Falska nyheter i Kiev förebådar en grym april

38
1560
Ukraina Wikimedia Commons. Anti-terrorist_operation_in_eastern_Ukraine_(War_Ukraine)_(26501152794). Bild av förstörelse i staden Lyschansk i Ukraina.

Denna artikel 6 april av den indiske diplomaten M.K. Bhadrakumar som man även kan läsa hos Pål Steiganhttps://steigan.no/2022/04/falske-nyheter-i-kiev-varsler-grusom-april/ ville jag publicera.

Den indiske yrkesdiplomaten och kommentatorn, M. K. Bhadrakumar, menar att propagandakriget mot Ryssland, inklusive de påstådda grymheterna i Bucha, innebär att västvärlden har insett att Ryssland kommer att vinna kriget, och att de därför kommer att intensifiera informationskriget. Detta är hans analys av ställningen i kriget.

M.K Bhadrakumar

______________________________________________________

Falska nyheter i Kiev förebådar en grym april

Ett upprört Moskva har ilsket krävt ett möte i FN:s säkerhetsråd på måndagen, på grund av anklagelser om grymheter från ryska styrkor i områdena kring Kiev den senaste månaden. Vid första anblicken ser detta påstående ut som falska nyheter, men det kan skapa missuppfattningar innan det avslöjas som desinformation.

En Tass-rapport säger: ”Det ryska försvarsministeriet sa på söndagen att de ryska väpnade styrkorna hade lämnat Bucha, som ligger i Kiev-regionen, den 30 mars, medan” bevis på brott ”dök upp bara fyra dagar senare, efter att officerare i den ukrainska säkerhetstjänsten hade anlänt till staden. Ministeriet underströk, att den 31 mars hade stadens borgmästare, Anatolij Fedoruk, bekräftat i ett videouttalande att det inte fanns några ryska trupper i Bucha. Men han sa inte ett ord om att civila hade skjutits och dödats på gatan med händerna bundna bakom ryggen.”

Ännu mer överraskande är att västerländska ledare – statschefer, utrikesministrar, före detta politiker – inom några minuter efter att de senaste nyheterna dök upp, med uttalanden vederbörligen förberedda och endast baserade på videosekvenserna, sekundlånga filmer och en serie bilder, redo att ösa ut beskyllningar. Inget expertutlåtande inhämtades, inget kriminaltekniskt arbete utfördes, ingen möjlighet gavs för den anklagade att höras.

Frankrikes president Emmanuel Macron avbröt sin valkampanj – där han befinner sig i dött lopp med Marine Le Pen, för omval i nästa söndags val – för att stämpla de påstådda ryska grymheterna som ”krigsförbrytelser”. Detsamma gjorde Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, som också han har stora problem, då Tyskland har en inflation på +7,3 procent i mars.

Det är inte ovanligt att politiker i trångmål hittar syndabockar. Intelligenta människor som Macron och Scholz måste nu inse att deras felaktiga politik obönhörligen leder till ett sådant strategiskt nederlag gentemot Ryssland. Men den stora frågan är: Varför sådana teaterföreställningar just nu?

De falska nyheterna dök upp när fas 2 av Rysslands specialoperation är på väg att börja i östra Donbass-regionen.

Något i stil med 60-80 000 ukrainska soldater, som anses vara de väpnade styrkornas bästa enheter, har omringats i Donbass.

Den ryska finten gav resultat eftersom den band de ukrainska styrkorna i Kiev under den senaste månaden. När sanningen kom fram till Kievs regering (och deras västerländska ”rådgivare”) hade skadan skett. Den enorma betydelsen av denna situation behöver en viss förklaring.

https://www.indianpunchline.com/wp-content/uploads/2022/04/Map-.jpg. Bild från Novosti

Kartan ovan, återgiven från Novosti (tyvärr på ryska), om den militära situationen på marken den 3 april, och kommentaren av Ivan Andreev, en erfaren krigskorrespondent som bevakade de ryska operationerna i Syrien, visar den viktiga betydelsen av ”grytan” i Donbass, där crème de la crème av de ukrainska styrkorna, med flera divisioner, är fångad inuti, isolerad av motståndarens styrkor från dess logistiska bas och andra ukrainska styrkor.

