Stort möte för fred i Havanna

1
1200
Bild från mötet i Havanna.

Antiimperialistiskt Forat för Demokrati mot Nyliberalismen samlar delegater från alla kontinenter

UPPLAGD AV: SUSAN FLORRIES 2019-11-08

HAVANNA / 2019-11-02 / Över 1300 representanter från hela världen som samlades i Havanna 1-3 november i det Antiimperialistiska Forumet för Demokrati mot Nyliberalismen, uttalar sitt starka stöd till folken på alla kontinenter som kämpar mot den nyliberala modellen.

I centrum står Latinamerika i allmänhet samt länder och folk i Chile, Ecuador, Bolivia och Argentina, som den senaste tiden har gått till offensiv för att isolera och bryta ned den nyliberala modell, som i till exempel Chile, har exploderat i en folklig offensiv utan motstycke sedan ende folkregeringens tre år 1970-1973. ”Det är inte 30 pesos höjning av tunnelbanepriset det handlar om utan 30 års nyliberalt utarmande av det chilenska folket,” som flera av de chilenska delegaterna uttrycker saken.

För att föra kampen till framgång krävs i alla led och nivåer folklig enighet om de gemensamma kraven och kampen mot Modellen. Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez inledde konferensen på det temat när han varnade för den farliga utveckling som världens högerkrafter står för och som innebär en fara för världsfreden. Han pekade särskilt ut president Donald Trump som inte bara trappar upp risken för kärnvapenkrig, utan även hotar jordens existens när Vita Huset säger upp avtal efter avtal om skydd för miljön, även där människan som art är hotad.

– Det kommer inte att finnas någon hållbar utveckling utan utveckling av ”Syd”, de så kallade länderna i tredje världen.
Han tog även upp frågan om internet och de sociala nätverken och konstaterade att de progressiva regeringar som på senare tid förlorat valen har gjort det mycket på grund av hur de politiska motståndarna har insett massmedias enorma potential.
– För vänsterns utgör det i dag en utmaning: koncentrera kampen inom cybervärlden eller på gatorna.
För Kuba blir situationen också alltmer prekär och kritisk på ALLA fronter. Denne skrivare flög med det billigaste bolaget från Honduras till Havanna, colombianska Avianca. Samma dag som jag avreste, den 31 oktober, beslutade bolaget att sluta sälja flygbiljetter på flyg till Kuba. Bakgrunden är det uppköp av Aviancaaktier som USA-bolaget United har gjort. Det illustrerar det ekonomiska strypgrepp som Trumpadministrationen nu intensifierar.
Utrikesministern kunde inte förbigå detta tema:
– Jag känner att jag måste för er uttrycka vår oro för att det stundar svåra tider där allas ansträngningar blir avgörande.

Han uppgav att kubanerna väntar på nya och än värre sanktioner, både konventionella och icke konventionella, som kommer försvåra Kubas handel med omvärlden.
– Men de kan inte ignorera vårt folks motstånd i förening med vårt parti, Fidel Castros arvtagare, som kan tala för sin sak.
Kubas utrikesminister underströk att Kuba aldrig kommer att förråda sina principer och att Revolutionen gör Venezuela sällskap. Rodriguez uttalade sitt kompromisslösa stöd till den i dag farliga politiska processen i Bolivia, där högerkrafterna har inlett ett nytt försök att destabilisera landet.
Han gjorde klart att Kuba aldrig kommer att svika sin principer, utan kommer att ledsaga Venezuela och dess Bolivarianska Revolutio, eller mångnationella Bolivia och sandinismen i Nicaragua. Han krävde att fredsavtalen i Colombia ska respekteras, och uttalade stöd för gatudemonstrationerna som i Ekvador, Chile, Haití. Han krävde också frihet för Lula da Silva, avkolonisering av Puerto Rico och självständighet för folken i Palestina och Västsahara.

Av Dick Emanuelsson

Föregående artikelEU:s uttalande om statskuppen i Bolivia. Vad tycker EU?
Nästa artikelFrån den fina manifestationen i Stockholm 16 november: ”POESI och Solidaritet – för folken i Bolivia och Chile”

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here