Angriparen USA laddar upp i Syrien, liksom Ryssland som legalt försvarar enligt folkrätten

32
2502
Marinkårssoldat från USA vid ocukperad syrisk oljekälla.. Bild: Shutterstock på licens.

 

Denna artikel har nyligen publicerats av redaktör hos Pål Steigan. Samma information har publicerats av BBC


Angriparen USA laddar upp i Syrien, liksom Ryssland som legalt försvarar enligt folkrätten

USA-koalitionen i Syrien har skickat flera mekaniserade infanteristyrkor till Syrien. Med bland annat tankar av typen M2A2 Bradley, enligt överste Wayne Marotto i Operation Inherent Resolve.


Förstärkningarna sägs ha flögits in från den amerikanska basen i Kuwait.

När den amerikanska koalitionen talar om ”att skydda sina koalitionspartner” menar de kurddominerade SDF, som fungerar som koalitionens markstyrkor i nordöstra Syrien. Detta kommer omedelbart efter att president Donald Trump sa till pressen att ”vi är borta från Syrien.” Överste Marotto talade också om det faktum att styrkorna har skickats in för att ”bekämpa Daesh”, men i verkligheten handlar det om att motverka Rysslands ökade närvaro öster om Eufrat. USA har också distribuerat radarsystemet Sentinel, som uppenbarligen är avsett att följa de ryska operationerna.

Nyligen har det skett ett antal episoder där styrkor från USA och Ryssland har kommit i konflikt med varandra, naturligtvis utan att utbyta eld. Den 16 september flög två amerikanska Apache-helikoptrar nära en konvoj av rysk militärpolis. De fångades upp av Mi-35 och Mi-8-helikoptrar som åtföljer den ryska konvojen. Sådana episoder borde egentligen inte inträffa enligt det operativa avtalet mellan USA och ryska styrkor.

Den 19 september skickade Ryssland en stor konvoj av militära förnödenheter till de styrkor som utplacerades vid al-Qamishli flygplats i nordost. Detta kom drygt en vecka efter att en annan rysk konvoi hade gjort stora leveranser till basen.Den 18 september attackerade de kurdedominerade SDF-styrkorna en civil färja utanför Eufrat. En kvinna dödades och fem andra skadades. Detta ledde till vedergällning från arabiska militser i området som stöder den syriska regeringen. Det är oklart varför SDF attackerade färjan.

 

Det råder ingen tvekan om att USA: s faktiska ockupation av nordöstra Syrien tillsammans med SDF strider mot internationell lag. Rysslands styrkor är å andra sidan lagligt i landet eftersom de har bjudits in av Syriens legitima regering.

Relaterat.
Stöd Syriens kamp mot terrorism och Sverigestödda dödliga sanktioner! Manifestation på Soltorget i Stockholm 11 september.
USA angriper i nordöstra Syrien och stjäl landets olja. Vad skriver media?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
USA & Sverige ska svälta ihjäl Syrien med falsk “Caesar-rapport” – stor skandal. DEL 1.
Falsk “Caesar-rapport” bakom USA:s dödliga Syrien-sanktioner. Sverige tiger- stor skandal. DEL 2.
”Caesarlagen är tortyr mot oss civila syrier”

Föregående artikelGreta Thunberg möter etablissemanget i USA. Gullar eller kritiserar hon?
Nästa artikelFemtiosex tidigare politiska ledare från 22 länder – men ingen från Sverige – manar till att skriva på FN:s kärnvapenkonvention
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

32 KOMMENTARER

 1. USA längtar efter smisk. USAs efterkrigstids historia kan sammanfattas som en rad smisk. Korea, Vietnam, Afghanistan, Somalia, Irak, mm. Nu senast var det då Iran som örfilade Trumpeten ordentligt i februari för mordet på den världskände antiterrorist kämpen General Suleimani. Slagen fru logiken innebär att USA återvänder dit den får smisk!

  • Jovisst är det märkligt med alla dessa förlorade eller misslyckade krig USA håller på med men huvudsyftet verkar vara att hålla vapenindustrin igång! Att krigen pågår i all evighet är ur det perspektivet bara bra…Ja förutom för skattebetalarna och de som stupar förstås! Men det är priset som ska betalas anser dessa skrivbordsgeneraler och politiker som startar krigen! Och media lallar med och hetsar fram nya konflikter med sin lögnaktiga propaganda!

 2. ”Det råder ingen tvekan om att USA: s faktiska ockupation av nordöstra Syrien tillsammans med SDF strider mot internationell lag. Rysslands styrkor är å andra sidan lagligt i landet eftersom de har bjudits in av Syriens legitima regering.”
  Är inte detta likvärdigt med Rysslands ockupation av Krim? USA är i Syrien på inbjudan av SDF. Så vad är skillnaden?