Grytan är ganska stor, markerad med blå och svarta ränder på kartan, i de övre delarna av Donbass-regionen i riktning mot Charkiv. Den massiva ryska kolonn, som drog sig tillbaka från Kiev-regionen för en vecka sedan, rör sig i en stor båge mot den grytan som går förbi Chernihiv i norr och städerna Sumy och Charkiv (nära den ryska gränsen i nordost).

De ukrainska styrkorna är väl beväpnade och har befäst sig kraftigt, men kan inte fly från inringningen. Det är inte heller möjligt för Kiev att skicka förstärkningar, eftersom landsbygden i väster till största delen består av öppen jordbruksmark (ända till floden Dnepr). Ryssarna har luftherravälde och det är omöjligt att dölja fientliga rörelser för deras granskande ögon.

De ryska styrkorna har satt alla närliggande flygplatser ur spel och systematiskt förstört de närliggande ukrainska oljereserverna genom fas 1 av operationen. Som jag skrev i en tidigare blogg, riktade ryska styrkor ett förödande slag: ”Särskilt är Mirgorods militärflygplats i Poltava-regionen ett strategiskt viktigt nav, satt ur spel, och flera ukrainska stridshelikoptrar och flygplan, som hittades i de kamouflerade hangarerna, såväl som bränsle och flygvapnets lager, har förstörts.”

På samma sätt har Charkiv omringats och ”i en högprecisionsattack med Iskander-missiler mot försvarshögkvarteret i staden på torsdagen, där ”mer än 100 nationalister och legosoldater från västländer ”bekräftades dödade.

Ändå förväntas de ukrainska styrkorna utkämpa en bra strid snarare än att kapitulera – även om de är omringade, utan beskydd från luften och utan förmåga att rotera styrkor eller tillräckligt med bränsle för att genomföra manöverkrigföring och med allt mindre ammunition.

Ett stort slag närmar sig helt visst, det mest avgörande i hela den ryska operationen hittills. Problemet är att grytan också har många befolkningscentra med etnisk rysk befolkning (inklusive personer med ryska pass) och offensiven kommer att bli en långsam affär, som kommer att genomföras för att undvika så mycket som möjligt av civila offer eller förstörelse av civil infrastruktur.

Detta innebär att fas 2 kan pågå i upp till en månad eller så för att bli fullföljd. Missförstå mig inte, ryssarna är tvungna att vinna här (som de kommer att göra) eftersom de då också kommer att bryta ryggen på de ukrainska väpnade styrkorna. Trots alla Zelenskijs uttalanden kommer Kiev att inse vidden av  nederlaget, och hans västerländska mentorer kommer också att se vad som kommer att ske.

Det ligger en hel månad framför oss, där den västerländska strategin kommer att vara att oavbrutet producera falska nyheter, intensifiera informationskriget. Även en falsk flagg-operation kan arrangeras under överinseende av västerländska underrättelseoperatörer.

I värsta fall kan Kiev till och med spela ut sitt senaste kort – kemiska vapen. Ryssland har släppt detaljer om platser där Ukraina har förvarat kemiska vapen. USA är känt för att tillhandahålla specialutrustning som militär hjälp (gasmasker, skyddskläder etc.) för att hantera kemiska vapen och har tillhandahållit specialutbildning för kollektivt skydd.

Den krasshet som Macron och Scholz mötte de falska nyheterna med, är ett tecken på en ny fas i informationskriget. Kort sagt, det finns ett nyktert uppvaknande i Paris och Berlin om att den ryska operationen kommer att lyckas  med att nå sina uppsatta mål.

”April”, skrev TS Eliot i sitt mästerverk The Wasteland, ”är den grymmaste månaden, som driver fram syrener ur det döda landet, blandar minne och begär och väcker torra rötter med vårregn.” Men den mörka ironin i årets april kommer att vara att fertiliteten och förnyelsen här kommer att handla om Rysslands förnyelse i en värld, med både historia och myter skapade av västerländska sinnen i karantän.

