Enfaldig determinism – ingen bortre parentes

31
2061

Detta är början på en ny artikel 24/7 på Alliansfriheten.se av Anders Björnsson. Ska Nato-medlemskap innebära ett sämre försvar av Sverige? Kan man fråga sig.
Alliansfriheten.se: Enfaldig determinism.

Anders Björnsson på Myrdalsseminariet i april 2019.

Enfaldig determinism – ingen bortre parentes

Ett argument för svenskt Nato-medlemskap var, att vi inte kunde trygga vår nationella säkerhet på egen hand. Vi måste kalla in andra. Den nu förlegade Hultqvist-linjen formaliserade transatlantiska och andra länkar (”samarbeten med andra”). Med ett Nato-medlemskap förespeglades garantier för broderlig hjälp enligt Nato-föredragets artikel fem. Det låg mycket av önsketänkande i allt detta.

Nu framträder så officiella representanter för det militära etablissemanget i Sverige och förklarar, att vårt land som Nato-medlem kommer att garantera andras säkerhet – i Östersjön, Baltikum och Arktis. De går därmed mycket längre än 2009 års så kallade solidaritetsförklaring. Här utdelas recept för en militär anfallsorganisation, som inte sätter Sveriges försvar och säkerhet i främsta rummet. Inriktningen blir primärt offensiv, inte defensiv. Är det rimligt att spela bort Sveriges nationella resurser på detta sätt?

Våra krig måste föras utanför landets gränser, påstår således kommendören Per Edling såsom en självklarhet på Kungl. Krigsvetenskapsakademiens blogg.

Föregående artikelSpannmålsuppgörelsen med Ukraina är en glädjebesked. Men vägen till fred är lång och krokig
Nästa artikelRättsväsendet i USA ingriper i allierade länder för att hjälpa USA-företag. Exemplet Affären Alstom : efter 25 månader i fängelse i USA berättar Alstom-chef.
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

31 KOMMENTARER

 1. Vi har ju diskuterat detta ”ärende” många gånger här.

  Den största risken med dagens närmande till Nato är att Sverige kommer att få välja bort ytterst viktiga vänner och allierade runtom i världen, ta avstånd från vårt lands avgjort kraftfulla historia av stöd till exempelvis Vietnam mot det amerikanska barbariet där, för att inte nämna det nya årtusendets avgjort värsta internationella militära brott: det illegala anglo-amerikanska anfallskriget mot Irak från 2003 och uppslutningen mot amerikanarnas övermilitarisering som planeras i t.ex. Arktis eller kring Kina och Ryssland.

  Den andra följden av denna nya politik blir att den slår oerhört hårt mot Europas ekonomi.

  Bara i Aftonbladet idag kan man läsa att en potentiell elräkning för en svensk villa i vinter kan nå tjusiga 100 000 kronor.

  Den amerikanska politiken att slå sönder de viktigaste ekonomisk-politiska euroasiatiska handels- och kontaktvägarna (det är det hela Nato-anslutningen för amerikansk del handlar om) kommer att slå stenhårt och kontraproduktivt mot hela Europa.

  Vi måste alla inse att de amerikanska Förenta staterna och Washingtons våldsetablissemang är Europas verkliga och strategiska geopolitiska, militära och ekonomiska fiende.

  Den amerikanska avsikten är konstant att försvaga Europa militärt och ekonomiskt. Tro inget annat.

 2. Det som är svårt att fatta för mig är hur Usa får Europa att acceptera det. Jag undrar om det inte finns en morot nånstans. Ok att Usa mutar en del men tex Tyska företag och deras konkurrenskraft anses ju hotas av högre gaspriser. Och likväl var Merzedes-Benz prognos positiv idag. Inte lätt att hänga med för mig

 3. Det blir bara värre och värre för lögnimperiets. Vostok 2022 är här. Vad är Vostok 2022?
  Vostok-22 är ”strategic command post” militärövningar som kommer att äga rum mellan den 30 augusti och den 5 september, 2022. En stor nyhet är att Kina är med – man klan se det som förberedelser inför Kinas egen ”Operation Z” för att en gång för alltid införliva Taiwan i Kina.

  Mer att läsa om detta här: https://www.indianpunchline.com/russias-vostok-2022-has-big-messages/

  Och även här (från lögnimperiets egen mediekanal): https://www.washingtonpost.com/world/russian-military-plans-sweeping-war-games-in-countrys-east/2022/07/26/10aab428-0cf4-11ed-88e8-c58dc3dbaee2_story.html

  Ryssofober och Sinofober har mycket att deppa om och oja och aja framöver👌Men var så säkra det kommer även mera🤗🤗🤗

  • 2022-07-29 Army , Yandex ZEN
   Bara en träff räcker: Den hemliga ubåten ”Belgorod” är ingen tillfällighet som skapar skräck bland amerikaner.
   Överföringen av atomubåten BS-329 Belgorod till den ryska flottan har orsakat allvarlig oro i USA.
   Ubåten anslöt sig till marinen den 8 juli. Hittills är ”Belgorod” den enda representanten för projektet 09852 och bäraren av obemannade undervattensfordon ”Poseidon”.
   Ändå orsakar närvaron av en sådan ubåt i Ryssland oro i väst. Amerikanska experter lyckades till och med kalla det ett ”domedagsvapen”. Och inte utan orsak.

