Förstår vi hur allvarligt Ukraina-kriget är?

20
2970
Biden och Putin. shutterstock_1876506697

Ingress: Denna artikel av Ola Tunander publicerades först i Klassekampen och senare i Pål Steigans nättidning. Jag har tidigare publicerat artiklar av honom. Särskilt uppmärksammade är hans böcker om ”Ubåtsfrågan, som denna ”Whiskey on the rocks” – Hur Sverige lät sig bedras av U137. Ola Tunanders nya bok: ”Navigationsexperten: ”

Från boklanseringen av Ola Tunanders bok “The Swedish submarine war” 2019, vid NUPI med (från vänster) Ola Tunander, Pernille Rieker, Sverre Lodgaard, och Vegard Valther Hansen. (Foto: John Y. Jones)

Ola Tunander är professor emeritus vid Peace Research Institute en svensk samhällsvetare och historiker. Han var forskare vid Institutionen för fredsforskning (PRIO) i Oslo från 1987, seniorforskare från 1989 och  forskningsprofessor från år 2000 till pensionen 2016, då han blev forskningsprofessor emeritus med anknytning till PRIO.

_______________________________________

Förstår vi hur allvarligt Ukraina-kriget är?

Vilka krafter driver kriget i Ukraina? Jag har skrivit om säkerhetspolitik i 40 år, med böcker som används vid universitet och krigsskolor i både USA och Europa. Men detta är den första allvarliga konflikten sedan 1980 -talet. Vi står inför en storpolitisk sammandrabbning.

Norska politiker som stöder Ukraina med vapen tar en risk. De förstår inte vilken typ av risk de deltar i. För ryssarna handlar kriget inte om att erövra Ukraina eller återupprätta det ryska eller sovjetiska imperiet.

I sina tal den 21 och 24 februari beklagade Vladimir Putin dessa historiska förluster, men han sa också att detta var historia, och att ”det inte finns några planer på att ockupera Ukraina”.

Enligt USA: s militära teori skulle en ockupation ha krävt en fem till sex gånger större styrka för att lyckas. Det vet ryssarna. De vet att en ockupation som i Afghanistan på 1980 -talet skulle länsa statskassan. När Moskva ockuperade Tjeckoslovakien 1968 gick man in med en tio till tolv gånger större styrka per capita. De ryska styrkorna i Ukraina är inte avsedda för en ockupation och inte heller införa en Quislingregim. Det handlar om något annat.

Ryssland har sedan 2008 sagt att ett ukrainskt Nato -medlemskap kommer att vara en krigsförklaring, en ”röd linje”. Ryssland skulle inte kunna försvara sig mot de amerikanska vapensystemen så nära Moskva. USA:s dåvarande Moskva -ambassadör, nuvarande CIA-chefen William Burns, skrev i ett memorandum 2008: ”New Means Njet” (Nej betyder nej). Expansion betyder krig. Ändå har USA utbildat tiotusentals ukrainska soldater sedan 2015. Och sedan 2017 har de byggt Ukrainas militära infrastruktur för Nato -standard.

Alla i Washington visste att det skulle leda till krig, men de fortsatte. Det som förvånade den amerikanska armégeneralen Joseph Hilbert var att ryssarna väntade så länge. Den 4 maj berättade han för pressen i Pentagon: ”Det största misstaget som ryssarna gjorde var att ge oss åtta år att förbereda [kriget].”

Putin ansågs försiktig. Kanske hoppades han på att undvika kriget, men USA och Ukraina fortsatte, och 2021 beslutade de att återta Krim och Luhansk-Donetsk. I november skapade USA och Ukraina en ”överenskommelse om strategiskt partnerskap” för att förbereda Nato-medlemskap för Ukraina. De visste att det skulle leda till krig. I december flyttade Kiev cirka 100 000 soldater till gränsen till Donetsk och Luhansk. Washington ville ha ett krig. I april sade försvarsminister Lloyd Austin att USA vill ”försvaga Ryssland.”

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

Det som slutligen utlöste kriget var förmodligen den massiva ukrainska artilleribeskjutningen mot Luhansk och Donetsk som började 16-18 februari och som har beskrivits av OSSE. Ryssland sägs ha haft tillgång till Ukrainas attackplaner. Ukraina hade börjat sin storoffensiv. Det skulle leda till att tiotusentals människor dödades och miljontals flyktingar till Ryssland. Ledarna för Donetsk och Luhansk bad Putin om hjälp. Det var nästan omöjligt för honom att avvisa dem. Följande dag, den 19 februari, förklarade Zelenskyj att Ukraina skulle lämna landets kärnkraftsfria status. Han antydde att de skulle skaffa kärnvapen inom en snar framtid.

