Fortsatta förhandlingar i Ukraina. Ska Putin och Zelensky snart träffas?

13
1390
Bild: från möte 2019. Wimimedia Commons.

 

Nu på morgonen rapporteras i SR P1 Nyheter att både Ryssland och Ukraina rapporterar om framsteg i förhandlingarna.här. Hoppas att det stämmer! Vidare rapporteras om att vå ledande i den ryska säkerhetstjänsten avskedats då de givit Putin en felaktig bild av ett svagr Ukraina med en president som snabbt skule fly. Verkligheten visade sig snarast vara den motsatta.

Här en artikel från igår med litet mer information.

_________________________________________________________________

Ryssland bekräftar ”betydande framsteg” i samtal

Den 14: e lokal tid 13/3 sade Ukrainas president Zelensky att den ukrainska delegationen i de rysk-ukrainska förhandlingarna i den fjärde förhandlingsrundan är på väg att nå ett avtal om hans eget möte med president Putin, och samtidigt få ”effektiva garantier” från Ryssland. , men han avslöjade inte det specifika innehållet i dessa garantier. Arahamia, en medlem av den ukrainska delegationen sade att den fjärde omgången av förhandlingarna mellan de två sidorna kommer att hållas av video på morgonen den 14: e lokal tid.

Slutsky, en ledamot av den ryska delegationen till Ryssland-Ukraina-förhandlingarna, sade att ”betydande framsteg” har gjorts i förhandlingarna med Ukraina. Han förväntar sig att detta ska resultera in en gemensam position hos delegationerna på båda sidor och resultera i ”ett dokument som ska skrivas”.

Han tillade att de dokument som undertecknade under samtalen kunde bilda ”grunden för att minska spänningen”.

Tidigare sa Podoljak, en medlem av den ukrainska delegationen och rådgivaren till chefen för det ukrainska presidentkontoret, i en intervju att de två sidorna genomfört en serie samtal via video och att de hade etablerat en arbetsgrupp.

För närvarande är de båda sidorna nära att nå en kompromiss om att underteckna avtalet.

Podoljak sade att Ukraina och Ryssland har lagt fram olika förslag för att lösa konflikten. För den ukrainska sidan bör avtalet att undertecknas innefatta principiella ståndpunkter om ett våldsbrott mellan de två sidorna, återkallandet av ryska trupper, undertecknandet av ett fredsavtal och reparation av skadad infrastruktur i Ukraina. Det viktigaste är att säkra Ukraina för att undvika att något liknandehänder igen.

Podoljak påpekade att Ukraina och Ryssland kommer att arbeta för att underteckna ett omfattande och omfattande avtal. För närvarande studerar arbetsgruppen de relevanta alternativen och diskuterar på rättslig nivå innehållet i en ny text. Den slutliga texten i avtalet kommer att undertecknas av presidenten i båda länderna. Han sa att de två sidorna inte skulle avslöja detaljer om samtalen eller ge förklaringar förrän man var överens om nyckelpositioner.


Tass rapporterar:
”Kreml sade på lördagen att i ett telefonsamtal med fransk president Emmanuel Macron och tysk kansler Olaf Scholz informerade ryska president Vladimir Putin dem om ”En serie samtal som hållits mellan ryska och ukrainska representanter i videomaterialet under de senaste dagarna.

Den första omgången rysk-ukrainska samtal hölls i Vitrysslands Gomel-region den 28 februari. Samtalen varade i fem timmar. Den andra omgången samtal hölls den 3 mars i Belovezhskaya Pushcha, i Vitryssland. Samtalen gav ett avtal om humanitära korridorer för att evakuera civila. Delegationerna träffades för den tredje gången samtal den 7 mars, i Brest-regionen, även i Vitryssland. Den 10 mars mötte den ryska utrikesministern Sergey Lavrov med sin ukrainska motsvarighet, Dmitry Kuleba i Turkiets Antalya.”

