Biden erbjöd Erdogan IMF-pengar för att godkänna Sveriges NATO-ansökan

5
1322
Bild Wikipedia.

Redaktören: Varför ändrade Turkiet åsikt om Sveriges ansökan om medlemskap inför Nato:s toppmöte i Vilnius? Kanske erbjöds de till slut att köpa F-16-plan? Eller så ”förstod” man att PKK inte är en terroristorganisation? PKK:s ”demokratisering” diskuteras i artikeln Bra att stöda kurdiska YPG?Nedan en annan, möjlig förklaring:

______________

Ankara drog i veckan tillbaka sitt motstånd mot att Stockholm skulle gå med i det USA-ledda blocket. Biden erbjöd Erdogan pengar från IMF för att ratificera Sveriges NATO-ansökan enligt den Pulitzerprisvinnande journalisten Seymour Hersh. Denne hävdade på torsdagen att USA:s president Joe Biden erbjudit sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan mer än 11 miljarder dollar i IMF-stöd för att ratificera Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

I en artikel som publicerades på hans Substack-konto skrev Hersh att han hade informerats av en anonym källa om att ”Biden lovade att en välbehövlig kredit på 11-13 miljarder dollar” skulle upprättas för Turkiet av Internationella valutafonden (IMF). Hersh menar att detta skulle ske i utbyte mot att Erdogan tog bort Ankaras invändningar mot att Stockholm skulle gå med i det USA-ledda militärblocket inför NATO-toppmötet som ägde rum i Litauen denna vecka.

Erdogan, som återvaldes som Turkiets ledare i slutet av maj, står för närvarande inför den enorma uppgiften att ersätta eller reparera hundratusentals byggnader som skadades eller förstördes i jordbävningarna i februari då minst 50.000 människor miste livet.

Turkiet har tidigare motsatt sig Sveriges anslutning till Nato främst på grund av Ankaras inställning att Stockholm har hyst militanter från Kurdistans arbetarparti (PKK) som var inblandat i en väpnad konflikt med den turkiska staten på 1980-talet. PKK har av Turkiet, Sverige, Europa och USA betecknats som en terroristorganisation.

”Vad kan vara bättre för Erdogan”, skrev Hersh om den amerikanska och turkiska presidentens påstådda arrangemang och citerade en tjänsteman som kände till det, än att han ”äntligen har sett ljuset och insett att han har det bättre med NATO och Västeuropa?”

I rapporten hänvisas också till en finansiell analys av Ankaras kassakista som gjordes i juni av den oberoende tankesmedjan Council on Foreign Relations, som gav Erdogan dystra ekonomiska utsikter i början av hans senaste mandatperiod som Turkiets ledare.

Enligt analysen står Turkiet inför en ”överhängande finanskris” och valet står mellan att ”sälja sitt guld, undvika en betalningsinställelse eller svälja det bittra pillret av en fullständig politisk omsvängning och eventuellt ett IMF-program”.

86-årige Hersh skapade rubriker tidigare i år när han hävdade att han hade informerats – också av en anonym källa – att USA var ansvarigt för förra årets explosioner som neutraliserade Nord Streams naturgasledningar som levererar energi från Ryssland till Europa. Washington avfärdade påståendena som ”fullständig fiktion”.

Källa: https://www.rt.com/news/579664-us-biden-erdogan-nato-imf/

Föregående artikelErdogans pokerspel
Nästa artikelMax Blumenthal talar i FN:s säkerhetsråd om hjälpen till Ukraina. Något nytt?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. Italiensk diplomat går på Nato-toppmöte och kallar det ”patetiskt och farligt”
  av TASS Rysslands nyhetsbyrå
  USA och NATO visade vid toppmötet i Vilnius ”politisk ansvarslöshet och cynism” i kombination med lögner, och avslöjade alliansens handlingar som inriktade på fredsbevarande samtidigt som de föreslog att konflikten skulle fortsätta med en kärnvapenmakt, Ryssland, tidigare italiensk ambassadör. till Teheran och Peking, sa diplomaten Alberto Bradanini, i en intervju med TASS på fredagen.

  ”Det som kom ut från NATO-toppmötet i Vilnius var patetiskt och farligt. Först och främst för att den var full av påhittade lögner, enligt vilka USA:s Nato är tänkt att försvara fred och stabilitet, inte att stödja amerikansk imperialistisk patologi, införa unipolär dominans och pressa ännu mer än tidigare rikedom och välstånd ur ett Europa oförmögen till det minsta oliktänkande eller att ha sin egen åsikt”, sa den italienske diplomaten.

