En rak protest från Svenska Dagbladets politiska chefredaktör mot Folk och Försvar

9
1750

Redaktören: Jag lyssnar nu på en radiointervju med ÖB Mikael Bydén kl. 08.15 på radio P1. Han säger något överraskande att kriget startade 2014. Statskuppen? Nämns inte. Ryssland gick in i Ukraina säger han. Stämmer inte. Över 90 % i en folkomröstning på Krim röstade för anslutning till Ryssland, som sedan åratal har trupp i Sevastopol på Krim till följd av avtal.  Han säger tvärsäkert att Ryssland ville inta hela Ukraina. Rysslands krigföring och uttalanden talar inte för detta. Läs Ulf Karlströms artikel!

Ulf Karlström

En rak protest från Svenska Dagbladet politiska chefredaktör mot Folk och Försvar

Tove Lifvendahl, SvD;s politiska chefsredaktör, skriver i ledaren 8/1 att:

”jag [meddelade] arrangören för tio dagar sedan att jag ställer in min medverkan. Skälet är det beslut styrelsen fattade och meddelade den 18 december, att stryka den programpunkt som forskaren Rouzbeh Parsi bjudits in att medverka i. Passet skulle handla om ekonomiska sanktioner som ett säkerhetspolitiskt verktyg, de effekter man har sett efter användning av olika former av sanktioner historiskt, och vilka konsekvenser detta kan få för Ryssland i kriget i Ukraina. Parsi är anställd som programchef vid Utrikespolitiska institutet (UI), som är en av Folk och försvars drygt 100… medlemsorganisationer.” Ledaren av Tove Lifvendahl: Därför avstår jag från Folk och försvar.

Rouzbeh Parsi. Foto: Utrikespolitiska Institutet.

Aftonbladet redovisade 16/12 att t ex ungdomsförbunden MUF, LUF, Grön ungdom, SSU, KDU, men även LO protesterat mot Parsis medverkan. Varför avbokade då FoF Parsi? Jo, utifrån fullständigt befängda anklagelser att han är ”nära allierad med regimen i Iran”. Muf:s ordförande Douglas Thor valde att i AB kalla Parsi ”lobbyist för en mördarregim”. Det är rent förtal, men vad kan man vänta sig av MUF som, likt sitt moderparti, valt att tiga om många krig och eländen där USA och NATO spelat den aktiva rollen.

Specifikt en artikel av Rouzbeh Parsi pekas ut som en slags bakgrund till förtalsdrevet. I Expressen 5/10 talar han om risken för att förtrycket från säkerhetstjänsten och revolutiongardet i Iran kan skapa desillusionering och radikalisering hos oppositionen. Och han förklarar att ”den långa marschen mot en ny politisk ordning kommer därför behöva gå via civil olydnad och utnötning av statens förmåga att trycka ner samhället” (och inte genom en snabb revolution idag. UK).

Tove Lifvendahl

Tove Lifvendahl skriver klokt i SvD-ledaren: ”För många av oss som hoppas att Iran – just nu – står inför sitt 1989, är detta förstås frustrerande, men ingen kan heller med bibehållen intellektuell hederlighet anföra artikeln som bevis för att Parsi skulle vara regimanhängare.”

Jag kan bara instämma, och gör reflektionen att ”åsiktskorriden” idag har gjort så smal att man måste gå sidledes för att komma fram, och inte ens det hjälper alltid. Korridoren år helt enkelt stängd för en del skribenter. På engelska kallas det cancellering, t ex att vidtalade föreläsare avbokas hastigt och olustigt. En som vittnat om detta är den duktiga och skärpta skribenten Kajsa Ekis Ekman. Enligt min åsikt blev hon utsatt för ett drev från en maffialiknande grupp inom HBTQ-rörelsen.

Kajsa Ekis Ekman. Bild på Facebook.

Skapandet av trådsmala åsiktskorridorer och mekanismer som cancellering m fl är mycket farlig. Ukrainakriget och speciellt vägran att tala om en förhistoria till Rysslands anfallskrig är en av faktorerna bakom dagens krigshets och galenskap att söka medlemskap i den globala krigsorganisationen NATO. Och en av redskapen har varit förvägran til debatt, t ex genom en folkomröstning om NATO-medlenskapet.

Samma dag som Lifvendahls ledare i SvD finns en mycket läsvärd artikel i tidningen av Göran Eriksson: ”Ryssland behöver en förlust man kan leva med”. ”Ryssland behöver en förlust de kan leva med”
I den intervjuas Trita Parsi – bror till Rouzbeh Parsi – och verksam i USA. Han grundade 2002 NIAC, National iranian american council och var senare medgrundare till tankesmedjan Quincy. NIAC liknar tankesmedjan, men relationen mellan USA och Iran är det primära fokuset. Principerna är i stort de samma för organisationerna: främja dialog och diplomati, borttagna sanktioner och öppningar för handel.