   Militärhistorikern och chefen för Museum of Air Defense Forces Yuri Knutov noterade i en kommentar i Reactor att amerikanska specialister är rädda, inte för Belgorod själv, utan för Poseidon.
   Denna undervattensdrönare, utrustad med kärnstridsspetsar, kan skapa en våg som kommer att skölja bort hela USA:s kust. Dessutom har den en hög rörelsehastighet, upp till 200 km/h, och autonomi.
   Enligt Knutov kan enheten täcka en sträcka på 10 tusen kilometer, vilket andra installationer inte kan skryta med. Med en hög grad av sannolikhet tilldelas han rollen som ett ”svar” på ett potentiellt kärnvapenangrepp från USA.
   ”Vågen kommer att vara katastrofal för hela den amerikanska kusten, vilket inte bara innebär förstörelse av infrastruktur, utan också radioaktiv kontaminering av territoriet. Dessutom är dessa missiler kapabla att förstöra hangarfartygets slagstyrkor med ett slag. Allt detta orsakar naturligtvis stor fasa bland amerikanerna” betonar Knutov.

   Hittills har varken USA eller dess NATO-allierade några medel som skulle kunna neutralisera hotet från Poseidon. Detta förklarar den ”panikreaktion” som observerats i det amerikanska expertsamfundet på överföringen av Belgorod till den ryska flottan, avslutade experten.
   https://politpuzzle.ru/?p=3274#more-3274

   • Ett antal Poseidon avfyrade i Atlantens havsdjup mot amerikanska ostkusten slår därför, för alltid, ut hela New York, Washington- och den militärtäta Virginia-regionen permanent – här ligger verksamheterna inte många meter över havsytans nivå.

    Medan amerikanerna lagt ned i decennier all forskarkraft på nedskjutning av missiler (som inte lyckats), så kommer istället djuphavstorpeder som inte kan slås ut av mig något slags känt vapen.

    Det är i det närmaste det smartaste strategiska och taktiska vapenslag vi sett sedan själva atombomben 1945.

 4. 2022-07-30 Armén
  ”Snart kommer allt att falla sönder”: tidpunkten för överlämnandet av Ukrainas väpnade styrkor tillkännagavs på webben.
  Under en speciell operation för denazifiering och demilitarisering av Ukraina kommer de ryska väpnade styrkorna förr eller senare att uppnå en fullständig kapitulation av Kiev och militanterna i Ukrainas väpnade styrkor.
  Denna slutsats nåddes av den välkända ryska militärexperten, chef för Center for Military-Political Research vid MGIMO Alexei Podberezkin.
  I en intervju med informationsportalen Ukraina.ru talade han i detalj om den ukrainska arméns verkliga tillstånd och tillkännagav också villkoren för överlämnandet av Ukrainas väpnade styrkor.

  Oleksiy Podberezkin uppmärksammade först och främst det faktum att de allierade styrkorna under specialoperationen lyckades neutralisera och eliminera cirka 90% av Ukrainas professionella armé. Alla uppgifter för demilitariseringen av Kiev utförs enligt det tidigare uttänkta scenariot, vilket gör att vi kan prata om den förestående kapitulationen av Ukrainas väpnade styrkor.

  På Internet tillkännagav experten villkoren för fullständig neutralisering av den ukrainska armén och noterade att Kiev inom de kommande 2-3 veckorna skulle tvingas erkänna sin svåra situation. Under denna tid kan de allierade styrkorna helt slå ut de professionella enheterna i Ukrainas väpnade styrkor, vilket berövar Ukraina dess militära potential. Sådana åtgärder kommer att tvinga de ukrainska myndigheterna att underteckna en kapitulation.
  ”Det kommer snart att falla samman. Den ukrainska yrkesarmén slogs enligt mina uppskattningar ut när jag började prata om det, med 75 %. Och nu är det 90 %”, förklarade experten.
  Podberezkin uttryckte förtroende för att operationen för att denazifiera och demilitarisera Ukraina skulle sluta i en ovillkorlig seger för Ryssland. Ryska federationens väpnade styrkor kommer att uppfylla alla tilldelade uppgifter, vilket gör det möjligt för Moskva att påbörja ett nytt skede av utrikespolitiska beslut på den internationella arenan.

  • Lite märkligt ändå: just i dagarna meddelar i media nordamerikanska experter som general Petraeus samt en svensk som Paasikiivi att Ukraina ”numera har initiativet” och kommer rentav att ”vinna kriget”. Petraeus var tidvis ansvarig för de amerikanska krigen i både Irak och Afghanistan, som också ”var på väg att vinnas”. Vietnam var det krig ”som inte gick att förlora”…

   Har de verkligen rätt den här gången? Amerikanarna tycks ”på väg att vinna alla krig”, men har hittills i princip förlorat alla krig de deltagit i. Nu slåss de modiga amerikanska generalerna till siste ukrainare.

 5. https://inforeactor.ru/23565307-vmf_rf_smozhet_aktivizirovat_deyatel_nost_v_arktike_soglasno_novoi_morskoi_doktrin
  Rysslands försvarsministerium..31 juli 2022 12:13
  Den ryska flottan kommer att kunna intensifiera verksamheten i Arktis i enlighet med den nya sjöfartsdoktrinen.
  Ryska federationens nya sjöfartsdoktrin, godkänd av den ryske ledaren Vladimir Putin, ger en intensifiering av verksamheten på Franz Josefs land, Svalbard, Novaja Zemlja och Wrangelön.
  Tidigare rapporterades det att statschefen Vladimir Putin under den huvudsakliga marinparaden, tidpunkten att sammanfalla med den ryska flottans dag, undertecknade dekret som godkände den nya sjödoktrinen och den ryska flottans fartygsstadga.

