Erdogans pokerspel

5
1169
Bild: Shutterstock

 

Red: Denna betraktelse kommer från Ingemar Siby. Hoppas verkligen att han får rätt i sin sista mening.

”Kranzatorparn” Ingemar Siby

 _______________

Igår skulle jag vilja ha vart en fluga på väggen i ovala rummet (Vita huset) när Erdogans krav på medlemskap i EU blev känt. Se fiollådorna på Biden och hans medarbetare. Höra:

– Sååååå… kan man väl inte göra!

 Jo, vist kan man! USA har gjort likadant många gånger de senaste 30-40 åren. Skapat egna regler allt efter situation. Struntat i internationella överenskommelser och regler. Söndrat och splittrat. Hotat med laddade kanoner och sanktioner för dem som trotsat USA:s godtycke.

 Erdogan har varit med länge. Sett och lärt av USA:s agerande. Skickligt har han först spelat ut lankorna. Petat in Sverige bland dem. För det har väl alla förstått nu, att Sverige endast är ett lågt spelkort i ett mycket större spel. Sedan kom Esset – eller är det bara Kung?

 Vad är då Erdogan ute efter? Ja, det vet väl endast han själv – eller är BRICS länderna insatta? Låt oss spekulera:

– Makt på internationellt plan. Turkiet är på väg in i BRICS och SCO. Tänker han armbåga sig fram till en topposition i dessa block?

– Utmana USA? Erdogans EU-krav kom endast timmar efter att NATO förklarat att Ukraina endast kan bli medlem när kriget har upphört. Tala om tondövhet och en ren utmaning mot de allt fler länder, som yrkar på fredssamtal. Erdogan har gjort sig till frontare för dem.

– Prova USA:s värdering av  Turkiet kontra Sverige. Kan USA tänka sig att utesluta Turkiet för att få plats med Sverige? Vill han pressa fram varför USA nödvändigtvis skall ha med oss? Vilka är USAs planer för oss?: Att nordiska styrkor skall försvara Baltikum och mobba de stora Ryska minoriteterna därstädes? Samma metod som i Ukraina alltså!

– Vill han in i EU för att dominera det? Turkiet har lika många innevånare som Tyskland. Många innevånare betyder stor makt.

– Vill Erdogan splittra EU?  Flera EU-länder har stor motvilja mot Turkiet. Kan påtryckningar från USA till Turkiets fördel leda till att EU rämnar?

– En spännande fråga är om Erdogan agerat helt på egen hand, eller om BRICS länder står bakom och framförallt Putin? I vilket fall som helst lär vår anslutning till krigsorganisationen dröja.

 

 

Föregående artikelJohn Bolton råkar förklara varför USA:s politik mot Kina och Ryssland är fel. Hur då?
Nästa artikelBiden erbjöd Erdogan IMF-pengar för att godkänna Sveriges NATO-ansökan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Förvirrad äldre herre, slipad politiker eller geopolitisk schackspel på farlig rysk roulette-nivå?

  I värsta fall alla tre, i bättre fall något av dem.

  Att Turkiets folk skulle sluta identifiera sig som en någorlunda del av västvärlden och Europa är nog mest en felaktig illusion. Det finns inget som helst realpolitiskt som tyder på att Turkiet skulle vara på väg till vare sig BRICS eller SCO, och lämna Nato och unionen bakom sig, och i så fall bara som klassiska turkiska ”hot”. Det är Ankara mycket bra på.

  Anledningen för lång tid framöver, kanske många decennier, är Turkiets usla och rent panka ekonomi. Turkiets stormaktsambitioner i Levanten och Centralasien är och förblir tomma drömmar och kan inte realiseras: någon ny ”ottomansk gemenskap” under ledning av Ankara förblir en pappersprodukt.

  Erdoğan och Putin besitter samma personliga fenomen och egenskaper i sin politik som dock aldrig fungerat i världshistorien: att återupprätta ett fallet större imperium.

  Att länderna samfällt i den Europeiska unionen skulle släppa in Turkiet i unionen kommer helt enkelt aldrig att hända under vår livstid, och det vet alla -det finns ingen europeisk opinion för det. Den dörren kommer att förbli stängd, utan att någon säger det ärligt och högt. Självklart.

  Rent tidsmässigt går Erdoğans och Putins politiska karriärer mot sina slut. Jag har en stark känsla att dessa länders båda befolkningar i ett nyare Ryssland och ett modernare Turkiet vänder sig mot Europa.

  När allt kommer omkring åker faktiskt inte ryska och turkiska turister och studenter till Teheran, Ulan-Batoor och New Delhi på semestrar och för studier. De reser helst till Europa. Det är där vi skall söka ryska och turkiska framtidsutsikter. Det kommer någon gång faktiskt en både post-Erdoğansk och post-Putinsk epok. Den kommer bli minst lika spännande som dagens.

