Tystnaden om kriget mot Donbass, som ökat sedan Biden blev president.

16
3811
Resterna av ett hem i Zaitsevo som beskyddades av ukrainska styrkor. Foto: Eva Bartlett.
I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Synnerligen aktxuell idag eller hur?

Denna artikel av journalisten och aktivisten Eva Barlett från Kanada – som nyligen bott 3 år i Gaza – har publicerats på viktiga nyhetskananalen RT Seven years after Maidan divided country, Ukraine intensifies shelling of Donbass to sound of deafening silence from Western media

Eva Bartlett

Den har översatts av – Rolf Nilsson!

Rolf Nilsson


Tystnaden om kriget i Donbass

Sju år efter att händelserna vid Maidan delade landet intensifierar Ukraina beskjutningen av Donbass, till ljudet av öronbedövande tystnad från västerländska medier.

Medan en stor del av världen är inriktad på Covid-relaterade frågor, fortsätter Ukrainas sjuåriga krig mot folket i Donbass. Under de senaste veckorna har Kievs beskjutning av civila intensifierats, mött av förutsägbar västlig medietystnad.

Efter Minskavtalen uppstod till synes ett eldupphör. I verkligheten utsätts invånare i Donbass, i byar som gränsar till gränslinjen, av oavbruten ukrainsk beskjutning.

Ukraina använder tunga vapen i strid med avtalet, inklusive 82 mm och 120 mm mörsare, som rutinmässigt avfyras på natten, när observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) inte patrullerar området.

Ukraina. Resterna av en 82 mm ukrainisk granat. Foto: Eva Bartlett.

Men ukrainska styrkor skjuter också under dagen och har gjort så mycket mer på sista tiden, inklusive att man påstås använda fosforgranater, och beskjuter längre bakom frontlinjerna.

De flesta kan ursäktas för att de inte är medvetna om händelserna i utbrytar-republikerna i Ukraina, Donetsk och Lugansk (DPR / LPR), i Donbass-regionen, med huvudströms-medier som antingen inte berör saken eller gör det med glasögon som är starkt färgade av den ukrainska regeringen.

Det finns faktiskt journalister och nyhetssajter som tillhandahåller regelbundna uppdateringar, men de är inte så kända som de borde vara.

Från min egen rapportering från september 2019 från de främre byarna i DPR har jag kontakt med journalister och invånare som uppdaterar mig om situationen där.

En av dessa var borgmästaren i Gorlovka, en stad nordost om Donetsk, som på sin Telegram-kanal den 19 februari berättade i detalj om de närliggande byarna Zaitsevo och Gruva 6/7 under kraftig beskjutning från tunga vapen (från Ukraina). Den 20 februari skrev han om Gruva 6/7 och en annan by som hade varit starkt beskjutna sedan tidigt på morgonen, och lokalbefolkningen sa att det fanns mer än hundra träffar.

Resterna av ett hem i Zaitsevo som beskyddades av ukrainska styrkor. Foto: Eva Bartlett.

Samma dag skrev Alexey Karpushev, som bor i den norra staden Gorlovka, ”Från omkring fem på morgonen till nu råder tung beskjutning av staden från flygvapnets artilleri.”

Enligt Karpushev – före detta generalsekreterare för Gorlovkas kommitté för Ukrainas kommunistiska parti – ”ökade antalet attacker från den ukrainska armén avsevärt.” Han nämnde att en 22-årig civil nyligen hade skadats allvarligt i attackerna.

Jag frågade varför man ökat beskjutningen nu.

President Zelensky

”Ukrainas aggression intensifierades precis när Biden kom till makten i USA.” Det är mycket troligt att president Volodymyr Zelensky kommer att känna sig säkrare nu när krigshetsarna har återvänt till Vita huset. Inte långt efter att Biden tog makten återupptog USA den olagliga bombningen av Syrien.


Vi lever inte, vi överlever

I byar nordväst och norr om Gorlovka, förbi många igenspikade och förstörda hem (inklusive ett som fortfarande glödde efter att branden startat av granatbombardemanget), mötte jag invånare som stannade kvar trots nattlig beskjutning och skador på sina hem, eftersom de inte hade något annat alternativ.

En av dessa var en 74-årig kvinna. Hennes hem hade rasat samman efter att ha blivit beskjutet vid flera tillfällen. ”Jag är rädd på natten; det är då de börjar beskjuta oss kraftigt. Min man är död. Jag har ingenstans att ta vägen. ”

I en annan by träffade jag en man som var på väg att gå ned efter en väg, vilken jag råddes att undvika på grund av risken att bli skjuten av ukrainska krypskyttar. Hans hus låg i ett distrikt som oftast var obebott, eftersom att ta sig dit innebar att hamna i skottlinjen, men som andra jag träffade hade han ingen annanstans att ta vägen.

Han gick med på att prata med mig, men utan att filmas, och sa att Ukraina hade beskjutit hans hem direkt efter att han gjort en videointervju. Han sa också att han en gång hade skjutits i benet av en krypskytt och många andra gånger varit tvungen att kasta sig på marken när krypskyttar började skjuta.

En annan man i området var inte orolig för att prata in i kameran, även om hans hus också hade skadats av ukrainska attacker.

”Varför stöder du nazisterna om du kommer ihåg andra världskriget? Varför stöder ni nu nazisterna? Öppna nazister … Varför är det tyst i Europa? Alla kommer hit och håller med mig, men ingenting förändras. OSSE skriker, men när de är under eld håller de tyst, de säger inte att Ukraina attackerar dem. ”

Ukraina – Donbass. Foto Eva Bartlett. Eva Barlett i Zaitsevo.

I Zaitsevo, en annan by i frontlinjen, berättade administrationschefen Irina Dikun om det helvete de hade bott i under de senaste sex åren och sa att vapenvilan aldrig nådde hennes by.

