kopiös, o borde vara slutet på climathoax. Finns f ö många hoax att byebye till

 3. De klimathetsande miljöpartisterna är dystra, inga andra. Deras fula fiskande lönar sig inte. Måtte de trilla ur riksdagen, de har redan gjort mycket stor skada.

 4. Instämmer Vendela, Vi vet o förstår att dessa är inte för oss öht. Den samlingen i det sk ’talande’mentet har blivit så tootalt korrupta så det ryker om dom. De som är friska slutar. Resten då, ja det är dom som svenska folket fortfarande man/,kvinngrant går o röstar på. Läget är enl följande,..existerar inget hgr-vnstr, Endast nationell/o inter-nationell samhörighet, vs/kontra globalismonopolismen

 5. Den här cirkusen börjar alltmer likna något tragikomiskt. Den enda som gör något är egentligen Kina, och man arbetar långsiktigt, systematisk och metodisk. Redan nu kan man uppleva mycket dramatiska förbättringar om man är på plats. Uppenbart gillar den amerikanska BigBusiness inte vad Kina gör, för som vanligt går propaganda karusellen på fullt och sprider fejk och desinformation.

  Vi fick just reda på att Kina även leder utvecklingen och införandet av vätgas energi. Kina arbetar på system för att lagra koldioxid, men redan nu använder den för matproduktion. Kina leder stort redan i sol och vindenergi, torium och fusion. Kina leder även stort när det gäller att plantera växter.

  Vi vet ganska mycket om allt detta idag, men IPPC gör allt för att avleda uppmärksamheten från verkligheten till vad USAs BigBusiness vill att folk skall se. Vad vi upplever idag, uppvärmning och ökande koldioxid, är en repetitiv process som bevisligen inträffat många gånger i jordens historia, långt innan människan ens fanns. Utvecklingen följe mycket tydlig naturlagarna, speciellt Henrys lag. .

 6. En tredjedel av alla mänskliga koldioxidutsläpp kommer från Kina, och de minska inte alls. Däremot minska USA´s koldioxidutsläpp.

  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Miljo/Utslapp-internationellt/koldioxidutslapp-i-varlden/

  Världshaven har femtio gånger större koldioxidlager än atmosfären, så våra åtgärder spelar nog mindre roll. När solen värmer haven stiger koldioxiden upp i atmosfären. En eventualitet som aldrig dryftas är om vi skjuter upp nästa istid med våra utsläpp.

  • USA släpper ut beydligt mer per invånare, vilket är ett jämlikhetsmått. Och svarar för nästan dubbelt så stort bidrag till det totala utsläpppet av koldioxid. Se tidigare kommentar.

   Kumulativt leder USA stort https://www.globalpolitics.se/vilka-lander-har-storst-ansvar-for-uppvarmningen-av-jorden/

   På första plats kommer USA, som har släppt ut mer än 509 GtCO2 sedan 1850, och är ansvarig för huvuddelen av historiska utsläpp, och som Carbon Brief-analysen visar omkring 20% av det totala globala.
   Kina hamnar på andra plats, men ligger ändå långt efter med sina 11%, följt av Ryssland (7%), Brasilien (5%) och Indonesien (4%). De två senaste tillhör topp tio bland de största historiska utsläpparna, på grund av deras markanvändning.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here