Frankrike: Långvariga stora strejker och Gula Västarna håller ångan uppe.

5
716
Gula Västar 200118. Skärmdump.

Klasskampen är hård i Frankrike, inte minst jämfört med Sverige. I vårt land fanns en god bas för protester då alliansregeringen Reinfeldt ändrade i skatter och ekonomi, vilket minskade skatteunderlaget på hundratals miljarder, och stärkte de ekonomiska klyftorna. Eller mot Januariöverenskommelsen, till gagn främst för de som har hög inkomst och en god ekonomi. I båda fallen har socialdemokraterna och LO gjort en viktig insats för att motverka protester och manifestationer, och V har inte prioriterat mobilisering mot dessa “reformer” till nackdel för arbetarklassen i vid mening.

Några exempel

I. Gul Västarna manifesterar i Frankrike för 62:a veckan i rad. Kolla videon! Den etablerade pressen skriver nu knappast om dessa manifestationer, men mycket kritiskt om de utlandsstödda protesterna i Hongkong som bemöts mildare ån i Frankrike, trots att protesterna i Hongkong utmårks av betydligt större våld från demonstranter. Varför är det så?

II. President Macron illa ute trots eftergifter?

Den 11 januari strök den franska regeringen den mest kritiserade bestämmelsen i utkastet till pensionsreform och kommer inte att höja den pensionsålder som krävs för att få full pension till 64 år. Trots detta deltog omkring 187 000 i den fortsatta protesten över hela landet den 16 januari. Medan inrikesministeriet, enligt tidningen Figaro, rapporterade att 23 000 människor träffade gatorna i Paris, sade fackförbundet General Confederation of Labour att 250 000 personer hade deltagit i protesterna i Paris. Sputniknews.

Franska säkerhetsstyrkor evakuerade president Emmanuel Macron från Bouffes du Nord-teatern i Paris när demonstranter försökte komma in i byggnaden, rapporterade franska medier. Macron besökte teatern tillsammans med sin fru Brigitte rn sen fredag. Demonstranterna samlades nära teatern och försökte rusa in i byggnaden men stoppades av säkerhetsstyrkorna. Liberation.

III. När Frankrike hade sin 45:e strejkdag i följd i lördags, utförde hundratals konstnärer från Paris Opera en fantastisk utomhuskonsert framför Palais Garnier för att uttrycka sitt motstånd mot förslagen till ändrade=försämrade pensioner. Cirka 200 teaterarbetare arrangerade den dramatiska demonstrationen framför en entusiastisk publik, med det imponerande operahuset som ett passande bakgrund en en ljus eftermiddag. Stora folkmassor av Parisare visade att de stödjer de strejkande och såg föreställningen, där artisterna spelade arrangemang från Trojan March av Hector Berlioz och Carmen av Georges Bizet. Kritiker av pensionsåtgärderna säger att de kommer att tvinga miljontals människor att arbeta längre för en mindre pension. Russia Today.
Jag råkar vara i Frankrike och såg bilder av detta i nyhetssändning i Frankrike.

Relaterat.
Gula Västarna: De ursprungliga 42 kraven – och de nuvarande 25 kraven.
Samma slags demonstranter i Hongkong och bland Gula Västarna i Frankrike?

5 COMMENTS

 1. Mycket bra att du rapporterar om detta som uppenbarligen skrämmer skiten ur svenska media.
  Som så många gånger tidigare så går Frankrike i spetsen för folkliga protester och kanske är detta rent av det viktigaste som händer i världen just nu. Låt oss prata om det så mycket vi kan och sprida det överallt där det är möjligt.
  Kom ihåg Marx ord “varje steg av verklig rörelse är mer värt än 10 partiprogram” Det citatet går knappt att få fram på Google längre, med andra sökmotorer går det mycket lättare.
  Inget skrämmer överheten mer än rörelser som dom i Frankrike. Däri ligger fröet till en bättre värld.

 2. Ja, detta är en fråga jag länge ställt mig. Varför bryr sig inte svensk media mer om vad som sker i Frankrike? Efter många försök att rapportera och informera och tipsa har jag i stort sett gett upp. Jag tror att Sverige är så låst på vad som händer runt de anglosaxiska länderna att de inte har tid att se resten av Europa. Nu nöjer jag mig med att kämpa på plats.

  • Dessi, det är så här det ligger till…Frankrike styrs av en lydig globalist, Makron! Att rapportera kritiskt och tala om sanningen om kaoset i Frankrike går inte att publicera i MSM-media som ägs av globalisterna. Men visst har du rätt i att svenska media är helt fixerade vid USA och viss mån Storbritannien. SVT som exempel babblar alltid om den “viktiga” USA-marknaden när verkligheten är att USA bara är vår femte största handelspartner helt överskuggade av de två riktigt viktiga handelspartners Sverige har, Tyskland, Norge och resten av EU. USA är endast viktigt för Sverige eftersom man blivit deras mest hängivna vasallstat och regimmedia agerar därefter. Att Sverige är en hängiven vasall visas ju också av att säkerhetstjänsten och spionverksamheten infiltrerats CIA/NSA, dessutom kanske helt frivilligt. På detta vis har odugliga svenska politiker satt Sverige i en mycket prekär situation om det internationella läget försämras.

 3. Jo, Benny, visst ligger det mycket djupare än ett bristande intresse i den icke anglo-saxiska sfären. Om svensk media på allvar ska börja rapportera om Gula västarna i Frankrike och nu den sociala rörelsen mot pensionsreformen så måste man också rapportera om det oerhörda polisvåld som drabbar demonstranter, som accelerar för varje demonstration, och där gula västarna ofta är de som drabbas hårdast.

  Och för svensk media att skriva om hur denne “lydige globalist”, som du så träffande uttrycker det, använder sig av en polisiär repression utan motstycke under hela efterkrigstiden med vapen som är krigsklassade i andra länder vore ju att hälla grus i maskineriet för nyliberlismens nyvalde kung. För det, om något kunde ju smitta av sig på andra länder, mycket mer än risken att se svenskar börja bygga barrikader på gatorna och bränna soptunnor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here