 6. ”Zircons” förmåga att flyga till London på fem minuter varnade britterna.
  Britterna var oroade över den ryska presidenten Vladimir Putins ord vid paraden i S:t Petersburg om kapaciteten hos Zircon-missilsystemen, som bör ingå i tjänst hos landets väpnade styrkor (AF) inom en snar framtid.
  President Vladimir Putin utfärdade ett skrämmande hot om att den ryska flottan skulle ta emot kärnvapenmissiler i 12 000 km/h, skriver kolumnisten Douglas Patience.
  Författaren till publikationen noterade att hypersoniska vapen kan röra sig med nio gånger ljudets hastighet.
  Putin betonade att Ryssland med alla medel kommer att säkerställa skyddet av sina sjögränser.
  Lenta.ru

 7. 31 juli 2022, 14:01 Armé
  USA:s planer utgör ett hot: det som sägs i den nya ryska sjödoktrinen
  USA:s dominans är erkänt som det främsta hotet mot Ryssland till sjöss. Moskva avser att intensifiera sin verksamhet i Svalbards skärgård, Franz Josef Land, samt Novaya Zemlya och Wrangel Island. Dessutom är det planerat att kringgå blockaden av Kaliningrad. President Vladimir Putin sa att sjöfartsdoktrinen beskriver uppgifter för att säkerställa Rysslands säkerhet och nationella intressen. Han noterade att skyddet skulle tillhandahållas fast och ”med alla tillgängliga medel”.

  Sjödoktrinen av den 17 juni 2015 förklaras ogiltig. Dekretet om fartygsstadgan ändrar stadgarna för den ryska försvarsmaktens interna tjänst, garnison och vakttjänster. Båda dokumenten träder i kraft från och med undertecknandet.
  ”Nyckeln här är marinens kapacitet. Den kan reagera blixtsnabbt på alla som bestämmer sig för att inkräkta på vår suveränitet och frihet.
  Flottan fullgör framgångsrikt och hedersamt strategiska uppgifter vid vårt lands gränser och i alla delar av världens hav. Den har en hög beredskap för aktiva operationer av sina kust-, yt-, luft- och ubåtsstyrkor och tillgångar. De förbättras ständigt.

  Separat nämnde Putin Zircon hypersoniska missilsystem, för vilka ”det inte finns några barriärer.” Han sa att under de kommande månaderna kommer det hypersoniska komplexet att tas i bruk med flottan. Det första fartyget utrustat med zirkon kommer att vara fregatten Amiral Gorshkov.
  ”Fartygets serviceområde, utrustat med Zircon-hypersoniska missiler och kryssningsmissiler, kommer att väljas utifrån intresset att säkerställa Rysslands säkerhet” , tillade presidenten .
  Den nya sjöfartsdoktrinen innehåller ett antal viktiga förändringar. Så om det yttre hotet i doktrinen från 2015 var uppbyggnaden av NATOs militära potential , är nu den största faran USA och dess allierade.
  ”De huvudsakliga utmaningarna och hoten mot Ryska federationens säkerhet och utveckling i samband med världshavet är: USA:s strategiska kurs för dominans och deras globala inflytande på utvecklingen av internationella processer, inklusive de som är relaterade till användningen av transportkommunikation och energi Världshavets resurser”, står det i dokumentet på Kremls webbplats.

  Hotet, enligt dokumentet, är också USA:s och dess allierades önskan att begränsa Rysslands tillgång till resurserna i Världshavet och viktiga sjötransportkommunikationer, USA:s önskan att uppnå sin flotta överlägsenhet över styrkor från andra länder och ett antal staters territoriella anspråk på Ryssland. Farligt är också det ekonomiska, politiska, informationsmässiga och militära trycket på Ryska federationen för att misskreditera och minska effektiviteten av dess maritima verksamhet.
  Doktrinen namnger viktiga zoner som påverkar nationell och strategisk säkerhet, samt landets ekonomi. Dessa inkluderar Kuril- och Östersjösundet, Svarta havet och den östra delen av Medelhavet, inklusive världens sjöfartskommunikationer som går längs de asiatiska och afrikanska kusterna.
  Även i doktrinen är en av de största riskerna det otillräckliga antalet baspunkter för ryska fartyg utomlands. Riskerna inkluderar också införandet av ett antal länder av restriktioner för ryska varvsföretag inom försvarsindustrin och olje- och gasföretag, inklusive de som är relaterade till överföring av modern teknik, leverans av utrustning och attraktion av långsiktig finansiering.

  Enligt den nya doktrinen kan Ryssland, efter att ha uttömt möjligheterna med politiska, diplomatiska och andra icke-kraftfulla verktyg i de vitala områdena i världshavet, använda militärt våld.
  I områden i världshavet som inte är livsviktiga för Ryssland använder Moskva ”först och främst politiska och juridiska instrument, diplomatimekanismer och informationsåtgärder, och använder även andra icke-våldsmetoder.”

