USA:s maktutövande enligt dess kritiske förre försvarsminister.

2
1333
Robert Gates. Av Monica King, United States Army – Department of Defense, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1473899

 

På siten Alliansfriheten.se skriver 23/8 Mats Björkenfeldt om USA:s maktutövande

Jag återger inledningen och rekommenderar Dig att läsa hela artikeln.


USA:s maktutövande

Robert Michael Gates var mellan 2006 och 2011 USA:s försvarsminister, det vill säga han tjänstgjorde för både president George W. Bush och president Barack Obama. Mellan 1991 och 1993 hade han varit CIA-chef. Gates har nu skrivit en intressant bok: Exercise of Power: American Failures, Successes, and a New Path Forward in the Post-Cold War World 
(Knopf 2020).

Gates är starkt kritisk till USA:s tidigare politik som gått ut på att infoga Ukraina och Georgien i Nato. Samtidigt är Ukrainas självständighet viktig för USA och Väst. Han är inte imponerad av USA:s (bristfälliga) diplomatiska ansträngningar.

Gates verkar mer bländad av det faktum att bara tre veckor efter det att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi mördades, beslöt en saudisk fond att investera 10 miljarder US-dollar i Ryssland samtidigt som Ryssland skulle bygga en petrokemisk anläggning i Saudiarabien. Han noterar även att Ryssland vill ha en roll när det gäller att forma Libyens framtid och få en bit av dess oljeindustri. Gates finner det även remarkabelt att två av USA:s närmaste allierade, Israel och Turkiet, gjort pilgrimsfärder till Moskva och öppnat kanaler för militära operationer i Syrien.

”By 2019, Russia was the only major player in the Middle East in regular contact with all the key governments and groups: Iran, Saudi Arabia and the other Sunni Arab states, Israel, Turkey, the Kurds, the Palestinian Authority, Hamas, Hezbollah, and Syria.”

Vad gäller Afrika noterar Gates att i oktober 2019 medverkade fyrtiotre av femtiofyra afrikanska stater vid Russio-Africa summit i Sochi.

Rysslands annektering av Krim och invasionen i östra Ukraina måste, enligt Gates, förstås mot bakgrund av att Putin var övertygad om att USA önskade regime change inte bara i Rysslands periferi utan även i Ryssland.

Gates finner det märkligt att den amerikanska administrationen inte förstod att Putin från början såg att vad som utspelade sig i Kiev var en tydlig “U.S.-Russian proxy fight”.

Föregående artikelFinns ”omvänd rasism”?
Nästa artikelVarför uteslöts Amineh Kakabaveh?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Förr, vad jag kan minnas, var det allmänt gällande det inte hade någon avgörande betydelse om folk i USA röstade med Demokraterna eller Republikanerna.
    Det blev i det stora hela samma politik i alla fall.
    Det nya nu verkar vara att de här två stora partierna alltmer glider från varandra.

    Det började med Donald Trump och en reaktionär och konservativ politik USA och dess nuvarande befolkning inte upplevt och som faller till föga hos stora delar av befolkningen.
    Svaret från det andra partiet Demokraterna tycks vara att inte ta upp konkurrensen på samma väg utan snarare ta upp kampen om väljarna från motsatta sidan.
    Det vill säga bli mer progressiva och med snudd ibland rent av vänsterradikala.
    Resultatet för mig har blivit ett USA som politiskt glidit isär och där en maktkamp utspelas från öppen ridå som världen aldrig tidigare skådat.
    Det här måste få konsekvenser. Frågan är bara hur?

    https://samtiden.nu/2020/09/slutet-for-kennedy-dynastin/

    • Det är iofs sant att det skett en polarisering mellan republikaner och demokrater, men det beror till största del på att Donald Trump så oförblomerat fört en populistisk politik med tydligt rasistiska inslag, och flörtat intensivt med den amerikanska ”altright” rörelsen. Det sjuka i sammanhanget är att Demokraterna som en följd av detta, inte alls har rört sig åt det progressiva hållet – annat än vissa spridda röster – utan tvärtom har kritiserat Trump från höger, med FBI:s ”russiagate” i bakfickan (anklagelser som visade sig bestå av luft).

      Det amerikanska folket däremot, har förmodligen aldrig varit så positiva till progressiva idéer som idag, och det finns en stark önskan hos en majoritet av väljarna att göra sig av med den orangea clownen. Det var därför som Bernie Sanders och ”medicare for all” vann så starkt gehör i början av demokraternas nomineringsprocess. Tyvärr manipulerade DNC effektivt nomineringsprocessen till Joe Bidens fördel så fort pandemin gav dem chansen. Men Biden lär få väldigt svårt att hävda sig mot Trump när han i kommande TV-debatter tvingas möta Trump. Han är en åldrad man med begynnande kognitiva svagheter och tappar bort sig i snart sagt varje gång han framträder offentligt. Om han vinner, beror det enbart på att folk är så innerligt trötta på Trump.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here