Apropå Ukraina och annat: Ras och Solidaritet = Rassolidaritet

10
1383
Människans fem huvudraser från 1911, indian, australid, kaukasier, negroid och mongolid. Nu anser forskningen att det itne finns några raser

Ingress: Jag vill alltså betona att forskningen är enig om att det inte finns några olika raser, fast det är en vanlig uppfattning. Detta innebär ingen kritik av att Hans Öhrn använder begreppet på det vanliga, etablerade sättet. Nog nödvändigt i detta sammanhang.

Ras och Solidaritet = Rassolidaritet

Det är nedslående att ta del av SR:s bevakning av konflikten i Ukraina. Nyhetsprogrammen, “experterna” och de samstämmiga och ensidiga analyserna som pumpas ut består enbart av den mest vulgära anti-ryska propagandan. Men det räcker inte. Även vetenskap-, kultur-, sport och naturprogrammen ägnar sig i huvudsak åt ensidig information om hur dåligt Ryssland och allt ryskt är.
Jag slår över till P2 för att skölja öronen med lite musik. Det var länge sedan jag hörde Tjajkovskij spelas, men jag vägrar att tro på ryktena att P2 skulle ha förbjudit rysk musik i etern. Ett bibliotek erbjöd sagostunder för barn på en rad utländska språk. På listan med tider för sagostunder hade de avsedda för sagor på ryska strukits över. Biblioteket kunde dock meddela att det fanns en naturlig förklaring och att de nu sökte en ny person som kunde läsa sagor på ryska för barnen. Tack och lov finns det fortfarande vettiga människor i Sverige som inte tror att allt kan lösas med bojkotter och sanktioner.
Det plingar till i min telefon. El Pais meddelar i en flash att ryska styrkor medvetetet attackerar civilpersoner och beskjuter sjukhus och daghem. Spansk nyhetsförmedling skiljer sig alltså inte från svensk eller annan Västeuropeisk. Ingen tycks fråga sig varför just sjukhus och daghem skulle vara ryska mål? Det behövs inte heller, alla vet ju redan att något annat kan en inte förvänta sig av Ivan den förskräcklige.
Volodymyr Zelenskyj valdes till Ukrainas president bland annat på löften om att minska spänningen med Ryssland. Några år tidigare hade en statskupp ägt rum i Ukraina. Då ökade motsättningarna mellan Ukraina och Ryssland dramatiskt och ledde till en konflikt i Donbass, Ukrainas gränsområde i öst mot Ryssland,  där många så kallade etniska ryssar bor. Två oblast, Luhansk och Donetsk bröt sig ur Ukraina och blev folkrepubliker.
All nationell samordning som pensioner, bidrag till skolor och samhällsservice avbröts från ukrainsk sida och områden började beskjutas av ukrainska styrkor. För beskjutningen stod hårdföra ukrainska nationalister för att att inte säga, nazister.
2019 besökte Zelenskyj området uppenbarligen i hopp om att kunna minska spänningen. Hans besök filmades och går att se på presidentens officiella hemsida. Det går också för icke rysk/ukrainsktalande att läsa om det i Kyiv Post. Av reportaget framgår att Zelenskyj hamnade i konflikt med nationalisterna/nazisterna och skällde ut dem framför kameran. Zelenskyj menade att de borde dra sig tillbaka och öka demilitariseringszonen för att minska risken för stridigheter, något de vägrade. Presidenten blev hårt kritiserad av många i Ukraina för att han behandlade nationalisterna/nazisterna “ovärdigt”.
Här någonstans verkar det också har svängt för Zelenskyj. Löftena om avspänning är bortglömda. I stället har han delat ut vapen till kreti och pleti. En del har gått till rena frikårer som avrättar människor som anses ryssvänliga. En närmast febrig Zelenskyj har också manat till krig mot nästan alla och envar i olika videosändningar. Till och med Nato har förbannats av den alltmer, som det syns, instabile presidenten.
Men konflikten är inte enbart en tragedin för Ukraina och Ryssland utan även för hela Europa. Krigsaktivister  i Sverige, i Tyskland, Frankrike, i Finland och i många andra länder är på marsch. Skriken att skicka vapen för att elda på brasan allt högljuddare. Nedrustning och förbud mot kärnvapen avförda från dagorningen. Och även om det kan låta motsägelsefullt, nationalism, rasism  och trångsynthet ökar.
Martin Kragh. Bild: Utrikespolitiska Institutet.
