Julian Assange sannolikt fängslad 2019

4
998

Denna artikel av Torbjörn Sassersson har nyligen publicerats på Newsvoice. Publiceras med dennes godkännande. Julian Assange sannolikt fängslad 2019.

PROGNOS. Den extremt utdragna processen som pågår mot Julian Assange iscensatt av Storbritannien, Ecuador, Sverige och USA börjar sannolikt närma sitt slutgiltiga avgörande. NewsVoice sammanfattar nuläget och ställer en prognos för 2019.

Mycket tyder på att USA utfärdat ett åtal riktat mot Assange i en förhoppning att få honom utlämnad. Ecuador drar samtidigt långsamt åt tumskruvarna på Assange efter påtryckningar från USA riktade mot staten Ecuador, som utfärdat begränsningar som kväver Assange på ambassaden i London. Han får inte längre tillgång till internet eller läkemedel. Brev som skickas till honom stoppas. Journalister får inte träffa Assange.

Aljazeera skriver att USA utfärdat ett åtal riktat mot Assange, uppgifter som av misstag förra veckan ska ha läckt ut genom en juridisk handläggningsmiss i USA i ett annat fall ej direkt relaterat till Wikileaksgrundaren.

Brittisk polis har redan bekräftat sedan tidigare att så fort Assange sätter sin fot utanför ambassadbyggnaden i London ska han gripas.

Assange får inga garantier från Trump om amnesti. Han får inte ens bestämma över sin egen kropp. Den psykiska tortyr som han utsätts för visar vad makten är beredd att göra med en visselblåsare som sprider obehagliga sanningar om krigsbrott i Mellanöstern och graverande korruption. Signalen till andra potentiella visslare ute i världen har nått fram med besked. Assange har bara ett val enligt denna absoluta makt, kliv ut ur ambassaden och vi ska göra vad vi vill med dig inför hela världens åsyn.

Mycket tyder nu på att Assange röks ut ur ambassadbyggnaden samtidigt som massmedier, sedan en längre tid, ihållande dömer honom i förtid. Dessa massmedier spelar i vanlig ordning på samma planhalva som den absoluta makten. I Sverige sköts startskottet för kölhalningen av självaste Jan Guillou som den 24:e april 2011 i Aftonbladet kallade Assange för ett “ett litet principlöst äckel”. Därefter var det fritt fram för integritetslösa svenska journalister att medie- och näthata Assange.

“Alldeles bortsett från skuldfrågan i våldtäktshistorien kan man alltså lugnt säga att Julian Assange är ett litet principlöst äckel. För att nu återigen uttrycka saken återhållsamt.” Jan Guillou, krönika.

Jan Guillou klassificerar sig med sitt uttalande på samma nivå som Margot Wallströms offentliga uttalande om professor Jordan B. Peterson när hon uppmanade honom att: “ta och krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”. Margot Wallström i SvD.

När politiker, stormedier, ledande journalister, rättsväsenden och nationella säkerhetstjänster delar liknanden uppfattningar och har överlappande intressen finns det inte en chans för en enskild sanningssökande individ att klara sig.

Julian Assange kommer att gripas, dömas och fängslas i USA, förmodligen redan innan 2019 är slut om processen blir snabb och effektiv. Om så sker går Assange till historien som en av världens mest berömda sanningskämpar förutsatt att inte den absoluta makten skriver historien.

Relaterat
Business Standard

Globalpolitics: Går Julian Assange en stilla död till mötes?

Föregående artikelGula västarna reser sig mot den liberale kung Macron
Nästa artikelFörsvara yttrandefriheten! Fri lejd och frihet åt Julian Assange! Sergels torg kl 14-16
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Edward Snowden var politiskt betydligt naivare än Assange. Han råkade bara ha ofattbar tur att hans pass hade indragits precis när han mellanlandade i Moskva. Assange borde givetvis ha gjort som Snowden, men det var en tanke som han inte ens tänkte. Han hade alltid hållit distans till Ryssland därför att han begripit hur Wikileaks arbete skulle ha smutskastats och nedvärderats om det hade funnits minsta tecken på samröre med Ryssland.
  Men det är bara att konstatera faktum. Ryssland är det enda land på planeten som i dagsläget skulle kunna ge Assange säker fristad. Men nu är det för sent. Vault 7-avslöjandet slog direkt mot CIA:s nyaste manipulationsmetoder och hämndbegäret måste ha nått kokpunkten.
  Jag minns att jag läste Guillous kolumn när den kom ut och höjde på ögonbrynen. Så kan det gå när man vistas nere i vinkällaren dagarna i ända och sorterar årgångsviner. Assanges öde och den svenska vänsterns förtvinande hänger samman.
  USA:s rättssystem fungerar numera enligt konceptet: bekänn det du inte gjort annars syr vi in dig på livstid. Efter att du bekänt det du inte gjort kommer du undan med några år. Det kallas för plea bargain. För Assange lär denna förmildring inte komma ifråga.

 2. Jan Guillou kan inte frånkännas den journalistiska bragden att, tillsammans med Peter Bratt, på 70-talet ha avslöjat den svenska statsmaktens falskspel gentemot medborgarna med IB. Betydelsen av hans journalistiska gärning kan dock inte på långa vägar mäta sig med vad Assange åstadkommit inom journalistiken på det internationella planet. Därför var Guillous illasinnade smutskastning av Assange i sin Aftonbladet-krönika groteskt förmäten och framför allt orättvis och utan tillstymmelse till saklig grund. Guillous elaka utfall var således fullständigt irrationellt och grundat på emotioner, som kanske hade samband med hans dotters påstådda vänskapsförhållande med poliserna som satte dit Assange med falska brottsanklagelser, eller något annat för saken ovidkommande. Bevisar bara att Guillou, trots sina vanligtvis kloka krönikor, också kan flippa ut och totalt tappa omdömet.

 3. Har Guillou rätt? Har Wikileaks inte ställt upp med advokater för Manning?

  Jag tycker att Assange är och var bra mycket naivare än Snowden. Snowden hade ju klokheten att inte ertrappas med byxorna nere i en påstådd honeytrapp (om det var en sådan eller inte, det har jag ingen aning om) …

  Hur kan Jan Nybonda säga att vänstern förtvinas? Du borde läsa Kajsa ’Ekis’ Ekmans ledarartikel i ETC den här veckan men den är låst för icke prenumeranter. Kanske Anders Romelsjö kan publicera artikeln, givetvis med tillstånd av Ekis.

  • Den marxistiskt baserade vänstern är mycket svagare än för 40 år sedan i Sverige. Och den är mer splittrad och har betydligt högre medelålder.

   Du menar ETC Ska läsa den efter frukosten.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here