  ”Ryska atomubåtar har sin egen ”andra front” i en speciell operation i Ukraina”
  De flesta av de ryska atomubåtarna kommer att möta Navy Day i stridstjänst. Som förklarat.
  Ryssland har också för avsikt att förbättra och utveckla grupperingen av Svartahavsflottan på Krim. Dessutom är det planerat att stärka Ryska federationens geopolitiska positioner i Svarta och Azovska havet och förse landet med en internationell rättsordning i dessa hav för användning av deras akvatiska biologiska resurser, utforskning och exploatering av kolvätefyndigheter, läggning och drift av undervattensledningar.
  ”Förbättra och stärka grupperna av styrkor (trupper) i Svartahavsflottan, utveckla deras infrastruktur på Krim och vid kusten av Krasnodarterritoriet”, står det i dokumentet.

  Doktrinen noterar att utvecklingen av produktion för konstruktion av hangarfartyg är en av nyckelprioriteringarna för den ryska varvsindustrin. Prioriteringarna inkluderar också ”införandet av avancerad digital teknik, digitala plattformar i alla skeden av livscykeln för fartyg, fartyg och marin utrustning; säkerställa maximal lokalisering av varvsproduktion på Ryska federationens territorium”.

  De prioriterade områdena för utvecklingen av Ryska federationens skeppsbyggnadskomplex är: att säkerställa kapaciteten hos Ryska federationens skeppsbyggnadskomplex för konstruktion av fartyg med stor kapacitet, inklusive moderna hangarfartyg för marinen.
  I doktrinen ingår också att säkerställa Kaliningrads transporttillgänglighet genom drift av en färjelinje i riktning mot hamnarna Ust-Luga och St. Petersburg.
  Dessutom planeras utvecklingen av inhemsk kust- och hamninfrastruktur. Vi talar om järnvägslinjer, logistikcentra och hamnkomplex, inklusive bearbetning, i hela Östersjöområdet.
  Bland prioriteringarna för den nationella sjöfartspolitiken är tillhandahållandet av en given operativ regim i den arktiska zonen i Ryska federationen genom att stärka stridspotentialen för styrkorna (trupperna) i norra och Stillahavsflottan, såväl som FSB i enlighet med den existerande och förutsedda karaktären av militära faror och militära hot i Arktis.
  Det noteras att Ryssland kommer att stärka sin ledande ställning i studien och utvecklingen av de maritima utrymmena i Arktis och intensifiera den maritima verksamheten i Svalbard och Franz Josef Land skärgårdar. Det förväntas också intensifiera aktiviteterna på Novaja Zemlja och ön Wrangel.
  I den arktiska riktningen indikerar prioriteringarna för landets havspolitik också ”att stärka Ryska federationens ledande positioner i studien och utvecklingen av de maritima utrymmena i Arktis.” Vi talar om att bedriva prospekteringsarbete, uppdatera tillgängliga data om mineralfyndigheter och en säker utveckling av naturresursfyndigheter på Rysslands arktiska kontinentalsockel.
  Det indikerar också avsikten att kontrollera främmande staters sjöaktiviteter i vattnen på den norra sjövägen. Ryssland har för avsikt att fortsätta marinvetenskaplig forskning, utforskning och arbete för att expandera och lagligt säkra den yttre gränsen av den ryska kontinentalsockeln i Ishavet.

  Enligt doktrinen kommer Ryssland att utveckla styrkorna och bassystemen för Stillahavsflottan, FSB och det ryska gardets styrkor. Målen är skapandet av villkor för sjönärvaron och bildandet av logistikpunkter i staterna i Asien-Stillahavsområdet för skapandet av flottans övergångar mellan flottan. Det är också planerat att utveckla ett tekniskt varvskomplex i Fjärran Östern för konstruktion av fartyg med stor kapacitet, inklusive hangarfartyg.
  Ryska federationen i Atlanten kommer att försvara sina nationella intressen och motstå Natos försök att föra fram militär infrastruktur till Rysslands gränser.

  ”Belgorod” kommer att provocera fram ett nytt ”kallt krig” mellan Ryssland och USA”
  Den amerikanska tv-kanalen CNN kallade den ryska atomubåten ”Belgorod” ”ett stort och allvarligt hot …
  Ryssland kommer att ”resolut försvara” sina nationella intressen och skapa förutsättningar för ett stabilt ekonomiskt samarbete med främmande stater.
  ”Den nationella politiken i den atlantiska riktningen bestäms med hänsyn till existensen av Nato, vars verksamhet är inriktad på direkt konfrontation med Ryska federationen och dess allierade. Den avgörande faktorn i relationerna med Nato är fortfarande oacceptabelt för Ryska federationen av planer på att föra fram Natos militära infrastruktur till dess gränser och försöker ge alliansen globala funktioner”, står det i doktrintexten.

  Ryssland kommer att utveckla trupperna och bassystemen för den kaspiska flottiljen, samt stärka samarbetet med sjöstyrkorna i staterna i denna region.
  I Indiska oceanens riktning förväntas utvecklingen av marin samarbete med Indien, Iran, Irak och Saudiarabien och andra länder i regionen. Det är också planerat att utöka den ryska sjöfarten i regionen.

