GlobalStrikeForFuture: fredag 24 maj. Nästa gång för fred och mot kärnvapen och krig?

11
1103

Jag informerar nedan om dagens stora manifestation. Nu hoppas vi på ett lika stort eller större engagemang för ett mer akut och större hot mot mänskligheten – risken för storkrig, med kärnvapen, som på några dagar kan utplåna hela mänskligheten. Och som svarar för betydande del av klimathotet.

Risken för kärnvapenkrig är nu mycket stor enligt Bulletin of Atomic Scientist -”It’s 2 minutes to midnight”.

 


GlobalStrikeForFuture: Stockholm fredag 24 maj

11.30: Samling i Humlegården för alla som vill gå med i marschen
12.00: Marsch från Humlegården till Kungsträdgården
13.00: Programmet på scen i Kungsträdgården börjar
Det blir tal av Greta Thunberg, klimatforskarna Douglas Nilsson och Frida Bender från Bolin Centre for Climate Research och skolstrejkare från Fridays For Future. Dessutom blir det liveframträdanden med Astrid S, Molly Sandén, Jireel, Lamix, Danny Saucedo och Annika Norlin.


Länkar till manifestationer runtom i världen.

* Här finns kontakter till lokala grupper i Sverige: Kontakter till lokala grupper i Sverige.
* Här är kartan över registrerade klimatstrejker och manifestationer i Sverige: Karta över kända klimatstrejker och manifestationer runtom i Sverige.

Global Strike mars 2019. Döda träd. Pixabay. dead-trees-947331__480

* Här är alla orter i Sverige, där klimatengagerade gör manifestationer i samband med Global Strike For Future (det tillkommer nya platser löpande):
Alingsås Arboga Avesta Boden Bollebygd Borlänge Borås Degerfors Ekerö Enköping Eskilstuna Essunga Fagersta Falkenberg Falköping Falun Gislaved Gnesta Gnosjö Göteborg Gävle Halmstad Helsingborg Hjo Hudiksvall Hylte Härnösand Höganäs Hörby Järfälla Jönköping Kalix Kalmar Karlsborg Karlskoga Karlskrona Karlstad Kil Kiruna Kramfors Kristianstad Kungsbacka Kungshamn Kungälv Laholm Landskrona Leksand Lidköping Lindesberg Linköping Ljungskile Luleå Lund Lysekil Malmö Mariestad Molkom Mora Mullsjö Munkedal Norberg Norrköping Norrtälje Nyköping Nynäshamn Ockelbo (23/5) Oskarshamn Rättvik Sandviken Sigtuna Simrishamn Skellefteå Skövde Solna Stockholm (Humlegården/Kungsträdgården) Stockholm (Frescati/Universitet) Strängnäs Sundbyberg Sundsvall Säffle Söderhamn Södertälje Sörforsa Tanumshede Tomelilla Tranemo Trelleborg Trollhättan Trosa Turinge Nykvarn Täby Umeå Uppsala Vallentuna Vetlanda Vimmerby Visby Vänersborg Vännäs Värnamo Västervik Västerås Växjö Ängelholm Ånge Årsta (Stockholm) Örebro Örnsköldsvik Östersund.Den 24 maj, två dagar före EU-valet har den snabbt växande ungdomsklimatrörelsen Fridays For Future utlyst en ny global strejkdag. Klimatengagerade på minst 109 orter runt om i Sverige har anmält att de arrangerar manifestationer den 24 maj. Här presenteras listan på alla platser.

I Stockholm blir det en stor klimatmarsch och samling i Kungsträdgården med kända artister, och tal av Greta och forskare. Globalt planeras över 1200 manifestationer.

”Vi står inför en existentiell kris, den största krisen mänskligheten någonsin stått inför. Men den har ignorerats i decennier och fortsätter att ignoreras och vi unga accepterar inte det längre. Därför strejkar vi. Vi kämpar för vår framtid och vi kommer inte att ge upp”, säger Greta Thunberg inför Global Strike For Future den 24 maj.

Den snabbt växande rörelsen hämtar sin inspiration från den skolstrejk för klimatet som Greta Thunberg startade den 20 augusti 2018. Rörelsen har växt i en takt som saknar historiskt motstycke, där unga med Greta i spetsen fyller gatorna, talar med världsledare, håller tal och framträder i nyhetssändningar och paneler världen över.

”Den här gången fokuserar vi på valet till Europaparlamentet. EU släpper ut cirka tio procent av världens sammanlagda utsläpp, men då har man inte räknat med alla utländskt producerade varor som européer konsumerar. Vi kommer inte ha chans att tackla klimatkrisen om inte EU tar sitt ansvar nu. De kommande fem åren blir helt avgörande för att vi ska ha en framtid” säger Isabelle Axelsson, en av dem som strejkat ihop med Greta Thunberg utanför riksdagen sedan i höstas.

