Varför uteslöts Amineh Kakabaveh?

12
4083
Amineh Kakabaveh. Bild i Proletären.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Den säger en del om inblandade, vilket är rimligt att beakta än idag.


Varför utesluts Amineh Kakabaveh?

På en presskonferens i onsdags meddelade Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler att rikdagsledamoten Amineh Kakabaveh utesluts ur partiet. Detta har uppmärksammats ganska mycket.

Jag har på bloggen Jinge.se publicerat några artiklar om henne och hennes politiska linje, både positiva och negativa. Kommer att separat återpublicera en artikel därifrån.

Hon är kontroversiell. I en artikel på Jinge.se skrev författaren i april 2016 ”Det är bra att hon tvingas avgå nu. Men hon borde ha tvingats avgå för 4 år sedan! Varför det då? Jo, hon initiativ till ett brev tillsammans med andra riksdagsledamöter till Rysslands president Putin om att denne skulle stoppa stödet till Syrien i landets enligt FN-stadgan helt legitima kamp mot utlandsstödd aggression. En grupp som kallar sig Riksdagsnätverket för demokrati och mänskliga rättigheter i Syrien har skrivit brev till Rysslands president Vladimir Putin. I brevet uppmanar de Putin att ge upp sitt motstånd mot utländsk inblandning i Syrienkonflikten och stoppa alla vapenleveranser till landet. Jag behöver knappast påpeka att i nätverket ingår riksdagsledamöter för samtliga riksdagspartier, med undantag för moderaterna, och sverigedemokraterna (som förmodligen inte tillåts vara med). Ordförande är en vänsterpartist, Amineh Kakabaveh. I brevet krävs också att de som gjort sig skyldiga till krigsbrott i Syrien ska ställas inför rätta. Sansade krav kan tyckas, men problemet är de är felriktade.
Nätverket beskriver situationen i Syrien som sådan att ”regimen” (den syriska regeringen) ägnar sig åt att massakrera invånarna medan oppositionsgrupper framför allt attackerar ”syriska säkerhetsstyrkor”.

Man kan tillägga att Amineh Kakbaveh i denna fråga intog en hållning som V:s ordförande Jonas Sjöstedt hela intagit om kriget i Syrien. Sjöstedt har gång på gång framfört ungefär samma uppfattning om USA:s ledning och M. Hennes insatser 2012 har mig veterligen inte heller kritiserats i partiet. Jonas Sjöstedt beklagar att USA avbryter angreppskriget mot Syrien.

* Senare idag presenteras en annan artikel om Amineh Kakabaveh och debatten om förorterna och hedersvåld.

Nedan följer en aktuell intervju i tidningen Proletären. Amineh Kakabaveh: ”Det finns ingen plats i Vänsterpartiet för de som höjer rösten”


Amine Kakabaveh: ”Det finns ingen plats i Vänsterpartiet för de som höjer rösten”

På en presskonferens i onsdags meddelade Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler att rikdagsledamoten Amineh Kakabaveh utesluts ur partiet. Enligt Etzler är grunden till uteslutningen bland annat att hon har spridit ”fake news” och vägrat betala Vänsterpartiets särskilda partiskatt.

En del menar att det ligger mer bakom beslutet. Amineh Kakabaveh är nämligen en kontroversiell figur i vänsterkretsar.

Hon har gjort sig känd för sitt envetna arbete i frågor som rör hedersförtryck och integration. Samtidigt har hon kritiserat sitt parti för att det vägrat ta dessa frågor på allvar.

Men det är inte bara av den anledningen hon kommit på dålig fot med sin partiledning.

2016 delade hon ett satirklipp från en högerextrem organisation på Facebook, som framställer somaliska invandrare i dålig dager. Kakabaveh hävdade att hon trodde att filmen var från SVT eftersom deras logga var inklippt.
Hon bad om ursäkt och tog bort klippet efter 23 minuter.

För detta tillrättavisades hon av partiledningen.