Den 18-19 februari gjorde USA och Ukraina allt för att få Ryssland att invadera. Biden kunde berätta nästan exakt när ryssarna skulle gå in, för han hade inte gett dem något val. Den 24 februari sa Putin att situationen var ohållbar. Ryssland var tvungen att säkra Ukrainas neutralitet och avsluta åttaårskriget i Luhansk-Donetsk, ett krig som har dödat 13 000 människor och drivit 1,5 miljoner på flykt till Ryssland. Vi vet inte vad den ryska invasionen kommer att leda till. Vissa ryska generaler vill ta kontroll över territorier i sydost, medan Putin är mer försiktig. Men han säger i sitt tal att USA: s närvaro i Ukraina är ett hot mot ”vår stats existens”.

Att beskriva ett hot som ”existentiellt” betyder inte bara att man vill avvärja dem med alla medel. Det öppnar också specifikt, enligt den ryska doktrinen, för användning av kärnvapen. Detta betyder knappast att Ryssland kommer att använda sådana vapen i Ukraina, utan snarare att kärnvapen kan komma att användas mot länder i Väst som stödjer Ukraina om kriget fortsätter och trappas upp.

Eftersom USA: s närvaro i Ukraina uppfattas som ett hot mot ”den ryska statens existens”, är det otänkbart att Ryssland kommer att ge efter för press. Ju fler vapen som västerländska stater pumpar in, desto fler ukrainare och ryssar kommer att dödas. Idag är detta syftet med kriget, enligt centralt placerade i USA. Man önskar att ”försvaga Ryssland” för att eliminera landet som stormakt. Förstår norska politiker vad de är med på?

Varken för Washington eller i Moskva handlar kriget i Ukraina om Ukraina. Det är ”ett proxy -krig”. USA tillhandahåller 40 miljarder dollar för att åstadkomma en regimförändring i Moskva, medan Ryssland vill begränsa ”hotet mot statens existens”.
Syftet med det amerikanska vapenstödet är att kriget ska fortsätta, ”i flera år”, säger USA:s militäre överbefälhavare Mark Milley.

Redaktören: Det var general Mark Milley som framträdde tillsammans med statsminister Andersson, försvarsminister Hultqvist och ÖB Bygdén på en presskonferens i Stockholm nyligen. En bild av Milley och Andersson finns i denna artikel.

USA kommer att driva kriget mot Ryssland ”till den sista ukrainaren”, för att citera Bill Clintons biträdande försvarsminister Chas Freeman.

Problemet idag är att debattens ensidighet är så total att ingen underrättelsechef vågar säga detta till sin militäre chef eller statsminister. Statsministern kommer bara att höra vad hen vill höra.

I Norge sägs det att Ryssland måste ”straffas”. Putin behandlas som ett olydigt barn. Men det är omöjligt att straffa en kärnvapenmakt på samma sätt som man har försökt straffa länder som Irak och Libyen. Att behandla Ryssland utan respekt kan få ryssarna att försöka bevisa att deras kärnvapen är verkliga. Då kan till att börja med partiet Venstre glömma alla klimatpolitik, som man tidigare har lagt så mycket betoning på.

 

Föregående artikelGrundlagsändringen kan göra det svårare att granska allierade inom Nato
Nästa artikelVad tycker egentligen Putin idag? Färsk intervju
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

 1. Det USA lyckats med är att göra Ryssland mer enat och starkare! Sanktionerna fungerar inte och den stora världen utanför väst är kallsinniga mot att brännmärka Ryssland. Även många av vasallerna i väst börjar vackla och i USA växer desperationen då ekonomin snart blir ohållbart usel och alltfler hamnar i fattigdom. Trycka upp mer dollar driver på inflationen och när alltfler länder slutar med dollarn börjar situationen bli prekär för Washington vilket märks av de alltmer vanvettiga signalerna som kommer därifrån. Snacka om att skjuta sig själva i foten….

 2. Det hela är så pass idiotiskt att jag börjar misstänka att Rysslands och Natos oligarker är överens om ett långdraget kostsamt krig, som de levererar vapen till, samt när befolkningen i Ukraina har tagit slut, ta över deras naturtillgångar.