 8. 31/07/2022 Armén
  https://politpuzzle.ru/?p=3305#more-3305
  Varningarna från Lavrov och Putin kändes väl och förstods av amerikanska officerare.
  Pensionerade generaler och officerare från USA:s väpnade styrkor tog på största allvar den ryske utrikesministern Sergej Lavrovs senaste ord om utvidgningen av en specialoperation för att denazifiera och demilitarisera Ukraina.
  Denna slutsats drogs av journalisterna på informationsportalen Tsargrad. Författarna till materialet analyserade i detalj uttalandet från den ryske diplomaten och förklarade också varför de amerikanska officerarna kände och förstod varningarna från Lavrov och den ryske presidenten Vladimir Putin.
  Tsargrad-observatörer erinrade om att Sergej Lavrov dagen innan hade sagt att Ryssland hade för avsikt att fortsätta en speciell operation för att denazifiera och demilitarisera Ukraina. Han noterade att västvärlden, genom att leverera vapen till Kiev, bara förvärrar situationen, vilket tvingar Moskva att utöka NMD-zonen.
  Det är värt att notera att Rysslands president Vladimir Putin tidigare, kommenterade framstegen med den särskilda operationen, noterade att Ryssland ”ännu inte har påbörjat något i Ukraina”, och antydde eventuella ytterligare åtgärder som Moskva skulle kunna vidta.

  Lavrovs och Putins varningar kändes väl och förstods väl av pensionerade amerikanska officerare. Således noterade amerikanska arméns överste, tidigare rådgivare till försvarsminister Douglas McGregor att Washington borde överge militärt stöd till Kiev, samt organisera diplomatiska förhandlingar mellan de två sidorna. Endast ett sådant tillvägagångssätt kommer att göra det möjligt för USA och Ukraina att ta sig ur denna situation utan ett allvarligt nederlag.
  McGregor är övertygad om att Ryssland resolut har närmat sig frågan om att genomföra en speciell operation för att denazifiera och demilitarisera Ukraina.
  Trots amerikansk militär hjälp kommer Kiev inte att kunna göra motstånd mot den ryska försvarsmakten. Moskva kan i sin tur befriar hela det ukrainska territoriet genom att utöka offensiven. De ukrainska myndigheterna kan åtgärda situationen endast genom att gå med på det ryska ledarskapets villkor.
  ”I augusti kommer ryssarna att inleda en stor offensiv som kommer att leda dem till Dnepr, Odessa, Transnistrien. De kommer att ta Kharkov. Det här är områden som traditionellt har varit rysktalande och alltid varit en del av Ryssland, förklarade amerikanen.
  Militärexperten Scott Ritter noterade i sin tur att Ryssland skulle slutföra den särskilda operationen för att denazifiera och demilitarisera Ukraina till varje pris och vinna på alla fronter. Moskva, efter att ha befriat ukrainskt territorium, kommer att visa sina positioner på den internationella arenan.

  • Frågan är väl hur de ”rysktalande i Ukraina” som drabbats allra hårdast av just det ryska militära våldet, och varför de liksom bara av någon underlig anledning skulle ”byta nation” och lojalitet bara för att det blir ännu mer våld, krigsoperationer och nya vapentyper -inte det minsta tyder på det. Undantag finns naturligtvis. Men säkert vill över 99% av alla som bor i Ukraina återgå till normalt, fredligt ”Sjevtjenko-liv”.

   Som det större och mäktigare landet i en konflikt har faktiskt Ryssland huvudansvaret för hur denna konflikt utvecklas och avslutas; precis som Washingtons våldsetablissemang hade huvudansvaret för dryga 13 års helt onödigt, sadistiskt våldsamt och överblodigt krig i Vietnam, liksom de senare dårskaperna i Irak, i princip allt helt förgäves – noll politiska och strategiska resultat.

   Rysslands politiska och militära ledning kommer tyvärr verka lära sig denna erfarenhet också den långa, trista och praktiska vägen. Stormakter som startar konflikter och närvarar krigs- och invasionsmässigt i främmande länder lyckas i princip aldrig.

   De krigsdrabbade i Ukraina, mestadels just ryskspråkiga, har jag en mycket stark känsla av, kommer inte ha mycket att tacka Kreml för, med anhöriga nödtorftigt begravda i de egna trädgårdarna och flera miljoner kvinnor och barn på flykt.

   Det innebär inte det minsta att jag sympatiserar med Washingtons och Londons uppladdning och militär-politiska underminerade geopolitiska trassel i Ukraina, precis som man misslyckats med exakt detta mellan Afghanistan och Irak.

   Ärligt talat tror jag den ryska makten har de största och mest utmanande problemen och bittra förlusterna framför sig. Det vill säga den idiotiska amerikanska läxan.

 9. Johan de Naucler.. Realfakta talar emot dina, hemma på kammaren, tänkta spekulationer eller önskningar, eller din personlig misstro på den ryska makten.

  Enligt det ryska utrikesministeriet som vet vad de talar om, kommer målet för den särskilda operationen i Ukraina att genomföras fullt ut.
  Den ryske utrikesministern sa till USA:s utrikesminister Blinken att leveransen av vapen till Ukraina ”förlänger regimens vånda i Kiev.”
  Lavrov betonade att de ryska väpnade styrkorna under den särskilda operationen i Ukraina strikt följer folkrättens normer.

  • Men det är ju subjektiva svar i egen propagandasak. Vi brukar ofta tala om här hur just amerikanarna tror på och lever i SIN EGEN propaganda. Ivan uppvisar här precis samma egenskap.

   Varför i all världen skulle invånarna i dagens Cherson, Odessa, Mykolajiv och Charkov vilja leva under putinismen som bombat sönder, måhända uppnådda militära mål, men också hela ukrainska städer?

   I vinter kommer hela Donetsk-regionen stå utan all rums- och vattenuppvärmning. Hur skall den ryska krigsmakten lösa den frågan?

   Skulle Ivan själv vilja leva i Charkovs ryska utbombade stadsruiner vintern 2022/2023?