2018 ville partiets valberedning i Storstockholm peta Kakabaveh från riksdagslistan. Hon röstades dock tillbaka av medlemmarna.

Trots att hon sedan länge varit i konflikt med partiledningen kom onsdagens beslut som en blixt från klar himmel. Hon hade inte hört från partiledningen på ett år.

– Trots att jag har har hört av mig, skrivit till dem, både före och efter valet och efter att de gått ut med att de inte har förtroende för mig, säger Amineh Kakabaveh till Proletären.

Hade du inte på känn att det var ett sådant ärende på gång?

– Nej. Men egentligen hade jag redan gått ur partiet. Den 23 augusti medverkade jag i Min sanning på SVT. Där kritiserar jag ledningen och säger att jag vill lämna partiet. Eller snarare att det är de som lämnat mig. Och sina ideal. Sen fick jag reda på att Etzler ringde till Min sannings redaktion för att ta reda på när det skulle sändas. Så de var väl illa tvungna. De satte igång hela sitt maskineri för att hinna före.

Hur ser du på anklagelserna om att du har kört ditt eget race?

– Det finns ingen plats för dem som höjer rösten i det partiet. Varenda gång jag gör något, skriver en interpellation eller uttalar mig i en fråga vill de utöva kontroll över mig. De hade uppmanat partianställda att inte hjälpa mig.

– För så fort du utmanar dem blir du ett hot. Och då blir det utfrysning och mobbning, alla härskartekniker finns i den riksdagsgruppen. Förr fanns några rakryggade äldre marxister med, men alla är utrensade nu. Mig fick de inte för jag hade starkt stöd bland vänsterpartister i Stockholm.

Finns det en ängslighet inom Vänsterpartiet för att tala om hedersrelaterade frågor?

– Ja absolut. Vi har en ledning som inte vill att någon ska prata om det. Och kolla bara vilka som gillar att jag utesluts. Vänsterpartiet är inte ett vänsterparti för invandrarkvinnor och socialister. Det är ett parti för karriärister och identitetspolitiker. Ledningen har med åren blivit allt mer intolerant och partiet är nu toppstyrt.

– Det finns en beröringsskräck. Man orkar inte stå för något i dessa frågor, för man är rädd för att bli befattad med andra krafter. Men anpassar man sig efter strömmen så tillåter man bara rasismen att växa. Att bekämpa rasism är att stå upp rakryggat mot alla förtryck.

Amineh Kakabaveh har tidigare uttalat sig kritiskt mot slöjor på barn. Hon ser slöjan som ett uttryck för sexualiseringen av flickors kroppar och ett religiöst påbud.

I en debattartikel i Expressen skriver Amineh Kakabaveh att partiets verksamhetsutskott anser hennes position i frågan vara ”extrem”.

– De säger att det är rasistiskt, när jag själv som trettonåring slängde av mig slöjan och de påbuden. Barn tillåts inte ha någon vilja i den kulturen. Förra veckan var jag i västra Sverige och träffade flera muslimska ungdomar på ett läger som berättade att de inte vågar äta det de vill, eller klä sig hur de vill. Ofta var det så att det inte ens var på grund av deras deras föräldrar, utan för moralpoliser som spanar. Jag blev inte förvånad, men förbannad för att ingen står upp för de är ungdomarna.

Sociala medier har fyllts av reaktioner på uteslutningen. Många visar sitt stöd, men en del, också bland hennes forna partikamrater, uttrycker skadeglädje. Amineh Kakabaveh är van vid att vara en måltavla. Hon berättar att hon bland annat blivit kallad rasist och ”husblatte” av ledamöter i partistyrelsen och riksdagsgruppen.

– Men det är också många vänsteranhängare som hör av sig och stödjer mig och kampen.

Vad händer härnäst?

– Jag kommer att förvalta förtroendet jag fått från väljarna och jag kan tänka mig att komma tillbaka till partiet om de ber om ursäkt, ger mig samma möjligheter och villkor som alla andra och visar att de tar frågorna jag jobbar för på allvar, genom att till exempel göra en handlingsplan och inrätta en uppförandekod när man träffar islamistiska och manschauvinistiska organisationer och personer.

