Ett diagram som förklarar allt?

4
1403

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som fortfarande är aktuell i högsta grad.

Diagram

Mike Whitney publicerade detta 3 november

https://www.unz.com/mwhitney/the-one-chart-that-explains-everything/ Hur mycket förklarar diagrammet egentligen? Säger att ekonomin bestämmer politiken, vilket en kändis sa för ungefär 150 år sedan.

_______________________________________________________________

Ett diagram som förklarar allt

Titta på diagrammet ovan. Diagrammet förklarar allt.

Det förklarar varför Washington är så oroliga för Kinas explosiva tillväxt. Det förklarar varför USA fortsätter att tjata på Kina i frågorna om Taiwan och Sydkinesiska havet. Det förklarar varför Washington skickar kongressdelegationer till Taiwan, trots Pekings uttryckliga begäran att låta bli. Det förklarar varför Pentagon fortsätter att skicka amerikanska krigsfartyg genom Taiwansundet och skeppa enorma mängder dödliga vapen till Taipei. Det förklarar varför Washington skapar anti-Kina-koalitioner i Asien, som syftar till att omringa och provocera Peking. Det förklarar varför Biden-administrationen trappar upp sitt handelskrig mot Kina, inför betungande ekonomiska sanktioner mot dess företag och förbjuder export av kritiska högteknologiska halvledare som ”är viktiga inte bara … för praktiskt taget alla aspekter av det moderna samhället, från elektroniska produkter och transporter till utformning och produktion av alla slags varor”. Det förklarar varför Kina har pekats ut i USA:s nationella säkerhetsstrategi (NSS) som ”den enda konkurrent som både har för avsikt och, i allt högre grad, förmåga att omforma den internationella ordningen”. Det förklarar varför Washington nu betraktar Kina som sin största och mest formidabla strategiska motståndare, som måste isoleras, demoniseras och besegras.

Diagrammet ovan förklarar allt, inte bara de fientliga diplomatiska slagen som syftar till att misskreditera och förödmjuka Kina, utan även den öppet krigiska politik som även riktas mot Ryssland. Människor måste förstå detta. De behöver se vad som verkligen pågår så att de kan sätta in händelserna i sitt rätta geopolitiska sammanhang.

Och vilket ”sammanhang” är det?

Ett tredje världskrig, ett krig som planerades, anstiftades och (nu) fördes av Washington och Washingtons ombud. Det är det som verkligen pågår. De alltmer våldsamma bränder som vi ser växa fram i Ukraina och Asien är inte resultatet av ”rysk aggression” eller ”den onde Putin”. Nej, de är aktualiseringen av en ondskefull geopolitisk strategi för att kväsa Kinas kometlika uppgång och bevara USA:s dominerande roll i världsordningen. Kan det råda något tvivel om detta?

Nej, inget.

Det är därför vi upplever en uppdelning av världen i krigande block. Det är därför vi ser en tillbakagång för 30 års globalisering och en massiv upplösning. av försörjningskedjor.  Och det är därför som Europa har kastats huvudstupa in i iskallt mörker och påtvingad avindustrialisering. Alla dessa självmordspolitiska åtgärder har utarbetats i ett syfte och endast i ett syfte, nämligen att bevara USA:s upphöjda plats i det globala systemet. Det är därför som hela mänskligheten för närvarande är indragen i ett tredje världskrig; ett krig som är utformat för att förhindra att Kina blir världens största ekonomi; ett krig som är utformat för att bevara USA:s globala företräde. Kolla in detta utdrag ur en artikel på World Socialist Web Site:

En artikel i Financial Times av Edward Luce den 19 oktober med titeln ”Containing China is Biden’s explicit goal” lät följande larm ljuda: ”Föreställ er att en supermakt förklarade krig mot en stormakt utan att någon märkte det. Joe Biden inledde denna månad ett fullständigt ekonomiskt krig mot Kina – och förpliktigade USA att stoppa dess framväxt – och för det mesta reagerade amerikanerna inte.

”Förvisso existerar Rysslands krig mot Ukraina och inflationen på hemmaplan för att hålla uppmärksamheten uppe. Men historien kommer troligen att registrera Bidens drag som det ögonblick då rivaliteten mellan USA och Kina kom ut ur garderoben.”