  • Nej. På Krim gav över 90 % stöd till återinförlivningen vid en folkomröstningen, den skedde fredligt. Men folkrättsligt inte acceptabelt. Dock ur folkrätsssynpunkt är statskuppen i Kiev 22/2 2014, strax innan, och USA:s krigiska närvaro i f.a. sydöstra Syrien mycket, mycket värre brott mot konstitution och folkrätt.

   • Krim är inte ockuperat
    Kopierat och översatt från finskan från Marjaliisa Siiras blog Pipo Löysöllä
    Och en gång till har Krim inte varit ockuperat. År 2014 trädde äntligen i kraft för Krims folk, det som antogs av Sovjetunionens högsta sovjet den 26 april 1990 s.k. Sovjetunionens upplösningsakt. Lagen gav de autonoma sovjetiska republikerna rättigheterna till statlig självständighet. Det gav också en helt laglig rätt att bli oberoende åt det autonoma Krim. Och en självständig stat tillåts sluta självständiga statliga avtal, till exempel om anslutning till en annan stat. Detta är helt i linje med internationell rätt och rätt.

    Krim röstade för självständighet för första gången redan den 20 januari 1991. I folkomröstningen var röstningsprocessen 81,37 och 93,26 procent av väljarna stödde Krims självständighet och att återvända till Ryssland. Ukraina godkände resultatet av omröstningen som lag den 12 februari 1991. Men i motsats till detta resultat av omröstningen och dess godkännande inkluderade Ukraina Krim i sin egen självständighetsförklaring den 24 augusti 1991. Ukraina anekterade med tvång därför Krim mot krimfolkets vilja.

    Detta ledde till invändningar på Krim och förklarade sig självständigt igen 1992. Den ville fortfarande återvända till Ryssland. Trots detta fortsatte Ukraina att tvinga Krim till sig själv fram till 2014. Detta stred mot Sovjetlagen om Sovjetunionens upplösning och internationell rätt och rättvisa.

    Krimparlamentet förklarade sig självständigt för tredje gången den 11 mars 2014 och bekräftade detta genom en folkomröstning den 16 mars 2014. Sekessio (uttåg ur moderlandet) från Ukraina och anslutningen till Ryska federationen stöddes av mer än 80 % av väljarkåren. Och om ni hävdar att folkomröstningen var dåligt och hastigt organiserad kom resultatet av omröstningen att bekräftas efteråt 2014–2015 av opinionsundersökningarna gjorda på Krim av de västerländska forskningsinstituten . Resultatet av dem blev exakt detsamma som resultatet av folkomröstningen, det vill säga att 80–90 procent ville ansluta sig till Ryssland

    • Jo, om allt detta vet man om i USA och EU men det är inte gångbart i det geopolitiska spelet där alla fula knep från USA och EU är ok att använda! Ändamålen helgar medlen och med massmedias stöd har man lyckats lura i folk att det skulle vara en olaglig återförening! Vi har ju några lättlurade ”debattörer” här som tydligt blivit blåsta eller inte alls är intresserade av fakta som talar emot deras världsbild.

  • Skillnaden är den att USA precis som marktjuvarna i israel är en ockupationsmakt. SDF representerar inte det Syriska folket precis som lilla-Britannien hade ingen rätt att skänka Palestina til horder av marktjuvar och sionister. Tydligen finns de som inte har en susning om allt detta.

   • Ja, Israel är marktjuvarna som slipper undan, inga sanktioner mot Israel. De har annekterat Golanhöjdarna som FN ständigt uppmanat Israel att återlämna till Syrien. Inga upprörda politiker i Sverige över den annekteringen. Så sent som år 2019 markerade EU: Golanhöjdarna är inte Israels mark. Unionens utrikeschef Federica Mogherini uppmanade medlemsländer att inte följa i USA:s fotspår. För USA har tagit sig rätten att bestämma att Golanhöjdarna är Israelisk mark.

    • Vill du veta vem som är det som styr så kolla vem du inte få kritisera, lär Voltaire ha sagt. Och det stämmer jo. Så fort någon säger sanningen om dessa avskyvärda barnamördare och marktjuvar, så får man drevet på sig!