 

 

Föregående artikelStatsministerns Nato-utspel har inte stöd i S-leden
Nästa artikelRapport från Donbass
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

38 KOMMENTARER

 1. 7 april 2022 20:0
  Den blindaste är den som inte vill se. Detta konstaterades i en intervju med FAN av statsdumans vice Anatoly Wasserman.
  Rysslands ständige representant vid FN Vasily Nebenzya gav övertygande bevis för att ”tragedin” i den ukrainska byn Bucha var iscensatt. Delegationerna från ett antal länder, inklusive Kina, en permanent medlem av FN:s säkerhetsråd, instämde i den ryska representantens argument.
  Till och med USA:s president Joe Bidens inre krets förstår att den nuvarande chefen för Vita huset måste bytas ut. Denna åsikt delades i en intervju med FAN av en politisk rådgivare, generaldirektör för Markelov Groups kommunikationsbyrå Sergei Markelov .
  ”Biden fattar inga beslut på grund av åldern och själva strukturen i amerikansk politik. Det här är en man som inte har någon åsikt. Han får pappersark. Besluten fattas inte av honom, utan av gruppen runt honom. Bigoden är teser som här. och nu. Ja, han gör sina egna uttalanden. Vi ser dem. De blir konstigheter i USA:s presidents beteende, när det gäller hans fysiologiska och mentala förmågor. Rationella beslutar att utvecklas inte av honom. Det finns över 200 tankesmedjor , varav hälften betjänar Vita huset korrekt.
  Som president kan Biden gå med på deras förslag eller inte, men i 99% av fallen håller han med om den ideologi som erbjuds honom av utvecklarna av USA:s inrikes- och utrikespolitik.
  Otvivelaktigt, Biden är en av de mest misslyckade presidenterna i amerikansk historia. Ja, det måste ändras. Till och med hans inre krets förstår detta”, sa den politiska rådgivaren.

 2. Varför publicera dylik smörja!? Fullt av meningslösa spekulationer om ett förebådat krigsförloppet. Dessutom stöd för ett kriminellt ryskt angreppskrig. Ge mig en vettig förklaring från globalpolitics!

  • Detta är en analys av en erfaren indisk diplomat. Ber dig att i stället komma med konkreta (mot)argument och diskutera. Dina svepande påståenden bidrar inte till diskussionen och till att stärka din sak.

  • Rysslands existens blev allvarligt hotad. Rysslands avvärjer ett existentiellt hot. Fullt förståeligt och fullt berättigad operation alltså. Den heter Operation Z. På denna kort tid har Ryssland lyckats med att begrava nazisterna i Mariupol nästan helt och hållet. Fantastiskt, eller hur?

 3. Ni foliehattar här har verkligen släppt sargen nu och gått all-in på den ryska sidan.
  Ni lever verkligen i ett alternativt universum med åsikter som ni knappast ens själva kan tro på?

  Det är fortfarande ett mysterium för mig hur det kommer sig att en gammal socialist som Rommelsjö stöder regimen i Moskva.

   • Märkligt. Soldaterna skulle alltså ha sänt hem stora mängde privat beslagtaget material och lämnat en lista med namn och vad var och en har taget… ”Aktivisterna har också kommit över ett register över soldaternas namn, inklusive exakt vad var och en av dem har skickat iväg, och vart.” Fabricerat?
    Lämpligt förfarande för presumptiva tjuvar att upprätta en listamed uppgifter om namn och stöldgods.

    • Man kan bara konstatera att en del är så skadade av MSM-propagandan att de slängt varje uns av kritiskt tänkande och analys överbord! Sen kan det ju vara så att de sympatiserar med en ”nation” bygd på extremism och nynazism som Ukraina där alla som inte anses vara ”renrasiga” ukrainare ska bort med vilka metoder som helst. I den sjuka västvärlden blir gårdagens skurkar som IS och Azov hjältar när de ”jobbar” för USA:s agenda i världen och en del korkskallar förstår inte ens hyckleriet, vilket ju i sig är stor komik i tragiken!

