Framsteg i Jemenförhandlingar – men desinformation i svenska media.

1
1176

Media rapporterar om glädjande framsteg i fredsförhandlingarna om Jemen i Rimbo.

DN skriver ”Hamnstaden Hodeidah har beskrivits som den enskilt viktigaste frågan för parterna i kriget, och att man nu nått enighet om hur hamnen ska fungera ses som en framgång. En vapenvila utlyses i området och FN tar över kontrollen över hamnen.
’Frågan om Hodeidah var ett ”vinna eller försvinna” för de här samtalen. Att parterna har kommit överens om Hodeidah kommer att innebära stora förändringar för Jemens befolkning, eftersom vi kan få in förnödenheter och humanitär hjälp’, sa FN:s generalsekreterare António Guterres på en presskonferens på torsdagen.
Enighet fanns också om att öppna en humanitär korridor för hjälp i staden Taiz.”
Fredssamtalen om Jemen avslutas – har kommit överens på flera punkter.

Fortsatta samtal ska ske i januari.

Men media beskriver delegationen från förre presidenten Hadi som ”regeringsdelgationen.” Detta är Saudiarabiens och USA:s version som etablerade media okritiskt och utan nödvändig basal kunskap/faktakontroll/källkritik för vidare. Därmed desinformerar man medborgarna.

Jag gör ett utdrag ur en basartikel: Jemen – information och möte i Stockholm 1 december inför fredskonferensen!

Legitim regering saknades i Jemen 2015.

* Observera att det saknades en laglig regering i Jemen då Saudiarabien anföll, vilket media tiger om. Kriget i Jemen -Bakgrunden.

Den interna konflikten startade som ett landsomfattande uppror i början av 2011. Protesterna byggde på principer för civilt motstånd utan våld. Missnöje med president Salehs regims hantering av landets interna motsättningar, korruption, fattigdomsbekämpning och demokratiska underskott födde den ”jemenitiska revolutionen”. Upproren enade olika delar av befolkningen oberoende av ideologi, religion och region och utvecklade sig till ett krav på president Salehs avgång. (Bilden nedan föreställer Hadi).

Saudis utsedde ”President” Hadi från Jemen.

Efter misslyckade försök på att undertrycka upproren med våld började USA, Saudiarabien och GCC-länderna arbeta för att Salehs vice-president, Abd Rabbuh Mansur Hadi, skulle ta över rodret. Under tiden bildade oppositionen ett Nationellt Råd som bestod av en bred koalition av aktivister, stamledare, Syd-Jemen separatister, oppositionella militärer, tidigare medlemmar av regeringen och representanter för Houthi-gruppen och man arbetade för fria val.

Saudierna och deras bundsförvanter lyckades att åsidosätta det Nationella Rådet och drev igenom överföring av makten till vicepresident Hadi som blev vald som enda kandidat till president i februari 2012. Hans presidentperiod hade gått ut då kriget startade. Detta är grunden för den ”legitimitet” som USA/UK, Saudiarabien och GCC-länderna åberopar.

* Sedan ett par år finns en bred kolationsregering i Saana, med bl.a. Houthis. Detta TIGER media om.

Vad är det för slags krig?

Detta är ett angreppsskrig av främst Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, med stöd av USA och Storbritannien. Kriget som inleddes i mars 2015 är ett brott mot FN-stadga och folkrätt. Och USA sex-dubblade sina egna bombangrepp mot Jemen under 2017. Rikaste USA har sexdubblat bombningarna av fattigaste Jemen.

Angreppet ägde rum utan mandat från FN:s säkerhetsråd som hade sammanträde om situationen i Jemen den 14 april 2015, tre veckor efter att bombkriget hade startat. Angreppet är sålunda ett brott mot FN-Stadgans våldsförbud i Kapitel 2(3) och 2(4):

1. Alla medlemmar skola lösa sina internationella tvister med fredliga medel på sådant sätt, att internationell fred och säkerhet samt rättvisa icke sätts i fara.

2. Alla medlemmar skola i sina internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld, vare sig riktat mot någon annan stats territoriella integritet eller politiska oberoende, eller på annat sätt oförenligt med Förenta Nationernas ändamål.

Angreppet utgjorde också en kränkning av Jemens suveränitet, en av grundpelarna i FN-Stadgans Kapitel 2(1):

I stället för att tillämpa dessa grundläggande principer i Stadgan går säkerhetsrådet på angriparnas linje och antar en resolution baserad på ett förslag från Jordanien, en av medlemmarna i bombkoalitionen mot Jemen. Man vänder upp och ner på begreppen offer och angripare, och belägger de så kallade Houthi-rebellerna med embargo och reseförbud, medan man gör angriparen till offer. Den antagna resolutionen om Jemen heter #2216, och är ett lågvattenmärke för Säkerhetsrådet.

Pressen från Västmakterna och Saudiarabiens, Qatars och Arabemiraternas enorma oljeresurser ledde till att denna resolution kunde antas. Enbart Ryssland lade ner sin röst vid voteringen om denna skammens resolution som i praktiken gav angriparna fria händer att fortsätta att våldföra sig mot Jemens civilbefolkning. Jemen kallar

Föregående artikelBojkotta bort ockupationen!
Nästa artikelGula västarna reser sig mot den liberale kung Macron
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Bra artkel! FN har gjort sitt. De är bemannat med sitt eget deep state. Alltså inget att hoppas på för närvarande. Om det finns någon människa med ryggrad bland de mer anonyma flaggornas företrädare vet jag inte, men att ryggmärgen hos delegaterna från USA, England, Frankrike, Saudi och Emiraten är utbytt not ren ondska är tydligt.
    Att Sverige i dag inte är annat än en vapenfösäljande USA-vasal,l är härmed konstaterat. Vallströms försök att få in stt namn bland de framgångsrika politikerna lär inte lyckas. Hon kommer ifrån rätt land historiskt, men har fel kromoson och saknar både ålder och skäggväxt. Får trösta mig med att det i alla fall inte var Hultqvist som fick uppdraget, då hade vi säkert sänt egen trupp mot Jenens folk.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here