Göran Eriksson konkluderar: ”Quincy har en kritisk syn på breda ekonomiska sanktioner, och vill att USA ska ge dialog och diplomati en mycket tyngre roll på bekostnad av militarism och krig. Ledordet är restraint – militär återhållsamhet.”

Det – om något – vill jag instämma i.

 

Föregående artikelEurasiens mellersta korridor: En atlantisk frenesi för att kväva integrationen mellan Europa och Asien
Nästa artikelBrasilien: ”Tillbaka till demokrati” – en bakgrund till kuppförsöket
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

9 KOMMENTARER

 1. Lyssnade på samma radiointervju som noteras, och reagerade över ÖB;s raka uttalande jag vill betrakta som om det kom från ett officiellt Svenskt UD uttalande. Har han ett sådant mandat borde vän av ordning fråga sig?
  Så mycket fel av vår ÖB vill jag mena när han påstod att endast militära medel stods till bud när det gäller stoppa Rysslands krigföring vars syfte han menade innebar, totalt införliva Ukrainas landområden. Ett känsla av obehag kom över mig där inte ett uns av utrymme om alternativt fred nämndes.
  Om jag inte minns fel vad beträffande militärens deltagande i försvarsdebatten 2013 uttalade sig vår tidigare stadsminister Reinfeldt om detta som enbart ett särintresse.

 2. Noterbart är att alla dessa som vurmar för ”mänskliga fri- och rättigheter”, ”demokrati”, mm tappar pennan eller tungan när sionister och dylik anhang bjuds in till Folk och Försvar sammankomster. Det är märkligt hur samma #demokrati ivrare” säger inte ett dyft så fort det handlar om vår tids största förbrytare – apartheid regimen israel, som mördar, lemlästar och torterar barn! Bara under 2022 har denna avskyvärda rasistiska regim mördat minst 50 barn – var tog samling huvudskribent, journalist eller ”demo-aktivist” vägen?

  https://electronicintifada.net/blogs/tamara-nassar/israel-kills-three-children-2023-dawns

 3. Ja visst, Bara att konstatera…hela etablissemanget i Sälen har ”radikaliserats” å det grövsta, så kan det gå, om man ger sig hän. Men kungen och hans tronföljdsproblem, ÖBs säng-kammarfars, inte lämpligt att ÖB och polisens underrättelsechef är i hjonelag, en obehaglig maktkoncentration utan dess like, dålig smak, G. V. Persson tror att alla får silkessnöret, en turkisk sed, alltid Turkiet som de liksom alla dras till som en magnet, för att förlora sina jobb… Alla i kris, kungen, utrikesministern, ÖB, RPS-chefen, säpo kraschat med sitt iranska klipp, GRU-agenterna.

  Hur skall dessa kunna kriga för Sverige, de krigar ju hellre för sin tronföljd, sina moatjéer, positioner, och Säpos rykte är inte det bästa så här dags..var är von Essen ? och Svd:s Tove Liefvendal, backar ut från cancelkulturen, som frodas i dessa sällskap, Tove har iaf integritet, I19:s kanslihus brinner som fackla,som efter en drönarträff, det är fullbordat…ett järtecken…

 4. Där ser man, det lönar sig att klaga, idag uttalar sig säpochefen von Essen, om hur hemska ryssarna är, men Sverige behöver inga fiender, med en sån degenererad stat, som undergräver sig själv inifrån, genom inkompetens, på alla nivåer, och alla vet det. Återstår den gemen-samma russofobin, som kitt, alla dessa FoF-potentater har mest problem med sina egna misskötta fögderier.Men vi är vana i Sverige, att vi inte får kräva något.

 5. Rena Rock & Hallelujastämningen på Folk o. Försvar, ”stående ovationer” för Ukrainas ambas-sadör, obehagligt när statsledningen flipprar ut så totalt. Måste vi andra bli rädda för dem, inte bara pga av deras inkompetens, utan att man återuppväcker Karolinska Förbundet, dags för utvädring.

  Aftonbladets redaktör, skrev nu en ledare om de s.k. rysshärjningarna, roddargalärerna, 1719-1721, mot svenska ostkusten, (den tidens drönare), som utgjorde en påtryckning mot Sverige efter Karl XIIs död 1718, men ingen omkom, det var en pre-SMO. Sverige ville inte sluta fred med Peter den store, det kom inte ”out of the blue”, ett helt samhälle byggdes upp på Åland för förhandlingarna, innan Sverige beslöt att inte kriga i österled, utan att bygga upp ett välfärdssamhälle. Men regeringen har lämnat över ett KarlXII-brev till Kievregimen, i somras, men redaktören anklagar nu ryssarna för vad som hans 1700tals släkting i Näve-kvarn drabbades av, de gamla takterna sitter i, sossarna är nationalsocialister i grunden, glömmer ingenting.

