Femtiosex tidigare politiska ledare från 22 länder – men ingen från Sverige – manar till att skriva på FN:s kärnvapenkonvention

4
2295
Framtiden?

ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) rapporterar

Femtiosex före detta presidenter, premiärministrar, utrikesministrar och försvarsministrar från 20 Natoländer, samt från Japan och Sydkorea, har just utfärdat ett öppet brev där de uppmanar nuvarande ledare att ansluta sig till fördraget om förbud mot kärnvapen.

FNs tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon och två tidigare generalsekreterare för Nato Javier Solana och Willy Claes är bland de som skrivit under. Läs det öppna brevet här.

”Detta är den mest betydelsefulla manifestationen av stöd på hög nivå för fördraget som vi hittills har sett i dessa länder. Vi hoppas att det kommer att utlösa debatt, inklusive i parlamenten, och bidra till ändring av nationella positioner”, säger Tim Wright, Fördragskoordinator för ICAN.

I brevet förklarar de tidigare ledarna och ministrarna att ”kärnvapen inte tjänar något legitimt militärt eller strategiskt syfte med tanke på de katastrofala mänskliga och miljömässiga konsekvenserna av deras användning” och uppmanar de nuvarande ledarna att “visa mod och djärvhet – och ställa sig bakom fördraget ”. De varnar för att risken för att kärnvapen används idag, ”oavsett av misstag, felberäkning eller medvetet”, verkar öka och säger: ”Vi får inte gå igenom en kris av ännu större proportioner än den vi har upplevt i år . ”De som undertecknat är från Albanien, Belgien, Kanada, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Italien, Japan, Lettland, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Sydkorea, Spanien och Turkiet.

De nuvarande ledarna i dessa länder har hittills vägrat att underteckna FN:s kärnvapenkonvention och hävdar att deras allierades kärnkraftsstyrkor är väsentliga för deras säkerhet. ”Det här brevet är en återspegling av den växande allmänna opinionen mot kärnvapen. Vi är övertygade om att dessa länder så småningom kommer med efter tillräckligt press från allmänheten”, säger Wright.

ICAN:s logga

Kommentar: Ingen tidigare svensk minister har skrivit på. Varken Ingvar Carlsson, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt eller Carl Bildt. Utgår från att de tillfrågats. Bland undertecknarna fanns tre politiska ledare från Nato-landet Danmark, tre från Nato-landet Norge, två från Island där USA har en militärbas.
Är det Sveriges säkerhetspolitiskt farliga underkastelse under främst USA:s intressen som ger utslag?

En glädjande nyhet är att Malta som stat nr 45 skrivit på kärnvapenkonventionen, som blir lag om 50 stater undertecknar.

Tillägg: Inte ens förra utrikesministern Margot Wallström som öppet stödde FN:s kärnvapenkonvention har skrivit på. Hon har nu toppjobb i FN.

Föregående artikelAngriparen USA laddar upp i Syrien, liksom Ryssland som legalt försvarar enligt folkrätten
Nästa artikelTyskland vägrar fortfarande att lämna ut prover i Navalny-fallet, medan Ryssland vill ha gemensam undersökningskommission
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. Mer anmärkningsvärt än Göran Persson m.fl. som inte skrivit under är väl att förre utrikesministern, tillika initiativtagare till kärnvapenförbudet, Margot Wallström, inte skrivit under!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here