Språkvetaren Karin Idevall Hagren har bland annat noterat att många medier liksom även många forskare och experter lyfter fram att det handlar om vita människor i ”civiliserade” länder. Östeuropaforskaren Martin Kragh, chef för Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, är en av dem som utmärkt sig i sammanhanget. Han har bland annat sagt att invasionen går under huden på oss eftersom de som attackeras ”ser ut som vi” och att det inte handlar om ett ”långtbortistan”-land (läs: ett land i Afrika eller Asien).
Det finns skillnader i hur Ukrainakriget och människorna där porträtteras jämfört med andra konflikter, menar Karin Idevall Hagren.
– Ukrainare omskrivs som småbarnsmammor, studenter, morfäder. De berättar om en vardag som påminner om vår, men som drastiskt förändrades. Det skapas en närhet i reportagen, “ett gemensamt vi”, som svenskar och andra i väst kan sluta upp bakom.
Hennes slutsats är att Europa har slutit upp bakom Ukraina och lovat att ta emot flyktingar, samtidigt som man stänger gränsen för andra människor som flyr krig.
Det är bra med stark solidaritet med Ukraina, men svårt att inte se en dubbelstandard, säger hon.”
Ett flertal inslag om Ukraina, bland annat i BBC, CBS NEWS och Al Jazzera under senaste veckan kritiserats för att använda grovt generaliserande språk i sin beskrivning av människor på flykt från landet. Bland annat pratar reportrar om att de ser ”européer med blå ögon och blont hår”.
Karin Idevall Hagren menar att dessa kommentarer är väldigt explicita exempel som följer en rasistisk logik om grundläggande skillnader mellan människor.
–  Det är tyvärr inte nytt i den här typen av situationer att man beskriver och kategoriserar människor på olika sätt. Man skapar en hierarki där man menar att vissa människor – vita, blonda, blåögda – skulle vara ”mer civiliserade” och mindre förknippade med väpnade konflikter. ”
Om Ukraina hade legat Långtbortistan är det troligt att vi hade fått en annan berättelse om konflikten genom nyhetsreportagen och expertkommentatorerna.
Då skulle vi fått höra att konflikten inte startade 2014 eller 24 mars 2022, som du kanske trodde, utan 1054 när påven Leo IX exkommunicerade patriarken Michael Celularius i Konstantinopel och denne svarade med samma mynt.
Då drogs en järnridå ned just genom det som nu är Ukraina, med de ortodoxa på den ena sidan och papisterna (katolikerna) på den andra. Sedan dess, i nu snart 1000 år har, har de hållit på att bråka om celibatet, brödet och ordet. Just om ordet har det stått många blodiga slag genom i historien. Och ändå är det bara ett ord,  filioque, som papisterna ville, och fortfarande vill, ha in i den annars gemensamma trosbekännelsen. Under århundraden har svartrockarna hetsat sina proselyter ut i grymma krig och slakter för denna lilla skitsak.
Nu var det alltså dags igen. Patriarken Putin och påven Zelenskyj kunde inte komma överens om ordet, trots att de talar samma språk, utan kastade åter ut anhängarna på slagfältet för ännu en slakt.
Och eftersom duon Maggan & Jimmy denna gång inte bara ville öppna sina hjärtan utan också Sveriges gränser för papisterna, skulle en undanträngd opinion vakna till liv i landet och påminna om att papisterna inte hör hemma i Sverige. De förstår sig inte på svenska seder och traditioner, skulle det heta.  Hertig Karl skulle hållas fram som en hedersknyffel. Han, som efter segern mot Sigismund 1599, gav papisterna två val: lämna Sverige eller dö! Efter det var Sverige papistfritt i 200 år. Vi skulle få höra att när papisterna var undanträngda i Polen, kunde svenska kvinnor åka dit på 1960-talet och göra abort, som då var förbjudet i Sverige. Så fort papisterna återtog Polen blev det tvärtom – polska kvinnor tvingades åka till Sverige för abort. Många morske män ur folkdjupen skulle komma fram och med darr på stämman förklara att aborträtten är helig och kräva: inga papister på våra gator!
Men så är det inte.
Ukraina ligger inte i Långtbortistan utan i Europa. Därför heter i det i stället;  solidaritet med Ukraina – rassolidaritet.
Föregående artikelSjukhusbombningar av Mariupol
Nästa artikelTystnaden om kriget mot Donbass, som ökat sedan Biden blev president.