  Aftonbladet har blivit värsta Natoinpiskaren, efter DN, så är sossarna, som nu undrar över om
  Sveriges gränser skall gå vid Narva, som 1709, och Karl XII, nu skall Sverige försvara Balt-staterna, ”förorterna” till Petersburg, med flyg- och armé, vi har nog problem med ”förorten” på hemmaplan, 63 gangstermord 2022, det säjer något om hur illa det är ställt, mycket vill ha mer.

  LO:s ledare August Lindberg besökte ´redan i oktober 1941, Petrozavodsk, och Stockholms borgmästare, Torsten Nothin, besökte Aunusnäset, söder om Svir i februari 1942, men det blev aldrig något ”handslag” mellan Hitlers Wehrmacht och Mannerheims finsk/svenska armé. Sossarna ville att att Hitler skulle vinna.

  T.o.m. kungens farsa, arvprinsen Gustav Adolf, delade ut Svärdsorden till Mannerheim, 17 mars 1942. Gustav Adolf omkom 26 januari 1947, på Kastrup,(KLM) han som inte fick bli kung, man kan fråga sig om det var brittiskt sabotage, (ett roderblock glömdes bort), mot den tyskvänlige prinsen, som kom från ett jaktresa hos prins Bernhard, i Holland, vars bror stred i Wehrmacht.

  • Tack Lennart, för en intressant och läsvärd text.
   Ja, Herre vår skapare!
   Hur skall detta sluta när ingen förmår stå emot något som tenderar glida iväg mot att sluta i en total katastrof. Nog hade jag förväntat mig att någon stark röst inom Socialdemokraterna kunde uttrycka i klartext vad pågår och ange en annan ton som jag tror många ”vanliga”
   Sossevänner känner inför detta som sker.
   Därtill har vi av Kristersson en krigisk Moderatledd regering, styrd genom Sverigedemokraterna där Liberalerna står och tittar på och låter det gå och samtidigt finns den snällt S-ledda opposition i denna viktiga fråga som gäller vårt lands säkerhet.
   Kort kan man uttrycka läget att framtiden ser onekligen dyster ut.

 6. ”Kommittéen mot Osvensk Verksamhet(KOV) : macht bekant:

  Det populära heavy metalbandet, Sabaton får inte ens spela Carolus Rex, på regeringens kanonlista för svensk musik: för de spelat på Krim 2015, och sagt något som inte passar, istället kommer Bathory med Hades. KOV rubricerar detta som” Entartende Kunst”, som skall fördömas, Carolus Rex eller ej !

  Kommittéen för Osvensk Verksamhet (KOV) har slagit till igen, lika antisemitiskt som väst stjäl rysk egendom, som Hitler- tyskarna stal judiska företag och ägodelar, i en ”Arieriserung”,
  vi väntar bara på när bankkonton skall spärras, med någon ny lag. Silvias farsa tog ju över ett judiskt företag 1938, under mystiska former, ägaren flydde, de kan detta inifrån.

  Något är på gång, nu kommer Safarikommandona för att rensa ut alla som inte passar herrskapet ! Den vanliga ynkedomen, tjuvnyp, mot någon de kan komma åt, som inte tål att bli motsagd, typisk svensk fascism, Sverige behöver inga fiender, med de vänner vi har, Sverigedemokraterna kan mucka, de är änglar jmf med vad som gror i de övre räjongerna, här skall statueras exempel ! Vi garvar ihjäl oss.

 7. Det är så många så många som tyvärr råkat illa ut såhär när man inte rättat sej i den spikraka vidriga ledet. Tänk och titta bara tillbaka dessa 11mån! Det går EJ räkna alla dom. Tusentals över hela EU. Oliktänkande, MINSTA lilla andra analyser, uttalanden eller vadsomhelst som inte tillhört den spikraka vidriga linjen har många gg även råkat våldsamt illa ut.Gäller över hela EU också. Dom är alla välkomna hit till Global Politics,dörren är öppen oavsett åsikt, oliktänkande,analys och uttalanden. Västliga propagandan och dess HELT falska berättelser på löpande band är så många gånger otroligt vidriga,att jag på allvar tvingas fråga mej om jag fortfarande bor kvar här i Sverige på riktigt, när jag bevittnar detta SKIT utan motstycke på så många olika sätt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here