  Lösningen, om man säger fred och menar fred, är att mindre och nya partier valsamverkar i regnbågskoalitioner för att få bort oligarkmakten och inför Schweizisk direktdemokrati i alla nationer och alla unioner.

  Inga folk önskar krig, vare sig för sig själva eller för andra. Psykopater som nästlar sig in i partier vill dock ha detta. Det är därför vi behöver nya partier. Psykopatin måste bort ur alla världens ledningar!

  Idag kan vi även använda hjärnscanning för att få bort psykopater ur världens ledningar.

 3. Den ryska aggressionen berättar för hela världen att det ryska ledarskapet äger självuppfattningen att de bestämmer över andra länder. Den som invänder klassas som nazist av den självutnämnde världshärskaren.

  Effekten av den ryska statens överfall på Ukraina är att alla sluter leden. Den ryska kulturen, av naturen isolationistisk och med övermänniskoideal, behöver en rejäl uppdatering. Dess lokale diktator och hans Molotov borde inte kunna åka utomlands efter detta.

  • Notera dock att USA som anses demokratiskt har agerat och startat krig med mot massor av länder och har genomfört många fler statsskupper, eller stött statskupper mot demokratier. Dina påstående/spekulationer om rysk kultur klingar falskt mot verkligheten (Gerhiej, Netbretko, Dostojevskij, Gogol m.fl). Du gör inget försök till saklig diskussion utan kommer med olika påståenden som du inte ens försöker belägga.
   Att hålla sig till verkligheten skadar inte.Skaffa kunskap.
   LÄS USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder 1945-2015, och miljoner i andra länder.

   Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.
   – 1953 Mossadeq, i Iran
   – 1954 Arbenz, Guatemala
   – 1960 Lumumba, Kongo
   – 1964 Goulart, Brasilien
   -1965 Dominikanska republiken.
   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   – 2014 i Haiti.
   – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2013 Morsi i Egypten
   – 2014 Ukraina
   – 2019 Bolivia.
   – 2021 Belarus?

   • Det stämmer. Jag har bara hunnit lusläsa artikeln som du länkade till, men det verkar stämma. USA ligger bakom minst 80 statskupper efter WW2. Finns en lång lista på Wikipedia med förvånansvärt många kupper som USA själva erkänner. Ja, Vitryssland ska med. Även Georgien och Kazakstan, samt Pakistan helt nyligen. Se vad som är gemensamt för de två sistnämnda, de är viktiga för Kinas Belt & Road. USA ligger även bakom oron i Hong Kong och tidigare i Xinjiang. De har förmodligen haft siktet länge inställt på att skapa en ny proxy av Taiwan för att skapa ett nytt krig. Den globala terroristen och Världsdiktatorn USA är det största hotet mot mänskligheten och mot demokratin och friheten i världen, inte Ryssland eller Kina. Tack för en bra sajt.

   • Lite kulturkoll: ”Det är så logiskt [alla fattar utom du]” lyrik Annika Norlin + Lisa Bjärbo, liksom ”helt seriöst” Kalifas verk. …alla fattar!
    :)))

  • Gabriel.
   Ryssland svarar på aggressioner från västvärlden. Dessa har pågått i 30 år.
   Dom som verkligen signalerar att dom anser sig styra över andra länder är USA, vars presidenter alltid är självutnämnda världshärskare.

   Den ryska kulturen är inte ens i närheten av så nersmittad med övermänniskoideal som den amerikanska och vad jag kan se är den inte heller isolationistisk. Det är hela tiden västvärlden som försöker isolera Ryssland.

   Om inte Putin borde få åka utomlands efter detta, vad skall vi då göra med Bush, Clinton, Obama och Biden? Deras brott mot mänskliga rättigheter och internationella lagar är ofantligt mycket större.
   Eftersom du inte ens nämner dom så kan man misstänka att du delar deras syn på sig själva som övermänniskor och världshärskare, men så illa kan det väl ändå inte vara?

 4. Ja Ryssland är så mycket starkare nu. Folk med möjlighet lämnar landet och protester emot kriget slås ner och folk får fängelse, sånt sker ofta när länder blir starkare. Och sen alla företag som lämnat landet och sanktionerna som förhindrar mycket av tillverkningen är ju verkligen jättebra.
  Ryssland var inte precis nån ekonomisk stormakt innan sanktionerna och om dom här sanktionerna fortsätter under lång tid så kommer folk till slut att tröttna på att vara en utstött nation och er lilla hjälte kommer att rycka.

