Politisk dynamit – En svensk riksdagsgrupp besöker Taiwan i skymundan

19
1586
Svenk riksdagsdelegation besöker Taiwan i april 2022. Bild CNA.

En läsare mailade mig ”Jag har fått lite insiderinformation från kina att några svenska riksdagsmän och 3:dje vice talman besökt Taiwan 10 – 14 april 2022. Jag kan inte finna någon information i någon av våra medier men jag kanske missat det. Det finns heller ingen information på Riksdagens hemsida om besöket, däremot redovisas en annan resa under samma datum med en annan delegation där Talmannen ingår till Sydkorea. Jag hittade däremot informationen i Taiwanesiska media med bild och namngivna personer.

Jag finner det anmärkningsvärt att Sverige går bakom ryggen på den Kinesiska regeringen i Peking för att besöka en utbrytarprovins vilket torde försämra förhållandet mellan Fastlandskina och Sverige. Det ligger inte i vårt folks intresse att relationerna med Kina försämras ytterligare. Västvärlden består av 1/8 del av hela världen och ska vi isolera oss fullständigt tillsammans med övriga EU och USA för att behaga Washington?

Detta besök har man så vitt jag förstår mörklagt från vår kännedom om vad våra folkvalda håller på med, vad är det mer vi inte får veta?”

Focus Taiwan

Det hela påminner mig bland annat om Är Litauen USA:s torped i Taiwan-frågan, och Sverige med EU underdåniga vasaller?

________________________________________________________________________

En svensk riksdagsgrupp besöker Taiwan i skymundan.

En svensk parlamentarisk delegation anlände till Taiwan på söndagen för ett femdagars besök, meddelar utrikesministeriet (MOFA).

Den elva personer starka delegationen, som leddes av Boriana Åberg, chef för den svensk-taiwanesiska parlamentariska vänskapsgruppen, och Charlie Weimers, ledamot av Europaparlamentet, landade på Taoyuan International Airport omkring kl. 17.23.

Gruppen, vars syfte är att stärka förbindelserna mellan Taiwan och Sverige, välkomnades vid ankomsten av Taiwans vice utrikesminister Harry Tseng (曾厚仁). Gruppen vinkade med händerna och hälsade på väntande media men gjorde inget offentligt uttalande innan de lämnade flygplatsen.

Delegationen skulle ursprungligen träffa president Tsai Ing-wen (蔡英文) på presidentens kontor på tisdagen.

Det planerade mötet kommer dock att äga rum virtuellt i stället eftersom Tsai för närvarande befinner sig i hemkarantän sedan sent i fredags efter att en person som hon tidigare åt middag med senare testades positivt för COVID-19, enligt hennes talesperson.

Vicepresident Lai Ching-te (賴清德) kommer under tiden att ta emot de svenska besökarna i presidentkontoret senare under tisdagen på Tsais vägnar, sade Xavier Chang (張惇涵), talesman för presidentkontoret.

Enligt Chang mådde en av Tsais släktingar som hon åt lunch med på presidentens residens den 4 april dåligt på fredagen och det bekräftades senare att han hade smittats av COVID-19, vilket ledde till att Tsai isolerades i hemmet, vilket kommer att pågå till den 14 april.

Tsai är vid god hälsa och det snabba antigen- och polymeraskedjereaktionstest (PCR) som presidenten tog tidigt på söndagen var negativt, tillade Chang.

Under sitt besök ska delegationen också träffa premiärminister Su Tseng-chang (蘇貞昌), talman i parlamentet You Si-kun (游錫堃), utrikesminister Joseph Wu (吳釗燮) och andra höga regeringstjänstemän.

Delegationen kommer också att hålla ett seminarium med en lokal tankesmedja för försvarssäkerhet och träffa svenska företags- och studentrepresentanter samt andra utlandsboende i Taiwan, enligt MOFA.

Andra medlemmar i delegationen är Kerstin Lundgren, vice talman i Sveriges riksdag, och de svenska parlamentarikerna Björn Söder, Lars Adaktusson, Markus Wiechel, Ann-Sofie Alm, Lars Püss och Alexander Christiansson, bland andra, sade MOFA.