   Man ska inte förespråka för andra (drabbade) människor sociala, ekonomiska, mänskliga och politiska levnadsförhållanden man själv inte är beredd att leva under.

   Är Ivan här själv beredd att flytta in i en vinterkyld Charkovruin, så kan den som bott där få värma sig i Ivans varma sköna och icke-krigsdrabbade bostad denna vinter? Frågan är mycket enkel.

   Det är ju det hela ämnet och frågan kokar ned till, i en koncentrerad mening.

  • Jag är FÖR alla källor!

   Men man kan aldrig under några stora krig och konflikter avgöra i detalj vad som är sant, exakt, korrekt och ren propaganda samtidigt som de inträffar.

   Det är TIDEN som kommer att ge dessa detaljer, förmodligen när kriget i sig är helt över och slut. Jag har aldrig någonsin påstått att jag själv enbart och ensam stått för ”de enda sanningarna”, men däremot lyft fram svagheter i andra resonemang och detaljer, liksom andra aspekter att tänka på. Detsamma gäller alltid och självklart mina egna ståndpunkter.

   Just nu finns inte så många ”exakta enda sanningar” i denna konflikt, det får vi veta om ett antal månader, kanske år. Till slut fick vi veta att det inte fanns gömda kem- och atomvapen i Irak, antingen visste vissa det redan, andra misstrodde detta o.s.v. Långt senare kan vi teckna en helhetsbild, och i det rysk-ukrainska kriget är det just nu alltför tidigt. Kanske har en del större länders underrättelsetjänster ’mer kontroll’, men även där kan man ifrågasätta helhetsbilden just nu.

   Vi måste ha öppna sinnen och förbereda oss på nya detaljer, och kanske rentav ändra egen ståndpunkt och position. Det får vi se. Det tycker jag nog är hyfsat intellektuellt hederligt.

   • Johan.. säger sig ha svårt att avgöra vad som är sant. Du är tyvärr inte ensam om detta. Vad annat kan man förvänta sig, om tillhör man den stora majoriteten av mainstream-medias konsumenter.
    Här några fakta.. Ukrainska styrkor har av vana ett inlärt mönster att följa. De placerar trupper och militärfordon i bostadsområden, inklusive att använda sjukhus som de facto militärbaser, sade Amnesty på torsdagen.
    Ukrainska styrkor ”utsätter civila för fara” använder rutinmässigt skolor och sjukhus som militärbaser.
    Sådana handlingar bryter mot internationell humanitär rätt och sätter civila liv på spel, sade människorättsorganisationen .
    Anklagelsen baseras på forskning som Amnesty genomförde mellan april och juli i östra Ukraina.
    I 19 städer och byar fann man bevis för att ukrainska styrkor inledde attacker inifrån bostadsområden. I flera fall var de måltavla av ryska vedergällningsattacker, av vilka några dödade civila, enligt rapporten.
    I 22 av de 29 skolor som besöktes av Amnesty sa de att de hittade bevis på nuvarande eller tidigare militär aktivitet. På fem platser såg de hur ukrainska trupper använde sjukhus som baser, vilket var ”ett tydligt brott mot internationell humanitär rätt”.
    De flesta bostadsområden som inspekterades låg långt borta från frontlinjerna, och det fanns genomförbara alternativ för militära utplaceringar, noterade Amnesty. Rättighetsgruppen sa att de ”inte var medvetna om” att Ukraina försökte evakuera civila från dessa områden, vilket krävs enligt internationella krigsregler.
    ”Vi har dokumenterat ett mönster av ukrainska styrkor som sätter civila i fara och bryter mot krigslagarna när de opererar i befolkade områden”, sa Agnes Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.

    • Jag hänvisar till mitt inlägg ovan.

     Man kan inte bara välja ut separata negativa händelser och nyheter från ”motståndarsidan” och sedan konstant påstå att i princip samma typ av negativa nyheter och händelser den sida man sympatiserar, till och med om de kommer från samma som här (Amnesty eller t.ex. FN-instanser) med alltid är ”propaganda” och ondskefulla påhitt.

     Vad Amnestys observationer och kritik rörde Ukrainas krigföring, lade man till sin egen kommentar i pressmeddelandet ”att denna kritik på inget vis ursäktar den ryska krigföringen” (som Amnesty konstant ansett som avsevärt brutalare och grövre).

     Detta slut finns då självklart inte med i Ivans redovisning med citaten ovan. Den selektiva och subjektiva censuren har därmed tagit bort det; medan en slags en-tredjedelssanning redovisas, som dagens hårdföra propagandaorgan arbetar under krig. Det mest känsliga och kritiska göms undan; d.v.s. Amnestys slutjämförelse i relation till den ryska ockupations- och invasionsmaktens blodiga framfart – tas aktivt bort.

     En halv subjektiv nyhet, med andra ord.

     • 4 augusti 2022 kl. 13.23
      Massmedia mörkar när Ukraina grupperar artilleri i bostadsområden
      Ukrainska styrkor bryter mot internationell lag och äventyrar civila genom att systematiskt gruppera sina styrkor i bostadsområden, skolor och sjukhus, sade Amnesty International idag.
      Amnesty International presenterade idag en lista på incidenter när ukrainska styrkor till synes avsiktligt grupperat sig så att civilister ska komma till skada. Det handlar om 19 städer och byar i Charkiv-, Donbas- och Mykolaiv-regionerna.
      Amnestyforskare såg att ukrainska styrkor använde fem sjukhus och 22 skolor som ”de facto militärbaser”. Skolorna var visserligen stängda men är belägna i tätbefolkade stadsdelar.
      Amnesty skriver att de har väntat sedan 29/7 på en kommentar på sina resultat från Ukrainas försvarsministerium innan de publicerade rapporten. En sökning på ordet ”Amnesty” med dagens datum hos DN, SvD och Aftonbladet har inte givit något resultat, trots att denna organisation normalt sett får allt publicerat som den skriver om. Bland utländsk press hittades bara en artikel hos amerikanska Newsweek.