  • Viktigt att tänka på att det är inte bara Krimborna som vill vara självständiga, även medborgare i Ukraina tycker inte att det är viktigt att Krim skall tillhöra Ukraina.
   USAID är en amerikansk biståndsmyndighet, som bekostat en undersökning som gjordes 10-21 maj 2019 om vad medborgare i Ukraina önskade av sina politiker.
   Det som är intressant är att 69% önskade fred i Donbass och endast 10% tyckte det var viktigt att Krim återförenas med Ukraina (de 10% är säkert de fascister som köptes av CIA för att omstörta regimen i Ukraina). Så varför inte låta Krim få bli självständigt, och därmed avsluta kriget. Det är bara västländer som vill ha kriget och rika oligarker som Soros. De krigshetsande blev oroliga att läsa detta, så vad hände?

   Ukraina Crisis Media Center som finansieras av miljardären George Soros såg till att samordna ett upprop, och det har fått underskrifter från hela högen av icke-statliga organisationer som dessutom finansieras av Pierre Omidyar, USAID, National Endowment for Democracy samt andra (Soros Foundation Open Society Foundation skriver på sin webbplats att de stöder organisationer som Ukraina Crisis Media Center.)
   De skriver i uppropet:
   ”Som aktivister i det civila samhället presenterar vi en lista med ”röda linjer som inte får överträdas”. Om presidenten överskrider dessa röda linjer kommer sådana aktioner oundvikligen att leda till politisk instabilitet i vårt land och försämrade internationella relationer.”
   Nedan ett utdrag av vad medborgare i Ukraina önskade av den politiska ledningen, hela undersökningen finns på webben.
   What should national authorities (President, Parliament, Government) do first to increase your trust in them? End war in the Donbas 69%, Improve the economy 42%, Fight corruption 36% Create jobs 26%, Increase pensions and social assistance 21%, Increase salaries 18%, Improve level of healthcare services 12%, Return Crimea to Ukraine 10%, Reform judiciary 7%, Improve relations with Russia 5%, Improve infrastructure 4%, Improve level of education services 3%, Fight crime 3%, Focus on closer integration with the West 3%, Other Difficult to answer 3%,/No ans

  • En företeelse som helt fallit i glömska i dag, är att för ett år sedan tänkte USA lämna norra Syrien, deras stridsvagnar började köra ut från SDF:s områden, medan människor kastade ruttna tomater och potatisar på amerikanska soldater, då de såg sin dröm om självständighet gå upp i rök.
   SDF vände sig då direkt till Assad och slöt ett avtal med honom, för att få hjälp mot de turkiska styrkorna som verkar vilja utplåna alla kurder från jordens yta, som de ser som blivande terrorister.
   SDF:s befälhavare Azloum Abdi talade om smärtsamma kompromisser, men om vi måste välja mellan kompromisser och folkmord, kommer vi välja vårt folks överlevnad.
   Han såg alltså Turkiet som en mycket farligare makt, som skulle bedriva folkmord på kurderna i Syrien, än vad han såg president Assad, där deras kompromiss skulle vara att ge upp den självständighet de åstadkommit.
   Sedan dess har USA:s ledning varit och talat med Erdogan och jag tror att kurderna blir lurade igen, när USA ökar trupperna i Syrien, det har förmodligen att göra med samtalet mellan Erdogan och USA. För USA är Turkiet ett viktigt NATO-land, det är starkt militärt och ligger strategiskt mellan Europa och Mellanöstern, så USA kommer inte gå emot Turkiets intressen. Turkiet stöder Fria Syriska Armen FSA, som gick in tillsammans med turkiska soldater och anföll SDF, även CIA stöder FSA som vill ha en sunnitisk regim i Syrien.

 3. Nej, i motsats till vad Pål Steigan tror har inte USA skickat stridsvagnar/tanks till Syrien. Man har skickat pansarskyttefordon, dvs bepansrade persontransportfordon. Detta för att skydda sin personal eftersom man fick 4 skadade när ett ryskt fordon körde in i ett amerikanskt, lättare fordon (förmodligen en Humvee) häromdagen.
  https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/09/us-syria-armored-vehicle-bradley-oil-isis.html?fbclid=IwAR0kwJFn3Q68m6QhT9PyGo0aVeAgiKNXCLuOZyuHSOYjVpj_BflUoYhe_mc

   • Trump är som alla andra USA-presidenter! Säger en sak och gör något annat..Han skulle ju börja dra tillbaka trupperna från Syrien och andra krig men gör som sagt tvärtom när det passar! Helt olagligt dessutom! Tydligen inga problem för Åkerblad och andra bombliberaler som är en sorts nykolonialister som verkligen tror att mer vapen och bomber löser allt!