Förra veckan antydde dessutom en högt uppsatt tjänsteman i Bidens administration att USA förberedde nya förbud mot Kina inom viktiga högteknologiska områden. När han talade vid Center for a New American Security fick Alan Estevez, undersekreterare för handel med ansvar för industri och säkerhet, frågan om huruvida USA skulle förbjuda Kina att få tillgång till kvantinformationsvetenskap, bioteknik, programvara för artificiell intelligens eller avancerade algoritmer. Estevez medgav att detta redan diskuterades aktivt. ”Kommer det att sluta med att vi gör något på dessa områden? Om jag var en gambler skulle jag satsa pengar på det”, sade han…..

Luce avslutade sin Financial Times-artikel som citeras ovan med att förklara: ”Kommer Bidens satsning att fungera? Jag ser inte fram emot att få reda på det. På gott och ont har världen just förändrats med en suck och inte med en smäll. Låt oss hoppas att det förblir så.”…(”Biden’s technology war against China”, World Socialist Web Site)

Titta återigen på diagrammet. Vad säger det dig?

Det första man får veta är att de fientligheter vi ser i Ukraina (och så småningom även i Taiwan) kan spåras tillbaka till en grundläggande förändring i den globala ekonomin. Kina växer sig starkare. Landet är på väg att övertrumfa USA:s ekonomi inom ett decennium. Och med tillväxten följer vissa fördelar. Som världens största ekonomi kommer Kina naturligtvis att bli Asiens regionala hegemon. Och som Asiens regionala hegemon kommer Kina att kunna ”lösa regionala tvister till sin egen fördel och avlegitimera USA:s regionala och globala ledarskap”.

Kan du se problemet här?

I nästan två decennier har USA orienterat sin utrikespolitik kring en strategi för att balansera om styrkorna, kallad ”pivot to Asia”. I korthet avser USA att vara den dominerande aktören i världens folkrikaste och mest välmående region, Asien. Kan du se hur Kinas framväxt kan få Washingtons framtidsplan att spåra ur?

Förenta staterna kommer inte att låta detta ske utan strid. Washington kommer inte att låta Kina tvinga sig ut från de marknader som landet planerar att dominera. Det kommer inte att ske. Och om du tror att det kommer att hända är det bäst att du tänker om. Förenta staterna kommer att gå i krig för att undvika ett scenario där USA spelar ”andra fiol” åt Kina. Faktum är att det utrikespolitiska etablissemanget redan har beslutat att USA kommer att engagera Kina militärt för just det målet.

Vår tes är alltså enkel: vi tror att tredje världskriget redan har börjat. Det är allt vi säger. Det bråk som vi ser i Ukraina är bara den första salvan i ett tredje världskrig, vilket redan har utlöst en energikris utan motstycke, en massiv världsomspännande livsmedelsosäkerhet, ett katastrofalt sammanbrott i de globala försörjningskedjorna, en utbredd och okontrollerbar inflation, en stadig återkomst av extrem nationalism och en ny uppdelning av världen i krigsförande block. Vilka fler bevis behöver ni?

Och allt handlar om ekonomi. Ursprunget till denna konflikt kan alla spåras tillbaka till de seismiska förändringarna i världsekonomin, Kinas framväxt och USA:s oundvikliga nedgång. Det handlar om att det ena imperiet ersätter det andra. Naturligtvis kommer en övergång av denna omfattning att ge upphov till tektoniska förändringar i den globala maktfördelningen. Och tillsammans med dessa förändringar kommer det att uppstå fler brännpunkter, mer förödelse och den överhängande risken för kärnvapenkrig. Och det är precis så här som saker och ting håller på att utvecklas.

Så hur förklarar diagrammet vad som händer i Ukraina?

