Frankrike: Långvariga stora strejker och Gula Västarna håller ångan uppe.

10
2090
Gula Västar 200118. Skärmdump.

Klasskampen är hård i Frankrike, inte minst jämfört med Sverige. I vårt land fanns en god bas för protester då alliansregeringen Reinfeldt ändrade i skatter och ekonomi, vilket minskade skatteunderlaget på hundratals miljarder, och stärkte de ekonomiska klyftorna. Eller mot Januariöverenskommelsen, till gagn främst för de som har hög inkomst och en god ekonomi. I båda fallen har socialdemokraterna och LO gjort en viktig insats för att motverka protester och manifestationer, och V har inte prioriterat mobilisering mot dessa ”reformer” till nackdel för arbetarklassen i vid mening.

Några exempel

I. Gul Västarna manifesterar i Frankrike för 62:a veckan i rad. Kolla videon! Den etablerade pressen skriver nu knappast om dessa manifestationer, men mycket kritiskt om de utlandsstödda protesterna i Hongkong som bemöts mildare ån i Frankrike, trots att protesterna i Hongkong utmårks av betydligt större våld från demonstranter. Varför är det så?

II. President Macron illa ute trots eftergifter?

Den 11 januari strök den franska regeringen den mest kritiserade bestämmelsen i utkastet till pensionsreform och kommer inte att höja den pensionsålder som krävs för att få full pension till 64 år. Trots detta deltog omkring 187 000 i den fortsatta protesten över hela landet den 16 januari. Medan inrikesministeriet, enligt tidningen Figaro, rapporterade att 23 000 människor träffade gatorna i Paris, sade fackförbundet General Confederation of Labour att 250 000 personer hade deltagit i protesterna i Paris. Sputniknews.

Franska säkerhetsstyrkor evakuerade president Emmanuel Macron från Bouffes du Nord-teatern i Paris när demonstranter försökte komma in i byggnaden, rapporterade franska medier. Macron besökte teatern tillsammans med sin fru Brigitte rn sen fredag. Demonstranterna samlades nära teatern och försökte rusa in i byggnaden men stoppades av säkerhetsstyrkorna. Liberation.

III. När Frankrike hade sin 45:e strejkdag i följd i lördags, utförde hundratals konstnärer från Paris Opera en fantastisk utomhuskonsert framför Palais Garnier för att uttrycka sitt motstånd mot förslagen till ändrade=försämrade pensioner. Cirka 200 teaterarbetare arrangerade den dramatiska demonstrationen framför en entusiastisk publik, med det imponerande operahuset som ett passande bakgrund en en ljus eftermiddag. Stora folkmassor av Parisare visade att de stödjer de strejkande och såg föreställningen, där artisterna spelade arrangemang från Trojan March av Hector Berlioz och Carmen av Georges Bizet. Kritiker av pensionsåtgärderna säger att de kommer att tvinga miljontals människor att arbeta längre för en mindre pension. Russia Today.
Jag råkar vara i Frankrike och såg bilder av detta i nyhetssändning i Frankrike.

Relaterat.
Gula Västarna: De ursprungliga 42 kraven – och de nuvarande 25 kraven.
Samma slags demonstranter i Hongkong och bland Gula Västarna i Frankrike?

Föregående artikelAtt förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande
Nästa artikelVärldens 2153 dollarmiljardärer äger mer än 4,6 miljarder människor tillsammans. Bra så?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Mycket bra att du rapporterar om detta som uppenbarligen skrämmer skiten ur svenska media.
  Som så många gånger tidigare så går Frankrike i spetsen för folkliga protester och kanske är detta rent av det viktigaste som händer i världen just nu. Låt oss prata om det så mycket vi kan och sprida det överallt där det är möjligt.
  Kom ihåg Marx ord ”varje steg av verklig rörelse är mer värt än 10 partiprogram” Det citatet går knappt att få fram på Google längre, med andra sökmotorer går det mycket lättare.
  Inget skrämmer överheten mer än rörelser som dom i Frankrike. Däri ligger fröet till en bättre värld.

 2. Ja, detta är en fråga jag länge ställt mig. Varför bryr sig inte svensk media mer om vad som sker i Frankrike? Efter många försök att rapportera och informera och tipsa har jag i stort sett gett upp. Jag tror att Sverige är så låst på vad som händer runt de anglosaxiska länderna att de inte har tid att se resten av Europa. Nu nöjer jag mig med att kämpa på plats.