    • En av kriterierna för att vara en riktig foliehatt är att man vägrar ta till sig information från riktig media.

     Grattis. Du uppfyller kriterierna.

     • Ett är väl att man inte tar till sig seriös, kritisk granskning av andra media. Hur definieras ”riktiga media?”

     • Med riktig media menar du de som ljög för oss om t ex WMD i Irak? Eller de som ljög för os om att Gaddafis armé är på våldtäkts turné? Eller de som ljög on Tonkin incidenten? Eller menar du de som ljög för oss om kemattacker mot civila i Syrien? Eller menar du de som ljög för oss nyss om Bucha? Apropås Pappenheim så sällan har ett namnval passat så fint Kartonghem. Dags att ändra på det svenska talesättet ”tomma tunnor skramlar mest” till ”tomma kartonger skramlar mest”🤣

      Ett tips: på nomenklaturcentralen i Riks Hufvudstaden kan du anmäla namnbyte – ditt nuvarande sitter liksom inte bra. Rückwärts von Papp rekommenderas

 4. En mycket klarsynt och logisk sammanhängande artikel av Bhadrakumar och naturligtvis framkallar den dom vanliga desperata känsloutbrotten från imperialismens anhängare.
  Artikeln är dessutom välgörande fri från alla dom meningslösa spekulationer om krigsförloppet som västmedia formligen frossar i.

  För krigarklanen i USA måste Indiens ställningstagande vara en riktig kardborre i ändan. Nu skickar USA sanktioner även på Indien. Indien svarar med att flytta över en del av sina oljeinköp från Saudi till Ryssland.

  När Ryssland invaderade verkade USA:s ställning stärkas, men det var bara bland dom västorienterade länder som redan var under USA:s kontroll. Resten av världen ser ut att vända sig bort från USA:s hegemoni i snabb takt.

  • @Anders Åberg
   ”….vända sig bort från USA:s hegemoni i snabb takt.”
   Tycker inte det verkar så.

   Europaportalen: ”Endast fem länder i världen, däribland Ryssland och Nordkorea, röstade emot en FN-resolution som fördömer Rysslands anfallskrig mot Ukraina och kräver att vapnen omedelbart läggs ned.
   FN:s generalförsamling röstade på onsdagen med överväldigande majoritet för en resolution som fördömer Rysslands anfallskrig mot Ukraina och kräver att Ryssland genast lägger ned vapnen och drar sig tillbaka från landet.
   – Generalförsamlingens budskap är högt och tydligt: Avsluta fientligheterna i Ukraina nu. Lägg ned vapnen nu. Öppna dörren för dialog och diplomati nu, sade FN:s generalsekreterare António Guterres.
   Endast fem länder – Ryssland självt, Eritrea, Nordkorea, Syrien och Belarus – röstade mot resolutionen.”

   Att ryska klientstater stödjer den ryska aggressionen känns inte så väldigt imponerande.

   • L.
    Att vända sig bort från USA:s hegemoni är inte samma sak som att fördöma Rysslands invasion.
    Själv har jag ända från första dagen varit av den åsikten att invasionen måste fördömas och jag har inte funnit anledning att ändra mig. Trots nazister och västliga mediabedrägerier.

    USA:s hegemoni bärs fram av Dollarberoende och krig. Nästan hela tredje världen har fått känna på detta. Nu uppstår en ny kraft på arenan, där dom mest prominenta deltagarna är Ryssland, Kina och Indien. Även Brasilien, Sydafrika,Ungern och Pakistan är i varierande grad med, liksom flera mindre länder i Asien. T.om. Saudiarabien, Israel och Japan vacklar i sin hängivenhet till den amerikanska imperialismen.

    Det här rör sig i första hand på det ekonomiska planet. Dom här länderna ser naturligtvis dom dubbla standarder som västvärlden håller sig med. Rysslands invasion där kanske 1500 civila har dött framkallar ramaskri, men USA:s krig som dödat miljoner håller man tyst om.
    Varför dessa länder skulle reagera hårdare på Ryssland, till priset av sin egen ekonomi och energiförsörjning, än på USA:s 100 gånger värre förbrytelser går inte att hitta något logiskt svar på. Således sätter dom klokt nog sin egen ekonomi framför spelad moralisk hysteri.

