Frige Julian Assange – Upprop och öppet brev till Utrikesdepartementet

6
2297

Ingress: Detta pressmeddelande av Arne Ruth, f.d. kulturchef på DN, har refuserats av Aftonbladet och DN.

Aftonbladet: ”Hej Arne, vi kommer inte att publicera uppropet , däremot är vi eventuellt vara intresserade av en intervju med någon av undertecknarna. Martin Aagård kommer att höra av sig till Kjersti Løkken Stavrum, så får vi se vad det blir. Vänliga hälsningar, Karin
PS jag skrev om Assange tidigare i år, och vi kommer att fortsätta att följa frågan: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/EWgd4P/om-assange-falls-ar-pressfriheten-hotad
Karin Pettersson, Kulturchef/Culture Editor, Aftonbladet.”

DN: ”Bästa Arne, Tack för mejl! Vi måste dessvärre tacka nej. Vi försöker vara restriktiva generellt med upprop och har just nu dessutom extremt tryck på sidorna nu under pandemin.
Hoppas allt står väl till med dig. Vi gör tidningen med i princip alla medarbetare hemma framför sina skärmar – det går, men det går trögt.
Allt gott,
Åsa”
(Beckman)

PRESSMEDDELANDE 2020-05-20

Ett tusental personer från skilda länder har hittills ställt sig bakom ett öppet brev om övergreppen mot Julian Assange. FN:s särskilde rapportör om tortyr, Nils Melzer, har lagt fram bevis för att Assange har utsatts för en psykologisk tortyr som har undergrävt hans hälsa. Han hävdar i en officiell rapport att Sverige bär ett delat ansvar. Den svenska regeringen har vägrat att besvara anklagelsen. Undertecknarna kräver ett svar utan dröjsmål. Arne Ruth har skickat uppropet till Utrikesdepartementet. Det bifogas här.

FN-rapportören riktar hård kritik mot Sverige

Melzer tolkar behandlingen av Julian Assange som en medveten signal om följderna för visselblåsare som utmanar supermakten USA. Som grund för sin kritik hänvisar han till förpliktelser i Konventionen mot tortyr (CAT) och mänskliga rättigheter (CCPR) som Sverige har undertecknat. Melzer hävdar:

1. Sverige har ett medansvar för övergrepp mot Julian Assange

”Oavsett Assanges geografiska placering har Sverige en juridisk skyldighet att förhindra, åtala och straffa tortyr och övergrepp mot honom som har sitt upphov inom ramen för svenskt rättsväsende, inbegripet vad som kan rubriceras som ”försök”, ”medverkan” och ”deltagande” (Art 4 (1) CAT).)”

2. Sverige har aktivt medverkat i allvarliga lagbrott

”Det finns bindande bevis för att svenska befattningshavare aktivt och medvetet har bidragit till den psykologiska tortyren eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning som har tillfogats Assange…”

Anne Ramberg, f.d. generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, har i sin blogg 14 april 2019 framhållit Julian Assanges betydelse för

”yttrandefrihet och rättsstatliga principer. Det handlar ytterst om rätten och den moraliska skyldigheten att avslöja krigsbrott. Det gjorde Assange och Wikileaks. Avslöjandena om USA:s övergrepp var nödvändiga och synnerligen angelägna.”

Uppropets undertecknare kräver

• att Julian Assange omedelbart frisläpps och säkras asyl och garanti mot utlämning til USA
• öppen undersökning av varför det svenska ärendet mot Assange har sträckts ut i tid
• öppen redovisning av samarbete mellan svensk och brittisk polis
• att eventuella överträdelser mot Julian Assange som orsakats av svenska befattningshavare ska regleras och kompenseras
• att Sverige, som har ratificerat FN:s tortyrkonvention, ska uppfylla sin skyldighet att ta FN och FN:s rapporter på allvar och besvara Nils Melzers brev till Utrikesdepartementet av 12 september.
Se full text och mer information på www.setjulianfree.org

För kampanjen ”Set Julian Free!” www.setjulianfree.org
Arne Ruth (Stockholm) John Y. Jones (Oslo)

Upprop och namnlista for de första 70 namnen bifogas. För full text, underskrifter och mer information och intervjuer, se www.setjulianfree.org. För frågor kontakta informationsansvarig John Y. Jones, eller +47 93039520

