Försvara yttrandefriheten! Fri lejd och frihet åt Julian Assange! Sergels torg kl 14-16

1
1123
Julian Assange våren 2017.

Stödgruppen för Julian Assange kommer bland annat att dela ut detta flygblad på Sergels torg söndag 16 december kl 14-16. Slut upp!

Vi i stödgruppen har kontaktat ett antal mer kända journalister och offentliga personer, samt bl.a. Amnesty, för att ställa upp som talare vid ett planerat möte i lokal i centrala Stockholm 15/12. Alla avböjde. Bedrövligt!


FLYGBLADET

Försvara yttrandefriheten!

Fri lejd och frihet åt Julian Assange!
Utlämna honom inte till USA!

Julian Assange, portalfigur i Wikileaks kommer med största sannolikhet att avvisas från Ecuadors ambassad i London, där han suttit i drygt 6 år efter det att han beviljats asyl. Landets nye presidenten Moreno har sedan många månader utestängt honom från kontakt med omvärlden. Under denna tid har Assanges situation försämrats socialt, psykologiskt, politiskt och hälsomässigt. Ambassaden bevakas dygnet runt av brittisk polis, som kommer att gripa honom om han lämnar ambassaden och med stor sannolikhet överlämna honom till USA där ett åtal är förberett, som kan ge dödsdom eller långvarigt fängelsestraff.

Wikileaks har förmedlat synnerligen viktiga uppgifter om Irakkriget, orättvisor, övervakning av medborgare och kriminella förhållanden i USA, Ryssland och andra länder. Det som avslöjas är oftast missförhållanden som makthavare velat dölja för sin befolkning.

Genom att offentliggöra sådan information har Wikileaks stärkt demokratin i en tid då yttrandefriheten försvagas i flera länder. Media bör informera om vad som händer. Genom att tysta Wikileaks vill USA-administrationen statuera exempel. Chelsea Manning som förmedlade viktiga dokument till Wikileaks dömdes till ett långt fängelsestraff. Edward Snowden kan av säkerhetsskäl inte lämna Ryssland, dit han tagit sin tillflykt. Det gör det ännu mer angeläget att stödja Julian Assange.

Journalister och visselblåsare har skydd såväl i folkrätten som i USA:s egna lagar. Det åtal som förbereds i USA är därmed lagstridigt. Det är ett av flera hot under senare år mot yttrandefriheten.

Ett tiotal föreningar har bildat en stödgrupp för Julian Assange och anordnat manifestationer utanför Ecuadors och Storbritanniens ambassader i Stockholm. Vi kräver att Ecuador inte utlämnar Julian Assange mot hans vilja, och att han tillåts att som tidigare få kommunicera med omgivningen.

Stödgruppen för Julian Assange

Föregående artikelJulian Assange sannolikt fängslad 2019
Nästa artikelVästvärlden: ”Vet inte” eller ”Vill inte veta”?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. […] Jag tycker att det hade varit ännu bättre att ge Palme-priset – och Nobels fredspris- till någon/några av de senaste årens stora visselblåsare som Chelsea Manning, Edvard Snowden, och särskilt till Julian Assange. Särskilt till Assange, som i praktiken sitter som fånge på Ecuadors ambassad utan möjlighet att kommunicera med omvärlden och med stor risk för att utlämnas till USA för strängt fängelsestraff. Manning har efter några år i fängelse benådats av Obama hösten 2016. Visselblåsar-förföljaren Obama förkortar Chelsea Mannings straff. Edwaard Snowden är i säkerhet i Ryssland. Har under 2018 skrivit flera artiklar om och deltagit i olika manifestationer till stöd för Assange. Försvara yttrandefriheten! Fri lejd och frihet åt Julian Assange! Sergels torg kl 16/12 kl.14-16 […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here