10 KOMMENTARER

 1. ”Ukraina ligger inte i Långtbortistan utan i Europa. Därför heter i det i stället; solidaritet med Ukraina – rassolidaritet.”

  Hur kan du ta in det här inlägget?
  Det jag kan hålla med om på den översta bilden är att människorna ser helt olika ut.
  Men man kan väl inte dela in dem i fem olika raser?
  För mig är det olika etniciteter. Människostammar utvecklade i olika delar av världen.

  Ryssland västra delar ligger närmare oss än Ukraina.
  Men vart här i Sverige finns solidariteten med Ryssland?

  Nej, tyvärr är det här inlägget ovan helt vilseledande.
  Förhållanden beror inte på geografiskt avstånd.
  Tänk, USA på andra sidan jordklotet men ändå betraktas så nära oss?

  Jag tror det främst är kulturella skillnader och invanda värderingar som markerar avståndet.
  Det kan vara så kultur i västra Ukraina harmonierar bättre med Västeuropa än med Ryssland?
  Men det kan inte betyda att den ryska kulturen i landets ostligare delar måste göras om till västlig för en sådan förintelse av rysk kultur på traditionellt ryska områden kommer Ryssland aldrig tillåta.

  Hela idén bygger på imperialism och att västvärlden ska öka sitt inflytande på andra länders bekostnad.
  Tanken är lika idiotisk och befängd som att ringa och beställa det Tredje Världskriget.

  • Jag tror att du missuppfatta (eller så har jag det). Uppfattar att huvudlinjen är att människor med olika etnicitet ofta behandlas olika.

   • 0kej, det är möjligt jag slarvläste och missuppfattade allt bakvänt?
    Ska göra om så det blir rätt?
    Författaren Hans Örn har fått beröm här nedan ser jag nu.
    Så det är säkert ett inlägg klart värt att fördjupa sig i.

    Om flyktingfrågan från Ukraina diskuteras så tycker jag inte den är ”rasbetonad”.
    För det är inte sådant saken handlar om.
    Flyktingarna från Ukraina är just flyktingar undan pågående krig.
    Flyktingarna från Ukraina är inga lycksökare eller asylanter som måste utredas.
    De är heller inga våldtäktsmän eller kriminella.
    De är ungefär som du och jag.
    Men jag förstår om de helst vill välja bort bussen som det står ”Sverige” på eftersom de inte vill komma från ett krig till ett annat krig där politiker förstört och förvandlat ett välsituerat samhälle till ett Mordor och Maffialand.
    Det som hände nu i Sverige med krigsflyktingar var att svenskarna spontant ville öppna sina hjärtan medan politikerna i det längsta ville stänga landets gränser.
    Det är precis som Sverige hellre vill ha bidragsberoende flyktinginvandring på tillsvidare tid före behövande flyktingar som helst snarast vill resa hem igen.
    Kan problemet med sådana flyktingar möjligen vara att de inte går att locka som väljare till politiska partier här i Sverige?

    Kanske dags att byta namn på asylinvandring till politisk invandring?

    https://samnytt.se/ekeroth-inte-konstigt-att-svenskar-foredrar-ukrainare/

   • Människor med olika etnicitet har viss rätt att behandlas olika. Det märker man tydligt i Nya Zeeland där Maori folket ofta kräver att dom behandlas med respekt till sin egen kultur på till exempel sjukhus. Det är allmänt accepterat där att så skall det vara. Den svenska åsikten att alla är lika fungerar inte, utan är baserad på den gamla sovjetkommunistiska doktrinen om allas lika värde, solidaritet , osv. Spänningarna i Sverige är ju välkända där regimen deklarerar att alla skall ”integreras” efter gammal svensk standard. Det provade man redan när man en gång ville ”integrera” ”zigenarna”, som det hette då. Man till och med tog barnen ifrån familjerna och uppfostrade dom ”svenskt”. Det fungerade inte. Det finns tydliga exempel även i Australien och USA på detta.