  • Dessi, det är så här det ligger till…Frankrike styrs av en lydig globalist, Makron! Att rapportera kritiskt och tala om sanningen om kaoset i Frankrike går inte att publicera i MSM-media som ägs av globalisterna. Men visst har du rätt i att svenska media är helt fixerade vid USA och viss mån Storbritannien. SVT som exempel babblar alltid om den ”viktiga” USA-marknaden när verkligheten är att USA bara är vår femte största handelspartner helt överskuggade av de två riktigt viktiga handelspartners Sverige har, Tyskland, Norge och resten av EU. USA är endast viktigt för Sverige eftersom man blivit deras mest hängivna vasallstat och regimmedia agerar därefter. Att Sverige är en hängiven vasall visas ju också av att säkerhetstjänsten och spionverksamheten infiltrerats CIA/NSA, dessutom kanske helt frivilligt. På detta vis har odugliga svenska politiker satt Sverige i en mycket prekär situation om det internationella läget försämras.

 3. Jo, Benny, visst ligger det mycket djupare än ett bristande intresse i den icke anglo-saxiska sfären. Om svensk media på allvar ska börja rapportera om Gula västarna i Frankrike och nu den sociala rörelsen mot pensionsreformen så måste man också rapportera om det oerhörda polisvåld som drabbar demonstranter, som accelerar för varje demonstration, och där gula västarna ofta är de som drabbas hårdast.

  Och för svensk media att skriva om hur denne ”lydige globalist”, som du så träffande uttrycker det, använder sig av en polisiär repression utan motstycke under hela efterkrigstiden med vapen som är krigsklassade i andra länder vore ju att hälla grus i maskineriet för nyliberlismens nyvalde kung. För det, om något kunde ju smitta av sig på andra länder, mycket mer än risken att se svenskar börja bygga barrikader på gatorna och bränna soptunnor.

 4. ”Du vet vad de vill! De vill ha lydiga arbetare. Lydiga arbetare, människor som är precis smarta nog att köra maskinerna och gör pappersarbetet. Och precis dumma nog att passivt acceptera alla dessa alltmer sketna jobb med lägre lön, längre timmar, reducerade förmåner, avskaffad övertid och försvunnen pension som försvinner så fort du går för att hämta den, och nu är de ute efter din social försäkringspeng.

  De vill ha dina pensionspengar. De vill ha dem tillbaka så att de kan ge dem till sina kriminella vänner på Börsen och vill du veta något? De kommer att få det. De kommer att få allt detta från dig, förr eller senare, eftersom de redan äger det här jävla stället! Det är en stor klubb, och du är inte med i den! Du och jag är inte med i den stora klubben.” Källa: Den oförsmutsade Sanningen – George Carlin ”Den amerikanska drömmen”

  De har sådan makt via fulmedia att folk ständigt väljer mellan det blå laget, det röda laget eller så får monopolkapitalet dem att rösta på ytterligare ett EU-korrumperat bespottat lag till i ren protest som viftar med den svenska flaggan, eller så gör de t.o.m. reklam på mittuppslag för de som gör Hitler-hälsningar, medan de mörkar de verkliga alternativen som kan lösa folkets problem OM de bara fattar att de MÅSTE valsamverka sig över 4%.

  Folket går på fulmedia-spektaklet och de små partierna samverkar inte, vilket vore en nyhet som ingen skulle kunna mörka. Folket vet att monopolkapitalets medier, inkl. deras sociala plattformar, ljuger, vilseleder och bedrar, ändå är de där, gång på gång, likt korkade svin och vältrar sig i den stinkande dyngan, t.o.m. länkar till eländet och t.o.m. delar eländet med varann, som om det vore någon slags evidens eller kompis-tjänst.

 5. Först var det Hong Kong, demonstrationerna där fick vi se varje dag och flera gånger per dag, sedan blev det Belarus och då hände samma sak, både i SVT och TV4 visades flera dagar stora demonstrationer och flera gånger per dag. En pojke som hade flytt till Polen sa i en intervju att han blivit slagen med gummibatonger. Han kunde dock inte uppvisa något märke på kroppen fast det skulle varit för bara någon dag innan intervjun. Dessutom har alla mobiler numera, så om det varit lika stora övergrepp som Macrons polis utsatte gula västarna, journalister och de som råkade passera förbi, så skulle vi säkert få se sådana bilder, men jag såg inga. Det är märkligt ett av EU:s mäktigaste länder som begår sådana övergrepp mot folket, och media skyddar Macron och vi får inte se dessa övergrepp och inte lyssna till dem som blivit offer för polisvåldet. Det var ju 100000-tals demonstranter, de flesta fredliga åtminstone lika fredliga som i Belarus. Tusentals av dessa blev slagna med gummibatonger, skjutna med gummikulor, blev blinda, t.o.m. vapen som enbart använts i krig användes mot dem. Borde vi inte fått se det? Det finns gott om bilder och intervjuer på nätet, Länken nedan är till en videofilm som oberoende filmskapare tagit, med bilder på skadade personer och intervjuer med dem.
  De varnar för otäcka bilder, så man måste klicka på en knapp : se videon, och kan stänga av den med samma knapp.