  Bradanini uppmärksammade sådana alarmerande signaler som att vissa andra länder i slutdokumentet påstås utgöra ett hot mot demokratin i väst.
  ”Slutsatserna från detta toppmöte är farliga också för att i den utförliga och obegripliga texten (11 256 ord full av ideologi, fördomar och lögner) i slutdokumentet, listas andra länder förutom Ryssland och Vitryssland, långt utanför den nordatlantiska zonen.
  Intressen, som skulle kunna äventyra inte bara freden, utan också demokratin i det godas rike, det vill säga i väst. Vi pratar om Kina, Nordkorea och Iran, som inte vill underkasta sig den unipolära dominansen av den enda oumbärliga nationen i världen, enligt Bill Clintons definition”, fortsatte han med att säga och upprepade att USA har 800 militärbaser. runt världen.
  ”Om freden varit i fokus för diskussionen i Vilnius, skulle vi ha haft ett kompromissförslag att arbeta på, inte ett enträget krav på att dra tillbaka ryska trupper från ukrainska territorier, vilket är liktydigt med att kräva att Ryssland erkänner nederlag, även om det dominerar bland annat slagfält”, fortsatte diplomaten.

  ”En del kommer att säga att det här är orättvist. Historien kommer att döma, den har alltid lärt ut att krig slutar i kompromiss om de inte slutar i ena sidans fullständiga nederlag. Men, som inflytelserika observatörer påpekar, kan nederlag för Ryssland, ett land som har 6 000 kärnstridsspetsar, inte övervägas . Nato vill ändå att kriget ska fortsätta, på bekostnad av ukrainares liv, vilket bekräftar dess politiska ansvarslöshet och cynism i att självutropa sig själva som världens herrar”, sa Bradanini.

  Han upprepade att många framstående politiker och observatörer, inklusive Henry Kissinger, Noam Chomsky, Harley Schlanger, Scott Ritter och till och med CIA-chefen William Burns, när han var ambassadör i Ryssland, förutspådde dess reaktion om Nato närmade sig Ukraina.
  Han nämnde också uttalanden från Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel 2008, som varnade för att Ukrainas anslutning till Nato skulle leda till krig med Ryssland. I detta sammanhang uppmärksammar han erkännandet att Minsk-avtalen om lösningen av konflikten i Donbass, vars genomförande garanterades av Berlin och Paris, endast tjänade till att köpa tid att beväpna Kiev som förberedelse för konfrontation med Ryssland.
  Han kom också tillbaka till Rysslands utrikesminister Sergey Lavrovs uttalande att leveransen av F-16 stridsflygplan till Ukraina skulle ses som ett kärnvapenhot av Moskva, enligt den ryska strategiska doktrinen, eftersom dessa flygplan kan bära kärnstridsspetsar.
  ”En enda fråga uppstår – inser dessa herrar att de för världen till kanten av avgrunden?” frågade diplomaten.
  Originalet publicerat av TASS Russia News Agency

  https://www.vtforeignpolicy.com/2023/07/the-pathetic-and-dangerous-nato-summits-lies-warning-on-nuclear-conflict-risk-by-former-italian-ambassador/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=the-pathetic-and-dangerous-nato-summits-lies-warning-on-nuclear-conflict-risk-by-former-italian-ambassador

 2. Putin säger att Western tanks är prioriterade mål för Ryssland, i Ukraina.
  Putins kommentarer kom när USA:s president Joe Biden sa på torsdagen att Ryssland redan hade förlorat kriget i Ukraina och uttryckte hopp om att den pågående, om än långsamma, motoffensiven från ukrainska styrkor skulle pressa Moskva till förhandlingsbordet.

  ”Putin har redan förlorat kriget. Putin har ett verkligt problem”, sa Biden på en presskonferens med Finlands president Sauli Niinisto i Helsingfors.”Det finns ingen möjlighet att han vinner kriget i Ukraina”, sa han-.

  Biden använde också sitt besök i Finland, Natos senaste medlem, för att lova att Ukraina en dag skulle gå med i alliansen, trots att Natos ledare misslyckades med att ge Kiev en medlemstidsplan vid ett toppmöte för den västra militäralliansen denna vecka i Litauens huvudstad Vilnius.
  Natos ledare hade krossat den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyys förhoppningar om en tydlig väg för att gå med i Nato och sa att Ukraina skulle gå med när ”villkoren är uppfyllda”.

  Biden var mer optimistisk om Ukrainas NATO-medlemskap på torsdagen. ”Det handlar inte om huruvida de ska eller inte ska gå med. Det handlar om när de kan gå med, och de kommer att gå med i Nato”, sa Biden om Ukraina. Putins kommentarer om att rikta in sig på västerländska stridsvagnar och varning för växande militärt bistånd till Kiev var hans första offentliga svar på uttalandena vid NATO-toppmötet. Han upprepade också Moskvas starka motstånd mot att Ukraina någonsin skulle gå med i försvarsblocket och sa att detta skulle hota Rysslands egna strategiska intressen. ”Detta kommer inte att öka säkerheten i Ukraina självt. Och i allmänhet kommer det att göra världen mycket mer sårbar”, sa Putin.