    Så trots att jag fördömer Rysslands invasion så ser jag med glädje på hur en allt större del av världen bryter sig loss från USA:s hegemoni och som det verkar så tycker många ledare i världen ungefär likadant.

   • Är du en Bidenist? Du talar som en Bidenist. Du måste vara en Bidenist. Om inet är du en Macronist eller ännu värre en Nudelmanist👻

    Majoriteten av världens befolkning (Kina+Indien+Indonesien+ 35 afrikanska länder+ Latinamerika+ många andra länder i Asien) är med Ryssland. Det är en minoritet som stödjer lögnimperiet. Stödet är bräcklig. Många vill hoppa av (t ex Österrike, Tyskland) men kan inte, tyvärr. Att lögnimperiets klient stater – såsom Sverige t ex – stödjer imperiets lömska planer på att omintetgöra Ryssland är inte konstigt alls.

   • Att USA:s vasaller stödjer lögnimperiet är inte speciellt imponerande L! Hur många av de andra länderna som röstade för gjorde det frivilligt tror L? Hade det varit hemliga omröstningar kan du vara säker på att resultatet vore ett helt annat…

 5. Rysslands ständige representant vid FN Vasily Nebenzya så gav övertygande bevis för att ”tragedin” i den ukrainska byn Bucha var iscensatt att Ryssland uteslöts från FNs råd för mänskliga rättigheter.

  • Pappenheim.
   Läste du verkligen igenom det du skrev innan du postade?
   Jag och många andra gillar principen om att man är oskyldig tills bevisad skyldig. Länge har den principen hävdats av civiliserade länder som en av grunderna för ett rättssamhälle.
   Du verkar snarast glad över att den nu har övergivits och det av FN av alla!

   Det mesta i den här soppan pekar på att dådet utfördes av Ukrainska trupper när dom ”rensade” Bucha från dom som hade samarbetat med Ryssland. Vita armbindlar på offren och annat indikerar detta. Anklagelserna mot Ryska trupper förefaller synnerligen svaga och inget hållbart motiv kan heller visas upp.

   Får jag fråga hur du skulle reagera om det visades att det faktiskt var Ukrainska trupper som utfört morden?
   Skulle du vara för sanktioner mot Ukraina och för att Ukraina skulle uteslutas från FNs råd för mänskliga rättigheter?

   • AÅ, Helt rätt. Ingen skall dömas innan bevis har lagts fram. Vita armbindlar är ett tecken på att man ger upp, att man är obeväpnad. Ett Z hade varit ett tecken på sympati med ryssarna.
    Tyvärr spårar soldater ur. Det händer i många krig. I vissa fall förståeligt men ändå inte en ursäkt. Från de ögonvittnen som hittills yttrat sig har jag inte läst att ukrianska soldater är skyldiga. Jag tror det är klokt att avvakta vad som kommer fram. En sak är dock säker. Ryssarna hade ingenting där att göra.

    • H2.
     I Ukraina lär vita armbindlar indikera att man accepterar ryssarna och inte tänker bråka med dom. Det behövs inte mycket fantasi för att räkna ut hut rysshatande nazister kan tänkas behandla sådana människor när dom får chansen.

     Ryssland döms som skyldiga utan bevis i alla större media i väst och nu också i FN. Något sådant händer aldrig när USA mördar hundra gånger fler människor i sina klart mer bestialiska krig. Det visar i sin tur att det inte är upprördhet över mänskligt lidande som styr varken media eller FN. Det är USA som styr media och FN.

     Att Ryssland definitivt borde ha avstått från att invadera Ukraina håller jag med om.