Föregående artikelFörslag till lösning på Ukrainakriget
Nästa artikelVästs hyckleri: Ukraina mot Afghanistan…
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Tröttsam läsning..
  Tyvärr börjar Anders Romelsjös blogg alltmer likna Pastor Jansson syn på livet.
  Pastor Jansson var en värdig representant för den Svenska kyrkan.
  En präst som inte heller hade några bestämda åsikter om någonting.

  • Jag framför bestämda åsikter i många frågor, dock inte i alla. Dessutom återger jag ibland intressanta (enligt min bedömning) artiklar med få eller egna kommentarer. Jag instämmer förstås inte i allt som andra skriver.

 2. 14 mars 2022, 12:31
  EU utvärderade de första sanktionerna mot Ryssland
  Europeiska rådets ordförande Michel: Vi har ytterligare sanktioner mot Ryssland i reserv
  De första EU-sanktionerna mot Ryska federationen på grund av Ukraina förbereddes med minimal skada för Europa. Detta konstaterades i en intervju med tidningen la Repubblica av Europeiska rådets ordförande Charles Michel. ”Vi kalibrerade de första sanktionerna så att de var mer smärtsamma för (de ryska myndigheternam och mindre effektiva för oss. Vi måste fortsätta vårt tryck för att förändra maktbalansen. Vi har andra ytterligare sanktioner i reserv, säger han.
  Samtidigt specificerade Michel inte vilka nya restriktioner som är under övervägande av EU, men noterade att Europa ”tills nu” har lyckats ”fånga” Moskva med överraskning.
  ”Vi hoppas kunna fortsätta med detta. Vi har beslutat att nationella frågor som energi och försvar kommer att hanteras i en anda av europeisk suveränitet”, tillade han.
  Utrikesminister vid det franska utrikesdepartementet Clement Bon sa i sin tur att EU avser att diskutera möjligheten att införa ett förbud mot import av stål och aluminium från Ryssland, rapporterar TASS .
  Tidigare har Frankrikes president Emmanuel Macron sagt att EU är redo att vidta nya sanktioner mot Ryssland. Han noterade att Frankrike, tillsammans med Tyskland, kommer att fortsätta på vägen mot Ryssland och ”krävande dialog” med Moskva. Enligt honom siktar Europa på att återupprätta freden i Ukraina, vilket bör börja med vapenvila och tillbakadragande av ryska trupper från ukrainskt territorium.

  MOSKVA, 14 mars – RIA Novosti. Moskva kommer inte att be USA och Europa att häva sanktionerna, västerländska påtryckningar kommer inte att ändra Moskvas kurs, sa Rysslands vice utrikesminister Sergej Vershinin på måndagen. ”Sanktioner är inte vårt beslut. De tas av dem som, liksom USA och – låt oss inse det – deras satelliter, vill sätta press på Ryssland , försätta vår ekonomi och vanliga ryssar i en mycket svår situation. Och gör detta som ett straff för Rysslands suveräna politiska beslut.
  Därför är sanktioner som ett påtryckningsinstrument på oss, för det första, illegitima, och för det andra kommer de inte att ge något resultat
  Vi kommer inte att begära att dessa sanktioner hävs. Vi kommer helt enkelt att fortsätta att utveckla vår ekonomi och vår förmåga att utvecklas självständigt, förlita oss på de vänner och likasinnade som vi har”, tillade viceministern i en intervju med Izvestia .

  • Och vad är det du själv du själv vill uttrycka med dina inlägg? Har det ens att göra med frågan huruvida förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina går framåt, eller ej, att göra?

 3. Till Gunnar J .. Förklara gärna för mig varför mina inlägg bör ha något med icke existerande förhandlingar mellan den suveräna staten Ryssland och USA:s marionettstat Ukraina att göra?