Washingtons proxykrig i Ukraina är faktiskt riktat mot Kina och inte mot Ryssland. Ryssland är inte en jämbördig konkurrent och Ryssland har inte de ekonomiska förutsättningarna för att tränga undan USA i den globala ordningen. NordStream utgjorde dock en betydande risk för USA genom att Moskva i hög grad stärkte sina ekonomiska förbindelser med EU och särskilt med Europas industriella stormakt, Tyskland. Alliansen mellan Moskva och Berlin – som var ömsesidigt fördelaktig och avgörande för Tysklands välstånd – måste saboteras för att förhindra ytterligare ekonomisk integration, vilket skulle ha dragit kontinenterna närmare varandra i världens största frihandelszon. Washington var tvunget att stoppa detta för att bevara sitt ekonomiska strypgrepp på Europa och försvara dollarn som världens reservvaluta. Trots detta var det ingen som förväntade sig att USA skulle spränga själva rörledningen i vad som verkar vara historiens största industriella terroristhandling. Det var verkligen chockerande.

I huvudsak ser Washington Ryssland som ett hinder för sin ”pivot”-plan för att omringa, isolera och försvaga Kina. Men Ryssland är inte det största hotet mot USA:s globala överhöghet, inte ens i närheten. Den beteckningen tillhör Kina.

Det tredje världskriget förs för att begränsa Kina, inte Ryssland. Vad kriget i Ukraina tyder på är att det bland utrikespolitiska eliter finns en allmän överenskommelse om att vägen till Peking går genom Moskva. Det tycks vara den samstämmiga uppfattningen. Med andra ord vill USA:s makthavare försvaga Ryssland för att kunna sprida amerikanska militärbaser över Asien. I slutändan kommer militären att uppmanas att genomdriva Washingtons ekonomiska styre över sina nya asiatiska undersåtar. Om den dagen någonsin kommer.

Vi tror att det är ytterst osannolikt att Washingtons ambitiösa plan kommer att lyckas, men vi tvivlar inte på att den ändå kommer att genomföras. Tiotals miljoner människor kommer sannolikt att dö i ett desperat försök att vrida tillbaka klockan till det flyktiga ”unipolära ögonblicket” och det lika kortlivade amerikanska århundradet. Det är en tragedi som är bortom ens fattningsförmåga.

Föregående artikelPål Steigan om de ultrarikas makt
Nästa artikelIsraels rätt till självförsvar: de spektakulära prestationerna av propaganda
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Mycket intressant beskrivning av ett skeende som pågår på den världspolitiska scenen.
  Minst sagt ett oroande tillstånd som just nu står och väger på Ukrainsk mark där civilbefolkningen
  är brickor i detta, cyniskt, globala maktspel. Ett maktspel som agerar på en knivsegg med risk att
  utlösa krig i det välmående Västeuropa där marknadens män i USA,s maktsfär avgör livsvillkoren för allt levande på vår enda planet.
  Att folkvalda i Europa tillåter sig vara medlöpare i denna cynism är ett stort nederlag för vår demokrati som
  uppenbart nedlåter sig styras av egoistiska marknadsaktörer där vapenindustrin profitörer ingår som viktiga med o maktspelare.

  • Om de ändå vore marknadsaktörer vore det mycket lättare att komma överens. Problemet är att de i väst är imperialister och monopolister medan BRICS och världens majoritet önskar erhålla winwin under marknadsekonomiskt renhåriga villkor.

 2. Exakt! bra beskrivet, men vi är också medvetna om att Ryssland och Kina som ett kärleksfullt par, har en strategisk väl utvecklad motplan till
  imperialisternas fientliga ”diplomatiska”
  machinationer. Tragisk är tanken om alla miljoner människor som kommer att dö och svenskarna räknas dit…
  tyvärr, saknas en nationell som internationell kraftfull fredsrörelsen.

  Sagt av
  Dennis Kucinich, tidigare kongressledamot (D-Ohio) och tidigare borgmästare i Cleveland.
  29 Oktober 2022,
  se intervjun på The Grayzon, Aaron Maté

  ”Om vi inte tror på diplomati,
  vart går vi då som land?”

  ”Det första vi behöver göra är att sluta beskriva en ståndpunkt för fred som ”anti-krig”, eftersom den semantiska konstruktionen bär med sig den sortens polaritet som vi försöker undvika. För krig är verkligen ett uttryck för polariserat tänkande, Oss-mot-dem, vem de än är.

