Finns ”omvänd rasism”?

5
3426

Jan Guillou reser tankeväckande frågor om omvänd rasism finns, och om vänstern blundar för det. Har han rätt eller?…

Han skriver i Aftonbladet under rubriken ”Så blir antirasisterna nyttiga idioter åt Sverigedemokraterna”.

Jag citerar från artikeln.


Finns ”omvänd rasism”?

Och finner till sin förskräckelse och möjligen förnöjelse att kulturkonservative moderaten Gunnar kanske har rätt i denna fråga. Jan Guillout skriver ”Hökmark hade gett sig in på det för grabbar i vår ålder pigga initiativet att studera pågående debatt i så kallat sociala medier som Facebook och Twitter. Han hade därvid gjort förskräckliga fynd som exempelvis yttrande av Expomedarbetaren Bilan Osman: ”För var dag som går så pallar jag inte med vita människor.” Formuleringen måste tolkas som att skribenten för var dag som går får allt svårare att tolerera vita människor.

Bilan Osman. Av Fotorama65 – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47336929

Dock är denna Bilan Osman inte vilket idiot som helst. Det är ingen medarbetare i den antirasistiska Expoverksamheten. Hon är dessutom verksam som kolumnist i Expressen. Ändå kunde hennes flagrant rasistiska yttrande passera till synes obemärkt. Sånär som på invändningen på Expressens debattsida den 25 augusti. En ängel gick därvid genom debattrummet.”

Vidare ”Högermannen Hökmark hade vid sitt studium funnit liknande yttranden i sociala medier och citerade exempelvis Bilan Osmans deklaration att hon ”börjat känna förakt för vitheten” och formuleringar på Twitter om hur man ”hatar vita människor” eller att ”vita är fega och sjuka”. Hökmark kunde därefter inleda galopp genom en rad öppna dörrar och strö ädla ståndpunkter omkring sig som att han inte vill skuldbelägga dagens afrikaner för att deras förfäder ägnade sig åt slavhandel eller skuldbelägga dagens asiater för Djingis Khans härjningar …”

Guillou menar att högermannen Hökmark missar en betydligt tyngre debattpoäng.

”Nämligen hur det överhuvudtaget kan vara möjligt att den typ av vulgorasism som Bilan Osman och andra kläcker ur sig på nätet kan passera utan att någon annan än högermannen Hökmark reagerar. Rasism från höger, vanligtvis från sverigedemokrater, undgår sällan uppmärksamhet, inte minst i Expressen. Som bekant.

Förklaringen bottnar i det perversa förhållandet att viss rasism, den som Bilan Osman representerar, har blivit politiskt korrekt inom stora delar av den europeiska vänstern och bland amerikanska liberaler. Klasskampen har alltmer försvunnit från dagordningen och ersatts med ras och religion. Det leder till att exempelvis mångmiljardären Oprah Winfrey skall betraktas som förtryckt underklass på grund av sin hudfärg, historisk orättfärdighet skall gottgöras genom statyvältning.

Förklaringen bottnar i det perversa förhållandet att viss rasism, den som Bilan Osman representerar, har blivit politiskt korrekt inom stora delar av den europeiska vänstern och bland amerikanska liberaler. Klasskampen har alltmer försvunnit från dagordningen och ersatts med ras och religion. Det leder till att exempelvis mångmiljardären Oprah Winfrey skall betraktas som förtryckt underklass på grund av sin hudfärg, historisk orättfärdighet skall gottgöras genom statyvältning.”

* Allra märkligast i den här internationellt grasserande ideologiska förskjutningen är att rasism mot vita sorteras till vänster i mångas medvetande, som något chict och nytt och fräscht. Det är ju tvärtom.

Rasismen och extrem nationalism kommer alltid att vara bärande element inom högerextremism och fascism. Om klasskampen fullt ut ersätts med ras och religion innebär ju det att fattiga vita inte har ett gemensamt intresse med fattiga icke-vita. De fattiga lågutbildade anhängarna till Sverigedemokraterna intalas att fienden är den som har annan religion eller hudfärg, inte överheten, eftersom den är vit.

Bilan Osman och hennes likasinnade icke-vita bereder alltså väg för framtidens fascism och fungerar för närvarande därmed som Sverigedemokraternas högst oväntade men nyttiga idioter.

Föregående artikelUSA:s ”stora omstart….” – nytryckning av dollar och sanktioner mot konkurrenter?
Nästa artikelUSA:s maktutövande enligt dess kritiske förre försvarsminister.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. Somliga är väldigt släktkära. De håller ihop och gynnar varandra för att de har gemensamma förfäder, d v s många gemensamma gener. Judarna anser att de är guds utvalda folk för att de härstammar från Abraham. Och man måste ha bernadotte-gener för att kvala till kung. Och samerna har vissa rasprivilegier. Jag tror inte jag kan bli renskötare med mina gener. Zigenare har en ”aristokratisk” självsyn som gör det svårt för dem att ta vanliga jobb och blanda sig med ”gajo”, d v s oss ickeromer.
  De folkgrupper som generation efter generation behållit sin särart måste vara rasister. Annars hade de ju likt vanliga invandrare assimilerats. Därmed inte sagt att assimilering måste vara målet. En rasistiskt formad bosättning kan mycket väl finna sin plats i värdkulturen. Det sker genom att ta seden dit de kommer och uppvisa sidor som gör dem välkomna.

 2. Vadå “omvänd rasism”?
  Själva formuleringen avslöjar att den som använder den utgår från att rasismen skulle ha en ”medfödd” prioriterad riktning.

  Rasism förekommer i praktiken dessvärre i olika skepnader beroende på ort och tid, och definitionen av (”de andras”) rasism varierar också högst påtagligt över tid.
  Inte så sällan tas främlingsrädsla eller fientlighet som rasism; likaså med den gängse avoge inställningen till utbölingar (det är inte alltid kul att vara skåning i Norrland). Den kyrkoherde som blev av med kyrkans koppartak kan tänkas undslippa omdömen i stil mad vad Banverkets personal troligen tycker ”privat” om de som stjäl kontaktledningar och därmed orsakar trafikkaos. Marktjuvar och hönstjuvar är inte populära någonstans av högst konkreta skäl, men det har inte ett dugg med offrens inbillad ”rasism” att göra.

  Medvetet formulerat rasism finns däremot i olika religiösa strömningar (exempelvis hos vissa kalvinister, som president T W Wilson) och hos den ökände historiefilosofen, diplomaten J A de Gobineau.
  Att Bilan Osman härjar på Expressen är däremot inte särskilt förvånande, ty blaskans ”humanism” har alltid varit högst selektiv.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here