     • De ukrainska styrkorna, deras trupp som går i täten är som att möta ondskan personifierad. Det upptäckte snabbt en engelsk soldat som varit både i Irak kriget och Afghanistan kriget. Han kom till Ukraina för att slåss tillsammans med ukrainska armen mot de pro-ryska områdena. Han blev tillfångatagen och torterad av ukrainska armen, då det trodde han var en rysk spion, innan de upptäckte vem han egentligen var. Han flydde snabbt tillbaka till England och intervjuades och sa att detta var mycket mer fruktansvärt än de krig han varit i tidigare. 

      Nedan håller ledaren för C14 sitt tal, och tar åt sig äran för att ha startat ett krig som inte Europa sett på 60 år. Dessa nazistledare som i praktiken styr Ukraina, presidenten är rädd för dem. Syns tydligt på en video, då han försöker ge dem order, och han som ett litet barn försöker skapa sig en auktoritet: Jag är 42 år gammal, jag är er president, ni skall lyda order. De går mot honom och han backar. De fullkomligt ignorerar honom.

      De enda som lyder Zelensky är EU
      .Det är nazisterna som styr Ukraina, alla är livrädda för dem, polis, domstolsväsendet m.m. Varför säger C-14 ledaren att det var de som startade kriget?? Därför att de ökade provokationerna mot Ryssland genom att öka beskjutningen mot Donbass med över 50%, några månader innan Ryssland gick in i Ukraina. 

      Ledaren för C14, Yevhen Karas,  nazist kompani höll detta tal: Vi får ny enorma mängder vapen av väst, inte för att de tycker om oss, inte för att vi säger att Väst hjälper oss, utan vi är det bästa för dem. Vi tycker att det är kul att döda, vi tycker det är kul att slåss. De ger oss vapen och tänker att de får se vad som händer. Det är också orsaken till den nya alliansen Storbritannien, Polen, Turkiet och Ukraina. Vi är huvudpersonen här då vi har startat ett krig som man inte sett på 60 år. Så tänk nu på hur mycket vapen vi har, hur många veteraner vi har .Tänk nu på om Ryssland faller sönder i fem delar,  Vi har de flesta ”Javelinas” i Europeiska kontinenten, möjligen har England fler. Tänk då på vilket problem vi kommer att bli för alla de länder som nu skapar problem för oss. Det är vår glädje och vår sorg.Detta är inte för att vi vill ansluta oss till Europa. Nej vi är en enormt kraftfull stat, och kommer vi till makten kommer det att bli problem och glädje för hela världen. Nej den europeiska familjen har redan kollapsat. Det är nya politiska allianser på den nya politiska arenan. Nya politiska utmaningar
      De säger att nazisterna var få på Maidan, men deras effektivitet var oändlig. Utan nazisterna hade effektiviteten minskat med 90%,.Detta var nationalisternas seger. utan nationalisterna hade Maidan förvandlats till en Gay parade.

      https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=DOBntnuYCMA

     • Tänka sig. Jag som trodde att Ryssland slängdes ut för att
      Invaderat en suverän nation, dragit igång urskillningslös terrorism riktad mot landets civilbefolkning. och som i Bucha och andra ställen dragit ut vanliga människor på gatan och avrättat dom. Massgravar har upptäckts. Bilder och vittnesmål om våldtäkter, tortyr och lemlästade kroppar strömmar ut från Ukraina.

      Jag trodde i min enfald att det är därför Ryssland slängdes ut.

      Men där ser man. Begåvningsreserven på detta forum lurar man inte så lätt. 😊

     • Pappenheim, om man ska gå efter dina kriterier blir det inte många nationer kvar i FN:s råd för mänskliga rättigheter! Det blir väl Samoa som får vara kvar i så fall….Pappenheim kanske skulle tänka efter före hen skrev ner inläggen så blev det inte så tokigt?

    • En sak är dock säker…Hade inte ukrainarna varit så korkade att de startade krig mot de östra delarna av landet efter statskuppen 2014 och mördat ca 14 tusen människor så hade det inte funnits några ryska soldater i Ukraina idag! H2 har svårt att först begrepp som orsak och verkan! Troligtvis så står nynazisterna i Ukraina bakom ca 90% av övergreppen vilket fulmedia med största säkerhet är medvetna om!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here