  • Robert, Robert!
   Många fattar men kanske inte du att makten inte ska behöva vara ”stor” den ska vara REAL i meningen verklig. Föreställ dig, Robert, att du kom över en rubel och vill bli av med den värdelösa peng genom att returnera den till Ryssland. Vad kan du få? Ja du, frysen och hungrig som du lär bli inom överskådlig framtid får du, Robert, käk och ved frr det är det vad rubel garanteras med och detta är lika äkta som själva rubeln. Det kallas för REAL ekonomi. Vissa andra valutor, exempelvis Robert, säkrade för det mesta med sol, vind och vatten som inte heller grattis för dig, dem saker tillhör kungen och kungen gillar skatter. Den andra tråkiga nyheten, Robert, är att du inte kan få rubel, just därför att de som bestämmer över dig fattar hur real den är.
   Asch, nog med tråkigheter!
   Med stor glädje vill jag ändå meddela dig att du felar även i andra delen av din analys. Ryssar sviker inte sitt land! Det kommer inte att ske. Detta går ej att förklara, – det måste bara memoreras.

  • Vad hände med ”sanktioner från helvete”? Eller har de ”sataniska sanktionerna” tagit sommar ledigt? Det som skulle grusa Rysslands ekonomi och samhället blev istället ett ekonomisk stimulans paket av stora mått (i miljard klass, fattar du?) 🤗🤗🤗

   Det världen ser i antågande är en gigantisk ekonomisk, social och politisk kris som kommer att drabba lögnimperiet under höst/vinter 2022. Västfolket kommer då att resa sig mot bankirens tyranniet som ligger bakom hela eländet. Lögnimperiet sjunger sista versen med andra ord och världen säger vi hjälper till med en knuff till dess avgrund🤗🤗🤗
   https://www.strategic-culture.org/news/2022/06/06/the-world-doesnt-work-that-way-anymore/

 5. Utmärkt sammanfattning. Ni kan ogilla Putin hur mycket ni vill men tittar ni närmare på hans beslut alltsedan 2014 kommer ni att vara tvungna att medge att han dragit i bromsen hela vägen. Denna roll som bromskarl har lett till att hans anseende i Donbass dalat liksom småningom även i Ryssland.

  Våra dummermedier är helt blinda för det faktum att Rysslands president sagt nej, nej och nej till alla planer på att ingripa i Donbass ända fram till den 24 februari i år. Han var negativ till att de skulle göra uppror överhuvudtaget mot kuppmakarna och var ovillig att aktivt stöda dem. Motiven bakom denna hållning har varit flerfaldiga men naivt nog trodde han att västmakterna skulle bli med om att arbeta fram den kompromiss som Minskavtalen stod för. Någon sådan kompromissvilja fanns aldrig vare sig i Kiev eller Washington, Minskavtalen var för dem en fribiljett ut ur ett akut nödläge efter militära nederlag mot milisen i Donbass. Hade Ryssland agerat med full kraft 2014-15 skulle mycket lidande och förstörelse ha kunnat undvikas. Visserligen skulle västmakterna ha ylat i himmelens sky men de gör de nu också.

  USA:s underrättelsetjänster hävdar att Putin lider av cancer och inte har långt kvar i sitt ämbete. Med det vill man antyda en lkommande injeändring. Men den som inbillar sig att en sådan ändring skulle leda till eftergivenhet i Moskva misstar sig gruvligt. Efter den försiktige Putin kommer med största sannolikhet förr eller senare en person med hårdare nypor, någon som upplevt det ständiga sveket från väst alltsedan 1990 och som kommit fram till att endast maktspråk kan brukas mot sådana kretsar. Ju mer krigsleksaker Finland och Sverige ställer upp på sina territorier desto större blir sannolikheten att Moskva ser sig tvunget att ingripa och plocka bort prylarna.

  • Qasem Soleimani, en iransk general, den som tillsammans med USA bekämpade al-Qaida i Afghanistan och sedan blev dödad av USA.
   Soleimani flög till Moskva och bad Putin att hjälpa Syrien, för om den inte fick någon hjälp nu så skulle Syrien hamna i islamisters händer. Förmodligen bli ett land med ständigt stridande grupper, en fallen stat. Syrien hade tidigare bett Putin om hjälp och han var tveksam. Det blev Soleimanis personliga besök som fick honom att ta beslut att hjälpa Syrien. Så han har hela tiden varit tveksam till att gå in i en krigssituation. Han var dock orolig för att Syrien skulle bli som Libyen, och beslöt att Ryssland skulle hjälpa dem.
   Detta skedde alltså under samma tidpunkt som USA gjorde kuppen i Ukraina. Navalny har klagat över detta vid flera tillfällen, att Ryssland hjälper Syrien då ryssar i Ukraina behöver hjälp. Navalny EU:s lilla gullepojke, har de inte lyssnat på honom, då han sagt att han anser att Ryssland skall gå in militärt och försvara ryssar i Ukraina. Det kan de väl inte tycka om att han säger.
     