”Här lever vi inte, vi överlever. De som kunde ge sig av har försvunnit. De som är kvar är mestadels äldre. ”

Ambulanser kunde inte nå fram till hem nära frontlinjen, där Ukraina utförde sin beskjutning, så hon lärde sig att köra och skaffade sig utbildning för första hjälpen för att hjälpa skadade invånare. Förutom att beskriva Ukrainas förstörelse av byn ”gata för gata”, betonade hon att det som de västerländska medierna hävdade, att Ryssland invaderade de utbrytande republikerna, var falskt.

”Det finns ingen rysk invasion här. Endast normala, fredliga människor som ville leva på ett annat sätt. Först ville vi inte skapa en republik; vi ville bara vara autonoma. Men vi blev inte lyssnade på. Ukraina skickade sina väpnade styrkor mot folket och använde artilleriet mot oss. ”

Jag pratade också med många DPR-soldater och frågade dem bland annat varför de hade tagit till vapen.

Attentatet i Odessa 2 maj 2016.

”På grund av mordet på människor i Odessa. Det var det som fick oss att gå med i militären för att försvara vårt territorium, sa en soldat.

En annan man sa att han ursprungligen gick med i protester mot kuppen i Kiev, att han ”inte stödde nazistregimen” och slutligen tog till vapen för att försvara DPR.

I områdena i frontlinjen, 500 meter från de ukrainska styrkorna, bar jag skottsäker väst och hjälm. När jag lyssnade på olika äldre människor som pratade om beskjutningen nästan varje natt och den tunga maskingevärselden de utsattes för, slog det mig hur dessa modiga själar inte hade någon som skyddade dem, ingen global organisation som hindrade Ukraina från att år efter år stympa och döda dem och skada eller förstöra deras hem,.

Under tiden har västerländska länder vit-tvättat sina brott och skickat vapen.


Västerländska ambassadörer på propagandatur vid frontlinjen

Den 11 februari rapporterade Ukraina att president Zelensky och en grupp västerländska ambassadörer besökte frontlinjen på den ukrainskontrollerade sidan, med Zelensky som pratade om vikten av hans partners i desinformation kunde se ”med egna ögon” vad som hände i Donbass.

Ja, Nej. De såg inget utöver det sterila besöket de fick sig tilldelat. De skulle absolut inte ha hört de skräckslagna berättelserna jag fick höra på andra sidan frontlinjen.

De ville inte veta om de många människor, varav många är äldre, som bor i skalen av sina hem eller i källaren på en skola, berövade el, vatten, gas till matlagning, och som är beroende av hjälp för att överleva. Inte heller att Ukraina påstås ha blockerat FN: s och Röda korsets stöd från att komma in i DPR, också helt nyligen.

Den 24 och 25 februari bombade ukrainska styrkor Yelenovka, söder om Donetsk, en punkt där humanitärt bistånd från FN och Röda korset skulle ha kommit in och förhindrade på så sätt leverans av hjälp.

Att förhindra att bistånd kommer in, ovanpå den kontinuerliga beskjutningen av civila områden, är långt ifrån att Ukraina ”uppfyller sina förpliktelser att upprätta en eldupphörs-regim, som president Zelensky hävdade inför västliga ambassadörer.

Medan ryska tjänstemän varnar för det fruktansvärda ödet för 4 miljoner människor under ukrainsk beskjutning, förblir västerländska tjänstemän antingen tysta eller kommer med fler anklagelser mot Ryssland och mot Donbass försvarare.

Västerländska medier har helt förutsägbart förhållit sig helt tysta om Ukrainas förbrytelser och svartmålar försvararna av Donbass som ”pro-ryska separatister” utan koppling till vad folket i Donbass faktiskt vill ha. Enligt vad jag hörde där är allt de vill ha autonomi från Ukrainas kriminella regering och framför allt ett slut på kriget.

Och medan västerländska tjänstemän och media gnäller om en påstådd ”rysk invasion” av republikerna, betonade även ordföranden för OSSE: s särskilda övervakningsuppdrag nyligen att det var osant.

Staty över nazist-kollaboratören Stefan Bandera i Ukraina.

En av soldaterna i Donbass frågade mig om reaktionen från människor i väst mot Ukrainas öppna viftande med nazistsymboler. Mitt svar var att tack vare de västerländska medierna vet de flesta inte om detta.

Nyligen varnade DPR: s ledare: ”Vi måste vara beredda på vad som helst” från Ukraina. I själva verket, med den krigiska Biden-administrationen, kan vi säkert förvänta oss mer västerländskt stöd till Ukraina och ytterligare bombningar av folket i Donbass.

Följ Eva Bartlett på Twitter.

Relaterat.

Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter sju år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Sverige ökar försvarssamarbete med fascisttoleranta Ukraina.
Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2.

Föregående artikelApropå Ukraina och annat: Ras och Solidaritet = Rassolidaritet
Nästa artikelFöreslag om möten mellan Putin och Zelensky
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Situationen i Donbass är mer och mer alarmerande varje dag, det sker en eskalering av fientligheterna, båda sidor lider förluster. Mot denna bakgrund tillkännagav Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy att han var beredd att träffa var och en av ledarna i Normandie Four-länderna om fyrpartssamtalen skjuts upp.
  Detta sade Zelensky i en intervju med ledande ukrainska TV-kanaler som en del av den 9 mars i Kiev All-Ukrainian Forum ”Ukraina 30. Kultur, media och turism”.
  ”Jag kommer att säga det själv, och jag sa detta till våra västerländska partners – det kommer inte att hållas något möte i Normandieformatet, jag kommer att hitta ett format när jag träffar var och en av ledarna för Normandie Four. Om, som de säger, berget inte kommer till Mohammed, oroa dig inte, jag kommer att träffa var och en för sig”- sade Zelensky.
  Men vad är priset på detta uttalande? Vad ska han faktiskt prata om med varje statsledare? Kärnan i mötena i Normandieformatet är att föra genomförandet av Minsk-avtalen närmare. Men även om Kiev inte är redo att fullgöra den politiska delen av dessa avtal och media varje dag rapporterar om ny beskjutning i Donbass, är det helt enkelt ingen mening att träffas.
  Kriget i Donbass har pågått i sju år. Förhandlingar om konfliktlösning hålls i den trilaterala kontaktgruppen (TCG) i Minsk (Ukraina, Ryssland, OSSE), där företrädare för de okända folkrepublikerna Donetsk och Luhansk (DPR och LPR) är närvarande.