 2. Oavsett vad man tycker om Erdogan, så tycker jag att han hanterar detta på skickligt sätt. Föreställ bara pressen av övriga 30länder med sheriff Usa i spetsen. Erdogan har EJ vikit en tum mot brutala pressen av Usa Nato och övriga EU clownerna. Nästan 14månader stod han emot Usa och övriga 30clownerna, detta ihop med massiva pressen också från dess medier under hela perioden. Visst var inte allt perfekt, men han stod på sej och krävde sina eftergifter, utan att vika sej. Att Turkiet skulle bli medlemmar i EU närmaste decceniet, även om man påbörjar jobbet med det redan nu, finns de EJ på kartan närmaste decceniet och detta vet alla. Turkiet har blandat och gett vad gäller ALLT, både vad gäller Ukraina krisen där man som enda Nato land EJ ställt upp på sanktionerna mot Ryssland. Samtidigt haft god relation till båda. Vad gäller Nato också, så har han mjölkat ut så mycket som de bara gick/går. Sverige är EJ fullt med i Nato än, kan dröja även till oktober. Erdogan har helt klart sina dåliga sidor, men tycker ändå att han stått på sej, utan att vika en tum vad gäller Sveriges Nato ansökan. ALLT heder åt detta

 3. Moskva 14 juli 2023, 21:07 – IA Regnum.
  Det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova kallade brännandet av Koranen i väst den liberala diktaturens ”nya normala”.

  ”Sverige förklarade de internationella terroristerna som opererade i norra Kaukasus för ”frihetskämpar” och stöder starkt Zelenskys nazistregim. Och hela västvärlden anser att sådant beteende är ”på rätt sida av historien”. Brännandet av heliga böcker är ytterligare en manifestation av den liberala diktaturens ”nya normalitet”, skrev diplomaten i sin Telegram-kanal.

  Som rapporterats av IA Regnum godkände svensk polis den 28 juni aktionen med bränning av Koranen. Inledningsvis fick arrangörerna avslag, men de överklagade beslutet i domstol som ställde sig på deras sida.
  Händelsen väckte massindignation i islamiska länder – i Bagdad bröt sig demonstranter in på den svenska ambassadens territorium och krävde att rikets ambassadör skulle utvisas från landet.
  Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kallade aktionen med bränningen av Koranen för dålig. Han konstaterade att islams och mänsklighetens fiender försöker ordna provokationer under polisens skydd, men de som tillåter detta och tolererar kommer inte att kunna förverkliga sina ambitioner.

  Det ryska utrikesdepartementet sa att aktionen var ytterligare en provokativ handling av islamofobi, täckt av argument om yttrandefrihet och demokrati. Avdelningen betonade att ”priset för en sådan demokrati är värdelöst”, vilket faktiskt ledde till godtycke och tillåtelse.
  Rysslands president Vladimir Putin kallade respektlöshet för Koranen för ett brott. Under ett besök i Juma-moskén i Derbent betonade han att Koranen är en helgedom för muslimer och för många andra människor, men i vissa länder respekteras inte religiösa känslor.
  https://regnum.ru/news/3819689

 4. Turkiets stormaktsambitioner nämns av Naucler. Dom ambitionerna har koppling till Bernard Lewis planen och ingår i anglosaxernas inringning av Ryssland och tillhörande kamp mot Kina medelst turk-besläktade folk.
  Lewis hade inget emot ett krigiskt Turkiet som tillsammans med andra turkfolk kunde användas som kanonmat för angloimperiet. Lewis skrev en bok 1960:
  ” The Emergence of Modern Turkey, in which he focused on the
  potential use of religious, class, and ethnic differences to
  bring an end to the industrialization policies of the founder
  of modem Turkey, Mustafa Kemal Ataturk.”

  Notera detta: som vanligt är imperiet mot utveckling men för splittring.
  Liberalismens allestädes närvarande verkliga innebörd

  Även Muslimska Brödraskapet är anglosaxernas skapelse även om jag är osäker på hur mycket dess medlem Erdogan har satt sig in i det.

  Det som Naucler säger om Putin är vanligen lika felaktigt som msm propaganda så det är inte lönt att hetsa upp sig. Men all påverkan från Putin och hans allierade lär ha en gynnsam inverkan på Erdogan.

  Artikelns fråga om vad Sveriges tänkta roll i NATO är kan eventuellt även inkludera arktis och kanske inte bara genom konkurrens om naturtillgångar utan även om en kommande isfri farled som ökar möjliga transporter till och från Ryssland och därför försvårar inneslutningen.
  Brådskan kring att mota den globala uppvärmningen kan även handla om US/UKs oro för en sån ny farled.

 5. 14 juli 2023, 17:34
  Det finns inga uttalanden om förlängningen av spannmålsaffären från rysk sida. Detta uppgavs av RIA Novostis pressekreterare för Rysslands president Dmitrij Peskov.

  Tidigare rapporterade nyhetsbyrån AFP att Turkiets president Recep Tiyip Erdogan sagt att han kommit överens med sin ryske motsvarighet Vladimir Putin om att förlänga spannmålsavtalet.
  Enligt den turkiske ledaren höll Putin med honom. Tidigare har FN:s generalsekreterare António Guterres skickat ett brev till Kreml. Erdogan uttryckte hopp om att med detta budskap kommer avtalet att förlängas genom ländernas gemensamma ansträngningar.
  Dessutom tillkännagav Erdogan förberedelser inför den ryske presidentens besök i Turkiet.
  Tidigare ökade Ryssland sin andel av världens spannmålshandel trots sanktionstrycket.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here