Föreslag om möten mellan Putin och Zelensky

6
1303

Tre omgångar av fredsförhandlingar har skett mellan Ryssland och Ukraina och i torsdags träffades de båda ländernas utrikesministrar. Överenskommelser har nåtts om korridorer för flyende men inget annat efter vad jag vet. Att förhandlingar skett och sannolikt kommer att ske är mycket bra. Ömsesidiga eftergifter och ryskt tillbakadragande behövs. En liten rekapitulation nedan. Man får vara medveten om att tal om förhandlingar kan vara mer eller mindre seriösa, förstås.

4 mars signalerade Ukrainas president Volodymyr Zelensky sin beredskap att prata direkt med sin ryska motpart Vladimir Putin 4/3, och antydde på att de två skulle sitta ihop som ”grannar” och prata om den pågående konflikten.
Samtidigt var den ukrainska presidenten tvetydig om ämnet för sådana samtal. https://www.rt.com/news/551634-putin-zelensky-talks-lavrov/

8 mars sa Ukrainas president Volodymyr Zelensky att han är redo för samtal om vissa ”kompromisser” avseende avbrottsrepublikerna i Donetsk och Lugansk, liksom Krim.

David Muir frågade Zelensky på ABC News på måndag om han var villig att erkänna Moskvas fråga på att erkänna Krim som en del av Ryssland, och de två republikerna i Donbass som oberoende stater.

”Jag är redo för dialog. Vi är inte redo för en kapitulation, ”sade Zelensky. https://www.rt.com/russia/551467-zelensky-donbass-republics-compromises/

10 mars sa sa Rysslands utrikesminister, Sergey Lavrov efter ”svåra” samtal med ukrainska utrikesministern Dmytro Kuleba i Turkiets Antalya på torsdagen att det kan finnas ett behov av direkta samtal mellan Vladimir Putin och Ukrainas ledare Volodymyr Zelensky, och den ryska presidenten är redo att delta i sådana förhandlingar. https://www.rt.com/russia/551184-zelensky-putin-direct-talks/

11mars Ryska president Vladimir Putin tillkännagav ”positiva förändringar” mellan Ryssland och Ukraina vid fredsförhandlingar vid ett möte med Alexander Lukashenko i Moskva.

”Jag kommer att informera er om situationen i Ukraina, först om hur samtalen pågår, som hålls nu nästan dagligen. Det finns några positiva förändringar där som jag kommer att berätta om i detalj, ”sade Putin.

Han medgav att Ryssland upplever problem med ekonomiska sanktioner. Han menar att  försök alltid har skett för att hindra Rysslands utveckling, och det sker nu i stor skala.

”Jag är säker på att vi kommer att gå igenom dessa svårigheter, kommer att få mer kompetens, fler möjligheter att bli självständiga, autonoma. I slutändan kommer det att bli bra som tidigare” sa han.

https://www.aa.com.tr/en/europe/russian-president-says-there-are-positive-shifts-in-russia-ukraine-peace-talks/2532149

11 mars på eftermiddagen säger Zelensky i The Guardian att Ukraina är på väg mot seger. The Guardian.

Föregående artikelTystnaden om kriget mot Donbass, som ökat sedan Biden blev president.
Nästa artikelSveriges förhållande till Venezuela
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

    • Ja, det var ovanligt många skrivfel. Hade för bråttom tyvärr just då. Har förbättrat texten.

  1. Om inte Usa och dess stad EU fortsätter beblandar sej i Ukraina och dessa förhandlingar,kan det bli bra mellan Putin och Zelenski. När gäller Krim är det lätt där för Zelenski,det tåget gick för 8år sedan och det finns inget att säga mer där. Detta vet Zelenski. När gäller Donetsk och Luhansk i Donbass som varit utsatta för krigsbrott genom dessa 8åren,måste detta nu börja bli jobbigt för Ukraina. Det varit uppenbart alla dessa 8 åren att dessa inte vill tillhöra Ukraina. Minsk Avtalet som fanns,är borta och det motarbetades jämt av Ukraina genom åren. Det bör inte bli svårt nu för Ukraina att efter 8års elände och krig mot regionen,att slutligen nu ge dessa erkännandet som dom vill ha. Annan lösning har ej funnits. Ukraina var ju aldrig intresserade av Minsk Avtalet. Man vinner själva på detta,att ge dessa erkännandet dom vill ha nu. Ukraina slipper då dom,man slipper fortsatt krig och alla dåliga spänningar också som varit alla dessa 8åren. Men man slipper samtidigt alla militära kostnaderna också som varit genom åren mot Donbass,och alla dessa pengar kan helt då investeras i egna ekonomin och tillåta ekonomiska läget börja utvecklas i positiv riktning. Det är bättre för Ukraina detta. Tillåt inte Usa,EU beblanda sej mera, som bara förstört från 1a dagen helt åt skogen på ALLA sätt dessa alla åren. Om Ukraina slipper press utifrån, skulle man kunna förhandla och komma till något bra med Ryssland som gör båda länderna nöjda. Men det är ändå mycket bra om dessa Putin och Zelenski skulle träffas.

  2. ”möten mellan Putin och Zelensky” Egentligen är väl Zelensky fel parter att diskutera med. Det är USA som driver detta.

  3. Varför slutar Putin inte med kriget mellan Ryssland och Ukrania då om positiva förändringar skett även enligt vad han tycker.? Jag förstår inte vad han vill igentligen med kriget. Felet är att det är diktatur i iRyssland. Det måste ta slut mu. Det blir dyrt även för oss. Vi måste ju ta emot flera hundra tusen människor, som måste lära sig svenska innan de kan arbeta hos oss. Putin måste inse det. Ukraniaborna är välkomna hit, men det är inte billigt. Hälsningar Gun Inger Gärdsell!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here