  Dessutom pågår förhandlingar i ”Normandieformat” – med deltagande av företrädare för Ukraina, Frankrike, Tyskland och Ryssland. Det sista mötet i Normandie-format ägde rum 2019. I januari i år hölls ett möte med politiska rådgivare i Normandie fyra länder. Enligt Dmitry Kozak , biträdande chef för Ryska federationens presidentadministration , kunde inga slutliga lösningar hittas under förhandlingarna. Detta är inte förvånande. Vad kan man komma överens om om ett antal ukrainska politiker har förklarat omöjligheten att genomföra Minsk-avtalen?
  I december 2020 tillkännagav Zelensky själv sin önskan att dra sig ur Minsk-avtalen, men förklarade att han inte kunde gå med på detta på grund av Paris och Berlins position. Nu visar han en önskan att organisera deras genomförande så snart som möjligt, och för detta är han redo att träffas även med Putin (som med en av ledarna i de fyra länderna).
  Men det här är bara ord. Situationen på kontaktlinjen i Donbass eskalerar, och det är uppenbart för alla att ingen i Kiev är allvarligt inställd på att genomföra Minsk-avtalen.
  Tidigare anklagade chefen för den ukrainska delegationen till TCG, Ukrainas första president, Leonid Kravchuk, Ryssland för att förhandlingsprocessen för att lösa situationen i Donbass hade nått en återvändsgränd.
  Enligt honom kommer den ukrainska delegationen att ta ”radikala steg” om Ryssland inte erkänner sig själv som part i konflikten i Donbass. Samtidigt betonade den ukrainska politiker: ” Vi kommer att be att inte handla på grundval av de avtal som redan finns, utan att leta efter andra avtal”.

  De självutnämnda republikerna tror att Kiev faktiskt har dragit sig ur Minsk-avtalen men vill inte officiellt erkänna detta. Detta konstaterades av chefen för DPR Denis Pushilin i en intervju med Ukraina.ru och betonade att alla ansträngningar från företrädare för den ukrainska sidan i kontaktgruppen före nästa möten endast syftar till destruktiva handlingar.
  Zelenskys uttalanden om hans önskan att påskynda förhandlingarna med ledarna för Normandie Four riktas sannolikt till en intern publik: se, presidenten är redo att göra vad som helst för att uppnå fred. Under tiden fortsätter beskjutningen i Donbas. Vi kan bara hoppas att den förvärring som observerats där är av tillfällig karaktär och inte kommer att utvecklas till ett fullskaligt krig.
  https://ukraina.ru/exclusive/20210309/1030777972.html

 2. Presssekreteraren för den ryska presidenten Dmitry Peskov har ingen information om förekomsten av en plan för en fredlig lösning av situationen i Donbass, som tidigare tillkännagavs av chefen för den ukrainska presidentens kontor, Andriy Yermak.
  ”Jag har ingen information om förekomsten av en sådan plan, ” sa Peskov till journalister, citerat av RIA Novosti.
  Som tidigare nämnts i Kiev, ”på bordet finns en specifik plan för en fredlig bosättning”, föreslagen av Tyskland och Frankrike och ”slutförd av Ukraina.”
  https://russian.rt.com/ussr/news/841118-peskov-donbass-plan

  • I Ukraina faller situationen långsamt, men säkert, i ännu djupare avgrund, full av våld och korruption, i demokratins namn. Joe Biden, en sann vän till Ukraina intog presidentposten i Vita huset. Biden är beredd att stödja Kiev till slutet. Den interna situationen i Ukraina oroande för även den mest desillusionerade observatören. Allt började med nedläggning av oppositions-TV-kanaler och gick omedelbart till attacker mot det största och mest populära oppositionspartiet – ”Oppositionsplattform – för livet!”.
   Oppositionsledare sanktionerades sedan för att vara ”Putinagenter” och många av dess medlemmar censurerades och förföljdes öppet. Sedan kom det ner till censurering och förföljelse av en annan välkänd oppositionsfigur – Anatoly Shariy och hans parti.
   Webbplatser drogs ner, konton förbjöds, mål inleddes mot dem mot president Volodymyr Zelensky och hans parti ”Folkets tjänare”. Krossande makt konsolideras av den lilla klicket av nazistiska apologer och utländska dockor, som i nuvarande format verkar representeras av president-komikern Volodymyr Zelensky. Så fungerar demokrati i Ukraina, och det har full stöd av demokratins bastion – Washington.
   Som ett betydande ytterligare problem kommer situationen i östra Ukraina. Vapenvila är allt annat än förverkat, provokationer är dagligen.
   Soldater från de ukrainska väpnade styrkorna rapporteras ofta som döda eller sårade, och allt skylls på de ”pro-ryska separatisterna” inför Donetsk och Luhansk folkrepubliker.
   Samtidigt beskjuter Kiev-styrkorna regelbundet både militära positioner och civila platser, mestadels urskillningslöst. Enligt oppositionskällor använder de ukrainska försvarsmakten också civila för att skydda sig, medan de attackerar.
   Varje enskild chans används för att orsaka en provokation som potentiellt kan eskalera. Ledningen för de självutnämnda republikerna Donetsk och Lugansk har varnat Kiev mot att försämra situationen, eftersom kraftiga sammanstötningar rapporterades mer än en gång. Den största händelsen de senaste veckorna ägde rum den 25 februari nära Gorlovka, och sedan dess har konflikter ofta inträffat över hela kontaktlinjen.