  Vi behöver verkligen, som individer och kollektivt, börja se världen som en, att se världen som sammankopplad och beroende av varandra. Och vårt mål borde vara mänsklig enhet – inte homogeniserad, inte vad vi ser världen växa fram i, ett eko-tekniskt system – [men] att respektera alla kulturer och mångfalden av kulturer. Men vi måste omformulera vad den här [freds]rörelsen handlar om, att skydda mänskligheten, för att skapa mänsklig och ekologisk säkerhet, för det handlar också om planeten som vi lever på, som krig kan förstöra, eftersom krig är ekocid.

  Så vi befinner oss i en brytpunkt just nu i detta lands [Amerika] historia och i mänsklighetens historia, där vi har en möjlighet att skapa en ny av världen, att skapa den typ av värld som vi skulle vara stolta över att ge till våra barn , våra barnbarn och deras barn. Men vi kan inte göra det genom att dämpa oliktänkande. Vi kan inte göra det genom att ignorera initiativ för att uppmuntra diplomati, för att få till stånd en lösning av konflikter”.
  ❤️

 3. En mycket bra sammanfattning, men en del bitar saknas i bilden. Det är förklarligt för kunskaperna om Kina i väst är minst sagt katastrofalt dåliga, för att inte säga obefintliga. När det gäller USA glappar käften konstant, USA kan inte leva utan att konstant gorma om sin egen förträfflighet och fullkomlighet från hustaken. Kina är det motsatta. Man talar inte om vad andra inte behöver veta.

  Diagrammet förklarar väldigt mycket, men inte varför det ser ut som det gör. Förklaringen är Kinas enorma framsteg och explosionsartade utveckling i nästan allt, speciellt teknologi, dess tillämpning, och samhällssystem. Samtidigt matas ni intensivt dagligen med USA propagandan och CIAs bulletiner på MSM, speciellt DN, som försöker inbilla er att det går dåligt för Kina. Sanningen är det motsatta.

  USA talar om att införa mer restriktioner på tillgång till USAs teknologi, den felande länken i det är Kina redan gått om och kört över USA i det mesta som är viktigt. Det verkliga hotet mot USA är att USA faller alltmer bakom Kina i utvecklingen för USA får inte tillgång till Kinas teknologi. Kina är inte det enkla land av billig arbetskraft och beroende av USAs kunnande det en gång var. Idag leder Kina och bygger Kina avancerade rymdstationer, Kina leder på alla fronter när det gäller energi. Kinas torium reaktorer fungerar, och produktion är kanske bara ett år borta, Kina leder stort i både vanliga och modulära kärnkraftverk, Kinas fusions kraftverk har producerat i 20 minuter, USA i några mikro sekunder. Det är stor skillnad.

  Kina leder i transport teknologi, nya tåg man producerar går nästan lika fort som flyget, 600 km/t mot 800 km/t, och centrum till centrum. Kina har producerat el-flyg i många år redan. För 15 år sedan byggde Kina världens största utvecklingscentrum för elfordon i Chongqing, och jag var med. Man byggde hela nya städer för att utveckla batterier, AI, och solceller. ”Väst” placerade tillverkning i Kina, och Kina utvecklade världens effektivaste tillverkningssystem.

  Kina, Huawei, tog ledningen i 5G utveckling. USA förbjöd användningen i Sverige, så Sverige halkar alltmer efter, kostnaderna galopperar, och ett allt sjukare folk dör i vårdköer som inte ens finns i Kina. Väst har ingen chans att komma i kapp. Idag är 5G nästan fullt utbyggt i Kina och används för allt från att styra trafikflöden i städer som Chongqing, till sjuk- och åldringsvård på distans, till handel och shopping.

  Kina har storsatsat på Traditional Chinese Medicine (TCM), med tusental nya kliniker och fjärrsjukvård, väst förbjuder sjukvården att använda TCM. Vinsterna hos det medicinindustriella komplexet måste ju skyddas. Folk dör på löpande band i covid i väst, i Kina, med en befolkning på 1.4 miljarder, har endast en person avlidit det senaste halvåret.

  Samtidigt pumpar media ut USA propagandan och CIA bulletinerna vilt i Sverige att det går dåligt i Kina, att Kina är förtryckt och censurerat, att att Kinas befolkning protester och hotar ”regimen”, och många tror på gojan. Verkligheten är den motsatta, men det skall ni inte få veta. Tragiskt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here