Finns det några Putin-troll?

1
1425

DN skrev igår ”DN har gått igenom ett unikt material med 2 000 meddelanden där Putins troll attackerar Sverige. Granskningen visar hur de interagerar med svenska användare och försöker öka splittringen i kontroversiella frågor. – ”Det här är politisk krigföring”, säger den amerikanska forskaren ­Darren Linvill”….

Gammal bergtroll (Ritat av John Bauer). Ser väl ganska rysk ut. https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

”Det rör sig om 330 engelsk­språkiga användarkonton som publicerat cirka 1 920 meddelanden om Sverige. Knappt 900 av dem är sådana som trollen själva skrivit och resten är andras tweets som de delat vidare, så kallade ”retweets”. Inläggen om Sverige har ökat från det att kontona blev aktiva 2014 tills de nådde sin topp 2017.”…

”De flesta meddelanden beskriver Sverige som ett varnande exempel, ofta i generella ordalag men ibland på en detaljnivå som är anmärkningsvärd.”…

”Jenna Abrams skrev åtminstone 70 gånger om Sverige, visar DN:s genomgång. Inläggen handlar nästan uteslutande om invandring och brott i Sverige och ger en bild av ett land vid avgrundens rand.”

”Förutom våldsam brottslighet och invandring är den svenska rättsprocessen mot Wikileaks-grundaren Julian Assange ett populärt ämne.”
DN: Putins troll går till attack för att splittra svenskar i kontroversiella frågor

Jag noterar att det ingenstans i artikeln finns uppgifter om att den ryska staten skulle vara inblandad i detta. Uppgifterna är diffusa.

Vilka belägg finns för att det är ”troll”? Saknas.

Troll enligt DN:s definition: ”Konton på sociala medier som används för att skapa debatt och sprida falsk eller missvisande information. Kontrolleras ofta av automatiserade program eller andra personer än de utger sig för att vara”. Jag har i flera analyserande blogginlägg påvisat att artiklar i DN och andra artiklar innehåller viktig missvisande information. Är DN och dessa andra etablerade media då troll? Några exempel:

DN Debatt: Effekten av USA-propaganda och desinformation tiger man om
DN desinformerar friskt och förnekar sin policy
Inga ”fake news” i DN skriver ledarskribenten
Wolodarskis DN – En triumf för barbariet då Aleppo befrias?

* Det är möjligt att det finns troll från någon organisation, eller från något land – men artikeln visar inte detta. Framstår som påståenden utan belägg. Därför kvarstår frågetecknet i titeln

Här utdrag ur en kort och intressant artikel om detta på Stefan Lindgrens ”Åtta dagar”. DN:s hjärnspöke

* Dagens stora avslöjande i DN, ett ”unikt material” som en amerikansk forskare har ställt till förfogande går ut på att ”Putins troll” skickat 2 000 meddelanden på Twitter som förtalar Sverige och ”försöker öka splittringen i kontroversiella frågor”.

* För det första kan man konstatera att 2 000 meddelanden är en försumbar mängd på Twitter. Det skickas dagligen ut 500 miljoner tweets, 200 miljarder per år.

* För det andra undrar man verkligen hur vissa twitterkonton identifierats som ”Putin-troll”. Beviskedjan verkar i de flesta fall trådtunn. Visserligen har Twitter efter kongressförhör stängt av 2 700 konton, men i många fall tvingades man revidera den ursprungliga listan eftersom den visade sig innehålla många vanliga amerikaner.

* Jenna Abrams hade 70 000 följare innan hon avslöjades som ”troll”. Problemet är bara att Jenna, pseudonym för någon som antagligen bor i Ryssland, fortsätter att skriva oerhört initierat om amerikansk politik och kultur.
Nu har hon 71 000 som följer henne med e-mail. Jenna Abrams

* För det tredje ger en innehållsanalys inga som helst bevis för att Putin-troll skulle ha initierat någon påverkanskampanj.

Läs vidare i ”Åtta dagar”

USA ledande i påverkan av val i andra länder.

Inte bara ryssar: ”USA har manipulerat val sedan 1947”
USA inkräktar nu i Rysslands och må

Föregående artikelNobels fredspris till Daniel Barenboim och hans orkester, stor fredsvän och musiker, som jag hört!
Nästa artikelSe filmen och läs om senaste stödmanifestationen för Julian Assange!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

 1. Ett eventuellt ’Putintroll’ behöver inte ljuga alls för att bedriva påverkansoperationer.
  Imperiets groteska framfart blottar dom för sannfärdiga attacker. Sanningen är ett verksamt motmedel mot imperiet och passar inte ihop med benämningen troll.
  Vill också varna för att massinvandring och sk kulturmarxism bör uppfattas som förberedelser för krig österut, inte ’bara’ inbördeskrig och kaos i Europa alltså utan ett långt mer omfattande projekt. Kulturmarxismen och Frankfurtskolan kom parallellt med Fabian society’s utspel om rasblandning för Europas befolkning. Och många med kukturmarxismen besläktade fenomen bör enligt min uppfattning ses som delverktyg i samma krigsförberedelser för krig österut. Intressant är att Khalergi som ofta citeras angående rasblandningen trodde att Herr Hitler skulle ombesörja dom planerna.
  Frimuraren Khalergi kanske försa sig? För de flesta förknippar ju inte Hitler med rasblandning. Men om tankegången var att Hitler vore imperiets samordnare för en kontinentalarme verkar det kanske inte lika långsökt.
  Men för att se till vår tid. Massinvandringen kan ha syftet att finansiera imperiets arme för krig österut med muslimer som en särskilt användbar kanonmat. Rasblandning som naturligt följer med stor immigration ökar rekryteringsbasen medan ursprungsgefolkningen troligen är mindre motiverad att slåss mot Kina och Ryssland.
  Eftersom jag inte är ensam om att gissa att Reinfeldts projekt är uttänkt av imperiets ideologer kanske det i själva verket handlade om att förse imperiet med kanonmat utan att ursprungsbefolkningen skulle behöva bidra?
  Evidens för att Britternas eliter/Chatham house planerade det finns i deras egna skrifter från 2009 till 2012. Första upplagan av ett sånt EU dok av en geopolitisk specialist associerad med Chatham House verkar ha rensats bort. Där stod att Putin nog var emot NWO och att Ryssland skulle tvingas med våld att acceptera. Ett annat dok fr 2012 som finns kvar ’Alla vägar går genom London’ pläderar för Brittisk överhöghet över den önskade EU-armen. Nu har dom kanske gett upp det men det var med i planerna under massinvandringen 2015. Sveriges villighet kanske hängde samman med det ovannämnda oavsett om Löfven fattade eller ej.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here