   Kritisk massa närmar sig, och drivkraften uttrycktes i Joe Bidens ord att EU behöver ”stå för ukrainsk suveränitet” och att USA var beredda att ta ledningen. Kievs straffrihet har börjat. ”Rysk aggression” är tillbaka på dagordningen och kampen måste förnyas. Detta är motiveringen för många hårda handlingar, som gränsar till grymheter, både i östra Ukraina och internt för Ukraina.
   Med Washingtons välsignelse, när all opposition avlägsnas stadigt, kommer en ”ren demokrati” till Ukraina. Det finns många tickande tidsbomber i Ukraina, och när de exploderar lovar kedjereaktionen att kasta allt i kaos.
   https://southfront.org/chaos-in-ukraine-making-an-epic-comeback/

   • Washington har tillhandahållit 4,5 miljarder dollar i stöd till Kiev sedan 2014, säger US Charge d’Affaires i Ukraina Christina Queen.
    ”Sedan 2014 gav USA Ukraina bilateralt bistånd till ett värde av 4,5 miljarder dollar. Vårt stöd kommer att fortsätta att spela en nyckelroll för att främja reformer och stärka säkerheten”, citerar UNIAN henne .
    Diplomaten tillade att USA avser att fortsätta att ”driva fram de euro-atlantiska ambitionerna” i Ukraina och ”bygga en framgångsrik framtid för alla ukrainare.”
    ”Vårt partnerskap inkluderar konkret stöd för att främja reformer av rättsstatsprincipen och ekonomisk tillväxt i landet, såväl som i dess kamp mot rysk aggression i alla former,” sa Queen.
    Den 1 mars meddelade Pentagon att den amerikanska sidan tillhandahåller Ukraina ett nytt militärt hjälppaket för 125 miljoner dollar.
    https://russian.rt.com/ussr/news/841203-ssha-ukraina-pomosch

 3. Ryssarna trappar upp och testar Biden. Blir intressant att se om han viker sig, det skulle uppfattas i Taiwan, Sydkorea och Japan. Bland annat.

  • Ännu en vilseledd stackare! Det är Biden som är en senil marionett för Deep State som godkänt mer bombningar i Mellanöstern och mer provocerande uppträdande för USA:s militär runt om i världen! Biden gör EXAKT som förutspått med mera krig, vanvettigt slösande med mera lån på 1900 miljarder dollar till en redan över öronen skuldsatt union…I Texas skiter man i Bidens order om öppna gränser utan skickar egna trupper för att stänga gränsen mot Mexiko där det väller in migranter!

 4. Zelensky sitter på pottan men vet inte vad han ska göra, om inte Biden ringer och berättar.

  Från konfidentiella källor. Vad gör Zelensky i väntan på ett samtal från Biden?
  Onlinepublikationen Ukraina.ru försökte ta reda på vad som väntar Ukraina under de kommande dagarna och timmarna (efter NSDC-mötet), om det kommer att bli ett krig i Donbass, vad Zelensky gör för att prata i telefon med Biden.
  https://ukraina.ru/exclusive/20210311/1030801060.html

  För att förstå detta pratade vi med våra källor nära ledningen för Verkhovna Rada och presidentens kontor.
  Detta är kritiskt viktigt för Zelenskys kontor, eftersom det finns all anledning att tro att det var kontoret som läckte informationen till ryssarna om driften av de ukrainska specialtjänsterna för att locka ”Wagneriterna” som kämpade i Donbass till Ukraina. Detta kan vara en allvarlig anklagelse för högförräderi.
  Och då kommer ingen ut. Förstå, till och med att hänvisa till någon från byrån som kommer att anklagas för att ha läckt, till det faktum att han fick Zelenskys sanktion för detta, kommer inte att hjälpa honom. Ukraina är inte Ryssland.
  För att få Putins sanktion för någonting måste du hålla många möten och undersökningar, och i Ukraina räcker det att gå bredvid Zelensky och pedal, men samtidigt Zelensky, som ger sanktion för att dränera, kunde helt enkelt inte förstå vad han ger sanktionen till …
  Så, hur kan allt detta avbrytas? I allmänhet ingenting. Det kommer fortfarande att finnas en skandal. Men Zes team letar fortfarande energiskt efter vad som kan göras i denna situation.

  De kan tömma något seriöst på Porosjenko , ihåg att operationen förbereddes under honom, och att det redan har blivit känt att Pjotr ​​Alekseevich är inblandad i Bellingcat-utredningen.
  De kommer helt enkelt att knyta Porosjenko till Medvedchuk , ”Putins agent” och ”aggressorlandet”, genom att dränera några övertygande bevis på deras affärssamarbete genom Gordon. I allmänhet dödar de två fåglar i en sten – de diskrediterar båda ”, föreslår vår samtalspartner.
  Vem kan stängas och arresteras?
  Ukraina.ru bad också vår källa att kommentera informationen från den före detta ställföreträdaren för Verkhovna Rada Oleg Tsarev att Zelensky kunde godkänna arresteringen av Viktor Medvedchuk och Andrei Derkach , samt stängningen av partierna i Medvedchuk och Shariy .
  ”Kan de gripa Medvedchuk? I teorin kan de. Men det är osannolikt att de gör det. Bara varför göra det? Om du arresterar Medvedchuk kommer du omedelbart att ta itu med ryssarna. Behöver de byta ut det mot något? På vem? Det finns ingen. För vad? Omformatera Minsk-avtalen?
  Men alla förstår att Ryssland inte kommer att gå med på detta. Då är gripandet av Medvedchuk meningslöst. Absolut. Alla förstår detta. Det är lättare att fortsätta mardrömmen, kalla honom till förhör till SBU och pressa honom ur Ukraina, men definitivt inte gripa honom. Du kommer ihåg att inga brottmål har inletts mot Medvedchuk hittills.
  Konversationer mellan Medvedchuk och Surkov ? Men det finns inget kriminellt där. Där handlar det om utbyte av fångar. Det här är inte förräderi. Dessutom kommer ingen att gripa vår älskade Mikhail Borisovich Pogrebinsky heller.
  Kan Party Sharia förbjudas? Detta kan och tydligen vara förbjudet. Det finns hål i registreringen. De kan också stänga Sharias YouTube-kanal. Kirill Tymoshenko , biträdande chef för Zelenskiy-kontoret, tog på sig denna uppgift . Han är vän med ”Soros” och genom dem kommer han att försöka stänga sharia-kanalen. YouTube är Amerika, och vi vet alla från det senaste exemplet på Trump att det inte finns något som inte kan stängas om amerikanerna går i sak.
  Väntar på Bidens samtal
  Zelenskiy har ännu inte pratat med Biden i telefon , och detta ger det första bekymret. Han känner sig moraliskt obekväm, säger vår andra källa i partiet Servant of the People.
  ”Varken Zelensky eller någon av hans släktingar blev inbjudna till Bidens invigning. Det ringde inte från honom efter en och en halv månad. Därför bestämde Zelenskys team att sälja anti-oligarkisk historia till Biden.
  Amerikanerna kräver att de ukrainska myndigheterna de-oligarkiserar Ukraina. Det är därför Zelenskys kontor sprider rykten om att oligarkerna håller på att ordnas: Amerikanerna har redan infört sanktioner mot Kolomoisky, som stöds av EU, Firtash har fortfarande ett brottmål, ett brottmål mot Akhmetov kan öppnas i 5 minuter. Alla vet var han får sitt kol – från LPNR, säger vår källa.