   Putin har nog blivit lurad som han själv säger av EU:s ledare. De har i samtal låtsas att de arbetar i samma riktning som honom, men i själva verket hjälpte de USA att vinna tid för sitt proxikrig i Ukraina. USA tackade Putin för att han gav dem åtta år för att förbereda sig för detta krig. Ryssland drar nu ned på sina insatser i Syrien. Det har säkert varit ett stort problem för Putin, där han inte har mycket stöd av övriga i Duman. När han erkände folk republikerna i Ukraina, gick 100 tusentals ryssar ut på gatorna med ryska flaggor och jublade, och hans popularitet ökade lavinartat.

   Lyssnade på Max Blumenthal som berättade att när han verkligen blev medveten om hur viktigt det var att Ryssland, Iran och Hizbollah kom in i kriget i Syrien, var då han läste en artikel i The New York Times Magazine av Robert F. Worth (journalist och tidigare chef för New York Times Beirut byrå) 24 maj 2017. Han skrev att tack vare Ryssland så hindrades ett sekterian massmord i Latakia och total förstörelse av staden.

   Max Blumenthal reste själv ned till Syrien och reste runt i landet och talade med minoritetsgrupper i Syrien, och alla var tacksamma för att Ryssland, Iran och Hizbollah kom in och räddade dem från folkmord. När de extrema sunni islamisterna som EU och USA stödde gick in i Idlib år 2015, så började ett folkmord. De kristna fördrevs ut ur Idlib, judar och alawiter dödades. De judar som accepterade att konvertera till islam fick leva. Efter att de konverterat till Islam blev de tvungna att gräva upp sina döda släktingar och begrava dem på nytt enligt islam. Max Blumenthal tycker att Robert F. Worth använder ett för snällt ord då han skriver sekterian massmord då han anser att det borde stå folkmord.

   • Jag hade en väldigt fin video sparad, som var mest inspelad från Latakia, hur kulturen blomstrade där, musik, dans och skulptur som man satsade på, som kunde existera tack vare Ryssland.
    Tyvärr så hade you tube tagit bort den, en av 70000 videor som de stängt ned.
    Däremot har jag sett hur studenter på ett Universitetet i Syrien grät när Ryssland gick in för att hjälpa Donbass i det pågående kriget mot Azov i Ukraina.
    En student sa, vi har fått hjälp med mat och medicin av Ryssland, då vi har det svårt med sanktionerna inget annat land hjälper oss.
    De har hjälpt oss utan att kräva något i stället eller stjäla något av oss.
    Nedan en länk till demonstrationer för Ryssland i just Latakia, men det har varit även på andra håll i Syrien.

    https://odysee.com/@Ruptly:d8/Latakia-residents-rally-in-support-of-Russia:5

    • Om man inte hittar en video på Youtube, kan man försöka hitta den på andra videosajter som RuTube, Bitchute, Ugetube, Rumble…

 6. Man kan tänka på att när Tyskland, under Hitler, invaderade Polen -39, förstod inte världen att ett andra världskrig precis hade börjat. Att Ukraina konflikten utvecklas till ett större krig är inte svårt att föreställa sig. Med Polska utspel om att återta vad de anser är landområden de har historisk rätt till, Vitrysslands löften om att i så fall bestrida detta militärt och NATO-länders uppskruvade media-klimat, kan man lätt tänka sig att detta fruktansvärda krig utvecklas i alla möjliga riktningar. Tyvärr tror jag att västländerna denna gång tagit sig vatten över huvudet. USA har snart under ett helt århundrade sett till att skaffa sig fiender i alla världens hörn. Ryssland har ingått någon slags militär/ekonomisk överenskommelse med Kina och även Indien fjärmar sig från USA och väst och närmar sig öst. Någon borde visa våra politiker en karta någon gång… Vi har gått på våra egna lögner, vi är alldeles för få.

 7. ”What the Ukrainian crisis has shown us is that….the West is isolated from the rest of the world and this is an alarm call for the present and especially for the future.”

  Silvio Berlusconi, Il Giornale, 4 June 2022

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here