 4. Mikhail Podolyak, rådgivare till chefen för Ukrainas president Volodymyr Zelenskys kontor, sa att en teknisk paus hade tagits i förhandlingarna med Ryssland fram till den 15 mars. Det rapporterar RIA Novosti .
  ”En teknisk paus har tagits i förhandlingarna.
  Tidigare ägde den fjärde förhandlingsrundan mellan Ryssland och Ukraina rum online.
  Dessförinnan specificerade David Arakhamia, en medlem av den ukrainska delegationen vid förhandlingarna med Ryska federationen, chefen för den parlamentariska fraktionen för det regerande partiet Servant of the People, att partiernas förhandlingar skulle hållas på morgonen den 14 mars i onlineformat.
  Tre förhandlingsrundor har redan passerat mellan den ryska och ukrainska sidan. Efter det senaste mötet uppgav den ukrainska sidan att det finns en ”positiv utveckling” i frågan om humanitära korridorer, men än så länge finns det inga resultat som avsevärt skulle förbättra situationen i Ukraina. Den ryska delegationen noterade i sin tur att förväntningarna från nästa förhandlingsrunda med den ukrainska sidan inte gick i uppfyllelse.

 5. Nu är det väl så att Bryssel och Washington egentligen struntar i Ukraina och vad som händer där, kriget handlar om Tysklands självständighet och deras vilja att välja en annan politik! Ett mål är att visa tyskarna och alla andra vad som händer om du försöker hitta en egen väg och bevara nationalstaten på bekostnad av globalismen, man statuerar ett exempel med Ryssland. Nu klarar väl Ryssland sanktioner och annat som kastas på dem men Tyskland eller något annat land i Europa skulle ju inte ha en chans så signalen som skickas är att, håll er i skinnet inga egna påhitt! Sossarna i Sverige t ex har för länge sedan övergivit sin nationella klassiska socialdemokrati till förmån för globalismen vilket ju är tydligt för den som vill se!

 6. Idag i mitten på dagen:
  ”En klusterammunitionsmissil Tochka U [Точка У]som skickats av ukrainska trupper exploderade i Donetsk. Enligt de senaste uppgifterna, som ett resultat av detta, dödades 20 civila personer, ytterligare 28 skadades.”

  https://www.youtube.com/results?search_query=%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D1%83+%D0%B2+%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B5
  Missilen var riktad mot centrum av Donetsk, men sköts ner vid inflygning. Annars skulle offren vara mycket fler.
  Det hände just under dessa förhandlingarna.

 7. Som jag sa tidigare, Ryssland kommer ALDRIG lita MINSTA lilla på väst igen. Det är nu helt över. Man värdesätter sina övriga allierade i världen,som Kina och Indien men även Mellanöstern och många länder i Afrika och Latinamerika.

 8. Zelensky Thanks Zuckerberg For Helping Him Win the Propaganda War
  Ukrainian President Volodymyr Zelensky thanked Facebook for its role in helping him win the propaganda war after the platform announced it would permit calls for violence against Russians.
  War is not only a military opposition on UA land. It is also a fierce battle in the informational space. I want to thank @Meta and other platforms that have an active position that help and stand side by side with the Ukrainians.
  — Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 13, 2022

  In other words, Facebook is directly aiding Ukraine by allowing pro-Ukraine propaganda to spread while banning any pro-Russia propaganda.
  This despite the fact that there have been numerous huge fabricated stories in just a few weeks alone, including the Snake Island hoax and the supposed attack on a Holocaust memorial in Kiev that never happened.

  “Facebook has helped Zelensky himself spread endless disinformation to try and con NATO into World War III,” comments Chris Menahan. “Most recently, they helped Zelensky spread the lie that Russians attacked the Zaporizhzhia nuclear power plant with tanks and it was leaking radiation and could lead to a nuclear holocaust wiping out all of Europe (if NATO doesn’t immediately get involved in the war and start WW3).”
  “They also helped Zelensky spread the lie that Russians attacked the Chernobyl nuclear power plant and were trying to trigger a meltdown.”
  Facebook’s decision to allow its platform to be used to advocate for violence against Russians was also made despite actual real world violence being directed towards Russians.
  A Russian cultural center in Paris was firebombed last weekend, while a man in Dublin also drove a truck into the gates of the Russian embassy.

  https://www.blacklistednews.com/article/82136/zelensky-thanks-zuckerberg-for-helping-him-win-the-propaganda.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here