  ”Nu är Zelenskys situation inte lätt: på kontoret är det oenighet – Andriy Yermak och Kirill Tymoshenko räknar ut vilken av dem som är viktigare. Folkets tjänare är inte helt kontrollerad. Betyget faller. IMF ger inte pengar. Ingen vet vad man ska göra.
  Tidigare följde Zelenskys team en strategi att vara centrister. Poroshenko är till höger, OLE till vänster. Varken helt höger eller helt vänster är oacceptabelt för Ukraina, därför kommer vi att inta en central position. Men det visade sig att betyg till höger och vänster växer, och de i mitten börjar sjunka. Det vill säga att betyget för Zelensky och hans politiska krafter faller medan Porosjenko och Medvedchuk växer. Vad ska man göra i den här situationen?
  Som regel är detta fortfarande fallet med Kuchma, regeringen börjar regera ideologiskt, samtidigt som den trycker på mardrömmarna från de vänstra. Zelensky sätter press på Medvedchuk. Det är bara att Zelensky befinner sig i en situation där Biden inte ringer och IMF inte ger pengar, vi behöver positiva saker, så Medvedchuk föll under distributionen, ”förklarar vår samtalspartner situationen för oss.
  Enligt honom vill Zelenskys kontor nu anlita den amerikanska regeringens stöd för att bygga en strategi för en andra period.
  Ovanstående källa till Ukraine.ru säger också att det inte kommer att bli något fullskaligt krig i Donbass. ”Det kan naturligtvis finnas någon form av röran. Och hon har också att göra med att avbryta Bellingcat-utredningen.
  Därför skickar de stridsvagnar in i stridszonen, omgrupperar trupper och sätter ut fältsjukhus. Kanske kommer kollisioner att börja, men det blir inget allvarligt krig. Inte heller kommer Minsk-avtalen att genomföras, eftersom Zelensky är fruktansvärt rädd för högerupplopp.
  Det finns fortfarande ”Krimplattformen”, där amerikanerna, britterna och turkarna kan hysa ryssarna för Krim, och ”Norman-formatet” i allmänhet är inte längre giltigt. Tyskland lanserar Nord Stream 2 med Ryssland, medan Frankrike, även om det kritiserar Ryssland, insisterar på att Ryssland ska vara vänner. Det är hela geopolitiken i Ukraina, ”sammanfattade vår samtalspartner.

 5. FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter registrerade hat i Ukraina mot rysktalande befolkningsgrupper och andra nationella minoriteter. Detta anges i organisationens rapport. Dokumentet noterar också att Kiev omedelbart bör anta en lag om skydd av nationella minoriteters språkliga rättigheter. Enligt analytiker är det dock osannolikt att sådana uttalanden påverkar Kievs position.
  Under rapporteringsperioden noterade OHCHR byrån för FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter händelser med att använda hat-prat och hot mot nationella minoriteter, inklusive ungrare och utländska studenter, liksom personer som tros vara pro-ryska på grund av deras användning av ryska språket eller kritiska kommentarer om lagen om statsspråk, säger dokumentet.
  Medlemmarna i övervakningsuppdraget kommenterade också ikraftträdandet den 16 januari 2021 i Ukraina av vissa bestämmelser i lagen ”Att säkerställa att det ukrainska språket fungerar som statsspråk.” Enligt lagen är alla tjänsteleverantörer skyldiga att betjäna kunder och tillhandahålla information om varor och tjänster till konsumenter uteslutande på ukrainska. Som noterats i dokumentet bör Kiev ”omedelbart anta en lag om skydd av nationella minoriteters rättigheter, som direkt kommer att skydda deras språkliga rättigheter”.

  Kom ihåg att den systematiska kränkningen av rättigheterna för den ryskspråkiga befolkningen i Ukraina och den tvingade Ukrainiseringen av alla livssfärer i landet började omedelbart efter statskuppen 2014.
  År 2017 undertecknade Petro Poroshenko, som vid den tiden var Ukrainas president, lagen ”On Education”, som föreskrev övergången av utbildning i skolor och universitet i landet till det ukrainska språket år 2020.
  I april 2019 antogs lagen ”Att säkerställa att det ukrainska språket fungerar som statsspråk”. Detta dokument föreskriver att endast använda det ukrainska språket inom det offentliga området, inklusive kultur och utbildning. Porosjenko undertecknade dokumentet strax före sitt nederlag i valet.
  Volodymyr Zelenskyy fortsatte sin föregångares politik. Och den 16 januari 2021 trädde nya bestämmelser i ovannämnda lag ”Om att säkerställa att det ukrainska språket fungerar som statligt språk” trädde i kraft i Ukraina . De tvingar invånarna i Ukraina att endast använda det ukrainska språket inom tjänstesektorn. För brott mot lagen tillhandahålls sanktioner: för den första – en varning, för den andra inom ett år – en böter från 5100 till 6800 hryvnian (13 tusen – 18 tusen rubel eller 182-242 dollar).Tillämpningen av böter sköts dock upp till 16 juli 2022.
  De nya normerna har fått kritik från en stor del av samhället. Flera lagförslag har redan lagts fram för landets parlament för att avskaffa och skjuta upp skyldigheten att ålägga böter för brott mot språklagen, men enligt analytiker är det osannolikt att dessa ändringar kommer att antas.
  Det bör noteras att införandet av nästa bestämmelser i lagen ”Att säkerställa att det ukrainska språket fungerar som statligt språk” åtföljdes av en ökning av konfliktsituationer i samhället. Kränkningen av språkliga minoriteters rättigheter i Ukraina uppmärksammade inte bara FN utan också EU.
  Eftersom Kievs handlingar i språkfrågan påverkade dessutom ungrarnas rättigheter i Transkarpathia, orsakade de dessutom en allvarlig kris i relationerna mellan Ungern och Ukraina, som ännu inte har lösts.
  Samtidigt tror Ukrainas president Volodymyr Zelensky inte att det finns några problem i språksfären i landet, och han anklagade dem som tar upp detta ämne för att försöka splittra det ukrainska samhället.