     • I Expressens finns artikeln om Amnestys kritik under:

      ”Stark kritik mot Amnestys rapport: Skiftar fokus”.

      Publicerad den 05 augusti 2022 kl. 03:43.

     • Nu står det om ”Zelenskyjs bråk med Amnesty” och ”flera ukrainska krigsbrott rapporterade” på Aftonbladets första sida på nätupplagan.(5/8 lunchtid).

      Så inte är det så mycket mörkande i ”mainstream media”!

      Svenska censurcentralen i källarn har nog välbehövlig fredagsledighet, de högerpopulistiska må skaka och rasa!! Får Totalstyrelsen ta ledigt?!?

     • 5 augusti.. Senator Konstantin Kosachev:
      ”Amnesty Internationals rapport om ukrainska truppers brott mot civila, kan förvandla Vladimir Zelensky till en av media, utstött på ett ögonblick”.

      Kosachev uttryckte åsikten att dokumentet inte kommer att orsaka någon förändring i bevakningen av händelser i Ukraina av väster eller i medvetandet hos västerländska politiker, men det finns ett antal nyanser.
      Framför allt är omfattningen av Kievs brott så stor att det är omöjligt att inte lägga märke till dem utan att förlora ryktet om en människorättsorganisation. Dessutom är en av huvudfaktorerna för västvärldens attraktionskraft för regimer som den nuvarande i Kiev överseendet med alla brott mot motståndare.
      Enligt senatorn är det bara därför som publikationen i fråga orsakade en ”ond reaktion” i Ukraina, vars kärna kokar ner till det faktum att alla är väl medvetna om det officiella Kievs agerande, men det är omöjligt att prata om det högt.

     • Lenta.ru
      Ukrainas president Volodymyr Zelenskij fördömde Amnesty International för att ha rapporterat om brott som begåtts av Ukrainas väpnade styrkor.
      Enligt den ukrainske ledaren Volodymyr Zelensky försöker människorättsorganisationen Amnesty International i sin rapport om Ukrainas väpnade styrkor att ”amnestera” Ryssland.
      Johan de Naucler och Volodymyr Zelenskij verkar sympatisera.

     • Jag har tyvärr en stark och redig känsla av att de övergrepp som de ryska invasionstrupperna utför kommer med tiden att kunna jämföras med tyska Wehrmachts och SS i angrepp på civila och i tortyrhänseende, av vad som hände 1941-1945, om möjligt i en mindre version, för denna region.

      Vi får hoppas att så inte blir utfallet, men händelserna som nu sker mot många miljontals civila av de invaderande kommer säkerligen hamna på Europas digra och svartaste lista av de svåraste krigsövergreppen, och förmodligen de värsta i vår generation och livstid; ett slags Jugoslavien eller Vietnam i maximalformat.

      Antalet människor och barn (som tagits från föräldrar till sagda ryska militära uppfostringsanstalter för ”av-ukrainisering”), som tidvis i media uppges till drygt 2,5 miljoner (jag vet inte om detta är vare sig sant eller korrekt) som förts bort med tåg och genom diverse filtreringsläger till ryska Sibirien och Fjärran Östern är så illavarslande redan som rykten, och oroväckande att det skulle inte förvåna mig -tyvärr- om vi inte i detta nu ser 2000-talets hittills värsta krigsbrott utövas, Irakkriget och Afghanistan inräknade, eller på denna ohyggliga nivå.

      Det får vi veta senare, om några månader eller år. För det rör knappast inte alls längre om en specialoperation att slå ut ”ukrainsk militärutrustning”.

      Döds- och flyktingtalen i denna ruskiga kris kommer kraftigt att skaka framtiden, och inte ära krigets invasionsledare det minsta.

     • Att jag som aldrig hållit i ett vapen i hela mitt liv, skulle sympatisera med vare sig ryskt eller ukrainskt krigsvåld kan jag helt hålla mig borta från, och tar helt avstånd från.

      Krig är krig och det blir aldrig vare sig trevligt eller annorlunda.

      Om Ivan själv någonsin i en endaste kommentar, replik eller åsikt kan väga både plus och minus för även den ryska sidan, skulle nog lyfta både Ivan själv liksom nivån och verkshöjden på denna sida -som jag hoppas vi kan tillsammans sopa ren från papegoja, paranoia och propaganda så gott vi kan.

 10. 4 augusti 2022 22:04
  ARMÉ.. Ukrainas väpnade styrkor utrustade prickskyttbon i en teknisk skola i Slovyansk. Ukrainska soldater ockuperade en av de tekniska skolorna i Slavyansk (Folkrepubliken Donetsk), där de utrustade skjutplatser och prickskyttar.
  Uttalandet gjordes av chefen för Ryska federationens nationella försvarskontrollcenter, generalöverste Mikhail Mizintsev.
  Enligt honom är skolan belägen på Tsentralnaya Street, militanter har utrustat sina positioner i sina utbildningsbyggnader och vandrarhem.
  Mizintsev noterade också att i institutionens lokaler håller soldater från den ukrainska armén invånare i närliggande hus och använder dem bokstavligen som mänskliga sköldar.
  Under tiden sköt Ukrainas väpnade styrkor igen mot bosättningarna Makeevka och Golmovsky i DPR. 15 granater avfyrades mot dem på 10 minuter.