Världens utsläpp måste börja minska i snabb takt redan nästa år och halveras inom tio år. Annars är risken stor att den globala uppvärmningen löper utom kontroll och gör det omöjligt att upprätthålla civilisationen så som vi känner den. Trots det satsas fortfarande stora pengar i ny kolkraft och oljefält. Utsläppen minskar inte heller.

”EU och världens länder har inte agerat i tid. Vi befinner oss i en klimatkris. Vi går ut i strejk den 24 maj för att vi kräver att EU följer Parisavtalet, som de har skrivit under. Vi kräver att alla politiska och ekonomiska ledare börjar tala om klimatkrisen som den kris den faktiskt är, och att det nyvalda Europaparlamentet omedelbart sätter igång med klimatåtgärder som kan minska utsläppen tillräckligt snabbt för att vi ska hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader”, säger Liv Hanérus, elev som var med och organiserade klimatmanifestationen i Gävle den 15 mars.

En EU-undersökning av IPSOS Mori den 16 april visade att 77 procent av EU-väljarna har klimat -och miljöfrågorna som en av de viktigaste när de avgör hur de ska rösta.
Med strejken vill vi också påminna alla som kan att rösta i EU valet och att rösta för klimatet! Förra EU valet var valdeltagandet så lågt som 43 procent, enligt EU:s officiella siffror. Om alla röstberättigade tar sig i kragen och går och röstar för klimatet kan det göra verklig skillnad. säger Andreas Magnusson, 15 år och kontaktperson för klimatstrejkarna i Falun.

Det gemensamma budskapet inför Global Strike For Future 24 maj är:

* Lyssna på forskarna
* Följ Parisavtalet
* Stoppa uppvärmningen under 1.5 grader
* Politiker på alla nivåer, lokalt, nationellt och internationell bör deklarera nödläge för klimatet.
* Vårt mål är att på rättvisa, demokratiska och jämlika grunder bevara och förvalta en levande planet för kommande generationer. Alla behövs, alla är välkomna och värda att lyssna till.


LÄNKAR TILL MER INFORMATION

Länk till evenemang den 24 maj
www.facebook.com/pg/fridaysforfuturesverige/events/

Länk till kartan över registrerade klimatstrejker och manifestationer i Sverige
https://www.fridaysforfuture.org/events/map?c=Sweden&d=2019-05-24

Pressmeddelande om manifestationen i Stockholm (info om tider, artister och tal):
https://www.mynewsdesk.com/se/klimatsverige/pressreleases/global-skolstrejk-i-kungstraedgaarden-24-maj-greta-thunberg-fridays-for-future-forskare-astrid-s-molly-sanden-jireel-lamix-danny-saucedo-punkt-punkt-punkt-2873851

Länkar med information om manifestationer globalt
https://www.fridaysforfuture.org/events/list
https://www.facebook.com/groups/929294497203110/

Länk till den europeiska opinionsundersökningen av IPSOS Mori:
https://europeanclimate.org/wp-content/uploads/2019/04/European-Parliament-Study_Media_EU.pdf

Länk till den svenska opinionsundersökningen: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7194836

Länk till fakta om EU:s utsläpp:http://edgar.jrc.ec.europa.eu/news_docs/jrc-2016-trends-in-global-co2-emissions-2016-report-103425.pdf

KONTAKTPERSONER

Talespersoner för Fridays For Futures i Stockholm
Isabelle Axelsson, elev i Stockholm, , 072-3238829
Mina Arnqvist, elev i Stockholm, , 079-348 24 04

Kontaktpersoner på några orter
Andreas Magnusson, elev i Falun, , 072-510 13 80
Liv Hanérus, elev i Gävle, , 079-335 96 13
Jens Rundberg, Umeå, , 070-2927599
Anna Bokström, Malmö, , 076-2382321

Länk till kontaktpersoner för FridaysForFuture-grupper i Sverige https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kc-XONcQWZynLHn-cL_HrQE77JNloWaelGoAj68_pxE/edit#gid=962713933

Saknas kontaktuppgift på en ort, klicka på eventet på kartan och sök en kontaktperson den vägen
https://www.fridaysforfuture.org/events/map?c=Sweden&d=2019-05-24

Övriga pressfrågor
Pontus Björkman, , 073-7711850

Nätverket KLIMATSVERIGE samlar ett 90-tal föreningar och även enskilda personer som tar klimatforskningens varningar på största allvar. Vi vill att Sverige går före i en snabb och rättvis omställning till ett samhälle som respekterar planetens ekologiska och klimatmässiga gränser. Läs mer om nätverket på www.klimatsverige.se.

Under hösten 2018 bildades ett löst nätverk med anledning av Greta Thunbergs klimatstrejk och #FRIDAYSFORFUTURE. Läs mer här: www.fridaysforfuture.org.

* Den 15 mars 2019 arrangerades en första Global Strike For Future. Minst 1,8 miljoner unga och stödjande vuxna i över 140 länder manifesterade för klimatet. Hittills har det klimatmanifesterats utanför drygt 150 kommunhus och vid riksdagen i Sverige. Gretas initiativ har inspirerat människor över hela världen att arrangera manifestationer.

