Första fina föredraget från mötet ”Mellanöstern och Globala Syd inför en ny världsordning” 21 juni!

0
1239

Detta är Christer Lundgrens föredrag vid mötet ”Mellanöstern och Globala Syd inför en ny världsordning” 21 juni i fullsatt sal Draken på Solidaritetshuset i Stockholm. Det är inspelat av Rolando Zanzi. Tack Rolando.

https://onedrive.live.com/?authkey=%21AiMjIvORuonnqBY&id=4751A222B73C6EC3%2142323&cid=4751A222B73C6EC3&parId=root&parQt=sharedby&parCid=27786EC2134D2EFA&o=OneUp

 

Bakgrund Stora förändringar har på kort tid skett i Mellanöstern eller Västasien.  Saudiarabien och Turkiet återupprättar diplomatiska relationer med Syrien som åter välkomnas i Arabförbundet. Iran och Saudiarabien försonas under kinesisk medling, vilket kan öka möjligheterna till fred i Jemen. Initiativ från Kina finns för fredssamtal mellan Palestina och Israel. USA:s ställning försvagas märkbart. Är vi verkligen på väg från en USA-dominerad värld mot en multipolär värld? Hur reagerar Globala Syd och vad innebär detta för BRICS och BRI? Hur kommer USA att svara? Och hur kan Sverige agera?
Föredrag av Christer Lundgren, medlem i redaktionskommittén av Folket i Bild Kulturfront och Hans Öhrn, ordförande i Sveriges fredsråd inledningsvis. Bland annat såldes  sommarnumret av tidningen Folket i Bild Kulturfront med artikeln ”Vändpunkter i Västasien” av Christer Lundgren.
Arrangörer: Folket i Bild – Kulturfront, avdelning 5 (Stockholm och andra områden) samt Sveriges fredsråd.
Föregående artikelBrittisk polis har gripit grävande journalisten Kit Klarenberg
Nästa artikelKina slår ned på miljardärer och ojämlikhet
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here