– Men det är troligtvis omöjligt med den här ledningen.

Programmet Min sanning sänds på tisdag 3 september.

Amineh Kakabaveh kommer att medverka i Proletärens monter på Bokmässan lördag 28 september för ett samtal om hederskultur och integration.

Föregående artikelUSA:s maktutövande enligt dess kritiske förre försvarsminister.
Nästa artikelAfrikas roll i slavhandeln
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Varför har man 349 nickedockor i riksdagen? Svensk ”demokrati” mår inte bra! Toppstyrt och partipiskan viner ständigt. Riksdagsmännen representerar inte sina lokala väljare utan måste lyda partilinjen vilket medfört en helt menlös församling som leker demokrati i Stockholm.

  • I Sverige existerar ingen demokrati i ordets verkliga betydelse, folkstyre. Demokrati per definition innebär att den som berörs av ett beslut skall kunna påverka och styra beslutet. Något sådant existerar helt enkelt inte. Propagandan för att styra åsikterna och hur väljarna röstar är intensiv. Rösta på oss så får ni betalt, i form av bidrag, förmåner eller skattesänkningar. Sverige behöver utrota korruptionen. Politikerna bara tar för sig som dom själva tycker, nu senast bank-skatt, som naturligtvis monopolet bankerna passar vidare till kunderna. Företag och myndigheter betalar inga skatter, det är bara kostnader som dom för vidare till folk i allmänhet. Systemet måste ändras så politiker måste få godkännande för sina åtgärder, tvingas redovisa resultatet, och får personligt ansvar.

  • Håller med. Läs gärna Anne Marie Pålsson utmärkta bok ”Knapptryckar kompaniet”.
   En redogörelse om hennes 8 år i riksdagen för Moderaterna.
   Hon är inte nådig i kritiken mot den toppstyrda partiledningen där ledamöterna reducerades till att bli just knapptryckare.
   Besluten togs uppifrån, ledamöter som ställde frågor möttes med misstänksamhet, de lydiga inte de dugliga blev befodrade.
   Hon trodde inte att de andra parterna skiljde sig nämnvärt från moderaterna i just det fallet.

 2. AK torde vara en rätt så virrig person som, å ena sidan för en rättsmäktig kamp mot hedersförtryck och slöjdiktatur, å andra sidan stödjer precis samma saker i Syrienfrågan genom sitt nätverk i Riksdagen och dennes brev till Rysslands statschef.
  Att Vänsterpartiet är en skam på båda fronter (och fler, numera) borde inte få Proletären att glömma det sekulära Syriens överlevnadskamp genom att öppna sina spalter för en, i självaste Riksdagen, framstående anhängare av NATOs övergreppspolitik.

 3. Återger här min avslutande kommentar på min facebooksida efter behandlingen av Amineh Kakabavehs uteslutningsärende:

  Min egen slutkommentar:
  Måste erkänna att jag är chockad. Kunde inte föreställa mig att den högsta ledningen i mitt parti kunde sjunka så djupt, rakt igenom anständighetens botten. Ett agerande så barnsligt och direkt ansvarslöst att det utmanar löjet. Men samtidigt fruktansvärt allvarligt och sorgligt. Det är för mig obegripligt hur politiska ledare för ett parti som tagit på sig rollen av ledande vänsterkraft för jämlikhet, ekonomisk och politisk rättvisa mot alla former av förtryck, och inte minst feminism, kan kalla till presskonferens för att inför hela den svenska offentligheten ta heder och ära av en kvinnlig medlem med invandrarbakgrund i partiets egen riksdagsgrupp.