  • Många rör vanligtvis ihop dessa begrepp. En etnisk grupp eller etnicitet är en gruppering av människor. Med gemensam folktillhörighet, som identifierar sig med varandra på grundval av gemensamma attribut som skiljer dem från andra grupper såsom en gemensam historia, språk, folklore, kultur, förfäder, osv. Ras är olika etnicitet och baserat på fysiska skillnader i utseende, alltså biologiska skillnader. Ordet kommer från latinets ethnicus eller grekiskans ethnikos vilket betyder nationell eller nation. Egentligen från början ”hedning”. Förr var detta viktigt, man skulle till exempel gifta sig inom sin egen etnicitet. Numera struntat ungdomen alltmer i detta, även i Kina, och gör som dom vill medan många äldre rasar, men i slutända får ge sig.

 2. Allt oftare tänker jag ”Det är jag som lever i Långtbortistan”. Ett land som håller på att kopplas loss från den verkliga världen, eftersom det visat sig tillhöra den grupp av länder som kan karakteriseras som ”prov utan framtida värde” för mänsklighetens framtida överlevnad.

 3. Tack för de fina orden och skarpa analysen Hans Örn. Jag blir så glad när någon uttrycker tillståndet som du gör. Vi är ett antal som diskuterat som du i olika sammanhang. Det är i princip förbjudet. Nu gav du oss ytterligare argument mot alla förbud som haglar och inkluderar också det som berör vårt tänkande. Fasansfull tid. Socialdemokratin med sitt lilla vänsterparti i släptåg visar sina rätta jag.

 4. Det är fascinerande att uppleva hur den gamla VitMakt klubben, de klassiska Ariska rasisterna, precis alla de stater som en gång drev ras kolonisationen och och ras utsugningen av världen, nu försöker gadda sig samman, i ren emotionell panik. Samtidigt har den nya världen, lett av Kina, inte ens besvarat angreppen. VitMakt klubben är i stora svårigheter med galopperande inflation, otroliga underskott, inre motsättningar och deras värld drivs helt av spontana känslor och ideologi, inte pragmatik och målsättning.

  En gång levde i Japan en man vid namn Tokugawa Ieyasu 徳川家康 (1543–1616). Han var en Shogun, generalissimus, och är en av Japans största historiska filosofer. Tiden var Tokugawa Shogunatet 徳川幕府 och Bakufun, tältstaden, 江戸幕府 i Kamakura söder om Tokyo, då kallad Edo, varifrån Japan då styrdes. (1603 till 1868)

  Han skrev bland annat.

  ”Det finns sju känslor: glädje, ilska, ångest, kärlek, sorg, rädsla och hat. Den man som inte ger vika för dessa kan han kallas tålmodig och stark.” Detta är något av ett fundament i hela Asien idag.

  Jämför hur USA, med EU som drabant, agerar. Alla styrs av alla dessa känslor. Det är vekhet, och därför tror jag, och många i öst med mig, att detta är början på västs maktkollaps. Tyvärr kommer svenskarna att drabbas hårt, och det ju redan nu med med galopperande priser, begynnande svält och ett samhälle som sönderfaller i våld och motsättningar. Priset svenskarna får betala för att kyssa USAs stövlar och all avsaknad av folkstyre.

 5. Tanken att inte låta sig styras enbart av känslor fanns nog både före Zenon och Tokugawa. Åndå finns det kanske inget ord som väcker så staraka känslor som just ordet ”ras”, De människor som utsätts för rasism menar många gånger att vi borde tala om ras som ett sätt att synliggöra rasismen. De har min sympati. Självklart finns inte ras i biologisk mening. Men skrivningar i denna tråd som,

  ”För det är inte sådant saken handlar om.
  Flyktingarna från Ukraina är just flyktingar undan pågående krig.
  Flyktingarna från Ukraina är inga lycksökare eller asylanter som måste utredas.
  De är heller inga våldtäktsmän eller kriminella.
  De är ungefär som du och jag.”

  visar att rastänkandet finns kvar, ovsett om det kallas etnicitet, kulturerella skillnader eller rent av volkgeist.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here