(Av Wu Ruei-chi och Joseph Yeh)

Relaterat

Vad har Kina för policy i fråga om Taiwan?
Artiklar om Taiwan

Föregående artikelUSA hotar att sätta in kärnvapen mot Kina
Nästa artikelGotlänning – Nej till Nato!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

19 KOMMENTARER

 1. Det är talande att alla på fotografiet döljer sin ansikten med ansiktsmasker och därmed inte kan identifieras.

  De goda gömmer sig inte.

 2. ” Jag finner det anmärkningsvärt att Sverige går bakom ryggen på den Kinesiska regeringen i Peking”

  Jag finner det anmärkningsvärt att någon kan tro att någon svensk skulle behöva fråga den kinesiska regimen om tillåtelse att besöka någon stat över huvud taget.

  • Taiwan är en provins av Kina, enligt tidigare erkännanden av USA och EU. Där finns nu ett separatististikt styre startkt s. Ungefär som att besöka Katalonien

    • Det är skillnad på ett besök och ett politisk ställningstagande och politisk demonstration. Speciellt när det gäller en utländsk ockupant, som i fallet Taiwan. Glöm inte att Taiwan fientligt invaderas i ett mycket blodigt maktövertagande med början februari 1950.

  • Jan 18 april, 2022 At 10:33

   Apropå ”Romelsjö i sedvanlig ordning på de auktoritäras sida…”

   Hej Jan
   Auktoritär sida måste inte vara fel sida.
   Jag lyssnade till en Belarusisk nyhetskanal i går kväll som berättade om 35 ortopedläkare i Belarus eller Vitryssland, blivit arresterade av Belarusiska KGB i en gryningsräd.
   Kanske ordern kommit från Lukasjenko direkt?
   Ja, inte vet jag.

   Saken var i alla fall att det genom information uppdagats att de här 35 ortopedläkarna gjort sig till ”försäljare” för ett amerikanskt bolag för bl.a. ledimplantat.
   Förälsäljningsmetoden gick ut på att ortopedläkarna rekommenderade de här amerikanska implantaten till behövande patienter som naturligtvis måste betala det höga priset.
   En form av utnyttjande av människor i nödsituation kan jag tycka.
   Men där satte den ”auktoritära” makten stopp direkt.
   Den sortens utsugarsjukvård vill man inte ha i landet Belarus.

   Men sån sjukvård kanske passar bättre i demokratiska länder där det åtminstone sägs att man har friheten att välja?

   В Беларуси прошли массовые задержания
   (Massarresteringar ägde rum i Vitryssland)
   https://www.youtube.com/watch?v=f_qzLBs7LMw

   • Hej igen
    Jag glömde säga att ortopedläkarna fick en rejäl provision av det amerikanska bolaget för varje sålt implantat.
    Så läkarna som egentligen skulle tjäna folket mot betald lön blev i stället läkare som främst tjänade penningens makt.
    Jag tycker inte det är helt fel att påstå den liberala demokratin är mer det privata kapitalets makt än folkets makt.
    Jag ber dig lägga märke till att jag kan påstå det här utan att själv vara kommunist.
    Det är hellre en form av insikt man får om man försöker hitta någon verklighet bakom all propaganda.
    Jag är inte emot privat ägande och tycker om att äga själv om jag nu har någon möjlighet till det.
    Problemet är bara att privat ägande kan möjliggöra en makt som inte alltid är rättvis.
    Och alla människor har ett behov och ett sinne för rättvisa.
    Jag tror vi är födda med det. Det finns i vår genetiska sammansättning.
    Men djur verkar inte ha det här sinnelaget.
    Inte vad jag kunnat se bland vissa fåglar i varje fall.
    Förvisso kan djur ta från varandra.
    Men det är inte av rättviseskäl.
    Snarare tvärs om. Av erövringsskäl alltså.
    Västvärlden försöker beskylla Ryssland för erövring nu.
    Men saken om Östra Ukraina handlar inte om några erövringar.
    Krigshandlingarna handlar om att skapa rättvisa åt det Östslaviska folket.
    En rättvisa som var på väg att tillintetgöras av den alltid så girige Västeuropén som vill erövra och frälsa hela världen med sin liberala demokrati till stöd för penningens makt.