  Detta mot bakgrunden av att partiledning och riksdagsgrupp under flera år konsekvent och skoningslöst mobbat och fryst ut henne från det ordinarie arbetet i riksdagsgruppen, till den grad att hon fått sjukskriva sig. Men när partiledningen inför senaste valet såg till att hon blev petad från riksdagslistan svarade medlemmarna och väljarna med att återinsätta hennes namn på listan och henne själv på en riksdagsplats. Det var ett tydligt budskap till partiledning och riksdagsgrupp att respektera demokratiska principer och behandla Amineh på samma sätt som övriga medlemmar i riksdagsgruppen.

  Amineh är kurd och precis som andra partimedlemmar med kurdisk bakgrund har hon sitt hjärta hos kurdernas kamp för självständighet och ett eget territorium. Det gör hennes inställning till kriget i Syrien oacceptabel för USA-kritiska medlemmar av vänsterrörelserna. Men där är hon å andra sidan inte oense med partiledningen.

  Däremot är hon djupt oense med partiledningen om sitt starka engagemang i kampen mot s k hedersvåld och religiöst färgat kvinnoförtryck i förorten. Partiledningen är obekväm med kvinnokampen i förorten, som står i konflikt med ”hederskultur” och kvinnoförtryckande traditioner hos mansstyrda invandrarorganisationer som partiet intimt samarbetar med för att samla invandrarröster. Aminehs starka och välkända engagemang i organisationer som ”Glöm Aldrig Pela och Fadime” (GAPF) och ”Varken Hora eller Kuvad” (VHEK) har gjort henne till ett hatobjekt för manschauvinisterna i förorten och V-partiets ledning har inga kontakter med dessa feministiska organisationer.

  Slutsats: Vänsterpartiet har ett allvarligt problem som består i att partiets ordförande och sekreterare toppstyr partiet och har förskansat sig en prestigeladdad skyttegrav, som har förgiftat arbetsklimatet i riksdagsgruppen och partistyrelsen. Ett farligt självdestruktivt agerande som splittrar partiet och skadar partiets trovärdighet som feministiskt parti. Det har gått så långt att frågan måste ställas om partisekreteraren, som varit den pådrivande kraften, bör sitta kvar.

  Partiledningen och riksdagsgruppen har ingen rätt att bestämma vem som får representera partiet i riksdagen. Amineh har nu valt att själv gå ur partiet för att undvika ett fortsatt uppslitande uteslutningsärende. Men hon behåller sin riksdagsplats som ”socialistisk vilde”. Det gör hon rätt i. Den platsen har hon fått av V-partiets medlemmar och väljare i ett demokratiskt val.

  Kan tillägga om företeelsen mobbning att vi här har ett exempel på ett typiskt mobbningsfall, där hela skulden läggs på mobbningsoffret och tystnaden och åsiktskontrollen i hela den inblandade gruppen gör att alla mår dåligt och ingen vågar protestera. Om inte Amineh hade varit mycket stark och utanför riksdagen haft en stödjande omgivning skulle hon idag varit fullkomligt krossad, ett psykfall. Mobbning är en fruktansvärt grym och effektiv metod att tillintetgöra en människa.

 4. Vänsterpartiets feminism är nu fullständigt värdelös. Det var den nog innan också, men nu behöver man bara påminna om Amineh. Vår storimport från fjärran länder ersätter klassfrågan med kultur- och rasfrågor, hon var en av dem som hävdade samma rättigheter för alla, vare sig man är född i muslimsk familj eller ej. Vänsterpartiet har valt sida, muslimer ska ha särskilda villkor, och behöver inte integreras.

  • Ja, vänstern av idag är bara en patetisk kvarleva som klänger sig fast vid köttgrytorna! De har lämnat sina ideal och accepterar numera att unga tjejer på 13-15 år gifts bort med betydligt äldre män i sina hemländer och sedan komma tillbaka till Sverige. Och vänstern accepterar också att flickor blir omskurna, kvinnor se ut som vandrande påskkärringar med sjalar och kjolar. Även sharialagar tillämpas i många No-Go zoner utan protester från vänstern. Sedan kan man ju undra hur muslimerna ska kunna integreras om man låter dem fortsätta att leva medeltidsliv i Sverige i utanförskapsområdena? Tyvärr gäller denna undfallenhet även de andra partierna ,förutom SD, men vänstern borde ju blicka tillbaka på sin historia med kvinnokamp och allas lika rättigheter och skämmas för dagens politik.