  Alla länder har rätt att förbättra sin säkerhet, tillade Putin, men inte på ett annat lands bekostnad.

  Washington, DC-baserad tankesmedja, Institute for the Study of War (ISW), sa att ett allmänt dämpat svar från Ryssland på utvecklingen vid Nato-toppmötet denna vecka visade ”i vilken grad den ryska invasionen 2022 har satt tillbaka målen för vilket Kreml hävdar att de startade kriget” mot Ukraina.

  Nämligen ”målet att förhindra NATO-expansion och faktiskt rulla tillbaka tidigare rundor av NATO-expansion och trycka tillbaka NATO från Rysslands gränser”, sade ISW.

  ”Många ryska källor rapporterar om NATO-toppmötet på ett passionerat och dämpat sätt som inte står i proportion till det bredare nederlag som toppmötet faktiskt representerar för Rysslands mål före kriget”, sa ISW-tanksmedjan tidigare i veckan.

  Som ett annat tecken på Moskvas ilska över Natos fördjupade stöd till Kiev sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att han skulle betrakta F-16 stridsflygplan som skickas till Ukraina som ett ”kärnvapen” hot på grund av deras förmåga att bära atombomber.
  ”Ryssland kan inte ignorera dessa flygplans förmåga att bära kärnvapen. Ingen mängd försäkringar kommer att hjälpa här”, citerade Lavrov enligt det ryska utrikesministeriet.

  Dmitrij Medvedev, biträdande sekreterare för Rysslands säkerhetsråd, varnade också denna vecka för att hjälp till Ukraina från NATO-medlemmar förde hotet om en tredje global konflikt närmare.

  Ukrainska piloter kommer att börja träna på F-16 stridsflygplan i Rumänien nästa månad, sade tjänstemän vid sidan av NATO-toppmötet, även om Kievs militära allierade ännu inte har kommit överens om leveransen av USA-tillverkade stridsflyg till Ukraina

  https://www.aljazeera.com/news/2023/7/14/putin-says-western-tanks-priority-target-for-russia-in-ukraine

 3. Att USA:s mutor och hot och politikens mutkolvar liksom meanstream-medier har varit framgångsrika i EU torde vara allmänt förstånds-gods nu mera. Åtminstone har lögnerna synliggjorts genom den västerländska censur och propagandamedierna vid det hör laget.

  Lögnfabriken i Washington understödda av Hollywoods krigsflåsande actionrullar och korrupta politiska etablissemang, synes har gjort sitt segertåg över politikens tjockskallar i EU, men det gror en växande motståndsrörelse bland vanliga människor som genomskådat propagandabedrägeriet och som vägrar delta i USA:s infantila och farliga proxy-krig.
  Problemet är dessvärre ( och det går inte att undgå notera ) en alltmer otäck krigs-kåt USA-slickande officerskader som vädrar morgonluft, mera pengar och krigsmateriel, som ständigt tillåts framträda i SVT och andra medier. Dessa borde aldrig få framföra sig i det offentliga rummet och påverka gemene man och våra folkvalda politiker. SVT borde utvärderas noga i sitt uppdrag omedelbart eller läggas ner helt. Slaskpressen likaså.

 4. Som jag förstått styrs borgerlig politik av pengar.
  I bästa fall.
  I sämsta fall med militärt våld som nu i Ukraina eller tidigare ex. vis i Irak.

  Mutpengar, pengar som smörjmedel eller sanktioner för att tvinga, är vad den Västerländske borgaren använder sig av.

  Många här i Väst borde ställa sig frågan, när vi senast såg ekonomiska sanktioner från Ryssland eller Kina?

  ”Biden erbjöd Erdogan IMF-pengar för att godkänna Sveriges NATO-ansökan”
  Ja, det är vad vi vet nu om den Västerländska demokratin.
  Demokratin är en mutkolv.

  Jag läst på SVT att i veckan ansökte en man, från arabiska Mellanöstern som jag fattade det, att bränna en Tora och en Bibel på offentlig plats.
  Polisen beviljade ansökan.

  Men när det kom till handling drog sig mannen ur och förklarade det aldrig varit menat.
  Jag tycker det finns skäl att undra om demokratin mutat mannen med pengar?
  För det är ju så borgaren gör för att smidigt ta sig ur prekära situationer.

  Kapitalismen styrs av pengar därför i den Fria Marknadens ideologi är det pengarna som är idealet.

  Det därför ju friare marknaden är desto större makt har pengarna.

  I Kinesisk filosofi samt i Rysk tradition och kultur förminskas penningens makt som därmed hotar den girige borgarens makt att kontrollera folket och samhället.

  Då blir borgaren vred och vill strida för sin makt som numera avses att bli global och världsomspännande då utvecklade kommunikationer gjort att avstånden minskat.

  Jag menar därför att borgarens välde måste störtas om vi ska ha möjligheten att nå en värld med mindre eller utan krig och konflikter.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here