Gotlänning – Nej till Nato!

2
1542

Den här artikeln av Sten Sandberg har publicerats in Gotlands Tidningar. En läsare på Gotland har tipsat om den. Det är viktigt att vi alla försöker få in artiklar i den vanliga pressen också. Kloka ord, eller hur?

__________________________________________________________________

För några veckor sedan sa Bofride ” Ett lands försvar kan inte byggas på drömmar om fred, det måste byggas på våra krassa verklighet” och ”I nuläget är Nato en säkrare väg till fred än något annat”. ”Nu är ju Nato ingen armé och Nato har inga vapen. Varför skulle ett Nato-land vilja placera vapen i Sverige och på Gotland?”

Redaktören: I sökning på nätet hittar jag Eva Bofride, ansvarig för insändarsidorna på Gotlands Tidningar.

Den ”krassa verkligheten”! Från Hindush till Beirut har lagts i ruiner med miljontals döda, just av Nato och dess medlemmar? Nato är en arme och vill placera vapen just här. Sveriges värdlandsavtal med Nato handlar just om att placera vapen här.

Man blir lite matt av att läsa sådant bland all krigsretorik som nu saluförs. Leds Nato av Trump om två år?

Hör också nyanserade röster. DN hade en Insändare. ”Sverige bör säga nej till Nato och kärnvapen” Medlemskap I Nato löser inte Sveriges säkerhetsproblem utan gör oss utsatta. Stefan Löfven står kvar i sitt säkerhetspolitiska tänkande. Omvärlden höjer ögonbrynen när Sveriges senaste statsminister anser att det är fel att lägga Nato för nära Ryssland. Även tidigare partiledare Göran Persson säger att Sverige inte bör gå med i Nato. Björn Wiman – Tidigare journalist på Expressen men nu kulturchef på DN skriver; Därför är jag emot svenskt medlemskap i Nato och det finns fler.

Historisk var folkpartiet principfasta i sin neutralism, och det gäller i högre grad bondeförbundet. Denna samsyn höll krigshetsarna på mattan. Den svenska neutraliteten under andra världskriget var bra för svenska folket och för våra grannar. Hit kom danska judar, norska motståndsmän, finska krigsbarn. Diplomaten Raoul Wallenberg utförde bedrifter i Budapest, representant för en neutral och icke-krigförande stat. Eftergifter till andra krigförande var nödvändiga.

Hans Blix

Det har inte funnits en ”socialdemokratisk säkerhetspolitik”. Denna har varit nationell. Den har stötts av Thorbjörn Fälldin och Karin Söder, av Ola Ullsten och Hans Blix. Efter kalla krigets spricker samsynen. Alliansfrihet är inte feghet utan dristighet. Att den är av gammalt datum är inget skäl att skrota den.

Vår solidaritet måste i första hand gälla det egna folket. Men utesluter inte medkänsla, solidaritet med andra eller praktisk medmänsklighet. Men ingen skulle tjäna på att vi gick i andras ledband, sålde ut vår suveränitet – en ledstjärna för alla folk, världen över.

Sverige behöver inte Nato för fred, det är Nato som behöver Sverige för krig!

Ja till Alliansfrihet! Skriv på FN:s avtal om förbud mot kärnvapen! Ryssland ut ur Ukraina!

Föregående artikelPolitisk dynamit – En svensk riksdagsgrupp besöker Taiwan i skymundan
Nästa artikelFN:s nya klimatrapport nr 6, del 3 – vad bör göras?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Eva Bofride är centerpartistisk ledarskribent. Hon var inte en person vars kurage och analytiska tänkande väckte min beundran under de år jag bodde på Gotland.

  2. Vad som är väsentligt att komma ihåg är den historiska utvecklingen, vilken förklarar och belyser dagens handlingar. Först, den vite mannens, européernas, kolonisation av världen, med efterföljande utsugning av andra länders naturrikedomar och innevånare, plundring. Det byggde på vad jag kallat VitMakt kulturen, som är baserad på filosofin att framsteg skapar man från erövring med våldsmedel, etnisk rensning, och plundring. Européernas kolonisation av världen är välkänd liksom en följande utsugning och plundring av offren, inklusive erövringen av Nordamerika och den etniska rensningen och folkmordet på urbefolkningen.

    Idag ser vi samma sak förberedas i fallet Ukraina. NATO är USAs verktyg och organisation för att fortsätta att med våldsmedel göra erövringar för att förtrycka och plundra offren, som de tilltänkta offren Ryssland och Kina – med flera. USA påbörjade även en etniskt rensning av ryssar i Ukraina som ett metod att förbygga all framtida lojalitet mot Ryssland. Ukraina och Ryssland har historiskt haft mycket nära och starka band. USA avsåg att bryta dessa band som en förberedelse till en erövring och plundring.

    1945 var det Ryssland, då sovjet, som satte stopp för nazisternas erövringar och expansion. Idag arbetar Ryssland på samma sätt att stoppa USAs planering för erövringar och expansion. Sverige måste fråga sig om man verkligen vill deltaga i USAs planer och förberedelser på framtida expansion genom att gå med i NATO, och dessutom få betala mycket dyrt för nöjet, och inte bara mätt i pengar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here