 5. Problemet med vänsterpartiet och vänster överhuvudtaget nuförtiden är att det blivit synonymt med asylaktivism. Det tycks vara den allenarådande frågan. Att ifrågasätta det är likställt med ”förintelseförnekande” s.a.s. Man kanske inte öppet går så långt som Annie Lööf som vill ha in 30 miljoner till utöver de 2.5 vi redan försörjer vilket lett till en skyhög kriminalitet där ingen kan känna sig trygg. Det går inte en enda kväll och natt utan mord, bränder, våldtäkter och kriminalitet och hur medierna och regeringen försöker vrida på det så ökar det bara. Finns det ens någon vänster som vi kände den kvar? Ann Charlott Altstadt ställer frågan:
  https://www.fokus.se/2018/09/farval-till-vanstern/

 6. Vänstern är förmodligen så grundlurad av fulmedia och identitets-trams att de utesluter den enda kvinna och invandrare som försöker få dem att vakna.

  Jag vill inte tro att hela partistyrelsen i V är mutad av George Soros, men det är kanske en möjlighet, eftersom de verkar gå emot medlemmarnas vilja i V. En fraktionering och valsamverkan skulle göra att jag går med i Kakabaves fraktion.

  Jag håller inte med om hennes åsikt om Syrien, eftersom det strider mot FN:s regler, men jag har full förståelse för den åsikten, eftersom hon själv är kurd. Jag vet inte om jag har rätt heller i denna fråga, eftersom en fraktionering av Syrien där olika folkgrupper, med olika moralsystem, skiljs åt kanske skulle vara det allra bästa för framtidens generationer?

  Mångkultur fungerar naturligtvis mycket dåligt överallt där den tillåts. Den splittrar och bygger murar, till skillnad från integration som leder till assimilation.

  • Kurderna, förutom att ha berått den ledning som beviljade dem syrisk medborgarskap (de kom som flyktingar från Turkiet) och gå Israels och USAs ärende, bedriver etnisk rensning i norra Syrien.
   Det senare kan aldrig någonsin godkännas, i synnerhet inte av någon del av vänstern (i sin allra bredaste mening).

   (Inom parentes, men inte oväsentlig, är det viktigt att komma ihåg att Sèvres-fördraget ratificerades endast av Grekland. Den går alltså inte att åberopas vad gäller internationell rätt, vad man än tycker om den.
   Rasisten T W Wilson är annars den som ställde till det vad gäller skapandet av de europeiska stater baserade på etnofascism som härjar än idag. Alla gamla imperier vad etniska mosaiker. Wilsons tid är däremot folkfördrivningarnas tid, de planerade folkmordens eran. Wilson var förstås inte ensam, men det var – och är – USA som höll – och håller – i taktpinnen.)

   Jfr. exempelvis:
   https://www.voltairenet.org/article207995.html
   Kurdistan, imagined by French colonialism
   by Thierry Meyssan
   Contrary to popular belief, Rojava is not a state for the Kurdish people, but a French fantasy of the interwar period. The aim was to create a rump state with Kurds equivalent to Greater Israel, which was being considered with Jews. This colonial objective was reactivated by Presidents Sarkozy, Hollande and Macron including the ethnic cleansing of the region intended to host it.
   Voltaire Network | Damascus (Syria) | 19 October 2019

   https://www.voltairenet.org/article197440.html
   Part 3 of 3
   The Myth Of The Moderate Kurdish Rebel
   by Sarah Abed
   In this third and final part of her inquiry into the claim to create a Kurdish state outside the historic Kurdish territories and to the detriment of the Arab and Christian populations, Sarah Abed draws a terrible observation. This article may seem to be partial to some of our readers. Yet all reported items are accurate and can be easily verified.
   Voltaire Network | 31 August 2017