Bland svenska undertecknare återfinns Ronny Ambjörnsson, Maria-Pia Boëthius, Sven Britton, Kajsa Ekis Ekman, Etienne Glaser, Erik Göthe, K.G. Hammar, Hilda Hellwig, Sven Hirdman, Kerstin Hillgren, Torsten Jurell, Sven-Eric Liedman, Sigyn Meder, Jan Myrdal, Stina Oscarsson, Suzanne Osten, Carl Tham, Mikael Wiehe, Maj Wechselmann och Sven Wollter.
Bland undertecknare i andra länder återfinns Noam Chomsky (USA) Thomas Drake (USA) Johan Galtung (Norge) Eva Joly (Frankrike), Yong-bock Kim (Sydkorea), Norman Solomon (USA), Kjersti Löken Stavrum (Norge), John Pilger (Storbritannien), Harald Stanghelle (Norge) och Günter Wallraff (Tyskland).

(Slut på uppropet).


Du kan läsa många artiklar om Julian Assange och yttrandefrihet genom att läsa artiklar under ”MEDIA” bland rubrikerna på entrésidan.

Själva petitionen och dess initiala undertecknare presenteras här.

* DU KAN SKRIVA PÅ VIA DENNA LÄNK.

Arne Ruth.

Initiativtagare är Arne Ruth, tidigare kulturchef på DN och en tid chefredaktör på DN.

Föregående artikelAppeal “Set Julian Assange Free”. (Upprop ”Frige Julian Assange”. ) 
Nästa artikelMänniskor är inte flockar. Spara människoliv. Katstrofalt höga dödstal i Sverige?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Det är en förfärligt stor andel trogna Socialister som är uppräknade här. Jag vill därför inte blanda in mitt namn tillsammans med dessa, men jag vill också säga att jag långe har väntat på att Donald Trump skulle se till att Julian Assange skulle friges. I det fallet så är jag djupt besviken.
  ?????

  • Spelar det någon roll om de är socialister eller inte? Är inte strid för yttrandefrihet och demokrati viktigast? Tror knappast att Anne Ramberg är socialist för resten.

 2. Prova med P1! Det verkar finnas människor med moral där som bryr sig om rättvisa och mänskliga rättigheter, även om de saknas på andra ställen. Att P1 kanske har några föredömliga medarbetare upptäckte jag igår via Vetandets värld.

  Idé:
  Vi skulle även kunna föreslå bojkott av Nato-ägda fulmedier via P1 om vi tror att vi kommer skydda mänskliga rättigheter om allt fler bojkottar Nato-ägda fulmedier när de missköter sig så här. Nato-ägd fulmedia begår i min mening trolöshet mot huvudman när de uppbär svenskt presstöd, betalt av svenska folket, men inte publicerar sådant som är i svenska folkets intresse att veta.

  Bojkotten skulle kunna vara att säga upp prenumerationer på Nato-ägda fulmedier, inte länka till dem, inte nämna dem, samt avråda andra som gör det och ange orsaken, d.v.s. att de här fulmedierna vägrar stödja FN och mänskliga rättigheter i detta ytterst viktiga fall för yttrandefriheten och kampen mot krigsförbrytelser.

  Jag vet inte om alla är med på det, men personligen vill jag göra dessa fulmediers redaktörer och journalister uppmärksamma på risken för folkdomstol och Nürnbergrättegång, i vilken stödet för Nato-ägda medier som har varit medhjälpare till krigsförbrytelser, genom sitt nyspråk åt Nato, som begår krigsförbrytelse efter krigsförbrytelse mot suveräna stater.

  Genom det överdrivna tjatet om Covid-19, som avledningsmanöver, så bidrar de aktivt till människorättsbrott mot Julian Assange. Makten förskjuts allt mer geopolitiskt. Fulmedia skulle kunna mildra ett ev. straff genom att börja uppföra sig anständigt så fort som möjligt. Vad är anständigt? Evident sanning.

  • Ja, P1 kan glänsa till ibland och göra bra grejer. Inte minst deras program ”medierna” är riktigt bra emellanåt. Problemet är bara redaktionscheferna. Det är på chefsnivån som agendan sätts för vad som tillåts gå ut i etern och inte. Och dessvärre stoppas den här sortens ämnen konsekvent på chefsnivå. Fallet Julian Assange och yttrandefriheten borde vara brännhett just för medierna idag. Ändå är det tyst som graven, och det är många som kommer att få skämmas en vacker dag över det enfaldiga narrativ som kablas ut i MSM nuförtiden.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here