Kina slår ned på miljardärer och ojämlikhet

6
1631

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Bertil Carlman har sänt detta till mig och andra:

China cracks down on billionaires and inequality, pushes for ’common prosperity’

Intressant diskussion mellan Ben Norton och “Beijing-based journalist Ian Goodrum to discuss the Chinese government’s campaign against inequality, its crackdown on billionaire real estate moguls, and its push for what it calls ‘common prosperity.’“ Diskussionen (cirka en timme) pågick när jag skrev detta. Verkligen mycket intressant. “Many people got China wrong” Antagligen var jag en av dem.

 

Föregående artikelFörsta fina föredraget från mötet ”Mellanöstern och Globala Syd inför en ny världsordning” 21 juni!
Nästa artikelRyssland och Kina tar ett helhetsgrepp om Pakistan och Afghanistan (Pamirbergen och Hindu Kush). Betyder?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Jag har inte hunnit se videon ännu, en laddar just nu ner.
  Problemet är att nästan alla inte förstår hur Kina fungerar, i vilka banor folk tänker, hur progressivt Kina är och vilka enorma framsteg Kina gör. Dessutom dränks alla i den intensiva USA propagandan via media i Sverige som avser att skapa samma rasistiska nidbild av Kina och Kinas folk som nazisterna en gång skapade av judarna i Tyskland.
  ”crackdown on billionaire real estate moguls” Fel, vad man slår ner på är bedrägerier där moguler helt enkelt försöker bluffa och bedra allmänheten. Spekulatörer som lurar folk och inte bidrar till samhället.

  Begreppet ’common prosperity’ är nytt, och nästan alla håller med om idén, men ingen vet hur det skall genomföras. Man har inte glömt katastrofen Stora Språnget och de kollektiva jordbruken, där alla själva valde att gör vad som var lätt och roligt, och få brydde sig om att producera mat. Det misslyckade experimentet vill man inte upprepa. Troligtvis kommer Kina igen att bryta nya metoder och inta en ledande position som andra finner värt att följa, och som nu och tidigare kommer västs oligarker att göra allt dom kan för att torpedera det, precis som nu.

  I den klassiska kommunist modellen, som Sverige tillämpar, gäller det att ta från den som har och dela ut till den som har mindre. Det dödar all utveckling. I Kina arbetar man istället så att den som har mindre skall ges tillfället att växa så att även dom har mera. Det går inte att mäta i kapitalistiska mått. Det är inte summan av pengar som räknas, det är tillfredsställelsen med livet. Förr var det så att man skulle tjäna massa pengar, det gjorde man i storstäderna, och för det kunde man köpa ett bra liv. Ungdomen i Kina idag har lärt sig en genväg, man skippar pengarna och går direkt till det goda livet, ofta i sina hemkommuner där man växte upp. Just nu flyttar högutbildade ungdomar från universiteten västerut i skaror. På tio år kan dom vara skuldfria med eget hem och bil, i storstäderna räcker inte en stressig livstid för att uppnå samma sak.

 2. Är själv okunnig om Kina,men försöker på senare åren lära mej mer. Men ska man gå efter våra medier,då är ju loppet kört med STORA bokstäver. Finns NOLL bra med kina.Världens största och brutalaste diktatur. Folkmord som fortsatt i detta är pågående nu,sedan åratal bakåt. Några val existerar inte. Äh listan är ju för lång, räcker med att googla kina i Sverige så kan man se själva dessa åren. Gillar det jag sett av kina på sistone,men jag lär mej mer,genom alternativa medier då självklart. Dagens nys,public service,aftonh**A med övriga går ju som bekant inte

  • Du har rätt, det finns mycket få, om några, riktiga beskrivningar av det verkliga Kina, ett otroligt fredligt, harmoniskt och idag välmående och framgångsrikt samhälle, en ledare i mänsklighetens historia, som fortfarande utvecklas snabbt. Media i Sverige är fyllda med mycket grova förfalskade bilder av Kina, och allra värst är dessa så kallade ”Kina experterna” som journalistiken ständigt repetitivt lyfter fram. Genom historien har Kina fungerat som ett föredöme som andra valt att följa av egen vilja. Det var japanerna som åkte till Kina och hämtade Kinas skriftspråk, talspråk, konstarter, och kultur. Det var inte Kina som erövrade Japan och påtvingade japanerna något, som Sverige erövrade Finland och införde svenska språket och mycket annat. Samma sak gäller för andra folk i Asien, Kina var förebilden som andra valde av egen kraft och vilja att följa och lära från. Så börjar det bli även idag, och det är det som USA och väst fanatiskt kämpar emot genom att sprida falska rykten om folkmord, koncentrationsläger, tvångsarbete osv, som inte exciterar. Kina är ingen diktatur, men åtminstone jag tycker att Sverige passar bra in på den beskrivningen. Kina är folkstyrt, och en är en anledning till att landet är så framgångsrikt. Svenska systemmedia ser jag inte som något annat än USAs massiva propagandamaskin som systematiskt och intensivt avser att förmedla en förfalskad bild. Diktaturen USA med vasallsamlingen EU är helt enkelt livrädda.

 3. Nu har jag sett hela videon, och den är en av de mycket få, unikt få, källor som verkligen gör allvarliga ansträngningar att korrekt beskriva Kina. Informationen är massiv, och ofta kräver mycket goda kunskaper i engelska, och jag hittar inga sakfel. Den känns lite ytlig på sätt, man har kanske inte förstått de djupare funktionerna i det kinesiska samhället, men videon har rätt, i Kina styr folket politiken som styr ekonomin, i väst, som USA och Sverige, är det ekonomin, läs oligarkin, som styr politiken som styr folket, som nekas allt inflytande. Kina är dynamiskt, kreativt och utvecklas, väst försöker frysa historien. Kina slår ner på spekulation, att skapa framsteg med rökridåer och speglar, det skall vara genuint och verkligt, och det skall gynna samhället, inte bara ett fåtal som vill bygga luftslott och få andra att betala för dom. Att billjonärer förlorar pengar, det gör dom inte, vad som har hänt är deras konstgjort uppblåsta värderingar har punkterats och blivit återförda till riktiga realistiska värden.

 4. ’common prosperity’ uttyder jag som fullt förenligt med ojämlikhet i majoritetens intresse
  Majoriteten vill inte att landslagsspelarna ska vara mediokra som de flesta medborgarna själva. Det betyder inte att vanligt folk föraktar sig själva.

  • @petergrfstrm 24 juni, 2023 At 10:56
   common prosperity’ betyder jämlikhet efter individens och familjens fria val. Det betyder inte ekonomisk från makteliten påbjuden likriktning som i länder som Sverige. Många yngre väljer idag ett liv i västra Kina med betydligt lägre inkomster, men med ett livsvärde som inte går att köpa för pengar i storstäderna i öster.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here