   – Part 1 : “The Kurds: Washington’s Weapon Of Mass Destabilization In The Middle East”.
   – Part 2 : “The Kurdish Connection: Israel, ISIS And U.S. Efforts To Destabilize Iran”.

   https://www.voltairenet.org/article208284.html
   The Insoluble Contradictions of Daesh and the PKK/YPG
   by Thierry Meyssan 12 November 2019
   …/…
   We do not know how the PKK transformed itself in 2005 from a pro-Soviet Marxist-Leninist political party into a pro-Atlantic libertarian and environmentalist militia. And even less how the Syrian YPG operated its transformation in 2014. It came under the operational command of Turkish officers from the PKK and NATO. Depending on the side of the Turkish-Syrian border, the PKK-YPG is internationally qualified differently. If it is positioned in Turkey, it is ”a terrorist organization”, but if it is in Syria, it becomes ”a political party opposed to the dictatorship”. Yet until 2014, it did not see a dictatorship in Syria. It was fighting for the defence of the Syrian Arab Republic and the retention of President Bashar al-Assad in power.

   https://www.voltairenet.org/article207949.html
   The Hmeimim Agreement
   16 October 2019
   In the evening of 13 October 2019 the Russian army brokered an agreement between the Kurdish YPGs and the Syrian Arab Republic. The parties met on the Hmeimim Air Base operated by Russia in Syria.
   The Kurdish YPGs swore allegiance to the Republic and abandoned the French mirage of a Kurdish ”Rojava” on Assyrian and Arab lands entailing the forced expulsion of the autochthonous population.
   Having acknowledged the reconciliation, Syria pledged to protect her Kurdish nationals and (…)

   https://www.voltairenet.org/article202396.html
   The PKK continues in the forced Kurdization of North Syria
   11 August 2018
   While negotiating their reintegration into the Syrian Arab Republic, the Kurds of the PYD are doggedly pursuing their policy of the forced Kurdization of North Syria, in the region known as the Rojava.
   The PYD is the Syrian branch of the Turkish PKK (the Workers’ Party of Kurdistan). The PKK is the Kurdish Independent Party established in Turkey in 1978. Taking advantage of the situation that arose during the foreign aggression against the Syrian Arab Republic, the PYD which brings together (…)

   https://www.voltairenet.org/article202822.html
   The Kurds’ Pro Yankee Plan against the Christians in Syria
   7 September 2018
   The Syrian Catholic Archbishop of Hassake-Nisibi, Monsigneur Jacques Behnan Hindo, has slammed the Kurdish leaders that control, with the support of the United States, the North East Syria, which they now call «Rojava». This is because they articulate in his presence, their plan to eradicate Christian populations from this Syrian region.
   (…)

  • https://www.globalresearch.ca/kurdish-federalization-reminiscent-of-kerrys-plan-b-brzezinski-nato-plan-a/5515136
   Kurdish “Federalization” Reminiscent of Kerry’s Plan B, Brzezinski, NATO Plan A
   By Brandon Turbeville
   Global Research, March 18, 2016 Activist Post 17 March 2016
   …/…
   After all, the West has repeatedly used the Kurds for their own geopolitical aims while dangling the carrot of Kurdistan over their heads. When the Kurds have served their purpose, they are usually dropped and left to their fate until useful to NATO again.
   …/…

   GC:
   Att söndra för att härska
   En sak bör man koma ihåg: långt före ”Väst”s spräckning av Jugoslavien etablerades en etnoklanisk stat i Libanon, som aldrig har fungerat som självständig statsbildning.
   Exemplet Libanon borde tjäna som skräckexempel för etnisternas självständighets ivrare .
   Mångkulturella mångetniska samhällen kan blott vara sekulära stater om de skall fungera och frodas, vad jag förstår.
   Detta förstås om man anser att folkfördrivning och etnisk rensning är mycket grova brott, vilket jag gör, men exempelvis TW Wilson och N Sarközy förordade.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here