  Medan kaos har pågått i Ukraina under de senaste sju åren, inklusive ett krig med sina egna medborgare, respekteras inte mänskliga rättigheter alls.
  Enligt analytiker kommer de ukrainska myndigheterna att fortsätta att föra en diskriminerande politik mot språkliga minoriteter.
  ”Nationalism är det sociala stödet från de ukrainska myndigheterna, så det kommer inte att gå någonstans. De kommer att fortsätta att agera i denna riktning.
  https://russian.rt.com/ussr/article/841514-oon-ukraina-russkii-yazyk

 6. I Sverige kan vi nu se samma hat, just nu på Expressen. Det riktar sig mot oss i Kina, inte mot ryssar eller judar.

 7. https://dan-news.info/en/politics-en/donbass-crimea-give-fitting-response-to-kiev-s-attempts-to-sever-their-ties-with-russia-pushilin.html
  Donetsk, 16 mars – DAN. Invånarna i Donbass och Krim har gett ett passande svar på ukrainska nynazisters försök att bryta de långvariga banden med Ryssland, liksom Krim,” citerade Pushilins officiella webbplats honom. Vi fortsätter vi att försvara vårt val och den brinnande strävan att återvända till våra historiska rötter.” DPR-ledaren tillade att Krim för sju år sedan vann en historisk seger när den ryska flaggan hissades över halvön.
  Idag följer Krim, som en del av Ryssland, stadigt kursen mot stabilitet och välstånd. “Ryska Donbass kommer säkert att vinna. Eftersom vi har ditt stöd och hjälp av sanna vänner och likasinnade personer. Republikens invånares önskan är viktigast. Vi är konsoliderade av ett mål: att ta del av det ryska folket. Vårt historiska öde är bara med Ryssland, sade Denis Pushilin.
  Mötet hölls i Republiken Krims statsrådsbyggnad i Simferopol. Det deltog i Krim-chefen Sergey Aksyonov, biträdande representant för den ryska presidenten i södra federala distriktet Kirill Stepanov, parlamentsledamöter, regionguvernörer, regeringstjänstemän, chefer för ryska verkställande organ och folkmilitärbefälhavare och krigare. Tidigare rapporter på tisdagen sa att DPR-chefen anlände till Simferopol på ett besök för att delta i festligheterna som markerade 7-årsdagen av folkomröstningen Krim 2014 och Krimens återförening med Ryssland.
  Vid all-Krim-folkomröstningen den 16 mars 2014 röstade mer än 95 procent av halvöborna för återförening med Ryssland. Två dagar senare undertecknades ett historiskt avtal i Moskva om två nya territoriella enheter – Republiken Krim och Sevastopol – om anslutning till Ryska federationen.

 8. Kort om Ukrainas långa och krokiga väg genom historien.
  Den södra delen av dagens Ukraina vid Svarta havet tillhörde från 1200 talet Gyllene horden. Från 1400-talet Krimkhanatet, som uppstod på Krimhalvön – fram till den ryska erövringen 1783.
  Den ryska överhögheten uppstod genom att ryssarna efter 1783 grundade flera nya städer vid Svarta havet: Odessa, Mykolajvl, Cherson, och Sevastopol.
  Ryska nybyggare skickades till Nya Ryssland för att odla upp den tidigare glesbefolkade stäppen. Även andra folkgrupper uppmuntrades att bosätta sig där. Många var tyskar. Det fanns också en liten grupp svenskar från Dagö. Ännu idag bor dryga hundratalet svenskättlingar kvar i byn Zmijevka (Gammalsvenskby).

  I anslutning till unionen mellan Polen och Litauen flyttade polacker, tyskar, armenier, och judar till området vilket ledde till en blandad etnisk sammansättning hos befolkningen.
  1667 delades Ukraina officiellt så att dess östra del tillföll Ryssland genom fredsavtalet i Andrusovo. Västra och centrala Ukraina förblev tills vidare under polskt styre.
  Fram till början av 1840-talet betraktade den ukrainska eliten förhållandet till Ryssland som ett system av kompletterande lojaliteter. Man kunde på en och samma gång vara en ”ukrainsk” patriot och en lojal undersåte i Ryska imperiet.
  Mellan1917 och 1918 uppnådde tre ukrainska republiker självständighet, nämligen Rada, direktoratet, Hetmanaten, och den Ukrainska folkrepubliken.
  År 1919 hade polska styrkor tagit kontroll över stora delar av västra Ukraina, efter att ha gått segrade ur det Polsk-ukrainska kriget.
  Västukrainska folkrepubliken misslyckades med att skapa en ukrainsk stat på områden i östra Galizien, som både polacker och ukrainare gjorde anspråk på.
  I samband med den ryska februarirevolutionen 1917 bildades ett ukrainskt råd i Kiev, Rada, vilket med allt större kraft hävdade kravet på ukrainsk autonomi. Radan kom genast i konflikt med revotionsregeringen i Petrograd. Det försvagade bandet till den ryska centralregeringen brast i samband med bolsjevikernas revolution i november (”oktoberrevolutionen” enligt den gamla kalendern).
  Den nya ukrainska regeringen var dock svag och kunde inte freda sitt territorium. Områdena i öster översvämmades av ryska trupper och plundrande band, understödda av inhemska bolsjeviker.
  Ententen kunde inte heller ge praktiskt stöd till den ukrainska staten, så därför sökte Radan stöd hos Tyskland och Österrike.
  Genom freden 8 februari 1918 i Brest- Litovsk mellan Ukrainska folkrepubliken och centralmakterna, erkände dessa landets självständighet.
  Tyskland och Österrike (som fortfarande deltog i första världskriget på övriga fronter) hoppades kunna få spannmål och andra livsmedel från jordbrukslandet Ukraina. För att nå detta skedde en total tysk-österrikisk ockupation av Ukraina som utsträcktes ända bort till Don och Azovska sjön.
  Sovjetunionens upplösning 1991, ledde till att Ukraina. Vitryssland och Ryssland blev självständiga stater..