 11. Hade media skrivit sanningen om nazi-regimen i Ukraina från början hade det knappast funnits något folkligt stöd i väst för Ukraina och dess regim. Att MSM till slut måste nämna Ukrainas krigsbrott är ju för att alternativa media redan skrivit om dessa brott länge och varit långt mer sanningsenliga i frågan trots att de anses vara högervridna! En lärdom att ta kanske för de globalister som styr MSM i västvärlden?

  • Sanningen om de politiska makthavarna i Kiev, 5 augusti 2022.

   Zelenskys önskan att stärka makten vertikalt har lett till en utvidgning av konflikten mellan Kiev och regionala eliter.
   Detta är skrivet av kolumnister för The Washington Post.

   Den främsta orsaken till den växande politiska splittringen av den ukrainska staten är den finansiella faktorn – miljarder dollar i utländskt bistånd som kommer in i landet.
   Eftersom all utländsk finansiering går direkt till Kiev nekas lokala myndigheter tillgång till dessa medel. De kan alltså inte omvandla politiskt inflytande i sin region till ekonomiska fördelar.
   Samtidigt, trots den starka ställning som Zelenskys parti ”Folkets tjänare” har på nationell nivå, är det i lokala myndigheter mycket underlägset regionala politiska krafter.

   I Ukraina har en situation utvecklats där borgmästarna i landets största städer presenterar alternativa politiska projekt, som ofta gick in i öppen konfrontation med Zelenskij och hans parti.
   Men nu – efter att utländskt ekonomiskt bistånd har blivit den enda inkomstkällan – försöker Kiev använda finansiell hävstång för att stärka sina egna positioner i regionerna.
   Zelenskiys regering försöker sätta borgmästare åt sidan för att behålla kontrollen över utländskt bistånd och försvaga eventuella framtida politiska rivaler.
   Mot denna bakgrund finns det en växande oro bland regionala eliter för att Zelenskiy-administrationen backar på löften och planer på att decentralisera och stärka regionala och lokala myndigheter.
   De ukrainska myndigheterna, som i början av SVO tog tillfället i akt att rensa ut alla politiska krafter som skulle kunna konkurrera med Folkets tjänare på nationell nivå, har nu gått över till att besegra regionala grupper.

   Märkligt nog var det första offret för förstärkningen av Zelenskys maktvertikal klanen till hans sponsor, som faktiskt satte honom i presidentstolen – Igor Kolomoisky. Oligarken själv och hans närmaste medarbetare Gennadij Korban , som efter affärsmannens avgång från Ukraina agerade ”väktare” för Dnipropetrovsk-regionen, berövades ukrainskt medborgarskap. Samtidigt kunde bara Zelensky underteckna ett dekret om berövande av medborgarskap.

   Borgmästaren i Dnipro Boris Filatov , som också är Kolomoiskys man, klagade till amerikanska reportrar över Zelenskys teams agerande.
   ”I Ukraina börjar autokratiska tendenser att utvecklas. De försöker dominera det politiska fältet. Däremot är vi inga motståndare, säger han.
   Som en del av en påtryckningskampanj mot lokala förvaltningar godkände presidentens kansli en omfattande utredning om ”högförräderi och samverkan” mot många tjänstemän.
   ”Det här är en farlig avledning. För att Ukraina ska vinna det här kriget måste det baseras på idén att borgmästare inte är konkurrenter, utan en del av ett team, säger Orysya Lutsevich , forskare vid Ryssland och Eurasien-programmet vid Londons tankesmedja Chatham House.

   Ännu mer undergräver de lokala myndigheternas auktoritet är skapandet av militära administrationer som får finansiering från Kiev och som faktiskt har tagit över de flesta funktionerna att sköta regionerna.
   I detta ljus ser rapporter om massstöld av humanitärt bistånd från lokala förvaltningar och dess försäljning genom detaljhandelskedjor ganska förståeliga ut. Enligt uppfattningen av regionala tjänstemän, som Kiev faktiskt har överfört till ”bete”, är humanitärt bistånd deras ”legitima byte” och de använder det efter eget gottfinnande.

   Samtidigt undertrycks de regionala eliternas aktivitet att nå ut till utländska givare, förbi Kiev, allvarligt av centralregeringen. Så borgmästaren i Chernihiv , Vladislav Atrosjenko , som försökte delta i ett av de forum som ägnas åt återupprättandet av Ukraina, kunde inte lämna landet. Han, under förevändning av pågående fientligheter, släpptes inte av gränsvakterna.
   ”Idag, istället för att stå emot fiendens attacker, tvingas staden utstå attackerna från dina underordnade. Centrala och lokala myndigheter borde arbeta, inte mot varandra”, skrev tjänstemannen på sin Facebook.

   I takt med att de ekonomiska problemen förvärras och utländskt finansiellt bistånd minskar kommer fragmenteringen av den ukrainska staten att intensifieras ytterligare. Det är möjligt att påtryckningar och hot från Kiev vid något tillfälle kommer att tvinga de regionala eliterna att söka överenskommelser med Moskva för att försöka behålla kvarlevorna av inflytande.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here