Föregående artikelAssange får 17 nya anklagelser från domstol i USA, Stöd visselblåsare, demokrati och yttrandefrihet.
Nästa artikelVilken agenda har Klimatupproret?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

  • Ska man inte ändå kämpa för fred? Som den stora namninsamlingen mot atomvapen i början av 1950-talet.

   • Föreningen ’Nej till NATO’, har såvitt jag kan se, ingen alls förklaring till hur kapitalismen tjänar på krig på deras hemsida. En fredsorganisation måste väl kunna förklara orsakerna till krig och vilket ekonomiskt system som tjänar på upprustningen? Eller vill föreningen endast vädja till kapitalet och borgarna för att de ska bli humana och skrota alla vapen? Tror de – och du – att kapitalet är så hyggliga att de slaktar gåsen som värper guldägg?
    https://www.nejtillnato.se/

    Så den stora namninsamlingen mot atomvapen i början av 1950-talet satte stopp för alla kärnvapen? Hindrade namninsamlingen att fler kärnvapen producerades?
    Kanske är det dags att fundera på att förändra dessa föreningars arbete, för än så länge har de inte skapat något ett nämnvärt folkligt motstånd mot varken NATO, krig eller kärnvapen (förutom vid ett tillfälle: på 60- och 70-talet).
    Varför inte göra som Greenpeace? Greenpeace stör oljefartyg, låser sig fast vid grindarna på kärnkraftverk, etc. Varför kan inte föreningen ’Nej till NATO’ göra samma sak, organisera ett dussin människor som stör t ex stora militära övningar här i Sverige? Varför kan ni inte bli mer modigare – få mer civilkurage – och utmana hela det militära komplexet?

 1. SKP presenteras som det enda parti som förordar utträde ur EU, och då undrade jag om APKs vurm för kärnkraft också består efter namnbytet. I brist på svar från deras material eller hemsida skrev jag till partiet och väntar fortfarande på svar. Jfr.

  Date: mån 20 maj 2019 kl 12:30
  Subject: Kärnkraft och klimat
  To:
  Hej!
  Med tanke på den märkliga debatten under pågående valkampanj undrar jag vad är SKPs ställning i frågan.

  Jag har nämligen inte hittat något svar på min undran på er hemsida, som jag besökte efter att ert flygblad hade landat i min brevlåda.
  Med tanke på att EBT har vänt ryggen till KDS deltagande i linje 3 (1980) undrar jag om APKs lovsång till atomkraften består efter namnbyten.
  ​​
  Mvh,
  Guy Coste

  • Hej, Gay Coste!
   Kärnkraftsdebatten har kommit upp i debatten den senaste månaden. Då var våra flygblad redan tryckta.

   APK företrädde linje 2 1980, alltså successiv avveckling, offentligt ägande, hushållning.
   (Det fanns tre alternativ, och dessa var:
   1 – Successiv avveckling.
   2 – Successiv avveckling, offentligt ägande, hushållning.
   3 – Avveckling inom 10 år och satsning på alternativ.
   Källa: Wikipedia)

   SKP har inte nyligen tagit ställning till denna fråga. Den frågan har inte dykt upp på våra årskongresser. Ingen har motionerat om detta. Men var så säker, den frågan kommer upp vid nästa kongress.

   Du får säkert svar på din fråga. Det är ju bara fyra dagar sedan du skickade mailet. Många av våra medlemmar har sina ordinarie arbete, familjeliv vid sidan om arbetet för partiet. Vi har inga heltidsanställda partifunktionärer som V och MP har.

   Personligen är jag själv emot kärnkraft och röstade på alternativ 3 1980.

   Vi anser också att klimathotet är verkligt. Mer om detta kan du läsa här:
   https://skp.se/partiet/politik-a-o/

   Med vänlig hälsning,
   Kerstin Stigsson

 2. Oavsett vilka som sitter vid makten kommer de oundvikligen att utveckla elit-tendenser och bli korrupta och gynna sig själva på majoritetens bekostnad precis som i Sverige och andra länder. Det gäller kapitalister, socialister, kommunister. De som hamnar i maktpossition vill egentligen inte ha äkta folkstyre och demokrati eller direktdemokrati med folkomröstningar. De vill utveckla sin egen syn på vad som ska vara demokratiskt ”acceptabelt” och det som tjänar den tillkomna maktelitens intressen och behov. De vill ha demoktatin på sina ”egna” premisser och definitioner. Det går direkt att avläsa i medie-propagandan. Dels för att den äkta demokratin stör deras planer om hur samhället ska utformas. Dels för att det kan sabbotera deras maktutövning och behovet att få sitta vid köttgrytorna med höga arvoden.
  Den representativa demokratin urartar ständigt till folks förtret (särskilt mellan valen).
  I själva verket är det våra politiska oligarker som upprätthåller förtrycket och de är beroende och underställda kapitalets makt. https://sv.wikipedia.org/wiki/Oligarkins_j%C3%A4rnlag

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here