 9. Det var i Donbass kriget började och det började 2014 inte 2022.
  Att media i väst helt skiter i mänskligt lidande i Donbass säger oss att dom skiter i allt mänskligt lidande, OM inte deras uppdragsgivare och ägare i krigsindustrins chefskontor kan använda det i sin propaganda.

  Krokodiltårar i media över dom Ukrainare på ”rätt” sida om gränsen till Donbass som drabbas av kriget är hyckleri av vidrigaste tänkbara sort.

  Mänskligt lidande i arabvärlden verkar också helt ointressant för våra media. I Jemen, Irak, Libyen och Syrien kan miljontals människor dö utan att det ens nämns i SVT eller DN.
  Journalister i väst är nog det värsta mänskliga avskräde man kan tänkas sig.

  Nu väntar vi bara på att västmedia skall fyllas av upprördhet över någon påhittad rysk attack med kemikalier eller biologiska vapen. Ett nytt Douma med bilder på skadade, helst barn, förbereds med stor sannolikhet i USA.
  Frågan är hur länge det går att lura folk på det här sättet.

  • Fulmedia snackar nu om att Putin och numera hela Ryssland lever i en ”alternativ” verklighet!!?? De enda som lever i en alternativ verklighet är propagandamakarna på fulmedia och västvärldens vilseledda politiker! Verkligheten är som följande: Kriget har pågått i sedan 2014 med ca 15 tusen döda i öst, Ukraina tänkte anfalla Luhansk och Donbass i mars 2022 vilket de avslöjade planerna visar, Ukraina hade 30 Biolabs som utvecklar gifter och farliga virus finansierade av USA, Ukraina har ett kärnvapenprogram som nu tack och lov stoppats, Ukraina har flera nynazistiska miliser som terroriserar folk som har en annan åsikt än den USA-styrda regimen osv…Detta är sanningen som döljs för folken i USA och EU men det finns förhoppningsvis alltfler som inte alls går på fulmedias propaganda även i västvärlden!

 10. Eva Bartlett nämnde en journalist från Donbass regionen och utöver Eva själv finns det flera journalister på Telegram, som t.ex. hennes vän Vanessa Beeley. Vanessa utsparkad igår från sin twitter sida. Här några till; Pepe Escobar, Andrew Korybko, Jaanus Putkonen, Patrik Lancaster (de två sist nämnda bor där)
  Andra sidor ex. South Front, Off Guardian, Stalker Zone och 21st Century Wire för att nämna några utifall att det inte är bekant.

 11. SBU den fruktansvärda ukrainska politiska polisen, mord och tortyr
  Ukrainas säkerhetstjänster… nästan ingen fransman har någonsin hört talas om dem och våra journalister i Frankrike är inte redo att berätta vad SBU är. Och ändå! Det är utan tvekan en av de värsta, om inte den värsta kriminella organisationen i Europa och en av de mest skrämmande politiska polisstyrkorna vi har känt i ett halvt sekel. Dess bedrifter kan vara i nivå med det ökända STASI (DDR) eller till och med Securitate (Rumänien), som gjorde så mycket oväsen. Men en dag måste Europa och Frankrike acceptera att se ansiktet av död och blod som är SBU. Så mycket tystnad från tidningar så kända som Le Monde, Libération eller Le Figaro är i sig misstänkt och ännu värre skyldigt, och jag vågar påstå: brottsligt.

  Det finns inget krig i Donbass… bara en antiterroristoperation. Ja du läste rätt, det är en lag från Rada i Ukraina som antogs 2014, det finns inget krig i östra Ukraina… utan terrorister som försökte förstöra landet. Enligt denna retorik sattes SBU, som sysslar med kontraspionage, in och begick mycket snabbt åtskilliga övergrepp, mord och olika brott. Enligt olika källor hade SBU nästan 30 000 agenter och anställda, och attackerade mycket snabbt allt ryskt, anti-Maidan och som kunde hindra marschen av den färgade revolutionen som finansierades och organiserades av USA, vintern 2013-2014. Den unga bloggaren Marina Russkaya (pseudonym för att skydda sin familj i Ukraina), en student i statsvetenskap i huvudstaden (2012-2015) berättade då om sin resa. Efter att ha börjat skriva mot Maidan kom hon snart i kontakt med andra aktivister och följdes snart av tiotusentals människor. Det var under en morgon 2015 som hon blev uppringd av en aktivistvän i Kiev: ”du måste fly Marina, de bryter ner min dörr, de kommer för att hämta dig! Med bara sin handväska flydde den unga kvinnan, då 24 år gammal, Ukraina. Som tur var kunde hon ta tåget till Ryssland och därifrån till Donbass. Den dagen fångade SBU-razzian flera dussin aktivister i sitt nät. På frågan om detta sa Marina att hon inte hade några nyheter: ”de mördades, fängslades, de kommer säkert att dödas om de har överlevt i de ukrainska fängelserna där de tynar bort, SBU kommer inte att låta dem leva innan de flyr”. Detta är ett av de många vittnesmål vi har samlat in från ”dessa Donbass-terrorister”. Ännu värre, det finns till och med en officiell lista publicerad på Internet som innehåller tusentals namn på personer som ska fängslas eller mördas, Mirotvorets-listan (Christelle Néant och jag och andra fransmän finns på denna lista). För långt ifrån att äntligen ta itu med kontraspionage har SBU-agenterna blivit en politisk polisstyrka, och denna polisstyrka har torterat och mördat i 8 år.