    Jag är som sagt ingen kommunist själv men kan ibland komma på mig själv att vara glad för att kommunister faktiskt finns.

    Utan kommunism – Ingen rättvisa?
    Eller i varje fall dålig rättvisa.

  • Jan Regimen på Taiwan är en mycket auktoritär regim, och det säger jag med egen erfarenhet på plats. Jag bodde och arbetade där ett år. Motsatsen är fastlandskina som idag har ett ganska välfungerande folkstyre, vilket jag själv deltager i.

 3. Det tycks som om vissa riksdagsledamöter hanterar Sveriges utrikespolitik helt efter eget huvud utan att UD ingriper (alternativt med tyst uppbackning från UD). Det är naturligtvis högst anmärkningsvärt att Sverige på detta sätt provocerar för att skaffa sig fiender i stället för att söka konsolidera goda relationer med andra länder, som Kina. Principen om ETT Kina har varit grundläggande för våra diplomatiska relationer sedan Sverige 1953 diplomatiskt erkände Folkrepubliken Kina. Nu tycks Sveriges politik i minsta detalj följa direktiv från Washington D.C.
  En vän som tipsade om detta påpekar att att svenska media såvitt bekant inte heller har informerat om att Storbritannien beväpnar Kosovo och att Serbien hotas med sanktioner och stopp för medlemskap i EU om de inte inför sanktioner mot Ryssland. Men media i Sverige är ett (sorgligt) kapitel för sig!

  • I en fri och demokratisk stat behöver inte någon, inte ens valda parlamentsledamöter, fråga regeringen om lov för att besöka andra länger, så länge det inte bryter mot någon lagstiftning.
   Låt oss göra ett lackmustest: Skulle du reagera på samma sätt om någon riksdagsledamot skulle få för sig att besöka Putin och diskutera framtiden för östersjöregionen?

 4. arbetarklass kommer ut som kommunist-tolerant 🙂
  Ja liberal demokrati är definitift från första början de rikas projekt. Jeremy Bentham är den verkliga profeten och inte Adam Smith som etablissemanget hoppas att man ska tro.
  Deras kretsar ville öppna upp för plundring av Usa och Frankrike och andra nationer.
  När man ser vilka åsikter Bentham hade så ser man hur väl det två sekel senare passar in i hur Ryssland plundrades efter Sovjetunionens upplösning. Där vår egen Anders Åslund visade sig på styva linan. Den verkliga liberalismen handlar om att man inte ska känna efter om någon tankeverksamhet slår larm av typen moraliska skrupler.
  Ist ska man följa sina hedonistiska impulser.

 5. Länders representanter och deputerade som sitt i Förenta nationerna som erkänt ”Ett-Kina-politiken” (med Beijing som Kinas huvudstad, och som ön Taiwan med provinshuvudstad Taipei) kan och ska INTE spela med i två motstående och helt kontradiktära utrikespolitiska linjers politik samtidigt, då det stör och hotar det egna Europas diplomati och integritet -det är med andra ord mycket skadligt i detta nu, och äventyrar den euroasiatiska säkerheten och ekonomiska relationen. Vill man besöka ön Taiwan får man som land som erkänt dels ”Ett-Kina-politiken” och dels Kinas representation i Förenta nationerna dela landet Kinas syn på saken och de förhållningslinjer Beijing har för att besöka ön Taiwan.

  Tyvärr tror jag denna inställning odlas bland Washingtons våldsetablissemang för att hota den europeisk-kinesiska enigheten och för att störa och förstöra världens viktigaste och ledande ekonomiska ekonomiska axel: den mellan Kina och Europa. Det går helt enkelt omkring en massa USA-betalda agenter i Europa för att förstöra Europas långsiktiga säkerhet och ekonomi. Dessa personer måste vi noga hålla under strikt politisk uppsikt då de utgör ett verkligt ekonomiskt och politiskt hot mot Europeiska unionen.

  • Meyssan: ”Since 2001, all world leaders have viewed the West, and particularly the United States, as wounded predators. They do not dare to confront them and look for ways to accompany them gently to the cemetery. No one ever imagined that they would isolate themselves to die.”

   Just det dom vågar inte konfrontera det sårade rovdjuret.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here