    • Och precis som Åkerblad begriper inte du att det är frågan om en olaglig ockupation! Dessutom vansinnigt att skicka ut Bradley till en krigszon där pansarvärnsvapen finns i mängder! Bradleys skydd mot moderna RPG är obetydligt bättre än att sitta i en pappkartong!

     • Andersl, ja det är så i krigszoner numera så varför skicka dessa ganska dåligt skyddade Bradleys till Syrien och dessutom olagligt? Det är ju frågan!

     • Taktiskt uppträdande i stridszoner? Är det därför som Nato och USA förlorar alla krig? Skicka dåligt skyddade fordon till en olaglig ockupation? Har du inget vettigt att anföra om det olagliga i USA:s trupper i Syrien i stället för att gnälla på andra som kanske vet mer om militära operationer än du själv?

    • Tydligen har USA fått smisk av Ryssland. Vartefter USA höjde sin ”närvaro” i Syrien. Upplysande läsning för allehanda shekel troll och Ryssland hatare.

     A recent altercation between Russian forces and US occupiers in northeastern Syria helped highlight the increasingly tenuous position Washington holds not only in Syria but across the entire Middle East.

     ”After attempting to block Russian military vehicles, US forces found themselves being literally plowed out of the way with overwhelming Russian airpower hovering overhead.

     After complaining that American troops were “injured” in the incident and condemning Russia for “unsafe and unprofessional actions,” the United States announced that it was deploying more troops and military equipment to bolster its illegal occupation of Syrian territory.”

     https://journal-neo.org/2020/09/22/americas-broken-syria-project/

 4. @Anders Romelsjö (red) 22 september, 2020 At 06:32
  USA var steget till Krim erkännande 2014.
  …/there is an international document regarding Ukraine, which the West allegedly does not remember, although it was signed by representatives of Moscow, the EU and the United States.
  According to the document, Kiev was obliged to conduct decentralization, including all regions of Ukraine. During the talks, the head of the US State Department admitted that the West was well aware that Crimea was indeed a part of Russia, that its residents wanted to live in Russia. However, John Kerry requested Lavrov should ask Russian President Vladimir Putin to hold a new referendum, in which observers from other countries would participate.
  https://www.pravdareport.com/world/145042-usa_crimea_russia/

  I början av april 2014 USA gjort en undersökning, Gallup- Broadcasting Board of Governors, gällande Krim referendum, med samma resultat
  http://www.bbg.gov/wp-content/media/2014/06/Ukraine-slide-deck.pdf

  • Krim har varit en del av Ryssland längre än t ex USA funnits så detta är ett påhitt för att rättfärdiga sanktioner mot Ryssland. Detta vet man givetvis om i USA men kan man lura i folk annat så why not! Tydligen finns det mindre bemedlade som går på USA:s löjliga propaganda fortfarande trots att lögnerna avslöjats!

 5. Leaked docs expose massive Syria propaganda operation waged by Western govt contractors and media
  Western government-funded intelligence cutouts trained Syrian opposition leaders, planted stories in media outlets from BBC to Al Jazeera, and ran a cadre of journalists. A trove of leaked documents exposes the propaganda network.
  https://thegrayzone.com/2020/09/23/syria-leaks-uk-contractors-opposition-media/

  EXPOSED: US Occupation of Syria Now Official
  https://fort-russ.com/2020/09/exposed-us-occupation-of-syria-now-official/

 6. The VIOLET, ersättare till skamfilade White Helmets

  Meet the “Violet” Successors to the White Helmets’ Syria Propaganda Throne
  By Vanessa Beeley
  …/the Dutch government did withdraw funding in September 2018 following an investigation that concluded that there was a high risk of funds that were destined for the so-called humanitarian organization would end up in the hands of the various armed groups occupying and controlling the territory where White Helmets exclusively work.

  Following the suspicious death of James Le Mesurier, the British military-intelligence founder of the White Helmets, in Istanbul in November 2019, investigations revealed his involvement in fraud and embezzlement of funds destined for the White Helmets. As a consequence, the German government demanded the repayment of 50,000 euros in March 2020 in connection with these financial irregularities. Western media are naturally trying to downplay the seriousness of these findings.

  While not a recent start-up, a group that goes by the name of the Violet Organisation has recently been gaining greater prominence in mainstream media reports covering the Syrian conflict. The Guardian, Middle East Eye, Al Jazeera, Al Araby, TRT World, and others have been increasingly referring to the Violet organization when upholding their long-standing anti–Syrian state narratives. It is worth underscoring that all the media mentioned have a transparent bias toward the “moderate” extremist cause and against the Syrian government and army.
  https://www.blacklistednews.com/article/77908/meet-the-violet-successors-to-the-white-helmets-syria-propaganda.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here