  Hemliga fängelser och tortyrplatser i SBU… under amerikansk kontroll? Under 2016 fick jag chansen att intervjua i två sessioner, 11 politiska fångar utbytta av Ukraina (via Röda Korset), mot ukrainska soldater. Det de berättade för mig förföljer fortfarande mitt minne och ibland mina nätter. Det var så jag upptäckte omfattningen av politiskt förtryck i Ukraina. SBU kan utan arresteringsorder arrestera vem som helst på Ukrainas territorium. Dessa människor förhörs olagligt och fängslas. För att få dem att prata och ”förstöra terrorismen i Ukraina” är alla medel bra. Dessa 11 personer har alla berättat för mig om ibland fruktansvärd tortyr. En fängslades och torterades i 14 månader i Zaporozhie. Trauman han drabbades av gjorde det mycket svårt att intervjua honom, eftersom han återupplevde tortyren och skakade som ett löv, bokstavligen bruten av de oändliga övergreppen han utsatts för. En annan hade hjärtproblem efter användningen av ”gégène” på honom under långa sessioner. En kvinna var med i partiet, hon hade fått sina naglar utdragna, tänderna brutna… Från hennes utseende vågade jag inte tro att hon vid den tiden var i min ålder (43), och hon var tvungen att ta fram sina identitetshandlingar för att bevisa för mig att hon inte var 65. Den stackars kvinnan hade blivit injicerad med droger och substanser i 20 dagar och det var svårt för mig att höra allt hon sett och lidit. Två av de fängslade männen hade arresterats och torterats av maskerade SBU-agenter, av vilka många bara talade engelska… Ändå minns alla amerikanernas erfarenhet av tortyr i fängelser som Guantanamo. Jag blev så förvånad över detta faktum vid den tiden att vi uppehöll oss vid denna detalj under lång tid. Till slut slutade min utredning med tillräckligt med information för att peka på åtminstone fyra hemliga fängelser i Ukraina, i Zaporozhie, Kharkov, Kiev och slutligen Kramatorsk. Det är säkert att i dessa fängelser mördades hundratals människor, en av motståndsmännen gav mig en lista med cirka femton namn på personer som dödades under hans internering, när det gäller kvinnan hon berättade för mig om avrättningar som begicks i hennes fängelse under 20 dagar tillbringade hon där.

  En lång lista av försvunna och mördade människor kommer en dag att dyka upp ur efterkrigstiden i Ukraina. Detta är helt klart min känsla och den förstärks av de två intervjuerna med fransmän, vars namn jag måste gömma för deras säkerhet i Frankrike, som också greps av SBU i Ukraina. Dessa två män fördömdes… den ena av hans ex-fru i Dnepropetrovsk, den andra av okända personer i Kiev (2016). Olagligt arresterade under de tidiga morgontimmarna i sina lägenheter, blev de ofredade, inlåsta, en av dem misshandlades och hade sitt livs rädsla fram till sin hastiga avresa från Ukraina. Båda blev ”inbjudna” att lämna landet och aldrig återvända och om de gjorde det, betala priset…

  Den franska ambassaden i Kiev, larmade vid den tiden, gjorde ingenting för att hjälpa dem och tystade ner saken. Det beror på att vi redan stödde Ukraina med mord och massakrer. Bland de andra fakta som har kommit till vår kännedom måste vi också nämna det mycket stora antalet människor som flydde från Ukraina just för att undkomma döden och dessa förtryck. Jag träffade en kvinna från Kharkov i Moskva 2019 som hade sett dörren till sin lägenhet brytas ner av SBU. Den ukrainska politiska polisen mördade hennes man den dagen, i hennes lägenhet och framför hennes ögon, utan ytterligare rättegång. Varför hon blev skonad vet hon inte, men efter många äventyr lyckades hon fly landet och tog med sig sin gamla mamma. Det här är berättelserna som kom till mig och det finns många andra… listan över brott som SBU begått är, enligt min mening, hallucinerande. En dag kommer våra franska journalister som höll tyst att behöva ställas till svars. En dag kommer våra franska politiker som stödde denna regim också att få stå till svars för det!

  Ett Nürnberg i Ukraina? Frågan kommer med nödvändighet att uppstå och Frankrike måste ta sitt ansvar för att sluta täcka över detta blodbad och denna polisstyrka som vanärar det ukrainska folket. Om några av er tvivlar, vet att SBU den 5 mars 2022 mördade Denis Kireev på gatan. Han var diplomat och medlem av den ukrainska delegationen som träffade sina ryska motsvarigheter i Gomel, Vitryssland. Han var för fred, men enligt Ukraina var han en förrädare. Långt från det normala agerandet i civiliserade länder i Europa, mördade SBU honom på gatan, sköt honom som en kanin, på maffians sätt… Är det detta som Frankrike stöder? Är det detta som Frankrike står för? Är det detta som vårt lands republikanska ideal står för? När öppnar fransmännen sina ögon? Hur många fler dödsfall och massakrer kommer det att krävas, för som jag skriver, i Ukraina, mördar SBU. Denna Gestapo har verkligen nått väggen och innan den betalar räkningen eller tar sin tillflykt till en trevlig familj i Frankrike dödar den oändligt och utan ånger.
  Artikel av Laurent Brayard för Donbass Insider
  https://www.donbass-insider.com/2022/03/10/sbu-the-terrible-ukrainian-political-police-assassinations-and-torture/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here