  Vanliga människor blev misshandlade, vanställda, amputerade, döva och blinda. Inom loppet av några sekunder förvandlades deras liv till spillror – bara för att de var med eller i närheten av de Gula Västarna.

  Enligt officiella siffror har över 2 000 personer skadats i samband med demonstrationerna i Frankrike. De oberoende filmskaparna Salome Saqué, Louis Covfefe och Antoine Dez har träffat några av dem
  https://www.facebook.com/gulavastarna/videos/vb.270203753851788/585733488573262/?type=2&theater

  • Ja, man kan ju tänka sig vilket ramaskri det varit i fulmedia om polisen i Vitryssland varit lika brutal som den i Frankrike! Men Makaronen är ju en globalistlakej och därmed fredad från kritik via media! Aldrig att regimen i Frankrike belastas för sina illdåd, det är alltid enskilda poliser etc som beskylls, inte den politiker som beordrat den brutala behandlingen! I Vitryssland får alltid Lukasjenko skulden för vad enskilda poliser gör mot demonstranterna…Så jobbar man med propagandan inom fulmedia!

   • Jag börjar funderar på om svensk media är värre än i övriga Europa. Någon som heter Christine lade ut en länk ang. Navalny, som ledde till Nyhetsbanken, som tagit informationen från en publikation från Tyska Vetenskapsnyheter, där f.d. gruppledare för vänsterpartiet Die Linke i tyska förbundsdagen går ut och försvarar byggandet av Nordstream2, med argument som är väldigt vettiga och som jag ofta undrat varför ingen av våra politiker eller media tagit upp. Nämligen att även om Kreml är ansvarigt för förgiftningen (vilket det hittills inte finns några bevis för) så är det inte värre än att halshugga eller piska ihjäl oppositionella, vilket är vanligt i Saudiarabien där Tyskland importerar olja, eller menar hon är det inte heller mer avskyvärt än att spränga oskyldiga civila till slamsor med drönare,så som USA tusentals gånger gjort, USA som förser oss med sin frackinggas.” Detta säger alltså en tysk politiker och en tysk tidning under Bonnierkoncernen publicerar den.
    Att Bert Sundström får arbeta kvar som korre för Ryssland begriper jag inte, han letade upp någon liten gubbe i en avlägsen stad i Ryssland och fick honom att anklaga Kreml för att det brann i ett varuhus i den staden. Han lyckas alltid leta upp kritiker till Putin och det skall väl gå bra att hitta i en befolkning på 144 miljoner människor.
    Jag har talat med många kritiker till Löfven och vi är en befolkning på 10 miljoner människor. Du har rätt i det att man anklagar alltid Lukasjenko och jag säger även Putin för enskilda händelser som sker i dessa länder.
    Jag såg att länken till filmen om våldet i Frankrike krånglar, så jag lägger en ny länk här från youtube, för filmen är viktig.
    En fransk advokat Arie Alimi talar till Europa-Parlamentet : ”Var och ett av dessa vapen är katalogiserade som krigsvapen enligt strafflagen. Frankrike i sitt mål att behålla ordningen använder krigsvapen mot civila”
    https://www.youtube.com/watch?v=S-VwikRQNPo&t=7s

    • Tack Vivi-Ann för denna video som är brutal och samtidigt deprimerande eftersom ingenting händer för att få stopp på myndigheternas groteska övervåld. Denna video skulle platsa som en huvudnyhet på denna blogg.

     Videon fokuserar på skjutningarna mot demonstranters ansikten med kraftfulla kulor som eufemistiskt beskrivs som gummikulor fastän de krossar ansiktsben och ögon, verkligen chockerande. Om detta hände i Vitryssland skulle CNN och SVT direktsända dygnet runt, men det händer i Frankrike !

     Hannah Arendt sade att när fascismen återkommer sker det inte i bruna kostymer. Knappast skulle ens hennes fantasi ha kunnat föreställa sig med vilken lätthet nyliberalismen iklär sig totalitarismens mantel. I Tyskland sker en klar glidning i samma riktning även om våldet ännu är återhållsamt. Alla kritiker av etablissemanget stämplas som konspirationsteoretiker, i Tyskland gäller det corona-åtgärderna och masktvånget som tillämpas på allt och alla.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here